Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
A început BIAS 2023. Cel mai mare show aviatic din România va reuni peste 100 de avioane militare și civile
News
Data publicării:
Peste 100 de aeronave civile şi militare, dar şi 150 de piloţi şi paraşutişti vor oferi sâmbătă publicului un spectacol pe cer, cu acrobaţii aeriene şi demonstraţii de elită, în cadrul celui mai mare show aerian din România - Bucharest International Air (BIAS) - eveniment dedicat celebrării a 100 de ani de la primul zbor internaţional de noapte, cu program regulat, operat de CFRNA pe ruta Belgrad - Bucureşti Băneasa.
Photo credit: Bucharest International Air Show (BIAS)
Photo credit: Bucharest International Air Show (BIAS)

De asemenea, notează Agerpres, începând cu ora 10:00, pe Aeroportul Băneasa se va deschide şi expoziţia de aviaţie generală - General Aviation Exhibition, unde producători şi proprietari de aeronave, precum şi furnizori de servicii de aviaţie generală expun zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri. Spectatorii vor putea vizita General Aviation Exhibition până la ora 20:00.

Show-ul aviatic va începe cu un "slow start", unde va evolua o formaţie de motoparante, dar şi aeronave ZLIN 242 şi ICP Savannah ale Aeroclubului României şi CESSNA 172 din partea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.

La ora 10:00 este programată ceremonia ridicării drapelului şi intonarea imnului României, urmate de evoluţii ale Hawks of Romania, lansarea de paraşutişti (Aeroclubul României), White Wings şi IAR 823, de asemenea de la Aeroclubul României.

În jurul prânzului, vor evolua Iacării Acrobaţi şi Jurgis Kairys (Lituania - multiplu campion european la acrobaţie), iar seara aceştia vor avea din nou "un show incendiar, în care vom livra o grămadă de emoţii, mult sunet şi foarte multă pictură pe cer", aşa cum promite iacărul Dan Conderman.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Valentin Iordache, recomandă publicului să nu uite de măsurile de protecţie împotriva soarelui, întrucât se anunţă o zi caniculară.

"O recomandare importantă pentru public, pentru că este foarte cald şi va fi soare, măsurile de protecţie contra soarelui sunt recomandate şi vă rugăm să vă asiguraţi că există, mai ales pentru copii, haine cu factori de protecţie solară, că folosiţi loţiuni anti-arsuri solare, că folosiţi umbrele, şepcuţe şi că vă hidrataţi pe perioada cât sunteţi aici. La Băneasa, desigur, veţi găsi alimentaţie publică, sunt chioşcuri deschise pe întreg parcursul zilei. O altă recomandare: nu veniţi cu autoturismele personale, pentru că în zona Băneasa nu sunt locuri de parcare disponibilă", a spus acesta.

De asemenea, la eveniment vor fi prezenţi cu materiale informative şi sfaturi pentru părinţi, în scop de prevenţie, şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog, un partener de tradiţie al BIAS, de peste 10 ani.

"Astăzi şi mâine, mai ales, avem alături nişte profesionişti ai zborului care demonstrează zi de zi, sfidând aproape legile fizicii, că se poate ajunge high, foarte high, aproape de zona unde respiră îngerii, şi fără să consumi substanţe. Din nefericire, tot astăzi, observăm că din ce în ce mai mulţi tineri din România aleg să ajungă high sau să-şi potolească setea de zbor fie având la bord o pastilă, un fum de ţigară sau apăsând nebuneşte pedala de acceleraţie a unei maşini, curmând vieţi nevinovate. Şi de o parte şi de alta noi considerăm că sunt victime ale drogului. Profităm, deci, de oportunitatea pe care ne-o oferă BIAS şi mulţumim organizatorilor precum şi partenerilor noştri din societatea civilă, Federaţia Naţională Antidrog, cu care desfăşurăm în parteneriat un proiect amplu, nu ştiu dacă vom reuşi chiar să creăm o revoluţie antidrog în România, dar măcar sădim ideea că se poate. Suntem onoraţi să vă fim alături, suntem conştienţi că avem nevoie de parteneri, avem nevoie de solidaritate, mulţumim şi mass-media că face posibilă transmiterea acestor mesaje. Avem nevoie ca mesajele noastre să ajungă la cât mai mulţi oameni, la cât mai mulţi părinţi, la cât mai mulţi tineri. Suntem prezenţi alături de colegii de la Federaţia Naţională Antidrog pe parcursul zilei de sâmbătă cu materiale de informare, cu mesaje clare concrete şi pentru părinţi, cu informaţii riguros fundamentate ştiinţific, pe care le vom transmite în stilul Federaţiei Naţionale Antidrog către toţi participanţii are vor dori să stea de vorbă cu noi", a declarat vineri, la conferinţa de presă de deschidere a BIAS, comisarul şef de poliţie Lavinius Sava, de la Agenţia Naţională Antidrog.

