Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucrainenii sunt dezamăgiți și de o posibilă viitoare administrație Harris. „Asistența militară din SUA e superficială și cu frâna de mână trasă”
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Pentru mulţi ucraineni, rezultatul scrutinului care se desfăşoară pe 5 noiembrie în SUA şi impactul său asupra războiului cu Rusia pare acum mai puţin hotărâtor faţă de cum era odată, remarcă Reuters, potrivit Agerpres, într-un reportaj.
Tim Walz, vicepreședintele ales de Kamala Harris, alături de soția sa, făcându-și un selfie cu Kamala Harris, candidatul democrat la prezidențiale, alături de soțul ei. Photo source: Kamala Harris @OfficialFacebook
Tim Walz, vicepreședintele ales de Kamala Harris, alături de soția sa, făcându-și un selfie cu Kamala Harris, candidatul democrat la prezidențiale, alături de soțul ei. Photo source: Kamala Harris @OfficialFacebook

Chiar şi cu sprijinul militar şi financiar fără precedent pe care administraţia preşedintelui democrat Joe Biden l-a oferit Ucrainei, pierderile acesteia pe frontul din estul ţării s-au accelerat şi Kievul a devenit tot mai iritat de reticenţa liderului de la Casa Albă de a autoriza dezlănţuirea armelor occidentale asupra ţintelor din interiorul Rusiei.

În acest timp, candidatul republican Donald Trump a criticat receptivitatea administraţiei americane de a oferi Ucrainei ajutorul masiv cerut de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a descris drept "cel mai bun agent de vânzări de pe planetă", şi a promis că dacă ajunge din nou la Casa Albă va pune rapid capăt războiului ruso-ucrainean, fără a explica vreodată cum crede că ar putea face acest lucru.

Acest tablou îi determină pe mulţi ucraineni, atât oficiali cât şi oameni de rând, să fie mai puţin hotărâţi asupra preferinţei lor cu privire la câştigătorul cursei prezidenţiale americane în care se confruntă actuala vicepreşedintă democrată Kamala Harris şi fostul preşedinte republican Donald Trump.

"Dacă Harris câştigă, vom avea continuarea asistenţei superficiale pentru Ucraina, adică vor vorbi dar nu vor face nimic", crede un miner ucrainean pensionar din regiunea Doneţk pe care Rusia încearcă să o ocupe în întregime. "Dacă Trump câştigă, cel mai probabil el va căuta sfârşitul războiului şi va ceda (Rusiei) o parte din teritoriul ucrainean", prin urmare, "în orice caz, Ucraina pierde" ceva, estimează acelaşi ucrainean.

În perioada scursă de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Congresul american a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca asistenţă pentru Kiev, din care aproximativ 56 de miliarde reprezintă ajutor militar direct. La rândul ei, Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit Ucrainei de atunci şi până în septembrie anul acesta o asistenţă de 118 miliarde de euro ca ajutor militar şi economic, potrivit unui vicepreşedinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Totuşi, preşedintele Zelenski acuză că acest ajutor a fost prea puţin şi a venit prea târziu pentru a putea întoarce cursul războiului. Pe lângă refuzul Occidentului de a furniza Ucrainei unele tipuri de arme şi impunerea de restricţii asupra folosirii celor oferite, cum ar fi cea de a nu ataca în profunzimea teritoriului rus, preşedintele ucrainean a declarat miercuri că Ucraina a primit numai 10% din ajutorul de peste 61 de miliarde de dolari aprobat de Congresul american în aprilie.

Un diplomat european aflat la post la Kiev a declarat agenţiei Reuters că oficialii ucraineni sunt acum mai puţin îngrijoraţi de o posibilă victorie a lui Trump decât s-ar putea crede, parţial şi din cauza faptului că Ucraina pierde teritoriu în faţa ofensivei ruse chiar şi cu ajutorul militar şi financiar pe care-l primeşte din partea Occidentului. "Trump măcar s-ar putea să mişte puţin lucrurile", apreciază diplomatul european.

