Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO reconfigurează planul de apărare: Niciun pas în spate, în caz de invazie rusă. Flancul Estic ar putea fi apărat „rotativ” de sisteme de ultimă generație
News
Data actualizării:
Data publicării:
Miniștrii apărării din NATO au pregătit la reuniunea din 15 iunie un acord de consolidare a apărării antiaeriene pe flancul estic al NATO.

Articol completat de: Apărarea antiaeriană a Flancului Estic va fi asigurată prin rotație. Sistemele aeriene din state NATO vor fi aduse și în România

Inițiativa aparține statelor baltice și urmărește consolidarea apărării aeriene din flancul estic al NATO, dar ține cont de dificultatea și anvergura unui asemenea demers pentru fiecare stat, luat separat.

”Nicio țară din NATO nu are capacități de apărare aeriană care să acopere întreaga lor țară. Nici Ucraina în prezent, oricât i s-au dat (sisteme antiaeriene - n.r.)”, recunoaște ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, într-un interviu pentru postul estonian Err.

Propunerea balticilor este creșterea posturii de descurajare a NATO printr-o apărare aeriană pe bază rotațională, similară cu misiunile de poliție aeriană, desfășurate cu avioane de luptă la frontierele NATO.

Prezența statelor NATO în Flancul Estic

Potrivit oficialului estonian, propunerea este în ”fază finală”, iar dacă va fi aprobată, toate statele NATO vor contribui, prin rotație, la securizarea Flancului Estic. ”De fapt, inițiativa noastră de a crea un model de apărare aeriană bazat pe rotație, similar cu modelul de securitate aeriană”, explică ministrul.

Trebuie spus că la acest moment există deja câteva inițative individuale ale statelor NATO, precum dislocarea în Letonia a sistemului NASAMS ale Spaniei, ori desfășurarea sistemului SAMP-T(MAMBA), deținut de Franța, în estul României, în zona litoralului Mării Negre. Din 2022, Polonia a găzduit două baterii americane și trei germane Patriot, în timp ce Slovacia a găzduit două baterii germane, una olandeză și una americană Patriot. Cu toate acestea, Germania a anunțat recent că își va retrage sistemul de rachete Patriot din aceste țări, până la sfârșitul acestui an, invocând dorința de a-și optimiza resursele.

Rotația ar fi doar una dintre măsurile care vor securiza flancul estic, alături de măsuri precum  prepoziționarea echipamentelor, măsură adoptată la Summitul de la Madrid.

Potrivit analizei Army-technology. NATO va avea planuri de apărare îmbunătățite, cu forțe specifice pre-alocate pentru apărarea anumitor aliați.

Contingentul francez din România

Aliații cheie din NATO dețin capacități semnificative de apărare antiaeriană. SUA au 60 de baterii Patriot și în prezent produc încă patru. Germania are 12 baterii Patriot, în timp ce Franța are opt baterii SAMP/T și produce încă două, pe lângă patru bateriile Crotale NG. Spania are trei baterii Patriot și patru NASAMS, în timp ce Olanda are patru baterii Patriot și trei NASAMS. Italia deține șase baterii SAMP/T.

NATO Integrated Air and Missile Defence (sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă al NATO – IAMD) este un sistem puternic, care permite Alianței să mențină controlul asupra spațiului aerian și să își îndeplinească misiunile în mod eficient în toate situațiile, pe timp de pace, criză sau conflict. În ultimii ani, NATO a făcut progrese semnificative în îmbunătățirea pregătirii și a agilității forțelor sale IAMD.

 

Balticii au trei ținte mari la Vilnius: planuri regionale, creșterea plafonului de contribuții la 2,5% și apărare aeriană rotațională

Foto: Exercițiu NATO

”În primul rând, aprobarea planurilor regionale. Acest lucru ne va oferi un model de apărare real, subliniind modul în care Estonia va fi apărată, împreună cu aliații noștri, dacă este necesar.

În al doilea rând, Angajamentul NATO pentru Investiții în Apărare, sau ceea ce spunem despre asta, este că ar trebui să fie de fapt 2,5% (din PIB – n.d.), pentru că 2% nu sunt suficiente.  Și cel puțin 30-3% din alocările (totale) merg spre investiții.

Și a treia componentă este de fapt modelul rotațional de apărare aeriană. Acestea sunt cele trei domenii principale în care sperăm că se vor ajunge la acorduri la Vilnius”, a spus ministrul.