De asemenea, Gigel Lazăr, reprezentantul Federaţiei Naţionale Antidrog, a precizat că vor fi diseminate părinţilor şi tinerilor materiale informative în scop de prevenţie.

"Am pregătit pentru mâine un set întreg de documente care se adresează atât tinerilor ca parte de informaţie în ceea ce înseamnă riscuri asociate consumului de droguri, dar punem un accent foarte mare pentru părinţi, să le putem oferi informaţii asupra simptomatologiei tânărului consumator de droguri şi comportament faţă de acesta. Opinăm că această zonă de prevenire universală va oferi oportunitatea ca părinţii să fie mult mai atenţi în ceea ce priveşte comportamentul propriului copil", a afirmat Lazăr.

BIAS este un spectacol de forţă aeriană, în care aşii aviaţiei civile şi militare din România şi din alte state membre vor încânta spectatorii cu acrobaţii aeriene uluitoare şi demonstraţii de elită, dar şi cu aeronave expuse la sol. Echipa Flying Bulls a Red Bull va zbura cu cele mai spectaculoase aeronave ale sale: B25 Mitchell, P38 Lightning, F4U Corsair, T28 Trojan.

Forţele Aeriene Române se remarcă la BIAS 2023 cu o participare de excepţie, care se distinge printr-o serie de evoluţii în premieră absolută pentru România. Spectatorii vor avea şansa de a admira evoluţiile spectaculoase ale piloţilor militari, care vor realiza adevărate demonstraţii artistice de forţă supersonică la manşa aeronavelor F-16 Fighting Falcon, IAR 99 Şoim, IAR 330 PUMA, IAK 52 C 27J Spartan, elicoptere EC 135.

Spectatorii vor putea urmări, de asemenea, şi exerciţiile de poliţie aeriană şi de sprijin pentru desant aerian.

De asemenea, vor fi prezente la spectacol Forţele Aeriene ale SUA, cu elicoptere Blackhawk şi Apache, Forţele Aeriene ale Canadei, cu o aeronava McDonnell Douglas CF-18 Hornet, Forţele Aeriene ale Olandei care aduc două F16 Fighting Falcon, Forţele Aeriene ale Germaniei, cu Sikorsky CH-53 Sea Stallion şi Tornado Pa200.

Forţele Aeriene ale Ungariei participă cu Saab Jas39 Grippen, elicopterul H145M şi un uriaş C17 Globemaster Forţele Armate Slovene participă cu Pilatus PC-9 şi Turbolet L-410, Forţele Aeriene ale Italiei vin cu Eurofighter Typhoon, Alenia Aermacchi Leonardo şi C27J Spartan.

TAROM va evolua cu o aeronavă comercială, iar în acest an va expune la sol pentru spectatori şi un avion ATR. De asemenea, compania aeriană HiSky va participa la BIAS 2023.

În premieră, Forţele Aeriene ale Iordaniei expun pe Aeroportul Băneasa un C 130 Hercules.

Spectacolul aerian este garantat de prezenţa aşilor Aeroclubului României - Hawks of Romania, The Pelicans, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings. Celebrii Iacări Acrobaţi, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică şi lumini, evoluează în aer cu trei aeronave Yak-52.

Printre participanţi se numără, de asemenea, nume consacrate din elita aviaţiei româneşti, din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, iar trupa Bondarii României va evolua cu 5 paromotoare în tandem.

