Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Statele occidentale trebui să-şi schimbe abordarea faţă de războiul din Ucraina: Înfrângerea bate la uşă dacă ucrainenii nu primesc susţinerea pe care o merită
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Dacă războiul din Ucraina va continua în aceeași manieră, Kievul va fi învins în 2025, potrivit mai multor experți americani importanți. În același timp, aceștia spun că acest lucru nu trebuie să se întâmple și dau indicații cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru a asigura victoria Ucrainei. Doug Livermore, vicepreședinte al Special Operations Association of America, comandant adjunct al Detașamentului de Operațiuni Speciale al Gărzii Naționale a Armatei din Carolina de Nord și fost consilier al subsecretarului american al apărării pentru informații și securitate, afirmă că, pentru a evita înfrângerea Kievului, Occidentul și guvernul ucrainean trebuie să își revizuiască abordarea față de acest război.
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Într-o analiza pentru Center for European Policy Analysis (CEPA), Livermore afirmă că Ucraina este „tensionată din cauza avansului neîncetat al Rusiei în mai multe regiuni”.

Expertul amintește că „planul de victorie”, bazat pe creșterea ajutorului militar și pe relaxarea restricțiilor privind utilizarea armelor occidentale împotriva Rusiei, nu și-a atins încă obiectivul principal de asigurare a sprijinului occidental.

Iar principala problemă pentru Ucraina, spune el, este capacitatea fără limită a Rusiei de a arunca în război trupe, proprii sau de la parteneri săi, precum Coreea de Nord, mercenari sirieni, oameni din Asia de Sud sau din alte regiuni.

 

Statele occidentale trebuie să acorde Ucrainei permisiunea să lovească ținte militare importante de pe teritoriul Rusiei 

 

Pe lângă lipsa de arme și având în vedere traiectoria actuală a războiului, Occidentul și guvernul ucrainean ar trebui să ia o serie de măsuri concrete. Propunerile lui Livermore includ: scăderea vârstei minime și mobilizarea „mai agresivă”: „probabil de la 25 la 22 sau chiar 21 de ani”; cooperarea cu agențiile europene de imigrație și de aplicare a legii pentru a extinde proiectul la serviciul militar pentru refugiații ucraineni din străinătate si ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor occidentale.

Acest punct se traduce mai clar prin permisiunea acordată Ucrainei să lovească ținte militare critice de pe teritoriul Rusiei, va perturba liniile de aprovizionare, aerodromurile și centrele de comandă rusești, forțând Moscova să își redistribuie forțele în defensivă și să reducă loviturile aeriene asupra infrastructurii critice ucrainene.”

De asemenea, Occidentul și Ucraina ar trebui sa insiste pe consolidarea și extinderea pregătirii forțelor armate; consolidarea punerii în aplicare a sancțiunilor și a presiunii economice pentru a se asigura că aceste măsuri punitive au efectul scontat; consolidarea flancului estic al NATO si  desfășurarea de trupe și echipamente suplimentare ale NATO în Europa de Est.

Fără schimbări semnificative în abordarea strategică, perspectivele Kievului devin din ce în ce mai sumbre, subliniază autorul acestor recomandări.

În opinia sa, ajustările specifice ale tacticilor actuale ar putea ajuta Ucraina să recâștige inițiativa și să se apropie de obținerea unei păci durabile, să schimbe dinamica ostilităților în favoarea Ucrainei și să creeze o presiune suplimentară asupra Kremlinului.

Livermore a adăugat, de asemenea, că furnizarea de informații în timp real, capacități de război cibernetic și sisteme de sprijin aerian ar putea oferi Ucrainei avantajul de care are nevoie pentru a contracara avansul Rusiei.

CEPA menționează că aceste propuneri nu reprezintă poziția oficială a guvernului SUA, a Departamentului american al Apărării sau a Armatei SUA.

