Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
A început BIAS 2023. Cel mai mare show aviatic din România va reuni peste 100 de avioane militare și civile
News
Data publicării:
Peste 100 de aeronave civile şi militare, dar şi 150 de piloţi şi paraşutişti vor oferi sâmbătă publicului un spectacol pe cer, cu acrobaţii aeriene şi demonstraţii de elită, în cadrul celui mai mare show aerian din România - Bucharest International Air (BIAS) - eveniment dedicat celebrării a 100 de ani de la primul zbor internaţional de noapte, cu program regulat, operat de CFRNA pe ruta Belgrad - Bucureşti Băneasa.
Photo credit: Bucharest International Air Show (BIAS)
Photo credit: Bucharest International Air Show (BIAS)

De asemenea, notează Agerpres, începând cu ora 10:00, pe Aeroportul Băneasa se va deschide şi expoziţia de aviaţie generală - General Aviation Exhibition, unde producători şi proprietari de aeronave, precum şi furnizori de servicii de aviaţie generală expun zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri. Spectatorii vor putea vizita General Aviation Exhibition până la ora 20:00.

Show-ul aviatic va începe cu un "slow start", unde va evolua o formaţie de motoparante, dar şi aeronave ZLIN 242 şi ICP Savannah ale Aeroclubului României şi CESSNA 172 din partea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.

La ora 10:00 este programată ceremonia ridicării drapelului şi intonarea imnului României, urmate de evoluţii ale Hawks of Romania, lansarea de paraşutişti (Aeroclubul României), White Wings şi IAR 823, de asemenea de la Aeroclubul României.

În jurul prânzului, vor evolua Iacării Acrobaţi şi Jurgis Kairys (Lituania - multiplu campion european la acrobaţie), iar seara aceştia vor avea din nou "un show incendiar, în care vom livra o grămadă de emoţii, mult sunet şi foarte multă pictură pe cer", aşa cum promite iacărul Dan Conderman.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Valentin Iordache, recomandă publicului să nu uite de măsurile de protecţie împotriva soarelui, întrucât se anunţă o zi caniculară.

"O recomandare importantă pentru public, pentru că este foarte cald şi va fi soare, măsurile de protecţie contra soarelui sunt recomandate şi vă rugăm să vă asiguraţi că există, mai ales pentru copii, haine cu factori de protecţie solară, că folosiţi loţiuni anti-arsuri solare, că folosiţi umbrele, şepcuţe şi că vă hidrataţi pe perioada cât sunteţi aici. La Băneasa, desigur, veţi găsi alimentaţie publică, sunt chioşcuri deschise pe întreg parcursul zilei. O altă recomandare: nu veniţi cu autoturismele personale, pentru că în zona Băneasa nu sunt locuri de parcare disponibilă", a spus acesta.

De asemenea, la eveniment vor fi prezenţi cu materiale informative şi sfaturi pentru părinţi, în scop de prevenţie, şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog, un partener de tradiţie al BIAS, de peste 10 ani.

"Astăzi şi mâine, mai ales, avem alături nişte profesionişti ai zborului care demonstrează zi de zi, sfidând aproape legile fizicii, că se poate ajunge high, foarte high, aproape de zona unde respiră îngerii, şi fără să consumi substanţe. Din nefericire, tot astăzi, observăm că din ce în ce mai mulţi tineri din România aleg să ajungă high sau să-şi potolească setea de zbor fie având la bord o pastilă, un fum de ţigară sau apăsând nebuneşte pedala de acceleraţie a unei maşini, curmând vieţi nevinovate. Şi de o parte şi de alta noi considerăm că sunt victime ale drogului. Profităm, deci, de oportunitatea pe care ne-o oferă BIAS şi mulţumim organizatorilor precum şi partenerilor noştri din societatea civilă, Federaţia Naţională Antidrog, cu care desfăşurăm în parteneriat un proiect amplu, nu ştiu dacă vom reuşi chiar să creăm o revoluţie antidrog în România, dar măcar sădim ideea că se poate. Suntem onoraţi să vă fim alături, suntem conştienţi că avem nevoie de parteneri, avem nevoie de solidaritate, mulţumim şi mass-media că face posibilă transmiterea acestor mesaje. Avem nevoie ca mesajele noastre să ajungă la cât mai mulţi oameni, la cât mai mulţi părinţi, la cât mai mulţi tineri. Suntem prezenţi alături de colegii de la Federaţia Naţională Antidrog pe parcursul zilei de sâmbătă cu materiale de informare, cu mesaje clare concrete şi pentru părinţi, cu informaţii riguros fundamentate ştiinţific, pe care le vom transmite în stilul Federaţiei Naţionale Antidrog către toţi participanţii are vor dori să stea de vorbă cu noi", a declarat vineri, la conferinţa de presă de deschidere a BIAS, comisarul şef de poliţie Lavinius Sava, de la Agenţia Naţională Antidrog.

De asemenea, Gigel Lazăr, reprezentantul Federaţiei Naţionale Antidrog, a precizat că vor fi diseminate părinţilor şi tinerilor materiale informative în scop de prevenţie.

"Am pregătit pentru mâine un set întreg de documente care se adresează atât tinerilor ca parte de informaţie în ceea ce înseamnă riscuri asociate consumului de droguri, dar punem un accent foarte mare pentru părinţi, să le putem oferi informaţii asupra simptomatologiei tânărului consumator de droguri şi comportament faţă de acesta. Opinăm că această zonă de prevenire universală va oferi oportunitatea ca părinţii să fie mult mai atenţi în ceea ce priveşte comportamentul propriului copil", a afirmat Lazăr.

BIAS este un spectacol de forţă aeriană, în care aşii aviaţiei civile şi militare din România şi din alte state membre vor încânta spectatorii cu acrobaţii aeriene uluitoare şi demonstraţii de elită, dar şi cu aeronave expuse la sol. Echipa Flying Bulls a Red Bull va zbura cu cele mai spectaculoase aeronave ale sale: B25 Mitchell, P38 Lightning, F4U Corsair, T28 Trojan.

Forţele Aeriene Române se remarcă la BIAS 2023 cu o participare de excepţie, care se distinge printr-o serie de evoluţii în premieră absolută pentru România. Spectatorii vor avea şansa de a admira evoluţiile spectaculoase ale piloţilor militari, care vor realiza adevărate demonstraţii artistice de forţă supersonică la manşa aeronavelor F-16 Fighting Falcon, IAR 99 Şoim, IAR 330 PUMA, IAK 52 C 27J Spartan, elicoptere EC 135.

Spectatorii vor putea urmări, de asemenea, şi exerciţiile de poliţie aeriană şi de sprijin pentru desant aerian.

De asemenea, vor fi prezente la spectacol Forţele Aeriene ale SUA, cu elicoptere Blackhawk şi Apache, Forţele Aeriene ale Canadei, cu o aeronava McDonnell Douglas CF-18 Hornet, Forţele Aeriene ale Olandei care aduc două F16 Fighting Falcon, Forţele Aeriene ale Germaniei, cu Sikorsky CH-53 Sea Stallion şi Tornado Pa200.

Forţele Aeriene ale Ungariei participă cu Saab Jas39 Grippen, elicopterul H145M şi un uriaş C17 Globemaster Forţele Armate Slovene participă cu Pilatus PC-9 şi Turbolet L-410, Forţele Aeriene ale Italiei vin cu Eurofighter Typhoon, Alenia Aermacchi Leonardo şi C27J Spartan.

TAROM va evolua cu o aeronavă comercială, iar în acest an va expune la sol pentru spectatori şi un avion ATR. De asemenea, compania aeriană HiSky va participa la BIAS 2023.

În premieră, Forţele Aeriene ale Iordaniei expun pe Aeroportul Băneasa un C 130 Hercules.

Spectacolul aerian este garantat de prezenţa aşilor Aeroclubului României - Hawks of Romania, The Pelicans, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings. Celebrii Iacări Acrobaţi, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică şi lumini, evoluează în aer cu trei aeronave Yak-52.

Printre participanţi se numără, de asemenea, nume consacrate din elita aviaţiei româneşti, din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, iar trupa Bondarii României va evolua cu 5 paromotoare în tandem.

În plus, la BIAS 2023, ediţia a 13-a, participă şi celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobaţie aeriană, care evoluează cu Suhoi Su-31.

Show-ul aviatic se va termina cu un foc de artificii şi va fi urmat de un concert al Lidiei Buble.

Pentru accesul mai facil la BIAS, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI) a decis ca, în ziua de sâmbătă, 26.08.2023, linia de tramvai 5 şi liniile de autobuz 205, 301 şi 335 să funcţioneze după programul specific unei zile de lucru, cu numărul de vehicule corespunzător".


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DefenseRomania susține evenimentul „Întoarce-te viu” organizat de comunitatea ucraineană din București cu ocazia Zilei Internaționale a Victimelor Torturii
Roberto Musneci, Ambasadorul Ordinului Suveran de Malta a celebrat istoria milenară a Ordinului și a salutat relațiile speciale cu România
Declarația finală a Summitului NATO de la Haga. Cinci priorități care au în centru amenințarea pe termen lung din partea Rusiei
Statele NATO se angajează să investească 5% din PIB până în 2035 / Nicuşor Dan: Ne dorim ca şi aliaţii NATO să poată participa la aceste mecanisme UE de finanţare pentru apărare
Marea Britanie revine la avioane nucleare și cumpără 12 aeronave F-35A capabile să transporte arme nucleare tactice
Reuniunea Consiliului NATO-Ucraina. Ministrul român de externe: Atitudinea Rusia împiedică realizarea unei păci drepte în Ucraina
Ionuț Moșteanu a reafirmat angajamentul ferm al României față de apărarea colectivă. România crește investițiile în apărare
Rusia continuă să investească în triada nucleară: Noi rachete Yars și bombardiere Tu-160 se vor alătura Forțelor Strategice
5% e noul 2%. Sunt pregătiți ”greii” europeni din NATO pentru cel mai important obiectiv din istoria Alianței?
"Ar putea fi pregătit atunci”. Zelenski a oferit o evaluare a momentului în care Putin ar putea ataca un membru NATO
INSCOP Research: 7 din 10 români au încredere în NATO. Date actualizate privind încrederea în NATO și UE
Începe summitul NATO de la Haga: Creșterea cheltuielilor pentru Apărare, turarea la maximum a industriei și războiul rus împotriva Ucrainei, pe agenda discuțiilor
Monument închinat militarilor americani care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial / NATO Rapid Deployable Corps Italy
EXCLUSIV
Cu Statele Unite care privesc mai mult spre China, pragul de 5% pentru apărare devine o țintă obligatorie pentru europenii din NATO (Analiză)
Știu ei polonezii ceva, de se înarmează așa. Fost oficial NATO sugerează că articolul 5 nu s-ar activa automat în cazul unui „atac minor” al Rusiei asupra Estoniei
Navele de luptă ale Rusiei, folosite în premieră pentru a escorta ”flota fantomă” de petroliere
Spania anunță deja că nu va îndeplini noul angajament NATO în materie de apărare
Aviz favorabil. Cine e Ionuț Moșteanu, noul ministru al Apărării și vicepremier în Guvernul Bolojan
Dintre toți europenii românii cred cel mai mult în Donald Trump. Suntem urmați de unguri și polonezi
Trump dă semnalul: De ce nu ar trebui să existe o schimbare de regim în Iran?
Primele imagini din satelit ale facilității iraniene Fordow, lovite în atacul cu bombe GBU-57
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
SUA au atacat Iranul. Instalațiile nucleare au fost „complet distruse” cu bombe lansate de pe bombardierele B-2
Emisarul american pentru Ucraina, Kellogg, s-a întâlnit cu Lukașenko la Minsk
De frica Rusiei, balticii se blindează: Tranșee antitanc, diguri și buncăre, construite de Estonia la frontiera estică
Trump spune că pragul de 5% pentru apărare e valabil doar pentru Europa
Esența putinismului. Vladimir Putin: Rușii și ucrainenii sunt un singur popor, deci toată Ucraina este a noastră. Unde pune piciorul soldatul rus acel teritoriu devine al nostru
Bundeswehr-ul consideră Rusia un „risc existențial” pentru Germania și pentru Europa
Apărare aeriană
EXCLUSIV
Cele două săptămâni de aur care pot decide viitorul regimului ayatollahilor: Cadoul lui Trump de care Iranul ar fi bine să profite
Bombele cu planare rusești și-au găsit nașul: NATO anunță primele teste reușite, iar sistemul va ajunge pe front în câteva luni
Apune epoca Orban? Opoziția Tisza conduce detașat în sondaje, o premieră în ultimii 15 ani

Ştiri Recomandate

Loviturile SUA cu bombe ”bunker buster” nu au distrus toate stocurile de uraniu ale Teheranului, confirmă un oficial israelian
Berlinul vrea să mai cumpere 15 avioane F-35, în timp ce proiectul european FCAS stagnează
Sorin Encuțescu
EXCLUSIV
Cum pregătește România doctrina și strategia pentru războiul viitorului? | Armata, între T-55 și arme de ultimă generație | Sorin Encuțescu, la Obiectiv EuroAtlantic
SUA vor livra trei PATRIOT pentru Ucraina. Două state europene vor plăti pentru sistemele antiaeriene
Trump trimite pentru prima dată arme Ucrainei, folosind PDA și anunță că va face luni o „declarație majoră” cu privire la Rusia
Rusia nu doar că refuză negocierea, dar accelerează mașinăria de război: Aprilie 2022 și iunie 2025, cele mai cumplite luni ale războiului (Raport oficial ONU)
Patriot și rachetele PAC-3 MSE au mai trecut un test critic în SUA. Interceptoarele sunt deja „combat proven” inclusiv împotriva hipersonicelor ruse Kinjal
Apărarea românească, cu ADN de Iron Dome. Ionuț Moșteanu confirmă că Rafael a câștigat licitația și speră „să nu ne încurcăm pe drum” în semnarea contractului
Doi luptători români din grupul Getica, răniți în Ucraina de o dronă FPV rusă folosită de ocupant pe post de mină. Paradoxal viața lor a fost salvată de o greșeală a rușilor
Ursula von der Leyen trece en fanfare de votul de încredere la moțiunea generată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea
Scrisoarea generalilor: Mai puține F-35 și anularea programului E-7 Wedgetail pot duce la înfrângerea SUA în următorul război. Demers fără precedent în America
România spune adio AK-47 și dă startul înzestrării cu arme de asalt și mașini de luptă în două programe gigant. Termen ambițios pentru semnarea contractelor
Rutte nu exclude cel mai horror scenariu: Există un risc tot mai mare ca Rusia și China să atace coordonat, rușii Alianța în Europa iar chinezii în Taiwan
Statele membre NATO continuă să monitorizeze submarinul rusesc Novorossiysk aflat acum în partea de vest a Mării Mediterane
Incident rar în Ucraina: Un agent SBU a fost asasinat la Kiev. Serviciu de securitate a confirmat incidentul
Șase țări au primit scrisori de informare de la Trump în care erau anunțate că SUA impun tarife. Printre ele și R. Moldova
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Cine este de vină pentru Războiul din Ucraina? O analiză a deciziilor greșite pe care Statele Unite le-au luat începând cu 1990
Raport: Peste 1.000 de componente occidentale, găsite în avioanele rusești Su-34 și Su-35S. Cum reuşeşte Rusia să ocolească sancţiunile economice?
Un stat membru NATO care a dat Ucrainei toate tancurile sale T-72, și-a format în schimb o armată pregătită pentru secolul XXI
Programul militar ucrainean Neptun, de interes pentru spionajul chinez: Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut doi cetățeni chinezi pentru furt de secrete militare
Producția tancului K2 Black Panther, dedicată exclusiv Poloniei: Compania Hyundai Rotem triplează ritmul pe fondul unui nou contract masiv
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, primește interdicție de intrare în România din ”motive ce țin de siguranța națională”, precizează MAE
Taiwanul începe cele mai mari exerciții militare din istorie. Sistemele HIMARS, utilizate pentru prima dată
Tancuri Leclerc din cadrul Regimentului 1 de vânători al Armatei Franceze / Foto: 7th Army Training Command, flickr
EXCLUSIV
Cea mai mare prezență militară franceză externă e în România: Urmează „testul brigăzii” cu tancuri Leclerc. „Vom demonstra o proiecție de forță întregii lumi”
Test fără precedent: Un avion Rafale și un Mirage 2000 au lansat în premieră rachete MICA IR împotriva unor baloane aflate la 20 de km altitudine
Iranul și-a pierdut încrederea în S-300 rusești și preferă lansatoarele Chinei pentru a-și reconstrui apărarea aeriană distrusă de atacurile Israelului. Nici viitorul Su-35 iraniene nu e sigur
CEDO a condamnat Rusia pentru doborârea zborului MH17. Rusia, în spatele lovirii avionului de linie Boeing 777 al Malaysia Airlines soldat cu 298 de morți
România a preluat de la Bulgaria comanda Grupului naval pentru combaterea minelor în Marea Neagră
SUA „arată pisica” Rusiei printr-o declarație surprinzătoare despre Ucraina și rachete Tomahawk. Strategie de negociere sau Trump chiar și-a pierdut răbdarea?
Ambasadorul Franței în România: Nu suntem aici să atacăm pe nimeni ci să protejăm Alianța. Puterea nucleară a Franței contribuie la descurajare și la securitatea mondială
Soluții ”antiefracție” pentru frontiera cu Rusia: Lituania și Finlanda vor produce zeci de mii de mine antipersonal
pixel