În plus, la BIAS 2023, ediţia a 13-a, participă şi celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobaţie aeriană, care evoluează cu Suhoi Su-31.

Show-ul aviatic se va termina cu un foc de artificii şi va fi urmat de un concert al Lidiei Buble.

Pentru accesul mai facil la BIAS, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI) a decis ca, în ziua de sâmbătă, 26.08.2023, linia de tramvai 5 şi liniile de autobuz 205, 301 şi 335 să funcţioneze după programul specific unei zile de lucru, cu numărul de vehicule corespunzător".


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Guvernul Orban acordă azil politic unui fost ministru din Polonia. Primul politician polonez de după 1989 care solicită protecție internațională
Discursul lui Putin către națiune: Am depășit Germania și Japonia din punct de vedere economic
Cine e în spatele uciderii generalului rus Igor Kirilov, ”Chimicul”: Cu o structură aproape egală cu cea a FBI, Serviciul este incredibil de puternic
Moldova se pregătește de impact. Planul Rusiei e destabilizarea Transnistriei, iar Gazprom a început deja asaltul: Amână rezervarea de gaze pentru regiunea transnistreană
F-35 olandeze au interceptat bombardiere rusești înarmate cu rachete, care survolau Marea Baltică
NATO va prelua de la SUA coordonarea ajutorului militar occidental către Ucraina
Senatori republicani şi democraţi condamnă interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din România
Grupul ungar MVM achiziţionează E.ON Energie România, companie strategică în sitemul energetic național
Bătălia pentru India: Se pare că marele câștigător nu e nici Su-57 al Rusiei și nici F-35 american. Când doi se ceartă al treilea câștigă
Preşedintele Iohannis a eliberat din funcţie mai mulți magistraţi, inclusiv un procuror din cadrul DIICOT
Risc de dezastru ecologic în Marea Neagră, după ce un petrolier rusesc plutește avariat în apropierea Crimeei. Al doilea s-a scufundat într-o oră
Medvedev confirmă îngrijorările europenilor. Rusia nu se va opri aici: Metoda anexării regiunilor ucrainene poate fi repetată
MAE confirmă că persoana reținută în Abkhazia este cetățean român
Georgia spune ”adio” Europei: Anti-occidentalul Mikheil Kavelashvili devine noul președinte al țării. A fost ales de 300 de oameni
Rusia a început să retragă din Siria echipamente militare, inclusiv elemente din sistemul antiaerian S-400
Parlamentul din Coreea de Sud a votat pentru suspendarea președintelui Yoon Suk Yeol
Răspunsul SUA la Oreșnikul rusesc: Test reușit pentru racheta hipersonică Dark Eagle, capabilă să zboare din Germania la Urali
Presiune maximă pe Teheran. Trump are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului, bănuit că poate construi o armă nucleară în doar de câteva zile
Macron l-a numit pe Francois Bayrou în funcția de prim-ministru
Șeful NATO a convocat o întâlnire cu privire la încetarea focului în Ucraina
Una caldă, alta rece pentru Putin: În timp ce Rosneft va livra Indiei petrol de 13 miliarde de dolari, industria cărbunelui e în pragul falimentului
Grupul de luptă NATO de la Cincu va crește în 2025: Belgia a anunțat că trimite trupe suplimentare în România