Un grup de autori de la Brookings Institution, un think tank american, și-a prezentat, de asemenea, propria opinie cu privire la schimbările necesare pe care Occidentul trebuie să le facă în 2025 pentru a susţine Ucraina. Aceștia subliniază că armata rusă a atacat în mod deliberat zonele populate, infrastructura civilă și rețelele energetice pentru a „teroriza și epuiza ucrainenii, încălcând flagrant legile internaționale ale războiului și forțând milioane de ucraineni să își părăsească locuințele”.

Kremlinul beneficiază, de asemenea, de parteneriatul său continuu cu China, precum și de aprofundarea relațiilor sale cu Iranul și Coreea de Nord.

Având în vedere situația actuală, Brookings Institution spre 2025 și îi îndeamnă pe ucraineni să se gândească dacă „este realist ca Ucraina să încerce să elibereze toate teritoriile pe care Rusia le-a ocupat începând cu 2014?

Și dacă nu, ar fi mai logic pentru Ucraina să caute un armistițiu, păstrând speranța de a-și recâștiga teritoriul în viitor, cu o schimbare în procesul politic.

 

Accelerarea aderării Ucrainei la NATO ar trebui să facă parte integrantă din orice acord de pace

 

„Desigur, orice astfel de negocieri ar putea funcționa numai dacă Rusia este, de asemenea, dispusă să își schimbe cererile actuale de a-i da nu numai Crimeea, ci întregul teritoriu ucrainean cuprins în patru regiuni: Herson, Donețk, Luhansk și Zaporojie”, adaugă analiștii.

În ceea ce privește arhitectura de securitate, analiștii solicită să se decidă dacă accelerarea aderării Ucrainei la NATO „ar trebui să facă parte integrantă din orice acord de pace pe care Kievul și Moscova l-ar putea încheia în următorii ani, indiferent de preferințele Rusiei” sau „dacă există alte arhitecturi de securitate sau garanții care s-ar putea dovedi la fel de utile pentru securitatea Ucrainei și mai potrivite pentru negocierile cu Moscova”.

Raportul sugerează că asistența occidentală pentru Ucraina nu poate continua la nesfârșit. Prin urmare, viitorul ajutor militar s-ar putea concentra pe apărarea antiaeriană și antirachetă și pe armele care sunt cele mai utilizate pentru operațiunile tactice de apărare (artilerie, vehicule aeriene fără pilot, tehnologie antidrone, sisteme de război electronic, rachete antiaeriene și antitanc).