 

Planuri regionale: ”Ne vom apăra teritoriul de la primul metru” - Forward Defence

 

În cadrul întrevederii, miniștrii Apărării au aprofundat subiectul planurilor regionale de apărare. Dacă vor fi aprobate, aceste măsuri vor marca o tranziție notabilă către strategia Forward Defence (apărare avansată). Potrivit lui Pevkur, este imperativ ca NATO să decidă, la Vilnius, implementarea planurilor regionale.

”Nu putem intra în prea multe detalii pentru că acestea sunt planuri secrete. Tot ce putem spune este că, în timp ce modelul anterior de apărare NATO se baza în primul rând pe redobândirea teritoriului (dacă un adversar ocupă teritoriul NATO, Alianța recâștiga acel teritoriu) acum am trecut la o prezență avansată pentru apărareAsta înseamnă că NATO nu va renunța de fapt la niciunul din teritoriul său. Ne vom apăra teritoriul de la primul metru”, a mai arătat oficialul

În 2017, a fost stabilită o prezență avansată prin formarea a 4 grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Aceste grupuri de luptă au fost conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și, respectiv, Statele Unite. 

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, aliații au luat măsuri prin consolidarea grupurilor de luptă actuale și ajungând la un acord pentru a crea încă patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia, extinzând prezența avansată a NATO de-a lungul flancului estic al Alianței – de la Marea Baltică în nord, până la Marea Neagră în sud.

În timpul Summit-ului NATO din 2022, desfășurat la Madrid, s-a anunțat că aliații au ajuns la un acord pentru a consolida grupurile de luptă multinaționale, mărindu-le dimensiunea de la nivel de batalion la cel de brigadă, după caz. Aliații au început implementarea unei strategii de desfășurare rapidă a întăririlor, prin sporirea grupurilor de luptă la formațiuni de dimensiunea unei brigăzi. Această mișcare a fost inițiată în mai 2023.

”Important este că postura de apărare a NATO s-a schimbat fundamental de la Madrid. Într-adevăr, planurile de apărare transmise statelor membre de SACEUR (NATO's Supreme Allied Commander Europe - n.red.) pe 14 aprilie, examinează foarte precis ce cantitate de forţe este necesară într-o regiune sau alta pentru a menţine independenţa membrilor NATO şi integritatea. al NATO”, mai spune Hanno Pevkur.

 

Statele baltice se mișcă împreună

 

Într-o serie de achiziții recente, Estonia și Letonia și-au îmbunătățit capacitățile militare prin achiziționarea de sisteme avansate de apărare antirachetă. Estonia a achiziționat, în septembrie 2022, sistemul Piorun MANPADS, în timp ce Letonia a achiziționat suplimentar, în noiembrie, sistemul RBS 70NG.

La sfârșitul lunii iunie 2022, miniștrii Apărării din Letonia și Estonia au semnat o scrisoare de intenție pentru achiziția în comun de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune, pentru a obține cel puțin patru baterii.

Lituania are în vedere includerea unor lansatoare suplimentare la bateriile sale NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System).

Totuși, niciuna dintre țările din regiune nu deține în prezent sisteme de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune și nici nu are planuri de a achiziționa astfel de sisteme.

Sistemele actuale oferă doar o protecție limitată pentru unitățile militare și nu reușesc să salveze infrastructura crucială și zonele dens populate. Potențiala achiziție și extinderea de către Letonia și Estonia a sistemelor cu rază scurtă de acțiune ar putea oferi o acoperire parțială pentru trupele lor și ar putea proteja orașele importante.

Deciziile privind tipul de sistem cu rază scurtă care să fie achiziționat sunt încă în așteptare la Riga și la Tallinn.

Cu toate acestea, NASAMS este în prezent principalul candidat datorită utilizării sale de către alte națiuni din zona baltică și nordică. Sistemul NASAMS este echipat cu rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM utilizate pe scară largă, care sunt deja stocate de diferite țări membre NATO. În cazul unui conflict, acest lucru le-ar permite aliaților să furnizeze rapid capacități.

 

Umbrela ESSI - pentru statele mici

 

Aproximativ 17 țări europene, între care Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Ungaria, Letonia, Lituania, Norvegia, România și Slovacia au devenit recent membre ale European Sky Shield Initiative (ESSI), lansată de Germania.

