SUA cer Ciprului să transfere în Ucraina tancuri T-80U, sisteme S-300 și Tor-M1, dar și elicoptere Mi-35
Potrivit informațiilor publicate de cotidianul elen Ekathimerini, pe 4 aprilie 2022, Statele Unite au întrebat guvernul de la Nicosia dacă ar fi posibil ca Cipru să transfere arme și vehicule de luptă de fabricație rusească, aflate în prezent în dotarea forțele armate cipriote, către Ucraina.
Sursele consultate de cotidianul Kathimerini au declarat că americanii au cerut în mod special sistemele antiaeriene de fabricație rusească pe care le folosesc în prezent forțele armate cipriote, dar și elicoptere de atac.
De interes deosebit sunt două tipuri de sisteme antiaeriene, TOR-M1 şi sistemul de rachete S-300, dar și BUK M-2. Pe listă sunt inclusiv tancurile T-80u și BMP3, precum și elicopterul MI-35.
Sursa citată precizează că cererea din partea SUA a fost bine primită de președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, care deja a dat dispoziţie pentru începerea cât mai repede a unor discuţii pentru aprobarea acestui transfer de arme.
Cu toate acestea, ziarul CyprusMail precizează că ministrul cipriot al Apărării, Charalambos Petrides, a declarat ieri că Cipru nu va furniza arme Ucrainei, deoarece ar crea unele probleme în ceea ce priveşte capacitatea ţării sale de a se apăra.
Charalambos Petrides a explicat că Cipru trimite deja ajutor umanitar și financiar Ucrainei.
Petrides a recunoscut că Garda Națională Cipriotă se confruntă cu probleme în ceea ce privește menținerea armamentului de fabricație rusă, în contextul actualelor sancțiuni impuse Moscovei.
Oficialul cipriot a spus că se depun eforturi pentru a procura piese de schimb din alte țări care utilizează arme şi sisteme similare.
Principalul partid de opoziție din Cipru, Akel, s-a declarat ferm împotriva cererii înaintate de Washington către Atena.
Astfel, dacă armele de provenienţa sovietică ale forțelor armate cipriote urmează să fie transferate în Ucraina, acestea vor fi înlocuite cu arme americane.
Conform celui mai recent bilanţ militar pe anul 2021, armata cipriotă are un total de 82 de tancuri T-80U de fabricație sovietică, 43 de IFV-uri blindate pe șenile BMP-3 (vehicule de luptă pentru infanterie), șase sisteme 9K331 TOR-M1, 11 elicoptere Mi-35P Hind-E. De asemenea, Cipru deţine mai multe sisteme de rachete antiaeriene S-300 PMU1.
SUA le-a cerut aliaților să contribuie la apărarea Ucrainei
Potrivit unui raport publicat vinerea trecută de New York Times, administrația Biden le-a cerut aliaților săi, țări care foste membre ale URSS, să ajute la transferul de arme de fabricație sovietică către armata ucraineana.
Amintim că, guvernul Cehiei a început, pe 5 aprilie, să furnizeze arme grele Ucrainei, de comun acord cu alți aliați NATO. Pachetul de sprijin conține „puțin peste o duzină” de tancuri T-72, un număr neprecizat de BMP-1 și obuziere
În martie, generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg – care a fost consilierul pe probleme de securitate națională al vicepreședintelui Mike Pence în timpul președinției lui Trump – a sfătuit Ucrainei să ceară Greciei, Bulgariei și Slovaciei să-i ofere sistemele lor rusești de rachete sol-aer S300 pentru a o ajuta sa se apare împotriva invaziei ruse.
Desigur, anunțul începerii discuțiilor dintre Statele Unite și Cipru nu înseamnă că mâine Forțele Armate Ucrainene vor şi primi armele de provenienţa rusească pe care armata cipriotă le deţine şi cu atât mai puţin transferarea întregului arsenal.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News