Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că "a devenit evident" că războiul din Ucraina era inevitabil, afirmând că este "mai bine astăzi decât mâine" că s-a întâmplat.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că "a devenit evident" că războiul din Ucraina era inevitabil, afirmând că este "mai bine astăzi decât mâine" că s-a întâmplat.
Prezent în SUA, președintele ucrainean Volodimir Zelenski va încerca la discuțiile cu președintele Joe Biden o misiune considerată imposibilă: Primirea de către Ucraina a deja celebrelor rachete ATACMS, cu rază de acțiune de 300 kilometri, pentru care Kievul insistă de câteva luni.
Președintele rus Vladimir Putin s-a adresat azi liderilor militari ruși, cărora le-a promis că Armata rusă va fi dotată cu tot ce are nevoie pentru a campania militară împotriva Ucrainei. Putin a precizat că nu vor exista limite financiare pentru înarmarea Rusiei, aducând în discuție inclusiv racheta balistică intercontinentală Sarmat, cunoscută și sub denumirea de Satan II.
Jurnaliştii de la CNN au realizat recent un reportaj interesant privind situația actuală de pe Insula Șerpilor, locul în care războiul ruso-ucrainean a fost cel mai aproape de frontierele României. Ucraina menține în prezent o prezență militară extrem de redusă pe insulă, care asigură doar misiuni de observare.
Potrivit unui material video publicat pe contul de Twitter al "Praise The Steph" pe 18 decembrie 2022, Forțele Armate Ucrainene au primit vehicule blindate BATT UMG 4x4 proiectate de compania The Armored Group, cu sediul central în Statele Unite. În videoclip, putem vedea soldații ucraineni folosind BATT UMG în orașul Bakhmut, regiunea Donețk.
Emmanuel Macron şi-a menţinut marţi poziţia cu privire la "garanţiile" de securitate care ar trebui acordate Rusiei dacă vor avea loc discuţii de pace la sfârşitul războiului din Ucraina, transmite AFP.
După numeroase amânări, SUA sunt pe punctul de a furniza Ucrainei un sistem de rachete Patriot. Anterior, SUA au fost reticente în a furniza aceste sisteme Ucrainei din cauza potențialului de escaladare a conflictului cu Rusia, precum și din cauza costurilor și a cerințelor operaționale ale acestui sistem.
Exerciţiile militare din Belarus la care participa avioane de cercetare și avioane de atac MiG-31K, care sunt purtătoare de rachete hipersonice "Kinzhal", sunt efectuate pentru a stabili cu exactitate viitoarele ținte de pe teritoriul Ucrainei, a declarat de comandantul Forțelor Întrunite ale Ucrainei, general-locotenentul Serghei Naiev.
Potrivit unei imagini publicate de site-ul ucrainean "MIL.IN.UA" la 17 decembrie 2022, Valeri Markus subofițer din Brigada 47 de Asalt a publicat o fotografie care arată mai multe tancuri de luptă M-55S donate de Slovenia pentru Fortele Armate Ucrainene.
Marea Britanie a promis nu doar că nu va slăbi ajutorul acordat Ucrainei în 2022, dar Downing Street își propune ca în 2023 acest ajutor să fie și mai mare. Mai mult, britanicii vor asigura sute de mii de obuze și muniție pentru piesele de artilerie ale Ucrainei.
Pe 19.12.2022, trei membri de vârf ai conducerii politico-militare a Rusiei se află în Republica Belarus pentru convorbiri cu omologii lor din statul vecin. Pe lângă președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, la Minsk s-au mai deplasat ministrul apărării, Serghei Șoigu, și ministrul de externe, Serghei Lavrov.
Potenţiala livrare de către Grecia, Kievului, a unor sisteme de apărare aeriană S-300 de fabricaţie rusească ar fi o încălcare flagrantă a acordurilor dintre Moscova şi Atena şi orice echipament militar trimis în Ucraina va fi "urmărit şi distrus" de armata rusă, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, citată luni într-un comunicat oficial publicat pe site-ul ministerului.
Generalul american (r.) Barry McCaffrey consideră că dacă SUA vor decide în cele din urmă să furnizeze Armatei ucrainene tancuri Abrams și drone de luptă americane, atunci aceasta va face un pas uriaș pentru înfrângerea Rusiei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat luni prin legătură video liderilor care participă în capitala letonă, Riga, la summitul numit Forţa expediţionară comună (JEF) şi le-a cerut acestora din nou ajutor militar pentru a învinge Rusia, în special sisteme antiaeriene, tancuri, artilerie şi muniţii, afirmând în acelaşi timp că ultimul atac al Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene a fost efectuat cu un nou lot de drone iraniene Shahed, relatează agenţia Agerpres, care citează Reuters şi EFE. Printre armele solicitate de Ucraina se numără și avioane de luptă Gripen, deși oficialii suedezi au precizat că ele nu vor fi transferate Kievului.
Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina.
Armata rusă a afirmat luni că a doborât patru rachete HARM de fabricaţie americană deasupra teritoriului său, pe cerul regiunii ruse Belgorod la frontiera cu Ucraina, unde Moscova duce o ofensivă de la începutul lui februarie, informează AFP.
Potrivit cotidianului britanic The Guardian, în cadrul raportului de sâmbătă, 17 decembrie, privind evoluția situației din Ucraina, Ministerul Apărării din Marea Britanie a informat că, se pare, că Rusia a achimbat locația lansării dronelor de producție iraniană cu care atacă infrastructura ucraineană, din cauza preocupărilor legate de vulnerabilitățile Peninsulei Crimeea.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a inspectat trupele ţării implicate în "operaţiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina, a anunţat, duminică, ministerul apărării, citat de Reuters.
Deja utilizat în misiuni specifice din Ucraina, ARTEMIS de la Leidos face parte din flota în creștere a serviciului de avioane pentru culegerea de date și informații deținute de contractori privați americani.
Forțată de împrejurări, Armata rusă a aruncat în războiul din Ucraina și tehnică modernă, deși nu vorbim despre controversatele avioane Su-57 sau celebrele tancuri T-14 Armata, de care rușii dispun de un număr mic. Forțele ruse de ocupaţie folosesc însă în Ucraina cea mai recentă versiune a obuzierului autopropulsat de 152 mm 2S19 de fabricație rusă, numită 2S19-SM2 sau 2S33.
Tot mai multe surse indică faptul că SUA pregătesc în următoarele pachete de asistență către Ucraina, livrarea de sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație, precum Patriot, care se află și în dotarea Armatei române.
Rusia se pregăteşte de un război lung împotriva Ucrainei, căreia aliaţii din cadrul NATO trebuie să continue să-i furnizeze arme până când preşedintele Vladimir Putin înţelege că "nu poate câştiga pe câmpul de luptă", a declarat vineri pentru AFP secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP.
Casa Albă a declarat vineri că următorul pachet de asistență de securitate pentru Ucraina va fi aprobat curând şi este de aşteptat să includă mai multe capacități de apărare aeriană, a declarat John Kirby. Cu alte cuvinte, putem trage concluzia că Statele Unite iau în considerare să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană, mai ales ca astăzi, 16 decembrie 2022, Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra infrastructurii critice ucrainene.
Pe 16 decembrie, rușii au lansat 76 de rachete spre Ucraina, dintre care 72 de rachete de croazieră. Sistemele de de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 60 dintre ele. Principala ţinta a ruşilor a fost tot infrastructura critică, în special rețeaua locală de distribuție a energiei electrice din Ucraina.
În seara zilei de 15 decembrie, forţele ruse de ocupaţie din Ucraina au primit o lovitură destul de puternică - pe rețelele de socializare au fost publicate mai multe materiale video care surprind distrugerea unui important depozit de muniții al armatei ruse.
Desigur, forțele rusești nu au învățat peste noapte să doboare rachetele lansate de sistemele HIMARS. Este vorba despre cu totul altceva, mult mai prozaic.
Mai multe surse de informare în masă și de pe rețelele de socializare din Ucraina și Rusia a anunțat că, în dimineața zilei de 16.12.2022, partea rusă a declanșat un nou atac cu rachete de croazieră asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
”Rusia s-a pregătit patru ani pentru invazie, dar au avut resurse pentru trei luni”, este convins Valerii Zalujnîi, Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei. Acesta este convins Rusia poate fi învinsă într-un război pe scară largă, cum este cel declanșat de Putin în Ucraina, dar se așteaptă ca Moscova să forțeze din nou un atac asupra Kievului.
După ce au pierdut poziții importante în regiunile Harkov și Herson, forțele ruse se tem ca istoria să nu se repete și cu Crimeea.
Germania a furnizat Ucrainei rachete suplimentare pentru sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T şi 5.000 de obuze de artilerie de calibru 155 mm, reiese din lista actualizată publicată, joi, pe site-ul Ministerului german al Apărării.