Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Strategica
Data publicării:
Obiectivul de referință al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de a aloca cel puțin 2% din produsul intern brut (PIB) al unui stat membru pentru cheltuielile de apărare, deși este un angajament luat pentru a asigura securitatea colectivă, pare din ce în ce mai insuficient pentru a descuraja în mod credibil și, dacă este necesar, pentru a contracara o potențială agresiune militară la scară largă din partea Rusiei. O multitudine de factori, de la creșterea rapidă a cheltuielilor militare ale Rusiei și evoluția doctrinelor de război până la lacunele specifice în materie de capacități ale membrilor europeni ai NATO, sugerează că obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate.
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.

NATO este nemulțumită de cheltuielile reduse pentru apărare ale unor țări, pe fondul deteriorării situației dintre Europa și Rusia. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al NATO, Mark Rutte, la CBS News.

Potrivit acestuia, membrii NATO acordă în prezent o atenție insuficientă capacităților de apărare atât ale propriilor țări, cât și în cadrul alianței, ceea ce ar putea pune NATO într-o poziție dificilă în viitor.

În prezent, țările cheltuiesc aproximativ 2% din produsul lor intern brut pentru apărare, ceea ce este insuficient în contextul creșterii amenințărilor și al pregătirilor pentru o nouă etapă de descurajare a Rusiei pe continent.

În timp ce NATO se mândrește cu un PIB combinat mai mare și, în teorie, cu o putere potențială de cumpărare mai mare, alocarea și concentrarea efectivă a resurselor oferă o imagine diferită. În 2024, cheltuielile militare ale Rusiei au depășit cheltuielile combinate ale celor mai mari state NATO din Europa.

 

Modul în care statele membre își prioritizează bugetele de apărare a fost greșit

 

Această creștere spectaculoasă nu este doar o creștere nominală; ea reflectă un efort semnificativ de modernizare și extindere a forțelor sale armate, de refacere și adaptare după pierderile din Ucraina. Experții remarcă faptul că industria de apărare a Rusiei funcționează într-un ritm de război, producând cantități substanțiale de echipamente, chiar dacă calitatea rămâne o problemă în comparație cu unii omologi occidentali.

În plus, obiectivul de 2%, deși aparent simplu, ascunde diferențe considerabile în modul în care statele membre își prioritizează bugetele de apărare. Unele țări, în special cele de pe flancul estic al NATO care se învecinează cu Rusia, depășesc în mod constant acest prag și fac investiții substanțiale în domenii critice precum apărarea aeriană, artileria cu rază lungă de acțiune și capacitățile cibernetice.

Polonia, de exemplu, și-a majorat semnificativ cheltuielile pentru apărare, recunoscând amenințarea directă. Cu toate acestea, mai multe economii mai mari din Europa de Vest au rămas în urmă din punct de vedere istoric, apropiindu-se sau atingând doar recent obiectivul de 2 % după ani de cheltuieli insuficiente. Acest lucru a dus la o subinvestiție cumulată estimată la sute de miliarde de dolari din 2014, anul în care obiectivul de 2% a fost reafirmat.

Potrivit lui Rutte, în prezent se discută despre creșterea obiectivului privind cheltuielile la nivelul de 3 %, dar administrația Donald Trump solicită o creștere la 5 %, astfel încât partea europeană a NATO să se poată apăra împotriva Rusiei în caz de război.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO a remarcat, de asemenea, că țările europene au început deja să investească mai mult în apărare, în primul rând în industriile de apărare ale partenerilor lor și în propria lor industrie.

Capacitatea de apărare a NATO este acum așteptată să fie discutată la summitul din iunie de la Haga, unde SUA doresc să vadă schimbări semnificative din partea alianței în crearea unei structuri de apărare eficiente în viitorul apropiat.

 

Războiul din Ucraina a oferit o imagine care dă de gândit asupra naturii războiului modern

 

Este demn de remarcat faptul că creșterea cheltuielilor de apărare nu vizează doar consolidarea parțială a anumitor ramuri ale forțelor armate, ci și extinderea forțelor armate în general și echiparea acestora cu noi arme pentru a face fiecare țară NATO mai independentă de celelalte în ceea ce privește armele cu rază lungă de acțiune, avioanele de atac, sistemele de apărare aeriană etc.

Experții militari și oficialii din domeniul politicii de apărare își exprimă din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la gradul de pregătire al NATO pentru un conflict de intensitate ridicată cu o Rusie în plină renaștere. Războiul din Ucraina a oferit o imagine care dă de gândit asupra naturii războiului modern, caracterizat prin tiruri intense de artilerie, război cu drone, război electronic și sisteme sofisticate de apărare aeriană.

Multe dintre țările europene membre ale NATO încă operează cu echipamente vechi, cu stocuri insuficiente de muniție și cu deficiențe în ceea ce privește elementele esențiale precum logistica, sprijinul medical și capacitățile de transport aerian strategic necesare pentru desfășurările la scară largă.