Dar incertitudinea asupra modului în care ar proceda Trump pentru a-şi pune în aplicare intenţia de soluţionare a războiului ruso-ucrainean provoacă totuşi nelinişte. Un analist politic de la Kiev, Volodimir Fesenko, anticipează un scenariu în care Trump ar putea spori ajutorul economic pentru Ucraina, în pofida criticilor formulate pe acest subiect, şi în acelaşi timp ar putea folosi pârghii economice pentru a forţa Rusia să vină la masa negocierilor, dar într-un alt scenariu el ar putea ameninţa Kievul cu sistarea ajutorului american, în cazul acesta pentru a forţa Ucraina să negocieze cu Rusia de pe poziţii nefavorabile.

"Principala problemă este că Trump promite iniţierea negocierilor pentru oprirea războiului din Ucraina imediat după victoria sa, dar nu ştim în ce termeni", subliniază analistul citat.

Acesta vede în schimb o veste bună în promisiunile candidatei democrate Kamala Harris de a continua susţinerea Ucrainei, avertizând însă că ar putea surveni schimbări în abordarea unei viitoare administraţii democrate faţă de cea actuală. "Aproape nimeni nu se îndoieşte că ea va continua actuala politică a lui Biden de susţinere a Ucrainei, dar va fi această politică mai hotărâtă, sau Kamala Harris, de exemplu, va înclina de asemenea către iniţierea de negocieri pentru a pune capăt războiului?", se întreabă Volodimir Fesenko.

În acest timp, la nivelul declaraţiilor oficiale, Zelenski şi guvernul său au fost precauţi să ia partea vreunuia dintre candidaţii la preşedinţia SUA, deşi Kievul ar prefera totuşi o victorie a Kamalei Harris, dar manifestarea acestei preferinţe i-ar putea complica relaţiile cu Trump dacă în cele din urmă acesta ar câştiga alegerile.

În pofida tuturor acestor incertitudini, "viitorul nostru depinde de ce se întâmplă pe 5 noiembrie, nici mai mult, nici mai puţin (...) Acesta va fi un moment de răscruce pentru evoluţia ulterioară a evenimentelor, dacă vor continua la fel ca până acum sau dacă vom vedea o schimbare radicală", concluzionează Vitali Novak, un director comercial din industria mass-media ucraineană.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut în luna iunie retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul, unde aproape fusese convenit un acord de pace, dar care în final, potrivit Moscovei, a fost abandonat de Kiev la cererea Washingtonului.

Cererea lui Putin a fost respinsă categoric de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, în special SUA, care au precizat că sprijină doar "formula de pace" prezentată la sfârşitul anului 2022 de Zelenski şi care prevede în principal retragerea necondiţionată a tuturor trupelor ruse din Ucraina, inclusiv din Crimeea, şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute internaţional.

Între timp, preşedintele ucrainean a elaborat un "plan de victorie" al Ucrainei în războiul cu Rusia, pe care le-a prezentat în septembrie aliaţilor săi, mai întâi SUA, - unde s-a întâlnit atât cu Biden şi Harris cât şi cu Trump -, apoi Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Italiei, după care a menţionat unele elemente generale într-un discurs în parlamentul de la Kiev.

Planul pleacă de la presupoziţia unei înfrângeri totale a Rusiei în război, obiectiv considerat nerealist de unii oficiali americani, şi a fost primit cu reticenţă de aliaţii occidentali, notează Reuters. Documentul cuprinde în principal cererea ca Ucraina să primească mai multe arme, inclusiv să fie instalat pe teritoriul său un "pachet de descurajare non-nucleară", să fie admisă în NATO şi să poată lovi teritoriul rus cu rachetele occidentale cu rază lungă de acţiune.