„Deși războiul din Ucraina se află în prezent în mare parte într-un impas, există șanse mari ca acest lucru să se schimbe - și poate chiar dramatic - în 2025 sau chiar mai târziu în acest an. Războiul a fost și rămâne cea mai mare amenințare la adresa securității europene din 1945. Orice președinte american, precum și noul Congres, vor trebui să se concentreze asupra acestei probleme importante, a concluzionat Brookings Institution în raportul său.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Putin încearcă să recâștige regiunea Kursk înainte de eventualele negocieri pentru un posibil acord de înghețare a conflictului: Rușii luptă pe front „orbește” pe baza unor informații incerte
Iranul extinde infrastructura unei baze aeriene pentru a găzdui avioane de luptă rusești Su-35 (imagini din satelit)
Pentru Ucraina, forţa militară nu mai este o soluţie: Trebuie să facem totul pentru a pune capăt acestui război prin mijloace diplomatice. Ce speră Putin să obţină de la Occident?
Rusia blufează în contextul războiului din Ucraina: Narațiunea invincibilității este „principala strategie” a Kremlinului și „singura speranță de succes”
Revenirea la dialog după o pauză de doi ani: Putin și Scholz au avut prima convorbire telefonică directă
Prezența SUA în Polonia este o „garanție de securitate”: Facilitatea militară antirachetă de la Redzikowo, parte a programului polonez „Scutul de Est”
Un tanc britanic Challenger 2 a fost distrus de ruşi (Foto/Video): Ucraineii l-au aruncat în luptă în regiunea Kursk, dar a fost vânat cu drone FPV
Consolidarea apărării aeriene în întreaga Europă: Suedia se alătură unei coaliții NATO, din care România face deja parte, pentru achiziționarea a 1.000 de rachete Patriot
Modul în care s-ar putea schimba politica SUA față de Ucraina. Congresmeni americani: Trebuie să fim mai agresivi împotriva Rusiei și să aplicăm sancțiuni dure
Nu armele de distrugere în masă sunt soluţia: Crearea unei bombe nucleare în Ucraina nu va schimba semnificativ situația de pe front
Polonia a dislocat tancuri sud-coreene de tip K2 Black Panther în apropierea frontierei cu Rusia din regiunea Kaliningrad
Războiul de la granița României: Noua direcție a SUA și pericolul rus | Gen. Cătălin Tomescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
,,Sfârşitul războiului în 24 de ore'' s-ar putea să mai întârzie? Rusia semnalează noii administrații Trump că nu este dispusă să facă concesii cu privire la Ucraina
Estonia a redeschis o importanta bază militară pentru a consolida apărarea estică a NATO împotriva Rusiei: Este al doilea punct de sprijin pentru misiunea Baltic Air Policing
Avertismentul unui diplomat britanic: „Căderea Ucrainei” ar fi o umilință mai mare pentru SUA decât retragerea din Afganistan
Rușii amenință baza de apărare antirachetă din Polonia proaspăt inaugurată. “Rachetele Iskander din regiunea Kaliningrad sunt capabile să lovească baza americană din Redzikowo”
Cel mai important general al NATO: Am fi fost dispuşi să trimitem trupe în Ucraina dacă Rusia nu ar avea arme nucleare
83% din munițiile promise, 67% din sistemele de apărare aeriană promise. Pentagonul a anunțat cât de mult ajutor militar a fost deja livrat Ucrainei
Trupe britanice în Ucraina, dacă SUA taie ajutorul? Boris Johnson nu exclude varianta, dar amintește de Javelin, cu care Trump a salvat Kievul în primele zile ale invaziei ruse
Geoană: Îl cunosc bine pe Trump, știu cum negociază iar mingea va fi în terenul Ucrainei. În cel mai negru scenariu România va avea Rusia la graniță
Taiwanul primește primele rachete balistice ATACMS de la SUA, consolidând apărarea pe fondul tensiunilor cu China
Consolidarea apărării europene se face şi cu sisteme israeliene: Sistemul antirachetă Arrow 3 urmează să fie desfăşurat în Germania
Pericol pentru regimul nord-coreean? Militarii trimiși să lupte în Rusia vor intra, pentru prima dată, în contact cu o altă civilizație și își vor da seama cât de săracă e țara lor
Sudanul are nevoie de arme, iar Rusia vrea în continuare o bază navală la Marea Roșie – interesele lor sunt pe cale să se întâlnească
Pe ultima sută de metri a mandatului lui Biden: Marea Britanie și Franța, discuţii pentru a permite Ucrainei să lovească adânc în interiorul teritoriului Rusiei
Marea Britanie „ia în considerare mai multe scenarii” cu privire la abordarea lui Donald Trump față de Ucraina: Vom discuta cu acesta dacă și cum se va schimba politica actuală a SUA
Urmează noi operațiuni ruse de destabilizare a Moldovei. Scenariul unei așa-zise Repubilici Independente a Bugeacului, luat din nou în calcul dacă Moldova „cade” în 2025
"Pentagonul" european? Motorul franco-german invită câteva state europene să coopereze mai strâns în domeniul apărării
Un stat membru NATO a devenit brusc „concurent strategic” al Franței, plasat pe același nivel cu Rusia, China și Iran
Șefii de stat și de guvern din întreaga lume, care până mai ieri îl criticau pe Donald Trump, azi se întrec să-l felicite pentru victoria în urma alegerilor din SUA