Din listă remarcăm o absență notabilă, cea a Poloniei, care are o colaborare industrială substanțială cu SUA (Patriot) și cu Marea Britanie (CAMM). De asemenea, Polonia va avea operațional, de anul acesta, sistemul american Aegis Ashore cu rachete SM-3, care oferă protecție împotriva rachetelor balistice.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
SUA încă nu văd oportunitatea ca Ucraina să lovească în adâncimea teritoriului Rusiei
Proiectul Star Wars: Coreea de Sud va desfășura arme laser împotriva dronelor lansate de vecinul din nord
Biden nu renunță la candidatură, dar starea sănătății sale pare să se deterioreze: Biden l-a anunţat pe "preşedintele Putin" când l-a întâmpinat pe Zelenski
O nouă cursă a înarmărilor? Statele europene vor dezvolta în comun o rachetă de croazieră cu lansare terestră
Rușii spun că au dezvoltat un tip de rachetă de croazieră ”invizibilă” care poate învinge sistemul Patriot
Biden anunță un nou pachet de ajutoare pentru Ucraina la summitul NATO: Bravii apărători ai Ucrainei primesc capacitățile esenţiale pentru a lupta împotriva agresiunii ruse
Vizita de pace al lui Orban la Moscova a încălcat tratatele UE, spun juriștii
”Vom răspunde militar, dar pașnic”. Rușii pregătesc măsuri de escaladare, după decizia SUA de a muta rachete Tomahawk în Germania
Navele Flotei ruse s-au ”refugiat” tocmai în Abhazia pentru a scăpa de dronele maritime ucrainene. Rușii ar putea ataca Ucraina de pe teritoriu georgian
Trump intenționează să limiteze schimbul de informații dintre SUA și ceilalți membri ai NATO
”Mini-Schengen” militar: Coridorul Grecia - Bulgaria - România, soluția NATO pentru a aduce rapid trupe americane și aliate prin sudul Europei
Armata poloneză se pregătește pentru orice și crește numărul militarilor de la granița de est
Noul centru NATO de instruire din Polonia ar putea antrena ucrainenii din străinătate / Prima brigadă de voluntari ucraineni este deja pregătită în Polonia
Premieră după încheierea Războiului Rece: Rachetele Tomahawk revin în Europa, după ce SUA au anunțat că vor desfășura rachete cu rază lungă în Germania
Mai multe sisteme antiaeriene în Flancul Estic și trupe în Finlanda. Ce decizii au mai luat aliații la summitul NATO
Scutul antirachetă, gata de misiune. NATO are sub comanda sa ”gemenii” Aegis Ashore, din România și Polonia, după operaționalizarea bazei din Redzikowo
Proiectul declaraţiei finale a summitului NATO. Importanţa strategică a regiunii Mării Negre, sprijin pentru Republica Moldova, China este „un factor decisiv” pentru războiul Rusiei
România caută să compenseze bateria antiaeriană donată Ucrainei. Iohannis: Dorim un Patriot la schimb, dar cred că vom primi și sisteme livrate mai repede
România şi Ucraina vor semna acordul de securitate bilateral. Rusia rămâne cel mai mare risc pentru securitatea europeană şi euroatlantică - Iohannis
Primele F-16 sunt în drum către Ucraina. Aliații urmează să anunțe creșterea numărului de aeronave americane
Sistem Patriot, Ministerul slovac al apărării / Kinzhal, Russian Federation MoD
EXCLUSIV
De ce trebuie să i se permită Ucrainei distrugerea multiplicatorilor de forță ai Rusiei, folosind sisteme occidentale
UE va transfera primele profituri din activele înghețate ale Rusiei. Arabia Saudită amenință G7 că își va vinde obligațiunile dacă europenii trec la acțiune
România s-a alăturat inițiativei NATO în domeniul supravegherii din spațiu
Acțiuni coordonate de sabotaj rusesc, motivul pentru care SUA au crescut alerta pentru bazele din Europa, încă de săptămâna trecută
Amestecul Kremlinului se resimte. U.E a suspendat procesul de aderare a Georgiei
O altă față a Ungariei? Peter Magyar, oponentul intern al lui Orban anunță o vizită de susținere în Ucraina
Belarus și China au început exercițiile lângă granița cu Polonia
Surse americane: La summitul NATO, vor fi anunțați Patriot și F16 pentru Kiev
Astăzi, la Washington începe un summit de referință al liderilor NATO. Care sunt implicațiile pentru România

Ştiri Recomandate

Kamala Harris, potrivită pentru Casa Albă? Cum poate actualul vicepreședinte al SUA să-l bată pe Trump, inclusiv servindu-i din propriul medicament
Moscova e gata să ”elibereze” și Georgia și se oferă să ajute militar guvernul de la Tbilisi pentru a rămâne la putere
75 de drone ucrainene au zburat în Rusia. O rafinărie din Krasnodar a luat foc
Demonstraie majoră de forță deasupra României: Dogfight cu avioane F-18, F-16 și Eurofighter. În confruntarea aeriană a fost implicat și un sistem MAMBA
Pentru prima dată bombardiere strategice americane B-52 operează în România. ROAF anunță prezența americană ca fiind o „zi istorică”
În lume există 9 puteri nuclare și peste 9.000 de focoase. SUA desecretizează că dețin cu 80% mai puține arme nucleare strategice față de acum 30 de ani
Game over? Gavin Newsom, cu șansele cele mai mari după Kamala Harris să-l înlocuiască pe Biden nu intră în cursă și o sprijină pe Kamala
Inevitabilul s-a produs: Biden se retrage din cursa prezidențială. Președintele își va duce mandatul până la capăt
EXCLUSIV
Cel mai negru scenariu pentru România și de ce întreaga Europă va trebui să învețe să trăiască cu amenințarea permanentă a războiului rusesc
Avioane ruse în flăcări după ce Ucraina a lovit Baza Milerovo la 150 km de linia frontului (Video). NASA a surprins incendiul de mare amploare de după atac
Forțele Spațiale ale SUA vor bloca sateliții chinezești și rusești cu încă un sistem de bruiaj
Aviația rusă a interceptat două bombardiere americane B-52H care zburau în Marea Barents
De frica unor ”defecțiuni” și ”incendii”, Rusia va anula parada navelor mari, programată de Ziua Marinei
Boris Johnson anticipează un plan de pace al lui Trump pentru ”a salva Ucraina” și lansează câteva soluții
Slovacia va preda Ucrainei 8 tunuri autopropulsate Zuzana 2. Alte șase obuziere vor fi livrate în 2025
”Am încasat un glonț pentru democrație”. În primul miting electoral după tentativa de asasinat, Trump respinge „ Proiectul 2025 ”, dar invocă triada Xi - Putin - Orban
Dronele și rachetele rusești au hărțuit din nou Ucraina. Trupele radiotehnice ucrainene au respins atacuri în 10 regiuni
Premieră a industriei americane: SUA au integrat racheta SM-6, printre cele mai puternice ale Marinei, pe noul radar al Patriot
Avioane F-15 israeliene au lovit cel mai mare port yemenit, ca răspuns la atacul rebelilor houthi din Tel Aviv
Istoria este pe cale să accelereze. Pentru cei care nu și-au pus centura de siguranță ar putea să fie deja prea târziu
Primii piloți români de F-16 instruiți în România au încheiat programul. Câteva detalii, deși multe date rămân clasificate, inclusiv identitatea piloților
”Am făcut una dintre cele mai mari greșeli”. Iranul ar putea produce suficient material pentru bomba nucleară într-o săptămână sau două, spun SUA
Noua Strategie de Apărare a Republicii Moldova pornește mașinăria rusă de propagandă: ”Moldova a început să primească arme americane”
În plin război, Gaza este amenințată de un virus periculos care ar produce un dezastru sanitar. Prezența virusului a fost confirmată de Ministerul israelian al Sănătății
Liber la Storm Shadow. Ucraina poate folosi rachetele britanice pentru a lovi în Rusia, dar trebuie să respecte două condiții
Su-35 vs. F-16. Rușii se încurajează și spun că sunt pregătiți: Piloții de Su-35S au studiat punctele forte și cele vulnerabile ale F-16 americane
Convorbire Zelenski - Trump. ”Ca viitor președinte, voi aduce pacea în lume” / ”Putem pune capăt etapei fierbinți a războiului”, spune și președintele Ucrainei
Ziua Aviaţiei, celebrată cu aeronave F-16 ale forţelor române şi F-18 din Finlanda
Photo source: The Quint
EXCLUSIV
Un pariu: Joe Biden nu e Sorin Grindeanu și se va retrage din cursă în următoarele zile. Întrebarea e Kamala sau Newsom vs. Trump?
România are de ales între 4 sisteme: Bătălia pentru cele aproape 3 miliarde de euro din programul SHORAD/VSHORAD, la final
Beninul îl convoacă pe ambasadorul din Burkina Faso după acuzații că găzduiește baze pentru antrenarea teroriștilor
Rusia provoacă Marea Britanie: Submarine rusești Kilo dau târcoale coastelor britanice. Îngrijorările vizează comunicațiile subacvatice
pixel