Rusia şi Uzbekistanul au afişat vineri dorinţa de a-şi întări relaţiile, cu ocazia unei vizite de stat întreprinse de preşedintele rus Vladimir Putin în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, la doi ani după decesul liderului său autoritar Islam Karimov.
,,Uzbekistanul este aliatul nostru fidel şi partenerul nostru strategic (...). Vom face totul pentru a întări cooperarea noastră", a dat asigurări Putin, primit cu mare fast la Taşkent, capitala uzbecă, în timpul unei întrevederi cu omologul său Şavkat Mirzioiev.
,,Vedem că situaţia din Uzbekistan se schimbă într-un mod rapid şi profund şi că au loc reforme (...) necesare pentru economia uzbecă şi poporul uzbec", a subliniat Putin, informează AFP.
,,Dragi prieteni ruşi, bine aţi venit în Uzbekistan!", se putea citi pe imense panouri instalate pe străzile Taşkentului, unde drapele ruseşti erau arborate alături de cele uzbece de-a lungul arterelor centrale ale oraşului.
Aceasta este prima vizită a preşedintelui rus în Uzbekistan după cea din septembrie 2016, când Putin s-a dus la Samarkand (sud-vest) pentru a se reculege la mormântul defunctului lider uzbec Islam Karimov, care timp de 25 de ani a condus cu o mână de fier această ţară ce se învecinează cu Afganistanul. Preşedintele rus l-a asigurat atunci pe Şavkat Mirzioev, la acea vreme prim-ministru şi trei luni mai târziu ales preşedinte, că Uzbekistanul ar putea "conta pe ruşi ca pe prietenii săi cei mai fideli".
De altfel, Rusia a inaugurat joi, la Moscova, un monument în memoria lui Karimov, un gest foarte apreciat de Mirzioiev, ales la conducerea Uzbekistanului în decembrie 2016, care i-a exprimat lui Putin "sincera sa gratitudine", cu titlu personal şi "din partea poporului uzbec".
Un forum economic ruso-uzbec de două zile care se desfăşoară începând de joi la Taşkent a fost marcat de semnarea unor acorduri bilaterale estimate la 27,1 miliarde de dolari, potrivit Ministerului uzbec al Economiei.
Un moment-cheie al vizitei va fi şi startul dat de către cei doi preşedinţi, printr-o videoconferinţă, construcţiei primei centrale nucleare în Uzbekistan, încredinţată grupului nuclear rus Rosatom. Centrala, care ar urma să furnizeze în jur de 20% din electricitatea consumată în Uzbekistan, are drept obiectiv de a permite acestei ţări să folosească mai puţin gaz şi să-şi crească exporturile. Proiectul este estimat la 11 miliarde de dolari, iar primul reactor este programat să fie dat în exploatare în 2028, potrivit Kremlinului.
De la instalarea sa la putere, Şavkat Mirzioiev a iniţiat importante reforme economice şi politice, dând semne de îmblânzire a regimului.
El încearcă de asemenea să atragă în Uzbekistan investiţii şi turişti străini, după ani de izolare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News