Viceamiralul Alexandru Mîrşu, comandantul Forţelor Navale Române, a deschis exerciţiul multinaţional NATO Poseidon 19 la care participă 1300 de militari, 16 nave și cinci aparate de zbor.
Şeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), viceamiral dr. Alexandru Mîrşu, a afirmat vineri, în Portul Constanţa, că în afara dezvoltării interoperabilităţii, exerciţiul Poseidon 19 demonstrează că navigaţia pe Marea Neagră este liberă, sigură şi deschisă rutelor comerciale, în concordanţă cu reglementările internaţionale.
'Astăzi deschidem în Portul Constanţa Exerciţiul multinaţional NATO Poseidon 19, un exerciţiu planificat şi notificat, înscris în calendarul Comandamentul Operaţional Maritim al NATO (MARCOM) de la Northwood, al cărui scop este creşterea interoperabilităţii între forţele navale ale ţărilor membre şi partenere în cadrul Parteneriatului pentru Pace (PfP). Cu această ocazie manifest aprecierea faţă de aliaţi şi de MARCOM pentru mobilizarea în această parte a lumii a efectivelor necesare pentru a demonstra coeziunea Alianţei şi a transmite mesajul ferm că scopul nostru este de a conduce exerciţii şi de neprovocatoare. Marea Neagră ca şi alte căi internaţionale de navigaţie este o mare sigură, deschisă, navigaţia liberă desfăşurându-se sub comandamentele legislaţiei şi reglementărilor internaţionale. Specificul exerciţiului este lupta împotriva minelor maritime, fiind prezentă şi Gruparea Permanentă NATO de Luptă Împotriva Minelor, dar nu numai. Este un exerciţiu complex în cadrul căruia vom desfăşura activităţi în toate domeniile, la suprafaţă, antiaerian şi submarin şi cu participarea elementelor din celelalte categorii de forţe ale armatei, aeriene şi terestre şi agenţiile implicate în sistemul de apărare publică şi siguranţă naţională, adică Garda de Coastă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) din MAI. Deci avem o abordare comprehensivă, interagenţii, asupra acestui exerciţiu. Activităţile noastre sunt de rutină, de practică marinărească şi sub nicio formă nu vor putea fi considerate provocatoare' - a precizat viceamiralul Mîrşu, Şeful SMFN.
Potrivit organizatorilor, în cadrul exerciţiului multinaţional Poseidon 19, organizat de Forţele Navale Române (FNR) în perioada 1-8 martie în Portul Constanţa şi în raioane din apele teritoriale româneşti şi apele internaţionale din bazinul vestic al Mării Negre, participă peste 1300 de militari români şi străini reprezentând alte cinci naţiuni (Bulgaria, Turcia, Ucraina, Croaţia, Germania, Grecia), 16 nave şi ambarcaţiuni de luptă şi cinci aparate de zbor (un elicopter Puma Naval, două MiG 21 LanceR şi două F-16 ale Forţelor Aeriene Române). Obiectivele principale ale exerciţiului vizează consolidarea interoperabilităţii dintre navele şi echipajele participante în context multinaţional întrunit, precum şi certificarea unităţilor de luptă ale FNR puse la dispoziţia NATO în perioada următoare, bastimentele urmând să părăsească Portul Constanţa luni, pentru a executarea aplicaţiilor pe mare.
'Anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, din anul 2014, conflictele îngheţate din Transnistria şi Georgia, situaţia tensionată din estul Ucrainei şi din zona Mării Azov sunt factori generatori de instabilitate în proximitatea estică a Uniunii Europene şi a NATO, una dintre măsurile de asigurare a securităţii pentru aliaţii din regiunea Mării Negre este aceea de întărire a prezenţei militare navale în bazinul maritim' - se arată într-un comunicat de presă al SMFN.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News