Însuși secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat recent că alianța trebuie să fie pregătită pentru o potențială amenințare în următorii trei până la cinci ani, subliniind că actuala descurajare ar putea să nu fie suficientă pe termen lung. El și alți oficiali din domeniul apărării au subliniat necesitatea urgentă de a consolida baza industrială de apărare europeană, care a fost slăbită de decenii de investiții insuficiente și de interese naționale limitate. 

În concluzie, deși obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile cu apărarea reprezintă un angajament fundamental în cadrul NATO, mediul de securitate în continuă schimbare, caracterizat de o Rusie revanșardă și din ce în ce mai puternică, necesită o abordare mai robustă și mai strategică.

Atât evaluările cantitative, cât și cele calitative, susținute de preocupările exprimate de experții militari și de oficialii din domeniul apărării, indică faptul că simpla îndeplinire a pragului de 2% nu mai este suficientă pentru a garanta o descurajare credibilă și o apărare eficace împotriva unei potențiale agresiuni militare ruse la scară largă. O investiție mai profundă și mai coordonată în capabilități militare moderne, în capacitatea industrială, în reziliența cibernetică și în facilitatori strategici este esențială pentru a asigura securitatea pe termen lung a alianței.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Se deschide un nou front? Zelenski confirmă operația ucraineană din regiunea rusă Belgorod. Dar, ce este de fapt în spate?
Un sistem HIMARS al armatei ucrainene a lovit simultan trei obuziere nord-coreene M1989 Koksan aflate în Kursk (Video)
O încetare a focului maritim în Marea Neagră, pe masa negocierilor Putin-Trump. Rusia acceptă să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei timp de 30 de zile
Europa strânge tot mai mult rândurile pentru a apăra democrația de tip occidental: Rusia și China folosesc „arsenale digitale masive”
Intenţia Franței de a-și extinde umbrela nucleară este reală: Vor fi desfăşurate avioane de luptă cu focoase nucleare la granița cu Germania până în 2035
Ce plan unelteşte Rusia cu adevărat? Moscova consideră că oprirea ajutorului american în timpul armistițiului din Ucraina este obiectivul său de bază
Președinta Comisiei Europene, mesaj dur pentru europeni: ”Fiecare trebuie să înțeleagă ce este în joc”, Rusia se pregătește de o confruntare. Introducem Readiness 2030
Putin schimbă tactica și pregătește următoarea fază a războiului în timp ce „negociază” pacea. De ce crede Trump în Rusia?
Schimbarea la față a Germaniei: Rusia a trezit puterea militară germană, în timp ce noua politică a SUA schimbă doctrina financiară. Merz nu mai crede în SUA
De la F-16, tancuri Abrams la Patriot sau HIMARS : Peste 90% din achizițiile de arme ale României sunt din SUA. Politica ouălor în același coș american
Statele Unite fac tot mai multe presiuni: Ucraina ar putea pierde teritorii în schimbul garanțiilor de securitate. Ce principii nu vrea Kievul să negocieze?
Încetarea efectivă a focului în Ucraina: Când lumea începe să își abată atenția de la război, rușii pot lansa din nou un nou atac
Franța recunoaște că „vânează” armament rusesc, chiar și clandestin. Strategia SUA cu MiG-21, aplicată și de francezi
Ne pregătim pentru o nouă intervenţie militară americană? Casa Albă cere U.S. Army să elaboreze un plan militar pentru a-și spori prezența militară în Panama
Nu doar HIMARS pentru Ucraina: SUA modernizează bombele GLSDB pentru a depăşi provocările create de sistemele ruseşti de război electronic
Fost consilier pentru securitate națională la Casa Alba: Putin îl joacă pe degete pe Trump. SUA au avut o șansă reală de a descuraja agresiunea rusă din Ucraina
„Tactici tipice rusești.” Rusia face un joc murdar: Atrage SUA și Ucraina în discuții prelungite, în timp ce continuă seria de atacuri pe front
ATACMS, submarine, portavioane, drone. SUA trebuie să-și aleagă cu grijă caii câștigători. Aviz și Europei: Banii nu sunt totul; unde trebuie investite fondurile
Generalul flotilă aeriană (r) dr. Laurențiu Simionescu, fost comandant al Bazei 90 de Transport Aerian Otopeni
EXCLUSIV
Aripile României: Trei escadrile de F-16 în așteptarea F-35. Elicoptere când? Generalul de flotilă (r.) Laurențiu Simionescu vine la Obiectiv EuroAtlantic
Un arsenal nuclear pe flancul de est al NATO: Președintele Poloniei îndeamnă SUA să mute focoasele nucleare pe teritoriul polonez
SUA reia complet furnizarea de rachete pentru sistemele HIMARS aflate in Ucraina: Sunt pachetele de ajutor militat aprobate de administrația Joe Biden
“Omuleții verzi” au apărut în regiunea Kursk din Rusia: Putin și Gherasimov s-au deplasat în zona frontului din regiunea de la frontiera cu Ucraina
Ofensiva din Kursk dovedește că Putin nu caută pacea: Mai poate miza Ucraina pe un schimb de teritorii în viitoarele discuţii de pace cu Rusia?
Comisia Europeană pune la bătaie 150 de miliarde de euro pentru sectorul apărării. Victor Negrescu: România trebuie să obţină minim 20 de miliarde de euro
Face sau nu Ucraina concesii teritoriale? Rezultatele întâlnirii din Arabia Saudită dintre americani şi ucraineni: SUA reia imediat asistența militară pentru Ucraina și schimbul de informații
Perspective privind industria europeană de apărare: Ţările UE ar trebui să cumpere echipamente militare fabricate în Europa, mai degrabă decât din Statele Unite
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar doborî un avion european? Expert britanic: Întrebarea e dacă ne aventurăm într-un mare război pentru că un pilot a tras o rachetă din greșeală
La discuţiile din Arabia Saudită, SUA negociază de pe poziţii de forţă cu Ucraina: Va trebui să facă concesii teritoriale ca parte a oricărei reglementări pașnice
Vechea ordine mondială a fost distrusă! Fostul comandant suprem al Forțelor Armate Ucrainene: Stabilirea unui nou cadru de securitate în Europa este de nerealizat fără Ucraina
Negocierile din Arabia Saudită pentru a pune capăt războiului din Ucraina: Acordul minier semnat între Washington și Kiev, suficient pentru a restabili ajutorul acordat ucrainenilor