Ştiri Recomandate

O nouă țară din Europa a ales achiziția de H145M. Elicopterele multirol sunt propuse și României, dar programul nu pare o prioritate
După dislocarea Rafale în România, Franța se conectează total la Europa: Pentru prima dată tehnicienii avioanelor Rafale vor lucra și pe Eurofighter
Situaţiile disperate, cer măsuri disperate: Ca un tanc M1A1 Abrams să nu ajungă în mâinile ruşilor, ucrainenii l-au distrus cu o dronă (Video)
Polonia, primul membru NATO care e oficial de acord cu propunerea lui Trump: 5% din PIB pentru Apărare
O imagine rară cu momentul în care un avion ucrainean MiG-29 lansează o bombă de tip AASM Hammer asupra unor ținte rusești
Nu era țintă ucraineană. Un “friendly fire” ruso - nord-coreean spune multe despre nivelul și calitatea cooperării militare dintre cele două părți (Video)
„Flota din umbră” a Rusiei, pe radarele americanilor. Noi sancțiuni americane stârnesc nemulțumirea Rusiei
Statistici rusești privind atacurile ucrainene din 2024: “Peste 7.300 de drone au atacat ținte din 35 de regiuni ale Rusiei”
Tensiuni între Turcia și Algeria din cauza participării separatiștilor kurzi la conferința Frontului Polisario de la Tinduf
Turcia a „deconectat” sistemul de producție rusă S-400 din rețeaua sa de radare. De la început ar fi putut fi o simplă eroare a echipei de proiectare
Avertisment din partea celor trei state membre NATO care se învecinează cu Rusia: Europa nu este pregătită de o confruntare fără ajutorul SUA
Cehia răspunde declarațiilor lui Trump cu: „Să ne păstrăm calmul”. Președintele Pavel nu crede că 5% din PIB e realist, dar admite că trebuie atins 3%
Cinci scenarii ale războiului din Ucraina, iar renunțarea la teritorii e doar în unul, cel mai „umanist”. Un pont: Nu pariați niciodată împotriva SUA
SUA pregătesc războiul viitorului: Coordonarea trupelor de la sol se va face din spațiu de către „armata de mici sateliți” aflată pe orbite
Israelul nu crede în noua conducere siriană și dorește o zonă de control în Siria cu o adâncime de 60 km
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
EXCLUSIV
O ofensivă a SUA de la Kogălniceanu în teritoriile Rusiei nu e posibilă nici într-un scenariu de Spielberg. Georgescu e la al doilea delir major în doar câteva zile
Ucraina confirmă că a reușit să captureze doi soldați nord-coreeni care sunt acum interogați de serviciile ucrainene
Turcii au modificat clasa Istanbul: Imaginile cu cea de-a doua fregată trădează un nou sistem de lansare (Video). Rachete mai puternice?
Cum a preluat Elon Musk un fake news grosolan despre România și care e de fapt adevăratul motiv al derapajului lui Musk către extrema dreaptă
Ucraina are visuri mărețe: Avioane F-35. România e în schimb singurul stat din regiune care va avea acces la cel mai performant avion de luptă din lume
Olaf Scholz a fost confirmat drept candidat al SPD pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei, în contextul ascensiunii AfD
O navă din „flota din umbră” a Rusiei a rămas în offside și în întuneric, la propriu. Nava a eșuat lângă coasta Germaniei
Donarea sistemului Patriot către Ucraina a fost mișcarea câștigătoare. Detalii despre ce va primi România, o versiune mai performantă, „vârful tehnologic” al Patriot
Rezistența Ucrainei timp de trei ani, prin cifre care siderează: Rusia a lansat 51.000 de bombe de aviație de la începutul invaziei pe scară largă
Un ultim apel la Washington. Zelenski a discutat cu Biden înainte ca acesta din urmă să preda puterea către Trump
Trei ani de război sunt suficienți. Elita politică din Rusia începe să dea semne de oboseală: Starea dominantă de spirit este dezamăgirea.
Dificultăți legate de livrările de echipamente rusești limitează utilizarea de către Serbia a avioanelor MiG-29, a tancurilor T-72 și a altor sisteme de rachete
Inițiativă kurdă de securizare a granițelor din nordul Siriei cu participarea forțelor americane și franceze
Un F-35 a zburat „umăr la umăr” cu un Su-34 (Video). Într-o regiune în care prezența Su-34 rus a ridicat multe semne de întrebare
Gen. (r.) Dănilă: Renunțarea la Războiul Întregului Popor a dus România în cea mai puternică alianță militară din istorie. Alternativa „morții pentru țară”
Eșecurile înregistrate cu brigada ucraineană antrenată în Franța își au rădăcinile în trecutul sovietic al Forțelor Armate ale Ucrainei
Guvernul federal al Statelor Unite tocmai a anunțat oficial că România intră de astăzi în clubul select numit Visa Waiver
pixel