Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
A început BIAS 2023. Cel mai mare show aviatic din România va reuni peste 100 de avioane militare și civile
News
Data publicării:
Peste 100 de aeronave civile şi militare, dar şi 150 de piloţi şi paraşutişti vor oferi sâmbătă publicului un spectacol pe cer, cu acrobaţii aeriene şi demonstraţii de elită, în cadrul celui mai mare show aerian din România - Bucharest International Air (BIAS) - eveniment dedicat celebrării a 100 de ani de la primul zbor internaţional de noapte, cu program regulat, operat de CFRNA pe ruta Belgrad - Bucureşti Băneasa.
Photo credit: Bucharest International Air Show (BIAS)
Photo credit: Bucharest International Air Show (BIAS)

De asemenea, notează Agerpres, începând cu ora 10:00, pe Aeroportul Băneasa se va deschide şi expoziţia de aviaţie generală - General Aviation Exhibition, unde producători şi proprietari de aeronave, precum şi furnizori de servicii de aviaţie generală expun zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri. Spectatorii vor putea vizita General Aviation Exhibition până la ora 20:00.

Show-ul aviatic va începe cu un "slow start", unde va evolua o formaţie de motoparante, dar şi aeronave ZLIN 242 şi ICP Savannah ale Aeroclubului României şi CESSNA 172 din partea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.

La ora 10:00 este programată ceremonia ridicării drapelului şi intonarea imnului României, urmate de evoluţii ale Hawks of Romania, lansarea de paraşutişti (Aeroclubul României), White Wings şi IAR 823, de asemenea de la Aeroclubul României.

În jurul prânzului, vor evolua Iacării Acrobaţi şi Jurgis Kairys (Lituania - multiplu campion european la acrobaţie), iar seara aceştia vor avea din nou "un show incendiar, în care vom livra o grămadă de emoţii, mult sunet şi foarte multă pictură pe cer", aşa cum promite iacărul Dan Conderman.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Valentin Iordache, recomandă publicului să nu uite de măsurile de protecţie împotriva soarelui, întrucât se anunţă o zi caniculară.

"O recomandare importantă pentru public, pentru că este foarte cald şi va fi soare, măsurile de protecţie contra soarelui sunt recomandate şi vă rugăm să vă asiguraţi că există, mai ales pentru copii, haine cu factori de protecţie solară, că folosiţi loţiuni anti-arsuri solare, că folosiţi umbrele, şepcuţe şi că vă hidrataţi pe perioada cât sunteţi aici. La Băneasa, desigur, veţi găsi alimentaţie publică, sunt chioşcuri deschise pe întreg parcursul zilei. O altă recomandare: nu veniţi cu autoturismele personale, pentru că în zona Băneasa nu sunt locuri de parcare disponibilă", a spus acesta.

De asemenea, la eveniment vor fi prezenţi cu materiale informative şi sfaturi pentru părinţi, în scop de prevenţie, şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog, un partener de tradiţie al BIAS, de peste 10 ani.

"Astăzi şi mâine, mai ales, avem alături nişte profesionişti ai zborului care demonstrează zi de zi, sfidând aproape legile fizicii, că se poate ajunge high, foarte high, aproape de zona unde respiră îngerii, şi fără să consumi substanţe. Din nefericire, tot astăzi, observăm că din ce în ce mai mulţi tineri din România aleg să ajungă high sau să-şi potolească setea de zbor fie având la bord o pastilă, un fum de ţigară sau apăsând nebuneşte pedala de acceleraţie a unei maşini, curmând vieţi nevinovate. Şi de o parte şi de alta noi considerăm că sunt victime ale drogului. Profităm, deci, de oportunitatea pe care ne-o oferă BIAS şi mulţumim organizatorilor precum şi partenerilor noştri din societatea civilă, Federaţia Naţională Antidrog, cu care desfăşurăm în parteneriat un proiect amplu, nu ştiu dacă vom reuşi chiar să creăm o revoluţie antidrog în România, dar măcar sădim ideea că se poate. Suntem onoraţi să vă fim alături, suntem conştienţi că avem nevoie de parteneri, avem nevoie de solidaritate, mulţumim şi mass-media că face posibilă transmiterea acestor mesaje. Avem nevoie ca mesajele noastre să ajungă la cât mai mulţi oameni, la cât mai mulţi părinţi, la cât mai mulţi tineri. Suntem prezenţi alături de colegii de la Federaţia Naţională Antidrog pe parcursul zilei de sâmbătă cu materiale de informare, cu mesaje clare concrete şi pentru părinţi, cu informaţii riguros fundamentate ştiinţific, pe care le vom transmite în stilul Federaţiei Naţionale Antidrog către toţi participanţii are vor dori să stea de vorbă cu noi", a declarat vineri, la conferinţa de presă de deschidere a BIAS, comisarul şef de poliţie Lavinius Sava, de la Agenţia Naţională Antidrog.

De asemenea, Gigel Lazăr, reprezentantul Federaţiei Naţionale Antidrog, a precizat că vor fi diseminate părinţilor şi tinerilor materiale informative în scop de prevenţie.

"Am pregătit pentru mâine un set întreg de documente care se adresează atât tinerilor ca parte de informaţie în ceea ce înseamnă riscuri asociate consumului de droguri, dar punem un accent foarte mare pentru părinţi, să le putem oferi informaţii asupra simptomatologiei tânărului consumator de droguri şi comportament faţă de acesta. Opinăm că această zonă de prevenire universală va oferi oportunitatea ca părinţii să fie mult mai atenţi în ceea ce priveşte comportamentul propriului copil", a afirmat Lazăr.

BIAS este un spectacol de forţă aeriană, în care aşii aviaţiei civile şi militare din România şi din alte state membre vor încânta spectatorii cu acrobaţii aeriene uluitoare şi demonstraţii de elită, dar şi cu aeronave expuse la sol. Echipa Flying Bulls a Red Bull va zbura cu cele mai spectaculoase aeronave ale sale: B25 Mitchell, P38 Lightning, F4U Corsair, T28 Trojan.

Forţele Aeriene Române se remarcă la BIAS 2023 cu o participare de excepţie, care se distinge printr-o serie de evoluţii în premieră absolută pentru România. Spectatorii vor avea şansa de a admira evoluţiile spectaculoase ale piloţilor militari, care vor realiza adevărate demonstraţii artistice de forţă supersonică la manşa aeronavelor F-16 Fighting Falcon, IAR 99 Şoim, IAR 330 PUMA, IAK 52 C 27J Spartan, elicoptere EC 135.

Spectatorii vor putea urmări, de asemenea, şi exerciţiile de poliţie aeriană şi de sprijin pentru desant aerian.

De asemenea, vor fi prezente la spectacol Forţele Aeriene ale SUA, cu elicoptere Blackhawk şi Apache, Forţele Aeriene ale Canadei, cu o aeronava McDonnell Douglas CF-18 Hornet, Forţele Aeriene ale Olandei care aduc două F16 Fighting Falcon, Forţele Aeriene ale Germaniei, cu Sikorsky CH-53 Sea Stallion şi Tornado Pa200.

Forţele Aeriene ale Ungariei participă cu Saab Jas39 Grippen, elicopterul H145M şi un uriaş C17 Globemaster Forţele Armate Slovene participă cu Pilatus PC-9 şi Turbolet L-410, Forţele Aeriene ale Italiei vin cu Eurofighter Typhoon, Alenia Aermacchi Leonardo şi C27J Spartan.

TAROM va evolua cu o aeronavă comercială, iar în acest an va expune la sol pentru spectatori şi un avion ATR. De asemenea, compania aeriană HiSky va participa la BIAS 2023.

În premieră, Forţele Aeriene ale Iordaniei expun pe Aeroportul Băneasa un C 130 Hercules.

Spectacolul aerian este garantat de prezenţa aşilor Aeroclubului României - Hawks of Romania, The Pelicans, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings. Celebrii Iacări Acrobaţi, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică şi lumini, evoluează în aer cu trei aeronave Yak-52.

Printre participanţi se numără, de asemenea, nume consacrate din elita aviaţiei româneşti, din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, iar trupa Bondarii României va evolua cu 5 paromotoare în tandem.

În plus, la BIAS 2023, ediţia a 13-a, participă şi celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobaţie aeriană, care evoluează cu Suhoi Su-31.

Show-ul aviatic se va termina cu un foc de artificii şi va fi urmat de un concert al Lidiei Buble.

Pentru accesul mai facil la BIAS, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI) a decis ca, în ziua de sâmbătă, 26.08.2023, linia de tramvai 5 şi liniile de autobuz 205, 301 şi 335 să funcţioneze după programul specific unei zile de lucru, cu numărul de vehicule corespunzător".


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Modi a sosit la Kiev. Ucraina și India au convenit asupra a patru documente comune
NATO a instituit ”Charlie”, al doilea cel mai înalt nivel de alertă, la baza germană de unde zboară avioanele AWACS
Incident în Polonia: Un sistem Gepard românesc a lovit un sat polonez aflat în apropierea poligonului provocând pagube materiale. Polonezii au demarat o anchetă
Șeful Armatei Franței, vizită în România. Generalul Vlad, șeful Armatei României salută prezența masivă a Franței: Avioane Rafale, MAMBA și conducerea unui Grup de Luptă
Harris a acceptat nominalizarea democrată pentru alegerile prezidențiale din SUA
Lukașenko cere statelor ex-sovietice să strângă rândurile în jurul Rusiei. Însă, prin maniera grosolană în care a procedat, riscă să obțină efecte contrare
Omul care înfurie Moscova. După ce a vorbit despre inițiativa munițiilor, Ucraina în NATO sau de Kursk, Petr Pavel întoarce cuțitul în rană cu subiectul Nord Stream
În timp ce lupta pentru Kursk continuă, aliatul chinez a sosit la Moscova: Au semnat un document strategic
SUA a desfășurat în Orientul Mijlociu portavionul USS Lincoln, având la bord prețioasele aeronave F-35C
Noua strategie nucleară a SUA provoacă o reacție dură din partea Beijingului
Moscova avertizează Turcia să nu urmeze politica occidentală de furnizare de arme pentru Ucraina
Renunță SUA la decizia de reducere a prezenței militare din Siria și din Orientul Mijlociu? Regiunea cântărește prea mult în calculele americane
Președintele sârb Aleksandar Vucic suferă de sindromul “Roșia Montană”
Azerbaidjanul, aliatul Israelului, desfășoară un sistem de apărare antirachetă la granița cu Iranul
SUA iau pulsul Balcanilor: Șeful CIA a aterizat la Saraievo și a trimis un mesaj clar tuturor din regiune
Biden a aprobat deja o nouă strategie nucleară a Pentagonului menită să descurajeze Axa Nucleară condusă de Rusia și China
Kamala Harris îl va înfrunta oficial pe Donald Trump. Michelle și Barack Obama i-au oferit un impuls puternic candidatei democrate
Am distrus Iris-T și HIMARS-ul ucrainenilor, se laudă armata rusă. Moscova are dreptate doar pe jumătate
Faceți cunoștință cu noile elicoptere ale președintelui SUA: VH-92A. Sikorsky a transportat toți președinții americani din 1957 încoace
Cine e Lior Ben Dor, noul ambasador al Israelului în România. Legături strânse cu România și un prim mesaj în limba română / Video
Biden i-a predat oficial ștafeta Kamalei Harris: „Am făcut multe greșeli în cariera mea de 50 de ani. Dar am dat Americii totul
Coreea de Sud achiziționează 36 de elicoptere de atac americane AH-64 Apache. Contractul se ridică la 3.5 miliarde de dolari
Intră în scenă un alt colos internațional? Premierul Indiei merge în Ucraina și se va întâlni cu Zelenski
Lukașenko trimite o treime din armată la granița cu Ucraina: „Retragerea trupelor ar fi egală cu moartea”
Două nave de război germane, inclusiv fregata Baden-Wuerttemberg, așteaptă ordin să traverseze Strâmtoarea Taiwan. O premieră din 2002 încoace
Coliziune între o navă filipineză și una chineză într-o regiune disputată din Marea Chinei de Sud. Chinezii spun că au fost loviți intenționat
Un elicopter Black Hawk românesc dotat cu sistemul Bambi Bucket luptă cu incendiile în Masivul Bucegi (VIDEO)
Delirul Moscovei. De la București, Rusia denunță „ocupația românescă”, amenință Moldova cu războiul și condamnă un monument al Reginei Maria la Chișinău
Încă o măsură a dezastrului Armatei ruse: Kievul a recuperat 100 kg de aur din cele 12 mii de vehicule blindate și echipamente de artilerie rusești distruse pe frontul din Ucraina
Demonstrație de forță rară a SUA în Europa. Avioane F-35, într-o misiune fulger, au exersat lovirea unor ținte care apar pentru foarte puțin timp

