Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO reconfigurează planul de apărare: Niciun pas în spate, în caz de invazie rusă. Flancul Estic ar putea fi apărat „rotativ” de sisteme de ultimă generație
News
Data actualizării:
Data publicării:
Miniștrii apărării din NATO au pregătit la reuniunea din 15 iunie un acord de consolidare a apărării antiaeriene pe flancul estic al NATO.

Articol completat de: Apărarea antiaeriană a Flancului Estic va fi asigurată prin rotație. Sistemele aeriene din state NATO vor fi aduse și în România

Inițiativa aparține statelor baltice și urmărește consolidarea apărării aeriene din flancul estic al NATO, dar ține cont de dificultatea și anvergura unui asemenea demers pentru fiecare stat, luat separat.

”Nicio țară din NATO nu are capacități de apărare aeriană care să acopere întreaga lor țară. Nici Ucraina în prezent, oricât i s-au dat (sisteme antiaeriene - n.r.)”, recunoaște ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, într-un interviu pentru postul estonian Err.

Propunerea balticilor este creșterea posturii de descurajare a NATO printr-o apărare aeriană pe bază rotațională, similară cu misiunile de poliție aeriană, desfășurate cu avioane de luptă la frontierele NATO.

Prezența statelor NATO în Flancul Estic

Potrivit oficialului estonian, propunerea este în ”fază finală”, iar dacă va fi aprobată, toate statele NATO vor contribui, prin rotație, la securizarea Flancului Estic. ”De fapt, inițiativa noastră de a crea un model de apărare aeriană bazat pe rotație, similar cu modelul de securitate aeriană”, explică ministrul.

Trebuie spus că la acest moment există deja câteva inițative individuale ale statelor NATO, precum dislocarea în Letonia a sistemului NASAMS ale Spaniei, ori desfășurarea sistemului SAMP-T(MAMBA), deținut de Franța, în estul României, în zona litoralului Mării Negre. Din 2022, Polonia a găzduit două baterii americane și trei germane Patriot, în timp ce Slovacia a găzduit două baterii germane, una olandeză și una americană Patriot. Cu toate acestea, Germania a anunțat recent că își va retrage sistemul de rachete Patriot din aceste țări, până la sfârșitul acestui an, invocând dorința de a-și optimiza resursele.

Rotația ar fi doar una dintre măsurile care vor securiza flancul estic, alături de măsuri precum  prepoziționarea echipamentelor, măsură adoptată la Summitul de la Madrid.

Potrivit analizei Army-technology. NATO va avea planuri de apărare îmbunătățite, cu forțe specifice pre-alocate pentru apărarea anumitor aliați.

Contingentul francez din România

Aliații cheie din NATO dețin capacități semnificative de apărare antiaeriană. SUA au 60 de baterii Patriot și în prezent produc încă patru. Germania are 12 baterii Patriot, în timp ce Franța are opt baterii SAMP/T și produce încă două, pe lângă patru bateriile Crotale NG. Spania are trei baterii Patriot și patru NASAMS, în timp ce Olanda are patru baterii Patriot și trei NASAMS. Italia deține șase baterii SAMP/T.

NATO Integrated Air and Missile Defence (sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă al NATO – IAMD) este un sistem puternic, care permite Alianței să mențină controlul asupra spațiului aerian și să își îndeplinească misiunile în mod eficient în toate situațiile, pe timp de pace, criză sau conflict. În ultimii ani, NATO a făcut progrese semnificative în îmbunătățirea pregătirii și a agilității forțelor sale IAMD.

 

Balticii au trei ținte mari la Vilnius: planuri regionale, creșterea plafonului de contribuții la 2,5% și apărare aeriană rotațională

Foto: Exercițiu NATO

”În primul rând, aprobarea planurilor regionale. Acest lucru ne va oferi un model de apărare real, subliniind modul în care Estonia va fi apărată, împreună cu aliații noștri, dacă este necesar.

În al doilea rând, Angajamentul NATO pentru Investiții în Apărare, sau ceea ce spunem despre asta, este că ar trebui să fie de fapt 2,5% (din PIB – n.d.), pentru că 2% nu sunt suficiente.  Și cel puțin 30-3% din alocările (totale) merg spre investiții.

Și a treia componentă este de fapt modelul rotațional de apărare aeriană. Acestea sunt cele trei domenii principale în care sperăm că se vor ajunge la acorduri la Vilnius”, a spus ministrul.

