Zelenski: Dacă SUA reduc ajutorul pentru Ucraina, „cred că vom pierde”, dar oricum, vom rămâne și ne vom lupta
Președintele Ucrainei avertizează asupra pericolului de a pierde războiul dacă SUA reduc substanțial sprijinul militar. Remarca a fost făcută de Zelenski, într-un interviu acordat Fox News în contextul trecerii a 1.000 de zile de război și a câștigării de Donald Trump a alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizită la postul de comandă de pe linia frontului din Kupiansk, regiunea Harkov, 30 noiembrie 2023.
Zelenski a remarcat că, deși primele zile de război au fost cele mai dificile, succesul în prezent depinde de unitatea împotriva Rusiei.
„Cred că a fost cea mai dificilă perioadă dar, acum, această perioadă, acest moment depinde, cred, de unitatea noastră în Ucraina și cred că, este foarte periculos, dacă pierdem unitatea în Europa și, ceea ce este cel mai important, unitatea dintre Ucraina și Statele Unite”, a spus Zelenski.
Acesta a susținut că diplomația, cu accent pe presiunile puse pe președintele rus Vladimir Putin, este singura modalitate de a pune capăt războiului, deși a ezitat să spună dacă Putin ar trebui să fie implicat în discuții.
„Nu va fi simplu, dar cred că dacă, se folosesc toate posibilitățile de care dispun Statele Unite, da, poate. Pentru că el (Donald Trump, viitorul președinte – nota autorului) este mult mai puternic decât Putin. El este mai puternic. Statele Unite sunt mai puternice. Economia, mai puternică. Statele Unite au o influență foarte mare”, a răspuns Zelenski.
,,Sunt sigur că, astăzi, depinde foarte mult de Putin. El poate face asta. El poate fi dispus și să pună capăt acestui război", a răspuns Zelenski. „Dar depinde mult mai mult de Statele Unite ale Americii. Putin este mai slab decât Statele Unite ale Americii. Președintele Statelor Unite ale Americii are puterea, autoritățile și armele și poate scădea prețul energiei. Apropo, am auzit în mass-media semnalul de la președintele Trump că se gândește să scadă prețurile la resursele energetice, la petrol și este necesar să se facă”.
Întrebat și despre posibilitatea ca SUA să reducă finanțarea apărării către Ucraina, Zelenski a apreciat că țara sa va pierde războiul, deși va continua să lupte.
„Dacă vor tăia (n.a. ajutorul militar), cred că vom pierde. Bineînțeles, oricum, vom rămâne și ne vom lupta. Avem producție, dar nu este suficient să prevalăm. Și cred că nu este suficient pentru a supraviețui. Dar dacă așa va fi, dacă o astfel de alegere va fi alegerea americană, atunci vom decide ce va trebui să facem", a spus Zelenski.
Comentariul autorului: Interpretând poziția președintelui Zelenski expusă în interviul pentru Fox News, potrivit căreia, Ucraina pierde războiul fără un sprijin consistent din partea SUA, rezultă că ajutorul european va fi insuficient pentru ca Ucraina să reziste.
Atunci, în acest scenariu al diminuării semnificative a sprijinului militar american, Ucraina ca stat și foarte probabil și poporul ucrainean, sunt condamnate la dispariție deoarece evoluțiile în continuare ale evenimentelor vor fi complet dezavantajoase pentru Ucraina.
Astfel, dacă Ucraina luptă fără sprijin militar american, care este unul decisiv după cum a spus Zelenski, își distruge complet armata și va fi ocupată de Rusia. În continuare, Rusia va exploata resursele umane și materiale ale Ucrainei pentru a pregăti atacarea NATO. Viitorii soldați ai Rusiei, care vot fi aruncați în război, în primele rânduri, împotriva NATO, vor fi ucrainenii care, în acest mod, vor fi pedepsiți pentru rezistența lor împotriva Rusiei.
Există și ipoteza ca Ucraina, fără sprijin substanțial american, să încheie un acord de pace cu Rusia, deși este puțin probabil ca Rusia să accepte acordul dacă vede Ucraina neajutorată. În această situație, pacea nu va rezista, deoarece Ucraina este slabă iar Rusia încă nu și-a atins scopul fundamental care este retragerea NATO din estul și centrul Europei. Din nou Ucraina, se va găsi în prima situație când resursele sale umane și materiale vor fi folosite intens, mult mai intens decât acum, într-un război cu NATO.
Desigur, există și ipoteza ca Europa să se autodepășeaacă într-un efort extraordinar de sprijinire a Ucrainei deși, din ceea ce a demonstrat până acum, precum și pe baza interpretării interviului lui Zelenski, pare puțin probabil să o facă, fiind încă incapabilă să conștientizeze amenințarea. O parte din liderii europeni au înțeles amenințarea dar încă nu au reușit să-și convingă națiunile de cât de gravă este această amenințare. Cea mai clară dovadă este Germania prin opoziția cancelarului Scholz de a furniza Ucrainei rachete Taurus, situație pe care el o consideră o escaladare, deși în realitate este o echilibrare a raportului de forțe.
Incapacitatea Occidentului de a controla exporturile de microporocesoare avansate tehnologic a avantajat Rusia deoarece, i-a permis să fabrice în continuare rachete din ce în ce mai performante bazate pe lecțiile războiului nu pe teste din poligoane.
Deci, dacă Occidentul nu este capabil de a rezolva o problemă care dezechilibrează războiul, atunci ar trebui măcar să încerce să-l echilibreze prin alte mijloace, iar doar apărarea antiaeriană furnizată se pare că nu asigură încă acest echilibru militar ca să nu mai vorbim de costurile foarte mari, total devaforabile Occidentului.
Aprobarea dată de președintele SUA, Joe Biden, pentru a lovi ținte strategice în adâncimea Rusiei, nu va da Ucrainei un avantaj ci doar va echilibra, și nu suficient, raportul de forțe, Occidentul încă având de lucru la rezolvarea problemei bombelor ghidate rusești și la furnizarea de arme și muniții de artilerie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News