Lansarea de către Rusia a unei astfel de rachete ar ridica cu adevărat miza în confruntarea cu Europa și Statele Unite.
Federația Rusă nici măcar nu mai mimează democrația. Liberalul Aleksei Navalnîi a decedat în închisoare.
"La 16 februarie 2024, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul A A Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul condamnatului", se arată într-un comunicat, scrie DC News, care citează Sky News.
Administrația penitenciarelor a precizat că a fost demarată o anchetă.
Președintele rus Vladimir Putin a fost deja informat că Navalnî a murit în închisoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a adăugat că Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) nu are nevoie de alte instrucțiuni din partea autorităților acum.
„Din câte știm, în conformitate cu toate regulile actuale, FSIN este angajat în toate verificările, clarificările și așa mai departe, nu sunt necesare instrucțiuni suplimentare”, a spus Dmitri Peskov. El a refuzat să comenteze știrea că Navalnî a murit din cauza unui cheag de sânge. „Medicii trebuie să afle cumva”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Putin.
Născut din într-un sat aflat la vestul Moscovei, Alexei Navalnîi devenise poate cel mai aspru critic al lui Vladimir Putin. Activismul său politic, inclusiv investigațiile ample asupra corupției la nivel înalt și faptul că a candidat pentru primăria Moscovei, i-au atras notorietate în Rusia, dar și peste hotare, motiv pentru care mulți credeau că el reprezintă o alternativă democrată la Vladimir Putin.
În august 2020, lupta sa împotriva președintelui rus a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din lumea întreagă. A fost otrăvit atunci când zbura din Siberia la Moscova. Navalnîi a fost atunci transportat în comă la Berlin, acolo unde a fost salvat, amintește sursa citată.
Medicii germani au confirmat că el a fost otrăvit cu Noviciok - un agent nervos din epoca sovietică - pentru recuperarea lui fiind necesare luni de zile, dar Kremlinul și-a negat mereu implicarea.
În ciuda pericolului, Alexei Navalnîi a ales să se întoarcă în Rusia, unde a fost ulterior arestat, condamnat pentru acuzații politice.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Lansarea de către Rusia a unei astfel de rachete ar ridica cu adevărat miza în confruntarea cu Europa și Statele Unite.
Lockheed Martin şi compania românească Sinteza S.A. au semnat, miercuri, o scrisoare de intenţie în vederea construcţiei la Oradea a unei fabrici de baterii GridStar Flow, cu zero emisii de carbon şi care permit obţinerea de energie durabilă şi stabilă, se arată într-un comunicat de presă al companiei româneşti, precum și al Lockheed.
Suedia a afirmat miercuri că a detectat deplasări ale unor nave ce corespund în timp şi spaţiu cu momentul secţionării a două cabluri submarine de telecomunicaţii din Marea Baltică, pe care mai multe ţări le investighează ca posibile acte de sabotaj, relatează agenţiile Agerpres, EFE şi Reuters.
Deteriorarea a două cabluri submarine de telecomunicații cu fibră optică din Marea Baltică trebuie considerată rezultatul unui sabotaj, a declarat marți ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
Potrivit unui raport al Bloomberg, cei mai mari 15 membri europeni ai NATO vor fi obligații să treacă la investiții militare masive. Practic, statele europene vor fi nevoite să adopte modelul Poloniei, dacă vor o armată care să poată ține piept Rusiei.
Consilierul președintelui ales Donald Trump, Boris Epshteyn, care a coordonat apărarea juridică în dosarele penale ale lui Trump, i-a sugerat președintelui ales să fie trimisul special pentru conflictul Rusia-Ucraina, au declarat mai multe surse pentru NYT.
Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Telegram, președintele Dumei de Stat din Federația Rusă, Viaceslav Volodin, a declarat, pe 18.11.2024, că decizia președintelui american, Joe Biden, de a permite atacuri cu rachete în adâncimea teritoriului Rusiei nu va schimba situația de pe câmpul de luptă, dar va agrava soarta Ucrainei și viitorul său.
Planul de pace al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan este inacceptabil pentru Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Premierul României Marcel Ciolacu împreună cu o delegație guvernamentală care îi include pe ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și pe ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, va efectua azi o vizită de lucru la Bruxelles.
