În urmă cu puțin timp, în apropierea orașului Briceni din Republica Moldova, într-o livadă, a fost descoperită o rachetă.
În urmă cu puțin timp, în apropierea orașului Briceni din Republica Moldova, într-o livadă, a fost descoperită o rachetă.
Un număr mare de rachete au fost lansate din Rusia către Ucraina. Acestea urmau să fie lansate de pe bombardiere strategice și nave din Marea Neagră.
Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice, relatează publicaţia Agerpres, care citează Financial Times.
O unitate a Forţelor Armate Ucrainene a publicat pe rețelele de socializare un material video în care prezintă un alt tanc rusesc T-90M Proryv/Breakthrough. Tancul a fost capturat de la forţele ruse de ocupaţie după o luptă în regiunea Lugansk. Potrivit analiștilor de la Oryx, Forțele Armate Ucrainene au capturat până acum două astfel de tancuri, iar alte două au fost avariate și abandonate de ruși. De asemenea, de la începutul agresiunii militare ruse, militarii ucraineni au distrus pe câmpul de luptă două tancuri ruseşti T-90M Breakthrough.
Ministerul rus al Apărării a dat publicității sâmbătă mai multe imagini despre care a declarat că prezintă „cetăţeni mobilizaţi care au absolvit cursuri de recalificare în Regiunea Stavropol, plecând pentru introducerea în luptă”.
Direcția de Apărare al Luxemburgului a publicat, pe 2 decembrie, lista completă a asistenței de apărare oferită Ucrainei în 2022.
Autorităţile instalate de Rusia în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au anunţat vineri că vor începe să evacueze persoanele cu mobilitate redusă din oraşul ocupat Kahovka, parte a unei relocări mai ample a civililor de pe malul stâng al Niprului, relatează Reuters.
În regiunea Donețk se poartă bătălii infernale, în care Forțele de Apărare ale Ucrainei reușesc să țină eroic apărarea deși sunt în inferioritate numerică. Una dintre cele mai fierbinți zone este cea a orașului Bakhmut, unde a și fost făcută filmarea, în noiembrie, de către luptătorul ucrainean Oleksandr Solonko – specialist în recunoaștere aeriană.
Bulgaria va furniza Ucrainei arme de calibru mic și o parte din muniție, a declarat ministrul interimar al apărării Dimitar Stoianov.
Pe fondul unor pierderi tot mai mari inregistrate pe linia frontului, Rusia continuă să lanseze atacuri cu rachete asupra infrastructurii critice și a instalațiilor civile din diferite regiuni ale Ucrainei. Potrivit colonelului Mikola Daniliuk, reprezentant al Direcției Militare și Stiințifice Centrale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, rușii au început să folosească rachete sovietice capabile să transporte o încărcătură nucleară. Cu alte cuvinte, armata rusă este forțată să folosească rachete din stocurile nucleare prin simpla îndepărtare a focoaselor nucleare.
Consiliul de Miniștri al Italiei, convocat de premierul Giorgia Meloni, a aprobat în unanimitate un decret care prelungește furnizarea de arme către Ucraina până la 31 decembrie 2023, a relatat joi Corriere della Sera.
Germania intenţionează să livreze Ucrainei primăvara aceasta şapte tancuri Gepard ce urmau să fie casate, în plus la cele 30 de tancuri de apărare aeriană care au fost deja folosite în lupta împotriva armatei ruse.
Statul Major General (SMG) al Forțelor Armate (FA) ale Ucrainei a anunțat, pe 02.12.2022, că Rusia concentrează rezerve semnificative în nordul Peninsulei Crimeea, pentru a-și consolida grupările de trupe situate pe teritoriile Regiunilor Herson și Zaporijia și este gata să le aducă în luptă în orice moment.
Retragerea Rusiei de pe malul de vest al râului Nipru luna trecută a oferit forțelor armate ale Ucrainei ocazia de a ataca noi centre logistice și linii de comunicație rusești, sugerează cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice.