Ştiri Recomandate

Lituania își face partea în Flancul Estic. Proiecte majore de infrastructură militară, pregătite pentru următorii ani
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Rusia a invadat Ucraina având o adevărată ,,armată industrială'': Maşinăria de război rusească a fost susţinută de 1.400 de întreprinderi şi până la 4,5 milioane de muncitori
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Atacurile asupra infrastructurii din spate au provocat Rusiei pagube de aproape un miliard de dolari, în jumătate de an
O zdruncinătură zdravănă dată europenilor de administrația Trump. Nu irosi această criză, Europa: Consolidează-ți industria de apărare
Rusia urmărește submarinele Marii Britanii: Au fost găsiți mai mulți senzori care urmăreau activitatea Royal Navy
După ce au ,,disecat'' un IFV Bradley, ruşii recunosc că blindatul american este net superior unui BMP-3 rusesc
Armata SUA caută înlocuitor pentru muniţiile ATACMS: Compania Lockheed Martin va furniza către U.S. Army 400 de rachete PrSM de ultimă generație
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Patriot vs. rachetele hipersonice ruse Kinjal. Ucraina spune că rușii învață din greșeli și devine tot mai dificil de interceptat rachetele
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Cu aproape 70 de avioane F-16, România devine o forță în regiune. Dar ne vom confrunta cu o provocare, atrage atenția gen. (r) Strîmbeanu
Putin a anunțat războiul Rusiei împotriva Europei în 2008 din România. Marcăm Ziua NATO sub umbrela celei mai puternice alianțe militare din istoria omenirii
Atacuri masive cu drone și rachete rusești de croazieră Kalibr și Kh-101 asupra Ucrainei. Rușii au atacat Kievul în valuri, dar și în vestul Ucrainei
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
NATO, garantul apărării colective. La 21 de ani de la aderare, Bolojan confirmă că România va crește gradual bugetul apării care azi atinge 2% din PIB
Efect de bumerang asupra F-35 în războiul declanșat de SUA împotriva tuturor? Vestea proastă e că 80% din piesele pentru F-35 nu sunt produse în State
Obuzierele K9, alegerea mai multor țări care au Rusia „în coastă”. În timp ce în România începe construcția unei fabrici de K9, o altă țară suplimentează achiziția
Pot rachetele balistice Fateh-110 și dronele să scufunde un portavion american din clasa Nimitz?
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Cum se vede un F-35 din cabina unui Su-35 rusesc (Video). Întâlnire de gradul zero între cel mai puternic avion al SUA și cel mai promovat al Rusiei
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
În timp ce bombardează parcuri în Ucraina, Rusia se plânge că Armata ucraineană nu respectă înțelegerea și îi atacă infrastructura energetică
Ce face o puşcă canadiană PGW LRT-3 în mâinile unui militar ucrainean? Elimină un ,,invadator rus'' aflat la o distanţă de 1,5 kilometri (Video)
Marea Britanie reconfirmă că nu va livra Ucrainei 30 de avioane multirol Typhoon Tranche 1 ce vor fi retrase din serviciu
Lumea rusă sau russky mir: Mai mulți copii și părinți au murit după ce rachete ruse au lovit un parc din Krivoi Rog, Ucraina. E cel mai grav atac din ultimele săptămâni
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Gripen a spart în sfârșit gheața: După 12 ani s-a găsit cumpărător, avioanele Gripen „învingând” în competiție F-16, chiar în America de Sud
pixel