. Tensiuni în negocierile pentru noua Comisie Europeană. Parlamentul European încă nu a ajuns la un acord cu privire la următoarea Comisie Europeană, programată să preia atribuțiile la 1 decembrie, scrie Agerpres care citează o analiză EFE.
Politico arată că principalul obstacol îl reprezintă aprobarea vicepreședinților noii Comisii Europene (fiind negociată inclusiv poziția candidatului României, Roxana Mînzatu) și a propunerii Ungariei. Problema o reprezintă neînțelegerile dintre cele două mari grupări politice europene, popularii și social-democrații.
Xi Jinping și președintele peruan Dina Boluarte au participat la ceremonia de deschidere a portului Chancay din Peru, confirmând astfel importanța strategică a acestui proiect.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat țării sale să înceapă producția în masă de drone sinucigașe.
În ultimele zile, Donald Trump a continuat să își construiască echipa pentru un eventual al doilea mandat.Echipa de șoc din viitoarea Administrație Trump. Lista numirilor de până acum
Aproape fără să realizăm, în ultimele luni, Rusia a escaladat situația din Ucraina, profitând de plafonarea sprijinului occidental pentru Kiev.
Numirea lui Hegseth în funcția de secretar al Apărării al SUA este una dintre cele mai mari surprize ale noii administrații Donald Trump. Hegseth, cu un background de fost militar decorat al Armatei americane, are experiență zero politică fiind un analist și om de televiziune.
Membrii echipei de tranziție a președintelui ales Donald Trump întocmesc o listă de ofițeri militari care urmează să fie concediați, care ar putea include șefii de stat major comun, au declarat două surse pentru Reuters.
O fregată a Marinei Ruse echipată cu rachete hipersonice de ultimă generație a efectuat exerciții în Canalul Mânecii și îndeplinește acum sarcini în Oceanul Atlantic, au informat marți agențiile ruse de informații.
Statele Unite se pregătesc să inaugureze noua bază de apărare aeriană Aegis Ashore la Redzikowo, nordul Poloniei.
Numirea lui Hegseth în funcția de secretar al Apărării al SUA este una dintre cele mai așteptate, într-un moment în care SUA trebuie să gestioneze două războaie, în Ucraina și Israel, dar numele lui Pete Hegseth vine ca o mare surpriză.
Parlamentul României a adoptat astăzi Legea care va sta la baza Programului F-35, avionul multirol de generaţia a V-a pe care România dorește să îl achiziționeze.
Bundestagul (Parlamentul german) a decis să organizeze alegeri anticipate pe 23 februarie, scrie Bloomberg.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, înclină să ofere funcția de secretar de stat senatorului Florida Marco Rubio. El l-a ales deja pe congresmanul republican Michael Waltz pentru o altă poziție cheie de politică externă ca consilier pentru securitate națională.
România a achiziționat oficial 54 de tancuri americane Abrams M1A2, dar are în plan să continue achiziția de tancuri pentru a-și moderniza batalioanele. În acest sens se poartă discuții cu mai mulți operatori și chiar a fost testat cu succes tancul coreean K2 Panther.
Victor Orban, prietenul numărul 1 al lui Donald Trump, se va confrunta cu o imensă dilemă, în mandatul următorului locatar la Casa Albă.
Ministrul turc de externe Hakan Fidan și omologul său grec Giorgos Gerapetritis au convenit, după întâlnirea lor de vineri, să continue discuțiile dintre cele două țări pentru armonizarea diferențelor cu privire la multe dosare spinoase, în prim-plan aflându-se demarcarea frontierelor maritime comune.
Scenariul unui război de mare intensitate între SUA și China în Indo-Pacific dă fiori din perspectiva pierderilor uriașe pe care ambele părți le-ar putea înregistra. Azi America și China se află într-o competiție deschisă pentru supremație, dar această competiție nu a atins latura unei confruntări directe.
Preşedintele ales al SUA Donald Trump a declarat sâmbătă că Nikki Haley, care l-a înfruntat la alegerile primare pentru desemnarea candidatului Partidului Republican în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, şi fostul secretar de stat Mike Pompeo nu vor face parte din administraţia sa, relatează Agerpres și Reuters.
Iranul a calificat sâmbătă drept "total nefondate" acuzaţiile americane conform cărora Teheranul este implicat într-un plan de asasinare în SUA şi care l-ar fi vizat pe preşedintele ales Donald Trump, informează Agerpres, AFP şi DPA.
Secretarul de Stat, Ionuț Săvoiu, a condus delegația României la plenara Grupurilor de Transport terestru, maritim și aerian civil din cadrul NATO, desfășurată la Bruxelles.
Forțele ruse, probabil cu sprijinul soldaților nord-coreeni, au întețit atacurile asupra pozițiilor ucrainene din regiunea Kursk a Federației Ruse.
Curtea Constituțională a României a decis, într-o ședință de urgență, fără precedent, anularea alegerilor prezidențiale din România, arată surse DCNews.
La 4 decembrie, autoritățile române au declasificat mai multe documente a ceea ce au descris ca fiind o campanie „extrem de organizată” pe rețelele de socializare, susținută de un „actor de statal”, pentru a-l sprijini pe candidatul la președinție, Călin Georgescu. Serviciul Română de Informații Externe (SIE) a indicat că România a fost vizata de atacuri hibride ruseşti agresive, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj.
Pentru prima dată Forțele pentru Operații Speciale (FOS) sau, în limbaj popular forțele speciale ale României, unitatea de elită a Armatei române, a prezentat noile vehicule ultraușoare Dagor.
Forțele Aeriene ale SUA (US Air Force) au decis să lase viitoarea administrație Trump să ia propria decizie cu privire la calea de urmat pentru avionul său de luptă Next Generation Air Dominance (NGAD). În această vară, US Air Force și-au întrerupt efortul de a dezvolta și construi un avion de luptă din a șasea generație pe fondul îngrijorărilor legate de costurile potențiale ale acestuia și a început să regândească ceea ce va avea nevoie pentru un război viitor.
Iranul a declarat vineri că a efectuat o lansare spațială de succes cu cea mai grea încărcătură utilă de până acum, în cel mai recent program al său despre care Occidentul spune că îmbunătățește programul de rachete balistice al Teheranului.
Suntem îngrijorați de indicațiile tot mai mari ale operațiunii coordonate de influență străină online care vizează alegerile în desfășurare în România, în special pe TikTok.
La începutul acestui an, autoritățile britanice au arestat șase bulgari acuzați de spionaj în favoarea Rusiei. Săptămâna trecută, doi dintre aceștia - Orlin Rusev și Biser Djambazov - au pledat vinovați în instanță, marcând un punct de cotitură în ceea ce a fost numit cazul „Spy Cell”. Detaliile activităților lor secrete, dezvăluite în fața Curții Penale Centrale din Londra, descriu o imagine îngrijorătoare a unei rețele sofisticate de spionaj care operează în întreaga Europă.
În urmă cu câteva luni, la Kiev și în capitalele occidentale a apărut un plan prin care reuniunea ministerială externă a NATO din decembrie de la Bruxelles ar fi trebuit să devină crucială în relațiile Ucrainei cu Alianța. Și aceasta nu este o exagerare. Zvonurile și discuțiile privind posibila primire de către Ucraina a unei invitații oficiale de aderare au fost legate de această dată. Kievul - împreună cu Washingtonul (unde mediul politic se maturizase în sfârșit suficient pentru un astfel de pas) - trebuia să-i convingă pe sceptici să aprobe această decizie provizorie, dar importantă din punct de vedere simbolic, până în decembrie.
Surse siriene au informat că, pe 05.12.2024, nave rusești aflate în estul Mării mediterane au atacat ținte din provinciile Idlib și Hama cu rachete de croazieră de tip Kalibr. Rachetele au fost lansate de pe submarinul Novorossiysk și de pe fregatele Amiral Grigorovici și Amiral Gorshkov.
Începând cu anul 2022, în ciuda cererii puternice generate de creșterea continuă a cheltuielilor militare, cifra de afaceri globală a primelor o sută de companii de armament din lume a scăzut cu 3,5% față de anul precedent, ajungând la 597 de miliarde de dolari. Potrivit Stockholm Internaţional Peace Research Institute (SIPRI), această scădere s-a datorat parțial obstacolelor întâmpinate de mai multe întreprinderi din sectorul militar în adaptarea producției lor la conflicte de mare intensitate.
Peste 10 generali ruși au comandat forțele Kremlinului în Siria, unde au ucis mii de civili cu același model de bombardare nediscriminatorie pe care Moscova l-a aplicat ulterior orașelor și orașelor ucrainene.