Se pare că Statele Unite lucrează cu două țări din Orientul Mijlociu pentru a transfera sisteme avansate de apărare aeriană NASAMS în Ucraina în următoarele trei până la șase luni.
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, joi seară, că războiul din Ucraina deja ne afectează, însă a reiterat faptul că apartenenţa noastră la NATO ne asigură o "centură de securitate".
Serviciile secrete britanice consideră că strategia Federației Ruse de a distruge infrastructura critică a Ucrainei nu este atât de eficientă pe cât s-ar putea aștepta, de exemplu, la începutul războiului.
Informațiile recente însoțite de imagini arată că cel puțin una dintre unitățile de artilerie ale Forțelor Terestre ale Ucrainei a primit obuziere de tipul FH-70 de calibru 155 mm din Italia.
Ursula von der Leyen dă asigurări faptele îngrozitoare ale rușilor vor fi pedepsite.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-a lansat joi într-o serie de atacuri asupra Occidentului, NATO, OSCE şi SUA, dar nu l-a uitat nici pe papa Francisc, după cum consemnează agenţiile internaţionale de ştiri.
Departamentul apărării al SUA a semnat un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru producerea a șase sisteme de apărare aeriană NASAMS, arată Reuters.
Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a afirmat miercuri că forţele armate ar trebui să folosească sisteme de armamente noi, avansate, în conflictul din Ucraina, transmite Agerpres, care citează Reuters. Pe de altă parte
După ce a pierdut sute dintre cele mai bune tancuri T-80 și T-72 în primele luni de luptă din Ucraina, Kremlinul a început să scoată T-62 vechi de 50 de ani din conservare și să le trimită pe linia întîi, în special pe frontul din sud.
SUA nu vor trimite, deocamdată, sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, potrivit serviciului de presă al Departamentului american al Apărării. După ce marți dimineața, un înalt oficial american de la Apărare a anunțat că SUA în considerare trimiterea sistemului Patriot în Ucraina, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder a convocat, mai târziu, o conferință de presă în care a declarat că această opțiune nu este luată momentan în calcul.
Serviciile de informații britanice au ajuns la concluzia că Forțele Armate ale Federației Ruse au încetat să mai folosească organizarea de luptă pe grupări tactice de nivel batalion în timpul războiului din Ucraina.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, prilej cu care oficialul român a reiterat sprijinul ferm al Bucureştiului pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, dar şi "solicitarea repetată" ca această ţară să recunoască inexistenţa aşa-zisei "limbi moldoveneşti".
În ultimele zile, pe Internet au apărut o serie de imagini din satelit care arată faptul că Forțele Armate ale Federației Ruse sapă și construiesc noi fortificații în Regiunea Herson. Acestea demonstrează că trupele ruse își consolidează pozițiile deținute pe malul stâng al Niprului.
Liderii NATO ar fi decis să reconsidere ideea de a transfera avioane de luptă în Ucraina. Această informaţie apare într-o analiză scrisă de amiralul în retragere al U.S. Navy James Stavridis pentru Bloomberg. Stavridis notează că, pe fondul atacurilor cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, țările occidentale ar trebui să ofere Ucrainei mai mult sprijin pentru a-și consolida apărarea aeriană. Amiralul în retragere remarcă faptul că NATO a revenit la ideea de a trimite avioane de luptă în Ucraina, pe care a abandonat-o la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.
Departe de bătălia pentru eliberarea întregii regiuni Herson de sub ocupaţia trupelor ruse, un loc începe din ce în ce mai mult să atragă atenția experților militari, foștilor generali și analiștilor militari. Este vorba despre oraşul Artemovsk, cunoscut și sub numele de Bakhmut - numit în 2016 de către autoritățile ucrainene. Orașul este situat în districtul Bakhmut din regiunea Donețk, Ucraina.
Pentru prima dată după mai multe zile, Federația Rusă a desfășurat în Marea Neagră o navă care transportă rachete de croazieră Kalibr. Acest lucru a fost precizat de șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk.