Cu ochii pe Marea Neagră: Planurile Rusiei de a-și reface flota de nave se lovesc de dominația dronelor ucrainene
În timp ce o mare parte din Flota Rusiei din Marea Neagră rămâne efectiv blocată în porturi de teama atacurilor cu drone și rachete ucrainene, un înalt oficial de la Kremlin a schițat planuri ambițioase pentru a „consolida” forța navală decimată. Nikolai Patrușev, o figură-cheie a aparatului de securitate al lui Putin, a anunțat că flota va fi consolodata în „anii următori” cu fregate noi, corvete, aviație și, cel mai important, „sisteme maritime robotizate”.
Flota rusă a Mării Negre, în Sevastopolul ocupat, Crimeea. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Această declarație, menită să proiecteze putere și o viziune pe termen lung, se izbește însă de o realitate dură: Flota Mării Negre, odinioară mândria proiecției de forță a Rusiei în regiune, este acum o umbră a ceea ce a fost, forțată să cedeze controlul mării unei forțe ucrainene inferioare numeric, dar superioare tactic.
Planurile anunțate de Patrușev, șeful Colegiului Maritim al Rusiei, se aliniază cu noua doctrină navală a lui Vladimir Putin, menită să restaureze statutul Rusiei de putere maritimă globală.
Promisiunea de a introduce „sisteme maritime robotizate” sugerează că Moscova recunoaște, cel puțin la nivel declarativ, că viitorul războiului naval este unul fără pilot.
În timp ce Rusia vorbește despre viitor, prezentul bate la uşă
De la începutul invaziei la scară largă, Ucraina a reușit să distrugă sau să avarieze cel puțin 29 de nave rusești, inclusiv nava-amiral Moskva, nave de desant precum Caesar Kunikov și chiar un submarin lovit în doc uscat. Mai toate rapoartele realizate de analiştii OSINT indica că flota Flota rusa din Marea Neagră a pierdut jumătate din navale pe care le avea.
Eficacitatea campaniei ucrainene, purtată cu o combinație letală de rachete anti-navă (precum cele autohtone Neptune), rachete de croazieră cu rază lungă (Storm Shadow/ATACMS) și, mai ales, drone de suprafață (USV), a forțat o retragere strategică umilitoare.

Flota rusă a fost nevoită să-și abandoneze baza istorică din Sevastopol, relocându-se în portul Novorossiisk, mult mai la est și mai departe de teatrul principal de operații.
Ironia situației este accentuată de exercițiile navale „Furtună de Iulie” desfășurate recent de Rusia. În timp ce navele rusești erau desfăşurate în Pacific, Marea Baltică și Marea Barents, singura flotă aflată într-un război real, cea de la Marea Neagră, a rămas în mare parte imobilizată.
Războiul asimetric purtat de Ucraina a rescris fundamental regulile în Marea Neagră

Imaginile din satelit din iulie, analizate de experți OSINT, arată majoritatea navelor de luptă ale flotei aliniate la chei în Novorossiisk, pasive și inactive.
Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a declarat recent că Rusia nu mai are nave pregătite de luptă în Crimeea și că flota a renunțat practic să mai trimită nave de război în largul Mării Negre.
Operațiunile actuale se limitează la lansări de rachete Kalibr de pe submarine sau nave aflate în apropierea coastei și la patrule anti-sabotaj cu ambarcațiuni mici.

Prin urmare, deși Moscova poate construi noi fregate și poate dezvolta sisteme de tip USV, provocarea sa imediată nu este una de producție, ci una operațională.
Războiul asimetric purtat de Ucraina a rescris fundamental regulile în Marea Neagră, impunând o blocadă de facto asupra uneia dintre cele mai prețioase resurse militare ale Kremlinului.
Până când Rusia nu va găsi un răspuns viabil la amenințarea constantă și letală a dronelor maritime ucrainene, planurile lui Patrușev pentru o flotă „consolidată” vor rămâne doar o ambiție îndepărtată, ancorată ferm în realitatea dură a portului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News