 

Planuri regionale: ”Ne vom apăra teritoriul de la primul metru” - Forward Defence

 

În cadrul întrevederii, miniștrii Apărării au aprofundat subiectul planurilor regionale de apărare. Dacă vor fi aprobate, aceste măsuri vor marca o tranziție notabilă către strategia Forward Defence (apărare avansată). Potrivit lui Pevkur, este imperativ ca NATO să decidă, la Vilnius, implementarea planurilor regionale.

”Nu putem intra în prea multe detalii pentru că acestea sunt planuri secrete. Tot ce putem spune este că, în timp ce modelul anterior de apărare NATO se baza în primul rând pe redobândirea teritoriului (dacă un adversar ocupă teritoriul NATO, Alianța recâștiga acel teritoriu) acum am trecut la o prezență avansată pentru apărareAsta înseamnă că NATO nu va renunța de fapt la niciunul din teritoriul său. Ne vom apăra teritoriul de la primul metru”, a mai arătat oficialul

În 2017, a fost stabilită o prezență avansată prin formarea a 4 grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Aceste grupuri de luptă au fost conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și, respectiv, Statele Unite. 

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, aliații au luat măsuri prin consolidarea grupurilor de luptă actuale și ajungând la un acord pentru a crea încă patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia, extinzând prezența avansată a NATO de-a lungul flancului estic al Alianței – de la Marea Baltică în nord, până la Marea Neagră în sud.

În timpul Summit-ului NATO din 2022, desfășurat la Madrid, s-a anunțat că aliații au ajuns la un acord pentru a consolida grupurile de luptă multinaționale, mărindu-le dimensiunea de la nivel de batalion la cel de brigadă, după caz. Aliații au început implementarea unei strategii de desfășurare rapidă a întăririlor, prin sporirea grupurilor de luptă la formațiuni de dimensiunea unei brigăzi. Această mișcare a fost inițiată în mai 2023.

”Important este că postura de apărare a NATO s-a schimbat fundamental de la Madrid. Într-adevăr, planurile de apărare transmise statelor membre de SACEUR (NATO's Supreme Allied Commander Europe - n.red.) pe 14 aprilie, examinează foarte precis ce cantitate de forţe este necesară într-o regiune sau alta pentru a menţine independenţa membrilor NATO şi integritatea. al NATO”, mai spune Hanno Pevkur.

 

Statele baltice se mișcă împreună

 

Într-o serie de achiziții recente, Estonia și Letonia și-au îmbunătățit capacitățile militare prin achiziționarea de sisteme avansate de apărare antirachetă. Estonia a achiziționat, în septembrie 2022, sistemul Piorun MANPADS, în timp ce Letonia a achiziționat suplimentar, în noiembrie, sistemul RBS 70NG.

La sfârșitul lunii iunie 2022, miniștrii Apărării din Letonia și Estonia au semnat o scrisoare de intenție pentru achiziția în comun de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune, pentru a obține cel puțin patru baterii.

Lituania are în vedere includerea unor lansatoare suplimentare la bateriile sale NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System).

Totuși, niciuna dintre țările din regiune nu deține în prezent sisteme de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune și nici nu are planuri de a achiziționa astfel de sisteme.

Sistemele actuale oferă doar o protecție limitată pentru unitățile militare și nu reușesc să salveze infrastructura crucială și zonele dens populate. Potențiala achiziție și extinderea de către Letonia și Estonia a sistemelor cu rază scurtă de acțiune ar putea oferi o acoperire parțială pentru trupele lor și ar putea proteja orașele importante.

Deciziile privind tipul de sistem cu rază scurtă care să fie achiziționat sunt încă în așteptare la Riga și la Tallinn.

Cu toate acestea, NASAMS este în prezent principalul candidat datorită utilizării sale de către alte națiuni din zona baltică și nordică. Sistemul NASAMS este echipat cu rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM utilizate pe scară largă, care sunt deja stocate de diferite țări membre NATO. În cazul unui conflict, acest lucru le-ar permite aliaților să furnizeze rapid capacități.

 

Umbrela ESSI - pentru statele mici

 

Aproximativ 17 țări europene, între care Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Ungaria, Letonia, Lituania, Norvegia, România și Slovacia au devenit recent membre ale European Sky Shield Initiative (ESSI), lansată de Germania.

