Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia nu vrea să se grăbească în a recunoaşte regimul taliban din Afganistan
Turcia a afirmat marţi că nu vrea să se grăbească să recunoască regimul taliban în Afganistan şi a subliniat că discuţiile asupra condiţiilor de redeschidere a aeroportului din Kabul continuă, informează AFP.

Într-un lung interviu televizat, şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, s-a arătat prudent în ceea ce priveşte viitoarele relaţii dintre Turcia şi talibani. Noul guvern afgan trebuie să fie 'incluziv', adică trebuie să fie atribuite posturi ministeriale femeilor şi reprezentanţilor diverselor grupuri etnice, a detaliat el, potrivit Agerpres.

Luni, talibanii au revendicat controlul asupra întregului Afganistan, susţinând că au câştigat bătălia-cheie asupra Văii Panjshir, ultimul bastion de rezistenţă faţă de regimul lor.

Însă pentru Cavusoglu, comunitatea internaţională trebuie să adopte o abordare de expectativă înainte de a recunoaşte regimul taliban, poziţie similară celei adoptate de Uniunea Europeană vineri.

Ankara poartă discuţii cu talibanii la Kabul - unde Turcia continuă să aibă o prezenţă diplomatică - asupra condiţiilor în care ea ar putea ajuta la redeschiderea aeroportului din capitala afgană.

SUA susţin că nu mai controlează spaţiul aerian afgan şi că principalul aeroport de la Kabul este într-o stare proastă.

Cavusoglu a afirmat că Turcia conlucrează cu SUA şi Qatar asupra condiţiilor în care aeroportul ar putea fi redeschis pentru zborurile regulate necesare aducerii de ajutor umanitar, evacuării de civili blocaţi şi restabilirii de misiuni diplomatice la Kabul.

Însă, el a adăugat că securitatea rămâne un punct major de blocaj, subliniind că zborurile comerciale nu vor putea fi reluate atât timp cât companiile aeriene şi asiguratorii lor vor aprecia că încă nu sunt suficient de sigure condiţiile.

'În opinia mea, talibanii sau forţele afgane ar putea asigura securitatea în exteriorul aeroportului', a declarat şeful diplomaţiei turce. 'Însă, în interior, ar putea fi o societate de securitate ce s-ar bucura de încrederea comunităţii internaţionale sau de a tuturor celorlalte societăţi. Chiar dacă companiile aeriene, inclusiv Turkish Airlines, doresc să zboare acolo, companiile de asigurări nu o vor permite', a mai spus Cavusoglu. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro