Pe 29 septembrie, Cabinetul de miniștri al Ucrainei (guvernul) a aprobat planul de acțiune pentru punerea în aplicare a “Strategiei pentru dezocuparea și reintegrarea teritoriului ocupat temporar din Crimeea”.
Pe 29 septembrie, Cabinetul de miniștri al Ucrainei (guvernul) a aprobat planul de acțiune pentru punerea în aplicare a “Strategiei pentru dezocuparea și reintegrarea teritoriului ocupat temporar din Crimeea”.
Dezvoltarea capacităților militare ale Rusiei în jurul Ucrainei și desfășurarea de exerciții militare cu caracter ofensiv, sugerează că o invazie la scară largă rămâne o amenințare de securitate la adresa teritoriului ucrainean, a precizat recent comandantul Forțelor Întrunite ale Ucrainei, generalul Serhii Naiev.
De la începutul războiului din Donbas, în 2014, Ministerul Apărării din Ucraina a semnalat 721 de explozii generate de mine. Acestea au generat 1.178 de victime din rândul militarilor ucraineni, dintre care 257 au fost uciși, iar 921 au fost răniți, potrivit datelor furnizate de Departamentul pentru siguranța mediului și acțiunea minelor, din acest minister.
Ucraina a denunţat joi desfăşurarea alegerilor legislative ruse în Crimeea anexată (în 2014) de Moscova, precum şi participarea locuitorilor din Donbas la scrutinul pentru Duma de Stat rusă (camera inferioară), în timp ce Kremlinul mizează puternic pe votul locuitorilor din estul Ucrainei controlat de separatişti, potrivit agenţiilor de presă AFP, EFE şi Ukrinform.
Potrivit topwar.ru, generalul în retragere din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Vovk, a declarat că exercițiul strategic comun ruso-belarus Vest-2021 nu este îndreptat împotriva Ucrainei, iar autoritățile de la Kiev nu au de ce să se teamă de manevrele aflate în curs de desfășurare. Cu toate acestea, Kremlinul nu renunță la planurile sale de a crea Novorossyia, iar o invazie a armatei ruse va avea loc, dar ceva mai târziu.
Ucraina şi Alianţa Nord-Atlantică desfăşoară la Odesa exerciţii sub codul 'Rezistenţă inviolabilă' cu scopul exersării măsurilor de contracarare a ameninţărilor hibride provenite dinspre Rusia împotriva infrastructurii critice din regiunea Mării Negre, a comunicat marţi Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina (SNBO), relatează agenţiile de presă EFE şi Ukr.net.
Ucraina a confirmat că a cerut autorităților cehe să-l rețină pe Alexandr Franchetti, un cetățean rus căutat de Kiev în baza unui mandat internațional de arestare, și cere extrădarea sa la Kiev.
Pe 11 septembrie, în cadrul unui interviu de peste o jumătate de oră acordat pentru Radio Svoboda (filiala ucraineană a postului Radio Europa Liberă), secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare (CSNA) din Ucraina, Oleksiy Danilov, a declarat că limba ucraineană ar trebui convertită din chirilică în latină.
Doi soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi zece au fost răniţi sâmbătă pe linia frontului cu separatiştii proruşi în estul ţării, a transmis armata duminică, potrivit AFP.
Moscova a reacționat după ce președintele Ucrainei nu a exclus un „război total” al țării sale împotriva Federației Ruse, care a ocupat și anexat ilegal Peninsula Crimeea în 2014.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că un război total cu Rusia este o posibilitate şi că îşi doreşte să aibă o întâlnire substanţială cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.
Interdicția Kievului de traversare a frontierei ucrainene pentru mașinile cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene nu reprezintă nimic altceva decât o înțelegere dintre Zelenski și Sandu privind blocarea economică a regiunii transnistrene, acuză fostul președinte Igor Dodon. Acesta e de părere că Ucraina dorește să atragă Republica Moldova în conflictul cu Federația Rusă.
Kievul acuză Rusia că vrea să îşi crească sprijinul militar pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei, după decizia Moscovei de a pune capăt mandatului observatorilor europeni desfăşuraţi la frontiera ucraineano-rusă, relatează Agerpres, potrivit AFP.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski se află, în perioada 31 august – 1 septembrie 2021 într-o vizită oficială în SUA. Înaltul oficial de la Kiev și ministrul ucrainean al apărării, Andri Taran, au purtat discuții cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, despre situația de securitate din Ucraina și despre viitorul cooperării militare dintre cele două state.
În cadrul vizitei sale la Kiev, din 22 august, cancelarul german Angela Merkel i-a dat un ultimatum președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind acceptarea soluției propuse pentru rezolvarea situației din Donbas.
În dimineața de 29 august, Ministerul ucrainean al Apărării a informat că, în ziua precedentă, 10 militari au fost răniți de luptătorii separatiști, patru prin împușcare, iar șase loviți de schije în urma bombardamentelor de artilerie.
Federaţia Rusă intenţionează să formeze şi să desfăşoare până la 1 decembrie a.c. în Crimeea (peninsulă ucraineană anexată în 2014 de Rusia, n.r.) un nou regiment aeropurtat, relatează agenţia de presă oficială rusă TASS, citată joi şi de numeroase media ucrainene.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că a început ''numărătoarea inversă pentru dezocuparea'' peninsulei Crimeea anexate de Rusia, în deschiderea Summitului de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea, la care participă reprezentanţi din 46 de ţări, summit descris de Moscova drept ''antirusesc'', relatează agenţiile AFP, DPA şi EFE.
Forțele Armate din Ucraina trebuie să-și dezvolte și perfecționeze tacticile pentru a fi gata să desfășoare operații ofensive destinate eliberării teritoriilor ocupate, după cum a declarat comandantul-șef al Forțelor Armate din Ucraina, Valeri Zalujni, în cadrul ediției a patra a Forumului internațional pentru voluntari și veterani „Ucraina 30. Apărători”.
Cancelarul german Angela Merkel a apreciat vineri, în cursul vizitei sale la Moscova, că trebuie "menţinute în viaţă" negocierile pentru pace în estul Ucrainei, în pofida încetinirii lor pe fondul profundelor tensiuni ruso-ucrainene, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Pe internet circulă numeroase filmulețe cu Armata Ucrainei care mărșăluiește în timp ce îl înjură pe președintele rus Vladimir Putin. Imaginile au fost filmate în timp exercițiilor la parada militară care va avea loc cu ocazia Zilei Independenței.
Unul dintre cei mai înalţi oficiali ruşi din domeniul securităţii a pus la îndoială angajamentul Washingtonului faţă de Ucraina în lumina retragerii americane grăbite din Afganistan, şi crede că într-o zi americanii îşi vor abandona şi aliaţii ucraineni într-un mod la fel de abrupt, consemnează Agerpres, citând Reuters. Declarații cu privire la „abandonarea aliaților” sunt preluate de statele adverse ale SUA și folosite în termeni de propagandă. Imediat după retragerea NATO din Afganistan, China a preluat narativul și l-a dus în zona Taiwanului, în timp ce Federația Rusă în dosarul Ucraina.
Amata ucraineană a comunicat miercuri că, în ultimele 24 de ore, s-a confruntat cu 16 atacuri lansate asupra poziţiilor sale de către separatiştii proruşi, care au utilizat mortiere, lansatoare de grenade şi mitraliere, un soldat şi un civil ucraineni fiind ucişi, într-al doilea incident soldat cu victime în doar câteva zile în Donbas, în estul Ucrainei, relatează Agerpres, care citează AFP.
Comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene a dat asigurări că Armata e pregătită să respingă inclusiv o invazie la scară largă, din partea unui „posibil agresor”. Fără să numească statul în cauză, e de la sine înțeles că generalul Valeri Zaluzhny se referea la Federația Rusă.
Ocuparea ilegală de către Rusia a peninsulei Crimeea nu este doar problema Ucrainei, ci a tuturor ţărilor din regiunea Mării Negre, inclusiv a României, din cauza riscurilor la adresa securităţii şi libertăţii de navigare şi a consecinţelor economice şi ecologice, afirmă experţi şi oficiali ucraineni, în contextul apropierii summitului Platformei Crimeea, programat să se desfăşoare pe 23 august la Kiev.
Ucraina e dispusă să aștepte cu multă răbdare momentul oportun pentru a recupera peninsula Crimeea anexată ilegal de către Federația Rusă, potrivit unei declarații a lui Dimitri Kuleba, ministrul de Externe de la Kiev. Acesta a dat exemplul Alsaciei și Lorenei.
Patru separatişti sprijiniţi de Rusia au fost ucişi în conflictul în curs în estul Ucrainei, a informat sâmbătă presa locală, în ciuda încetării focului în vigoare, transmite DPA.
Federația Rusă neagă mereu implicarea sa în războiul din estul Ucrainei, în pofida nenumăratelor dovezi despre înarmarea trupelor separatiste din Donbas și chiar prezența militară rusă în regiune.
Pe 28 iulie 2021, președintele Volodimir Zelenski a decis să-i elibereze din funcție pe șeful Statului Major General (SMG) al Forțelor Armate (FA) ucrainene, comandantul Trupelor de Asalt [Desant] și pe comandantul Forțelor Întrunite [forța întrunită dislocată în zona de operații militare din Donbas]. În consecință, Serghei Korniciuk, Evghen Moisiuk și Volodimir Kravcenko au fost demiși, se precizează într-un comunicat de presă ai președinției Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, evocând tensiuni între armată şi Ministerul Apărării, relatează agenţia Agerpres, citând Reuters.