Cu privire la această ultimă solicitare, Vladimir Putin a susţinut că astfel de atacuri ar echivala cu implicarea directă a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina şi prin urmare a decis să transmită Kievului şi Occidentului un avertisment constând în revizuirea doctrinei nucleare a Rusiei. În urma acestei revizuiri, noua doctrină va permite represalii nucleare inclusiv în cazul unor atacuri convenţionale masive cu rachete sau drone asupra teritoriului rus sau al aliatului său belarus efectuate de o ţară care nu deţine arme nucleare, dar care este susţinută de puteri nucleare.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cincisprezece țări vor să trimită trupe în Ucraina, dar doar la încheierea unui acord de încetarea a luptelor
La trei ani de la scufundarea epică a navei Moskva, rachetele Neptune dispun de îmbunătățiri semnificative. Șeful Forțelor Navale ale Ucrainei: Neptune sunt mai mult decât rachete anti-navă
Rușii au reluat ”eliberarea” de teritorii: Șeful Armatei Ucrainei anunță că noua ofensivă rusă a început
”Ne vom ține de cuvânt”. Deși a promis Ucrainei cele mai multe F-16, Belgia e nevoită să amâne transferul până la momentul F-35
Volodimir Zelenski publică imagini cu militari chinezi capturați în uniforme rusești
Norvegia alocă încă 378 de milioane de dolari pentru obuzele furnizate Ucrainei
Ritmul avansurilor ruse a încetinit și datorită contraatacurilor ucrainene. Situația în Est rămâne dificilă, dar ofensiva e departe de a rupe liniile
Atacurile asupra infrastructurii din spate au provocat Rusiei pagube de aproape un miliard de dolari, în jumătate de an
Atacuri masive cu drone și rachete rusești de croazieră Kalibr și Kh-101 asupra Ucrainei. Rușii au atacat Kievul în valuri, dar și în vestul Ucrainei
În timp ce bombardează parcuri în Ucraina, Rusia se plânge că Armata ucraineană nu respectă înțelegerea și îi atacă infrastructura energetică
Lumea rusă sau russky mir: Mai mulți copii și părinți au murit după ce rachete ruse au lovit un parc din Krivoi Rog, Ucraina. E cel mai grav atac din ultimele săptămâni
Cercul apropiat de Trump îl sfătuiește să nu discute cu Putin până când Rusia nu acceptă o încetare a focului în Ucraina
O anchetă internă în SUA îl va viza pe Pete Hegseth, șeful Pentagonului, după operațiunea fără precedent de bombardare a Yemenului pe Signal
Rușii și ucrainenii duc lupte grele la granița regiunilor Sumy și Kursk: Trupele ruse încearcă să elibereze ultimele trei localități aflate sub controlul militarilor ucraineni în regiunea Kursk
Rubio e la Bruxelles unde reafirmă angajamentul SUA pentru Europa. Concomitent pentru prima oară SUA nu vor participa la formatul Ramstein pentru sprijinirea Ucrianei
Ucraina pregătește ”soldații de teracotă”. Dronele terestre vor înlocui soldații pe front: 15.000 de sisteme Lyut au primit certificarea de luptă
Congresul SUA s-a săturat ca Rusia să tragă de timp: Lege bipartizană pentru sancțiuni dure. Inclusiv un tarif de 500% pentru statele care cumpără de la ruși
Rusia tergiversează: Propunerea de încetare a focului trebuie ajustată, spune viceministrul rus de externe
Trump a revenit la sentimente mai bune și spune că „Putin își va face partea sa de înțelegere” în negocierile privind Ucraina
Pot europenii să facă față Rusiei chiar și fără SUA? Diferența e uriașă, chiar dacă Moscova aplică tactica demoralizării Europei
”Generalul Armaghedon” s-a ridicat la înălțimea reputației: Surovikin propunea utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei
Trump s-a enervat și pe ruși. După ce Putin trage de timp, Trump amenință cu tarife de 25% pe exportul de petrol dacă nu acceptă un acord cu Ucraina
Ucraina ar putea avea alegeri prezidențiale în această vară
Trump îl avertizează pe Zelenski că Ucraina va avea „probleme uriașe” dacă nu semnează acordul de minerale. La Kiev multe voci denunță un „act colonial”
În timp ce președintele Trump încearcă să obțină o încetare a focului în Ucraina, rușii anunță capturarea unor noi localități
Su-57 sau mașini Lada? Armistițiul din Ucraina ar putea lovi economia de război a Rusiei
Hezbollah ameninţă cu represalii dacă Israelul nu părăseşte Libanul
Înțelepciunea rusească. ONU: Numărul soldaților ucraineni executați de ruși direct pe front a crescut masiv după august 2024
Rușii caută o poziție mai bună la negocieri. Cum? Kremlinul pregătește o nouă ofensivă majoră

