Zelenski vine cu un plan pentru victorie, în timp ce Occidentul încă nu e convins. ”Toamna aceasta va fi decisivă”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Statele Unite cu un obiectiv clar - să-și prezinte „planul de victorie” liderilor politici americani cheie, inclusiv președintelui Joe Biden , vicepreședintelui Kamala Harris și, eventual, fostului președinte Donald Trump.
Președintele Ucrainei, în vizită în SUA, 23 septembrie 2024 / Foto: Biroul Președintelui Ucrainei
Zelenski plănuiește să prezinte o strategie bazată pe patru puncte principale pe care le consideră cruciale pentru victoria Ucrainei - a informat Reuters.
Primul reper este asigurarea unor garanții de securitate ferme din partea Occidentului, care include apropierea Ucrainei de NATO și stabilirea unei forme de asistență reciprocă înainte de aderarea oficială.
Al doilea punct include continuarea asistenței militare pentru Kiev, inclusiv autorizarea utilizării rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a ataca ținte în interiorul Rusiei. Ucraina caută, de asemenea, arme moderne suplimentare pentru a asigura stabilitatea pe câmpul de luptă.
A treia componentă a planului se referă la nevoia de asistență economică, umanitară și financiară permanentă, pentru urmărtorii ani.
În sfârșit, al patrulea punct subliniază importanța definirii poziției geopolitice a Ucrainei în viitoarea arhitectură de securitate globală, cu accent deosebit pe integrarea acesteia în structurile euro-atlantice, precum NATO și Uniunea Europeană.
Diviziuni între aliați?
Planul lui Zelenski vine într-un moment în care există dezacorduri între aliații occidentali cu privire la pașii următori. Deși Marea Britanie este dispusă să permită Ucrainei să folosească rachetele Storm Shadow pe teritoriul Rusiei, Statele Unite sunt mai reticente. Casa Albă și-a exprimat scepticismul, iar discuțiile recente între Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer nu au rezolvat acest dezacord - relatează The Guardian.
În plus, există o mare necunoscută în cadrul NATO cu privire la problema admiterii accelerate a Ucrainei în alianță. În timp ce unii aliați susțin întărirea capacităților de apărare ale Ucrainei printr-o cooperare mai strânsă cu NATO, alții sunt îngrijorați de posibilele consecințe pentru relațiile cu Rusia.
Rusia a reacționat la planul lui Zelenski. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, l-a descris drept „planul suprem pentru capitularea Rusiei”, subliniind că Moscova nu va fi niciodată de acord cu astfel de condiții. Președintele Vladimir Putin a declarat anterior că autorizarea atacurilor pe teritoriul Rusiei ar însemna implicarea directă a NATO în conflict, ceea ce ar putea provoca o escaladare periculoasă .
Zelenski a subliniat că crede că această toamnă va fi decisivă pentru continuarea războiului.
Dacă planul este susținut de Occident, acesta va avea un impact larg asupra Moscovei, inclusiv unul psihologic, care l-ar putea ajuta să-l oblige pe Putin să pună capăt războiului, crede Zelenski.
De cealaltă parte, dacă aliații occidentali, și mai ales SUA, nu îi susțin planul, războiul ar putea fi prelungit, cu pierderi umane și materiale și mai mari. Dacă Washingtonul refuză sprijinul, Ucraina va fi nevoită să treacă la „planul B” , continuând lupta cu resursele existente.
Nu există nicio alternativă la pace, a spus Zelenski, „nicio înghețare a războiului sau orice alte manipulări care ar amâna pur și simplu agresiunea rusă într-o altă etapă”.
Oleksandr Kovalenko, un analist militar ucrainean, a declarat că Zelenski ar putea face presiuni pentru asigurări de ajutor pe termen mai lung până în 2025 și ar putea căuta un fel de declarație de continuitate a sprijinului american.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News