Din listă remarcăm o absență notabilă, cea a Poloniei, care are o colaborare industrială substanțială cu SUA (Patriot) și cu Marea Britanie (CAMM). De asemenea, Polonia va avea operațional, de anul acesta, sistemul american Aegis Ashore cu rachete SM-3, care oferă protecție împotriva rachetelor balistice.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
În timp ce România a fost nevoită să anuleze licitația, prima corvetă Gowind construită de Naval Group a fost livrată Emiratelor Arabe Unite în mai puțin de cinci ani
Pentagonul face publică filmarea din Siria cu lovitura aeriană efectuată chirurgical de două F-15E
Europa, actorul cel mai interesat în rezolvarea războiului din Orientul mijlociu. O implicare a Iranului în conflict ar arunca în aer prețurile la gaz
După un an de investigații, a fost identificat posibilul coordonator al exploziilor de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică
EXCLUSIV
Aliații sunt aici, dar România și-a făcut treaba? Gen. Hodges ne trezește: Infrastructura e vitală: Dacă rușii văd că ajung la Focșani mai repede ca noi, ar putea fi tentați să acționeze
Fostul șef al NATO propune acceptarea Ucrainei în Alianță, dar fără teritoriile ocupate de Rusia. Armata ucraineană ar putea să-și mute resurse suplimentare în prima linie
UPDATE. Aeronava C-130 Hercules a avut nevoie de reparații. Românii evacuaţi din Gaza au ajuns pe Otopeni duminică dimineaţă
”Prin Noi Înșine”, varianta finlandeză: Deși a devenit membră a NATO, Helsinki se bazează în primul rând pe forțele proprii
Irakul devine subiectul unui conflict aprig între cei doi mari vecini ai săi, Iran și Turcia
Corvetele s-au „scufundat” oficial: MApN renunță definitiv la program. România se va alătura programului „Corveta de patrulare europeană”
Parlamentul Ungariei desecretizează un raport privind migrația ilegală și terorismul pe "Ruta Balcanică"
Moment istoric în aviație bifat de SUA: Zbor test efectuat de B-21 Raider - primul bombardier strategic de generația a VI-a
Biden se va întâlni cu Xi săptămâna viitoare. Dialogul cu China este "absolut esenţial"
Europenii ar putea să nu-și îndeplinească angajamentul luat în primăvară privind livrarea unui milion de obuze pentru Ucraina
Ungaria anunță cu o lună înainte că va pune frână începerii negocierilor de aderare cu Ucraina
Am scăpat de orbanizarea Europei? Premierul ungar se crede un vizionar dar are mai puțini aliați decât spera
Trezirea unui colos. Germania spune că va deveni „coloana vertebrală” a apărării europene
Succes istoric pentru diplomația din România: Ambasadoarea Simona Miculescu va conduce UNESCO: Sunt multe războaie în lume unde trebuie să acționăm
Oficial Google: Înainte de alegerile din Polonia, Comisia Electorală a fost ținta a 7.000 de atacuri cibernetice. Toate au venit din Belarus sau Rusia
Gabriela Popescu, Microsoft: Inteligența Artificială este aici să îți ajute munca, nu să îți fure jobul
Germania trimite în România patru avioane Eurofighter pentru a susţine misiunea de poliţie aeriană a NATO
Germania își va retrage sistemul Patriot, staționat temporar în Polonia
Hezbollah a obținut din Siria rachete antinavă rusești P-800 Oniks. Statele Unite spun că au în Mediterana capabilități împotriva acestor sisteme
Aderare la UE contra problema minorităților. Ungaria forțează mâna Kievului și primește o foaie de parcurs pentru soluționarea problemelor ridicate de guvernul Orban
Polonia se transformă într-o fortăreață: Contract gigant pentru 1.000 de rachete CAMM-ER destinate sistemelor Narew
Sistemele antiaeriene Iron Dome americane sunt în drum spre Israel
Primii români din Gaza ajung azi la Baza Aeriană 90 Otopeni. Premierul Ciolacu se află și el în aeronava care va aduce în țară grupul
Comisia dă undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare cui R. Moldova și Ucraina. Negocierile vor demara odată ce sunt îndeplinite câteva condiții
Rusia amenință R. Moldova. Patrușev: Moldova a luat-o pe calea românizării și riscă să devină viitoarea victimă a Occidentului

