Ucrainenii pot lupta diferit pe teritoriul Rusiei. Cum defensiva din Kursk profită de absența orașelor de apărat
Trupele ucrainene care luptă în regiunea Kursk din Rusia au un avantaj pe care nu l-au avut până acum în războiul cu Rusia, spun experții. Este vorba despre o mult mai mare libertate de mișcare operațională, care este oferită ucrainenilor de faptul că nu trebuie să apere orașele individuale.
Militari ai Forţelor Armata Ucrainene. Sursa foto: Glavcom.ua.
În ceea ce privește conflictele militare majore, invazia rusă a Ucrainei este relativ neobișnuită, luptele având loc aproape exclusiv pe teritoriul unui singur stat. Aceasta este ceea ce îi face pe apărătorii ucraineni să nu aibă deseori posibilitatea de manevre tactice și să-și păstreze doar pozițiile desemnate.
Din acest motiv, mișcarea ucrainenilor din vară a dezechilibrat planurile operaționale ale Armatei ruse.
Potrivit experților, încercarea Rusiei de a recupera teritoriul pierdut va fi o mare provocatoare, întrucât forțele ucrainene se pot concentra doar pe mișcările de manevră, fără a se gândi la ce localități trebuie apărate, așa cum se întâmplă pe teritoriul Ucrainei.
Ucrainenii au acest avantaj doar în regiunea Kursk, pentru că duc un război defensiv pe pământ străin. Acest lucru are și avantaje strategice, dar în același timp leagă armata tactic.
„Se luptă doar acolo unde este convenabil, iar când nu este convenabil, se retrag. Și acesta este un mod cu adevărat eficient de luptă”, a declarat Michael Bohnert, expert în război RAND Corporation.
Trupele ucrainene țin astfel orașele până când nu au de ales decât să se retragă în fața rușilor. Acest scenariu a fost văzut pe unele dintre cele mai cunoscute câmpuri de luptă ale războiului, precum Bahmut sau Avdiivka, menționează Business Insider.
Luptă pe un pământ străin
Incursiunea din august a forțelor ucrainene în regiunea Kursk a schimbat acest scenariul în care ucrainenii luptau doar pe teritoriul lor. Deși ucrainenii au pierdut deja o anumită parte din teritoriile invadate în vară, totuși își mențin poziția în interiorul Rusiei de aproape trei luni.
„Ei pot folosi terenul, pot lupta în cel mai eficient mod posibil și, în cele din urmă, pot pleca dacă trebuie să-și protejeze forțele sau echipamentele sau să atingă un alt obiectiv”, a spus Bohnert. În plus, retragerea nu ar avea consecințe negative pentru ei în regiunea Kursk, ceea ce nu se poate spune în cazul luptelor pe teritoriul ucrainean.
În regiunea Kursk, nici ucrainenii nu trebuie să se ocupe deloc de apărarea orașelor. „Nu sunt orașe ucrainene. Ei pot alege să lupte și să îi apere din cele mai bune poziții posibile și, prin urmare, pot construi fortificații. Dar dacă inamicul este depășit numeric, pur și simplu se retrag în următorul oraș”, a descris Bohnert.
În prezent, rușii avansează și recâștigă controlul teritorial în regiunea Kursk. Cu toate acestea, potrivit experților, acest lucru nu înseamnă că operațiunea ucraineană pe teritoriul Rusiei este sortită eșecului.
William Alberque de la Centrul Stimson, de exemplu, a spus că deocamdată rușii „recuperează zonele ușor de luat” și „vor avea o sarcină mult mai grea cu restul pozițiilor ucrainene”.
Asta pentru că ucrainenii pot „alege când și unde să se apere”, potrivit lui Bohnert, recucerirea de către Rusia a teritoriului pierdut va necesita pierderi grele. Matthew Savill, un fost analist de informații al Ministerului Britanic al Apărării, a evaluat, de asemenea, beneficiul strategic al deținerii teritoriului rus.
Potrivit lui Alberque, ucrainenii au acum posibilitatea de a pregăti capcane și așa-numitele „zone de moarte” pentru rușii care avansează. „Nu trebuie să apere întreaga zonă cucerită. Ei ar putea întreba: Unde ne putem apăra cu adevărat? Care sunt locurile cu adevărat bune pentru a lupta împotriva rușilor?”, a spus Alberque.
Pierderi teritoriale pe perioadă nedeterminată
Harta invadări regiunii Kursk, în august 2024
Pentru ucraineni, pierderea unui teritoriu acasă vine cu riscul ca acesta să rămână sub control rusesc pe termen nelimitat, așa cum s-a întâmplat cu Crimeea, ocupată de Rusia din 2014, sau cu regiunile separatiste din Donbas, sprijinite de Moscova chiar înainte de invazie.
Astfel, atunci când își stabilesc strategiile de apărare pe propriul teritoriu, ucrainenii nu se gândesc doar la avantaje tactice, cum ar fi pozițiile defensive favorabile. Ei iau în considerare și simbolismul profund al satelor istorice din Ucraina, care reprezintă rădăcinile lor culturale și naționale. Potrivit lui Alberque, „pierderile teritoriale din zonele recuperate de la ruși sau a localităților cu semnificație istorică sunt deosebit de dureroase pentru Ucraina. Fiecare sat pierdut reprezintă o lovitură în inima identității ucrainene”.
Pe de altă parte, în regiunile rusești precum Kursk, ucrainenii nu au aceeași presiune. Ei știu că teritoriul rus nu va rămâne sub controlul lor după război și îl pot considera o monedă de schimb. „Acesta este un avantaj operațional semnificativ, deoarece comandantul nu trebuie să apere fiecare poziție cu orice preț”, a adăugat Alberque.”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News