Ştiri Recomandate

Aproape imposibil de crezut, dar totuși adevărat: SUA împreună cu aliații dezvoltă următoarea versiune a sistemului S-300 rusesc
De ce cumpără Polonia 96 de Apache? Elicopterele de atac sunt doar o piesă dintr-un program secret care va transforma Polonia în principala forță terestră a Europei
Renunță SUA la generația a 6-a în detrimentul unor „avioane de luptă ușoare” pe modelul F-16? Situația e mult mai complicată decât pare
De ce visul Rusiei de a deține portavioane s-a terminat mereu cu dezastre. Amiral Kuznețov ruginește, dar rușii visau la 15 nave, mult peste SUA
Ucraina respiră în Est și contraatacă limitat. Armata a 2-a rusă e încetinită iar ucrainenii încercă să câștige timp pentru fortificarea Porkrovskului
SUA avertizează asupra riscului crescut de sabotaj al cablurilor submarine critice de către o unitate militară secretă rusă
Kosovo a închis doup din cele patru posturi de frontieră cu Serbia. Manifestații pe partea sârbă
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Din 67 de drone lansate, ucrainenii au doborât 58
Ciolacu a fost comparat cu Winston Churchill, dar premierul României spune că „e un pic cam mult”
”Generozitatea” Moscovei din ultimele atacuri masive aeriene își găsește răspunsul: Iranul a început să transfere rachete balistice către Armata rusă
Întâlnire între Meloni și Zelenski pentru sprijinirea Ucrainei. În Italia situația în coaliție e complicată, pro-rusul Salvini fiind foarte activ după operațiunea Kursk
Cu aproximativ 6 mld. USD încă nealocați, SUA trimit Ucrainei o nouă tranșă de ajutor militar. Țările care au mai anunțat contribuții
Egiptul primește 2 Super Hercules. Aeronavele C-130 sunt calul de bătaie pentru transportul militarilor și al tehnicii de luptă ale României
Balticii nu cred în povești rusești: Lituania instalează dinți de dragon la granița cu Rusia, o lecție la care România ar trebui să fie atentă
China vânează piața de armament din Orientul Mijlociu și propune arme cu laser, eficiente și împotriva dronelor kamikaze iraniene
Proiectul F-16 pentru Ucraina continuă. Canada începe pregătirea primului grup de piloți, în timp ce Olanda transferă Kievului rachete pentru F-16
„Strategia funcționează”. Operațiunea Kursk a înghețat ofensiva Rusiei din Donbas, susțin ucrainenii
Secretarul general al NATO: „Facem apel la China să nu mai susțină războiul ilegal al Rusiei”
Zelensky participă la summitul de la Ramstein pentru a face lobby pentru furnizarea de sisteme de apărarea aeriană şi arme cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina
Bursukul polonez în România? Mașina de luptă amfibie Borsuk ar putea fi marea surprinză în licitația uriașă a României pentru MLI
Polonia revizuiește raportul, afirmând că este posibil să nu fi avut loc nicio încălcare a spațiului aerian de către o dronă rusească
Goana după trofee militare. Forţele ruse de ocupaţie din Ucraina publică noi imagini cu recuperarea de pe front a unor epave de tancuri Abrams şi Leopard
Drone vs. Drone (Foto/Video): Noua luptă aeriană a ucrainenilor cu forţele ruse pentru impunerea superiorităţii aeriene
O unitate notorie a agenției ruse de informații militare (GRU) desfășoară atacuri cibernetice împotriva țărilor occidentale
Ideea de a transfera rachete JASSM către Ucraina ar putea însemna o schimbare majoră în politica lui Biden cu privire la atacurile îndreptate împotriva Rusiei
Vladimir Putin a anunțat că o sprijină pe Kamala Harris la alegerile prezidențiale din SUA. “Donald Trump a impus atâtea sancțiuni Rusiei, cum nu a făcut-o niciun alt președinte american”
„Bătălia podurilor” din regiunea rusă Kursk continuă (Foto/Video): Forţele ucrainene pentru Operaţii Speciale, o nouă misiune de sabotaj vizează infrstructura militară rusă
Scandal de corupție în jurul proiectelor rusești legate de sisteme de arme secrete
Marcel Ciolacu a fost primit de premierul Statului Israel, Benjamin Netanyahu: România susţine dreptul Israelului la autoapărare
Parlamentul ucrainean l-a numit pe Andrei Sibiga în funcția de ministru Afacerilor Externe
Toți pașii au fost parcurși: Iohannis a promulgat legea, iar un sistem Patriot românesc ajunge în Ucraina
Evidențiind progresul strategiei sale privind utilizarea dronelor, Polonia prezintă robotul kamikaze ARES: Forțele Armate Poloneze trebuie să facă față provocărilor războiului modern
pixel