Ştiri Recomandate

ATMOS ,,made in Romania". Centru de Artilerie pentru producția obuzierelor de 155 mm în țara noastră
Norvegia începe livrarea primelor avioane F-16 către România (Foto/Video)
Portavionul Eisenhower a intrat în Golful Persic însoțit de o forță aeronavală franceză
Kremlinul le pregătește un ”Acord de loialitate” străinilor care doresc să intre în Rusia
Cine e generalul Vlad Gheorghiță, noul șef al Armatei României. Decretul privind numirea generalului Vlad în funcția de șef al Statului Major - semnat de președinte
UE a livrat Ucrainei aproape o treime din muniția promisă în primăvară
Rusia acuză NATO de escaladare: Știm că Finlanda a semnat acorduri pentru desfășurarea trupelor NATO de-a lungul graniței
Forțați de situația din teren, ucrainenii apelează uneori la tactica sacrificării unor blindate
Mega achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD a României - pe două direcții: Una vizează Mistral 3, la comun cu un grup de țări sub conducerea Franței
O fregată rusească din Marea Neagră a lansat patru rachete de croazieră Kalibr asupra infrastructurii Ucrainei
Putin nu va face pace până nu va cunoaște rezultatele alegerilor din SUA
Rusia încearcă să se ascundă de monitorizarea prin satelit: În regiunea Sevastopol a fost activat un puternic sistem de război electronic
Angel Tîlvăr: Încurajăm companiile britanice să colaboreze cu companiile din industria de apărare din România
Cea mai consumată muniție în războiul din Ucraina scoate la iveală diferențele majore dintre industriile de apărare din SUA și UE
Rusia va participa la întâlnirea OSCE. Ucraina și țările baltice boicotează reuniunea
Rusia nu caută o soluție politică. Rusia caută război | Președintele Letoniei: Moscova nu trebuie să creadă că a câştigat în Ucraina
SUA au perturbat programul de rachete balistice al Iranului apelând la ”Secțiunea 702”, o prevedere legală care permite supravegherea în afara teritoriului american
Sprijinul militar occidental acordat Ucrainei, insuficient pentru a putea susţine o contraofensivă militară puternică
Tancul Leopard 2A8 atrage toate privirile: Un grup de cinci state europene va achiziționa cea mai modernă versiune a tancului german
În plină agresiune militară împotriva Ucrainei, o companie din Rusia importă piese pentru avioane și elicoptere din fabricile ucrainene
Iranul confirmă că a bătut palma cu Moscova pentru cumpărarea de avioane Su-35 și elicopterele de atac Mi-28
Soția șefului informațiilor militare ucrainene, Kirill Budanov, ar fi fost intoxicată cu metale grele
Primul regiment dotat cu noile rachete intercontinentale Sarmat cu rază de 18.000 km. Rușii susțin că Sarmat poate lovi oriunde pe planetă
Fiasco total pentru industria aviației militare ruse. Nici Su-35 - cel mai promovat avion rus - nu mai convinge clienții externi
Miniștrii de externe ai NATO se întâlnesc la Bruxelles. Vor discuta de Ucraina și Orientul Mijlociu. ”Este în interesul nostru ca Putin să nu câștige acest război”
O gură de oxigen pentru industria naţională de apărare: România nu va mai importa pulberi
Vor fi mai puține rachete ruseşti X-59: Serviciile ucrainene de informaţii confirmă succesul atacului asupra uzinei de avioane de la Smolensk
Portavioanele SUA au intrat în vizorul Rusiei. Succesul primei fregate ruse echipate cu racheta hipersonică Zircon, un răspuns pentru forța americană
One Belt, one Road; Inițiativa chineză „Drumul și Centura” și noua rută (cu roșu) arctică care încercuiește Federația Rusă. Photo source: OBOReurope
EXCLUSIV
Prețul supraviețuirii: China a înconjurat Rusia, fără ca aceasta să mai opună rezistență. Tactica Anaconda până în Europa pe culoarul arctic
Ucraina caută "drone" care să o ajute să își construiască o "armată de drone" în contextul războiului cu Rusia. Sursa foto:MIKEMAREEN/GETTY.
EXCLUSIV
Proiectul Army of Drones: În lupta cu sistemele ruseşti de război electronic, Ucraina caută noi tipuri de drone
Coreea de Sud, proiect pentru dezvoltarea unui nou tanc: Designul futurist îl face să fie complet diferit de orice alt blindat clasic