Trei rachete au căzut în noaptea de joi spre vineri pe aeroportul din Bagdad, unde staţionează soldaţi americani, cel mai recent episod al tensiunilor dintre Iran şi SUA în Irak, ţară prinsă în corzi între cei doi aliaţi ai săi, transmite AFP.
Proiectilele au lovit secţiunea bazei aeriene ocupate de trupele irakiene, care împart spaţiul respectiv cu soldaţii desfăşuraţi de Washington ca parte a coaliţiei antijihadiste, a declarat pentru AFP un oficial al serviciului de securitate, sub condiţia anonimatului, precizând că un soldat irakian a fost rănit, transmite Agerpres.
Acesta este al doilea atac cu rachete ce-i vizează pe militarii americani în mai puţin de o săptămână. Cinci rachete au lovit duminică o altă bază aeriană la nord de Bagdad, rănind trei soldaţi irakieni şi doi subcontractanţi străini.
Atacul nu a fost revendicat imediat, dar Washingtonul acuză în mod regulat faptul că grupări armate irakiene apropiate Iranului, inamicul SUA, îi vizează trupele şi diplomaţii din Irak.
În total, aproximativ douăzeci de atacuri cu bombe şi rachete au vizat baze ce găzduiesc militari americani sau reprezentanţe diplomatice americane de când Joe Biden a devenit preşedintele SUA la sfârşitul lunii ianuarie. Alte zeci de atacuri au avut loc din toamna anului 2019, în timpul administraţiei Trump.
La jumătatea lunii aprilie, atacurile au atins un nou nivel: pentru prima dată facţiuni irakiene pro-iraniene au efectuat un atac cu dronă asupra unui cartier general american de pe aeroportul din Erbil, în Kurdistanul irakian.
În timpul atacurilor din ultimul an au fost ucişi doi subcontractanţi străini, un subcontractant irakian şi opt civili irakieni.
Atacurile au fost uneori revendicate de grupări minore obscure, care în realitate acţionează în numele grupărilor armate pro-iraniene prezente de mult timp în Irak, consideră experţii, care citează discursuri ale liderilor acestora în care se regăsesc în mod regulat ameninţări privind "atacarea mai des şi mai dur" a celor 2.500 de militari americani staţionaţi în Irak.
Pe 7 aprilie, SUA şi Irakul au reluat "dialogul strategic" care ar trebui să ducă la un calendar al retragerii coaliţiei internaţionale sosite în Irak în 2014 pentru a combate gruparea jihadistă Stat Islamic.
Deşi ambele părţi dau asigurări că sunt de acord la nivel de principiu, implementarea acestui calendar ar putea dura ani de zile, estimează oficiali americani şi irakieni.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News