Ştiri Recomandate

Insurgenții la porțile Tartusului? Navele de luptă ale Rusiei au fost scoase în Mediterană, din baza Tartus, crucială pentru Rusia
Rubla scade, un scenariu negru amenință Rusia, dar Kremlinul răspunde: ”Uite ce se întâmplă cu dolarul, e clar cine eșuează”
Un expert american dă verdicul: Cel mai bun avion de luptă din istoria SUA nu e nici F-22 și nici F-35. Ci s-a născut din dorința de a răspunde MiG-25
Un stat care a trecut prin „russky mir” alege să-și distrugă mai bine orașele decât să revină sub bocancul Rusiei. Fântâni otrăvite și pământ pârjolit
Escadrila 48 a României a făcut spectacol în premieră. A doua noastră escadrilă de F-16 prinde tot mai mult contur
Salome Zurabişvili, președinta Georgiei: „Înainte de România au fost Moldova și Georgia”. Rusia bate la porți
Mark Rutte: ”Două procente din PIB pentru apărare nu vor fi suficiente”. Șeful NATO preconizează o iarnă crucială pentru Ucraina
Armata rusă lovește Ucraina cu rachete balistice nord-coreene. Până acum a lansat peste 70 de rachete KN-23
Ucraina a cerut din nou o invitație de a se alătura NATO: Apartenența la organizație, „singura garanție reală a securității” și „un mijloc de descurajare'' pentru continuarea agresiunii ruse
Navele de luptă ale Marinei SUA au respins un atac cu rachete balistice anti-navă efectuat de rebelii Houthi
Forțele Aeriene Ucrainene prezintă cum piloți de avioane Su-25 execută misiuni complexe și periculoase pe linia frontului (Video)
Statele Unite vor furniza Ucrainei trei tipuri de lansatoare de mine la distanţă: Este una dintre cele mai eficiente măsuri de încetinire a înaintării trupelor ruse
Mișcarea îndrăzneață a Norvegiei: Avioanele de luptă F-35 și sistemele de apărare aeriană se îndreaptă spre Polonia pentru consolidarea flancului estic al NATO
Războiul din Ucraina trebuie să se încheie într-un mod care să răspundă aspirațiilor poporului ucrainean. Ce sugestie are fostul secretar general al NATO?
Germania vrea încă patru submarine. Flancul Nordic al NATO trebuie întărit în fața Flotei ruse, spune ministrul apărării
Mișcări interesante pe Frontul de Sud: Rușii s-ar pregăti să forțeze Niprul pe mai multe direcții. Ucraina pregătește contracararea planului
Dronele ”inteligente” sunt viitorul? Germania transferă Ucrainei „Mini-Taurus” cu AI, iar noua administrație americană visează la avioane și tancuri fără echipaj
Ungaria are de azi două noi elicoptere H225M, unul puternic înarmat. Producătorul francez vrea să intre și pe piața din România cu tandemul H145M – H215M
CCR validează primul tur al alegerilor prezidențiale; turul II, pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi
Programul T-REX transformă Rafale într-o bestie mult mai rapidă. Francezii pregătesc noi motoare pentru Rafale în versiunea F5, cea mai modernă
Gaza, sub controlul Israelului. IDF a construit 19 baze militare în Fâșie
Aflat la Kiev, cancelarul Scholz anunță un pachet militar impresionant pentru Ucraina: Tancuri Leopard, IRIS-T 1 și drone de atac
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
Stoltenberg spune că războiul se va încheia rapid dacă Ucraina va ceda temporar teritoriile ocupate de Rusia
Situaţia escaladează în Siria (Video): Rebelii au cucerit reședința lui Assad din Alep, iar Iranul se pregăteşte să intervină în sprijinul preşedintelui sirian
Alegeri parlamentare 2024, rezultate finale
După ce Rusia a transmis „sprijin necondiționat” pentru Assad, aviația militară rusă bombardează intens nord-vestul Siriei
U.E are voință politică pentru a sprijini Ucraina. În 2025, uniunea va transfera lunar Ucrainei 1,5 miliarde de euro
Franța face o demonstrație de forță: Portavionul francez Charles de Gaulle a fost desfăşurat în zona indo-pacifică
Avioanele de luptă ucrainene F-16 și-au dovedit superioritatea prin interceptarea a șapte rachete rusești de croazieră
În următoarele 50 de zile, SUA vor face totul pentru a oferi Ucrainei toate instrumentele posibile și pentru a-și consolida poziția pe câmpul de luptă
pixel