Ştiri Recomandate

Primul blindat 4x4 Cobra II „made in Romania”, în timp record. 90% e totul gata iar producția de serie începe anul acesta cu apogeul de 1.5 blidate pe zi
Cheltuielile militare mondiale, la un nivel record în 2024. Germania este campioana înarmărilor în Europa, spun datele SIPRI
Trump face valuri și spune că Zelenski e dispus să renunțe la Crimeea. Președintele SUA îi cere lui Putin să oprească focul
Război pe gheață: SUA au băgat frica în singura țară din Europa fără armată, dar membră NATO și o forțează să se înarmeze
Coreea de Nord dezvăluie noua navă de război contruită în 400 de zile ”cu propria noastră tehnologie”
Zelenski îi contrazice pe oficialii ruși care au anunțat „eliberarea Kurskului”. Ucraina susține că trupele sale încă luptă în vestul Rusiei
Ce trebuie să învățăm din complicatul drum al Turciei către Eurofighter. Încă scrie „drum închis” în germană pe ușa care duce la Eurofighter
Rusia susține că va distruge imediat „rămășițele îmbrăștiate” ale Armatei Ucrainei din regiunea rusă Kursk, anunțând „eliberarea regiunii”
O explozie de proporții a avut loc într-un port important din Iran. Accidentul are probabil la bază manipularea necorespunzătoare a combustibililor pentru rachete
Care pace? Rusia schimbă tactica și pregătește „ofensiva de vară 2025” folosind în premieră roiuri de motociclete împotriva dronelor ucrainene
Operațiune agresivă a Rusiei în Canal: Nave de război conduse de fregata Golovko au intrat în apele britanice. Navele de luptă britanice au răspuns imediat
Diplomație în casa lui Dumnezeu. Trump trece în premieră la un discurs dur împotriva Rusiei, dar propunerea de „pace” a SUA taie în carne vie în Ucraina
Polonia acuză că un elicopter militar rusesc a încălcat spațiul aerian de deasupra apelor teritoriale poloneze din Marea Baltică
Putin, gata să negocieze? După întâlnirea cu Zelenski, Trump pare că a descifrat în cele din urmă stilul de operare al Kremlinului: Nu exclud varianta ca Putin să vrea să mă inducă în eroare
În timp ce Patriotul european SAMP/T devine mai ager cu radarul Ground Fire 300, Thales convinge a cincea țară NATO să cumpere fratele mai mic: Ground Master 200
Rușii anunță că au recuperat complet regiunea Kursk de la Forțele Armate ale Ucrainei
Efectul Trump. Aderarea Ucrainei la NATO nu mai este menționată în raportul anual al Alianței
Fără o bază permanentă în Mediterana, navele din Flota rusă se văd obligate să acosteze temporar în porturi din Egipt și chiar Algeria
România a cheltuit pentru Apărare cu 50% mai mult decât în 2023, confirmă NATO. Principalele programe de înzestrare ale Armatei
Rusia și Ucraina, aproape de un acord istoric? Zelenski spune că este deschis negocierilor teritoriale doar după încetarea necondiționată a focului
Chinezii îi răspund lui Trump: Eliminați tarifele, abia apoi vom negocia încheierea războiului comercial
Cosmos 2553 se ”rostogolește”. Sateliltul rușilor care ajuta la programul armei nucleare anti-satelit a început să se rotească incontrolabil în spațiu
Planul de pace al lui Trump în 16 puncte confirmă toate zvonurile. Ucraina și Europa prezintă un text diferit privind încheierea războiului
„Suntem deschiși, trimiteți inspectori”. Zelenski respinge dezinformările privind deturnarea ajutorului militar și confirmă că schimbul de informații a ajutat la îmbunătățirea armelor SUA
Rusia mediatizează arestarea unui cetățean român pentru spionaj. MAE român: Este vorba despre cazul de acum patru luni
NATO vrea un ''zid de drone'' pe flancul estic, dar care nu cuprinde şi România: Aproape 3000 de kilometri lungime vor fi acoperiţi cu drone de supraveghere și sisteme anti-UAV
În România vor fi produse 800 de blindate 4x4 Cobra II. Otokar a intrat într-un joint venture cu Automecanica Mediaș
Interesul Rusiei pentru o bază navală în Sudan, deranjează Statele Unite: Administrația Trump a avertizat că ar putea exista „consecințe grave”
Marea Britanie ar putea reveni asupra deciziei de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina: Nivelul propus anterior de 10.000 de militari, considerat acum prea mare?
Când vrei să declari război comercial unei ţări, asigură-te înainte că nu depinzi de resurse sale: Armamentul american depinde în proporție de 78% de importurile de metale rare din China
pixel