Cum ocolește Ucraina bruiajul rusesc: Drone cu inteligență artificială identifică blindate ruse fără a fi coordonate de un operator uman
Dezvoltatorii ucraineni au demonstrat că dronele lor pot efectua acum lovituri autonome asupra forțelor ruse, fără operare umană. Este pentru prima dată când se cunoaște că astfel de drone au fost folosite în luptă, dacă nu luăm în calcul acuzațiile ONU privind atacurile autonome din Libia, din 2020, care au rămas nedovedite.
Dronele Saker Scout pot descoperi, identifica și ataca în mod autonom 64 de tipuri diferite de „obiecte militare” rusești care operează în zone în care bruiajul radio blochează comunicarea și împiedică funcționarea dronelor “clasice”.
Quadcopterul Saker Scout, a fost pus în funcțiune luna trecută și poate transporta trei kilograme de explozibil pe o distanță de aproximativ 12 kilometri.
Compania Saker, fondată în 2021, avea ca obiect de activitate dezvoltarea inteligenței artificiale pentru întreprinderile mici, la prețuri accesibile, cu aplicații ale sistemelor de vizualizare destinate protecției culturilor, bazate pe drone. Când Rusia a invadat Ucraina, compania a trecut la asistența Armatei. Una dintre primele cerințe a fost o aplicație bazată pe inteligența artificială care să ajute un operator de drone să detecteze vehiculele camuflate sau ascunse în vegetație.
Algoritmul elaborat de Saker se bazează pe învățarea automată, iar dezvoltatorii spun că în prezent poate recunoaște 64 de tipuri diferite de „obiecte militare”, inclusiv tancuri, transportoare auto sisteme de rachete și alte mijloace de luptă utilizate de forțele ruse.
Este îmbunătățit continuu și este actualizat atunci când apare cerința detectării unui anumit tip de țintă, de regulă cele nou introduse în luptă de către inamic.
Un videoclip publicat de Saker arată sistemul identificând blindate grele, ușoare și camioane în timp ce zboară peste acestea:
Inteligența artificală permite, de asemenea, navigarea vizuală folosind repere cunoscute de pe sol, astfel încât o dronă Saker își poate găsi drumul chiar dacă GPS-ul este blocat.
Saker Scout este integrat în sistemul de distribuție de informații Delta al Ucrainei, care combină datele de la drone, sateliți și alte surse pentru a produce o hartă completă a câmpului de luptă. Mai mult decât doar videoclipuri brute, software-ul evidențiază vehiculele inamice, așa că dronele cartografiază pozițiile inamicului, care ar necesita altfel sute de ore de analiză umană.
Saker Scout poate acționa ca un cercetaș pentru echipele de drone de atac FPV („First Person View”): drona cu inteligență artificială descoperă țintele, le indică și transmite automat detalii operatorilor de drone de atac FPV, care vor verifica ținta înainte de a o lovi.
Scopul final este de a scurta lanțul de recunoaștere - decizie - execuție (cunoscut și sub numele de „lanțul uciderii”) la un nivel care nu este posibil atunci când sunt implicați oamenii. Saker sugerează că un astfel de lanț care se mișcă la viteza mașinii, cu implicare umană minimă, ar putea fi decisiv în înfrângerea forțelor ruse.
Un purtător de cuvânt al companiei a confirmat pentru Forbes că Saker Scout a fost deja folosit în acest mod, însă doar la scară mică. Cel mai probabil este folosit doar autonom atunci când interferențele radio sau bruiajul ochit împiedică controlul direct al operatorului.
Purtătorul de cuvânt a menționat că inteligența artificială nu funcționează perfect, dar prioritatea lor a fost obținerea unui sistem util care salvează vieți în teren.
Foarte important este însă că, dacă sistemul se dovedește a fi suficient de fiabil, un număr mare de drone de atac autonome ar putea fi desfășurate simultan fără a fi nevoie de operatori instruiți și fără limitări impuse de lățimea de bandă alocată.
În ianuarie, Mihail Fedorov, ministrul ucrainean pentru Transformare Digitală și lider al proiectului “Armata dronelor”, a declarat într-un interviu acordat AP că armele autonome reprezintă un următor pas „logic și inevitabil” în dezvoltarea dronelor. Pe 6 octombrie, Fedorov a anunțat într-o declarație oficială că aproximativ 2.000 de drone compatibile cu inteligența artificială tocmai au fost furnizate prin intermediul acestui proiect.
„Vor ajuta la efectuarea în siguranță a recunoașterii, la reglarea focului de artilerie și la descoperirea chiar și a obiectivelor rusești bine ascunse datorită AI”, a declarat Fedorov. Ministrul nu a precizat dacă dronele sunt și capabile de atac autonom, însă această capacitate ar mai necesita probabil doar o actualizare de software.
Există o serie de aspecte etice privind utilizarea armelor autonome, temerile fiind că actorii rău intenționați ar dezvolta acest tip de tehnologie. Cu toate acestea, argumentul moral devine mai nuanțat atunci când tehnologia controversată este utilizată într-o luptă de supraviețuire în fața unei invazii brutale. Ca și în cazul bombelor cu dispersie, Ucraina poate fi mai puțin îngrijorată de posibilele efecte pe termen lung și mai preocupată de câștigarea războiului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News