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken l-a acuzat joi pe omologul său rus Serghei Lavrov de propagarea unui "tsunami de dezinformare".
La Tbilisi, mii de oameni au ieșit pentru a șasea zi consecutiv pentru a protesta împotriva respingerii de către guvern a integrării europene.
Adevăratele schimbări dramatice pentru georgieni au început în primăvara acestui an, când în Georgia a fost adoptată așa-numita lege a agenților străini, care vizează mass-media și ONG-urile care au finanțare străină.
Dar adevăratele, adevăratele schimbări pentru georgieni au fost în 2018. Atunci, actualul guvern care se declară pro-european a consacrat în Constituție obiectivul aderării la UE, dar a eliminat toate puterile președintelui. Acum, Rusia culege roadele politicii abile de infiltrare a instituțiilor georgiene.
În urmă cu o săptămână, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valery Gherasimov, a vorbit la telefon cu omologul său american, Charles Brown, care este șeful Comitetului Întrunit al șefilor de state majore din Forțele Armate ale SUA. The New York Times (NYT) a relatat despre conversație, pe care a numit-o una extrem de neobișnuită, deoarece Gherasimov a vorbit ultima dată la telefon cu colegul său american, Mark Milley, în octombrie 2022.
Forțele aeriene norvegiene, britanice și americane au desfășurat pe 3 decembrie un exercițiu aerian comun de tipul F2T2 (find, fix, tracking and target - găsire, fixare, urmărire și țintire) cu avioane de generația a cincea.
Rebelii au pătruns joi în orașul sirian Hama, a informat Reuters. Televiziunea Al Jazeera a publicat imagini cu revoltele din oraș.
În timpul discursului de joi al ministrului rus de externe Serghei Lavrov la întâlnirea miniștrilor de externe ai OSCE, miniștrii Cehiei, Poloniei, Ucrainei, Estoniei și Letoniei au părăsit sala. Delegația lituaniană a părăsit întâlnirea înainte ca Lavrov să-și înceapă discursul.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susține că a notificat aliații României cu privire la încercările unor actori externi de a se implica în campania electorală și garantează că ţara noastră va răspunde în mod corespunzător. "Autorităţile române investighează această tentativă de influenţare, care este în desfăşurare. Ne-am informat aliaţii cu privire la această încercare de interferenţă externă şi vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democraţia, securitatea naţională şi suveranitatea", se arată într-un comunicat al MAE.
Beijingul sancționează companii americane din industria de apărare.
Măsura e mai mult simbolică întrucât colaborarea dintre cele două state pe acest palier este aproape inexistentă. Singura relație dintre cele două industrii militare este una în care China fură tehnologie americană. ”Ăștia fură totul”, explica pentru DefenseRomania și Excelența Sa, ambasadorul Adrian Zuckerman, referindu-se la metodele folosite de China.
Utilizarea bombelor franceze ghidate cu precizie AASM Hammer a presupus realizarea unor modificări asupra avioanelor Su-25 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene. O fotografie care prezintă un avion ucrainean Su-25 echipat cu bombe AASM Hammer a fost publicată pe reţele de socializare. Aceasta este, de asemenea, prima confirmare a faptului că bombele franceze de aviaţie AASM Hammer au fost integrate pe avioanele de atac Su-25. Până în prezent, acest aspect era cunoscut doar dintr-o declarație publică a șefului aviației de la Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene, Serhii Holubtsov, într-un interviu acordat în iunie 2024.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat că este îngrijorat de atacurile cibernetice care vizează procesul electoral din România și a solicitat o investigație completă pentru a asigura integritatea acestuia, a declarat, miercuri, Matthew Miller, Purtător de Cuvânt al Departamentului de Stat.
Armenia sugerează că a rupt definitiv legăturile cu OTSC, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia.
Gabrielius Landsbergis, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, a cerut țărilor NATO să ofere Ucrainei tot ceea ce are nevoie, subliniind că sprijinul militar este cheia succesului pe câmpul de luptă și la masa negocierilor.
Avioanele de luptă A-10 Warthog ale US Air Force (USAF) ar fi fost desfășurate în Siria pentru a efectua atacuri aeriene asupra milițiilor afiliate Iranului care au intrat în Siria pentru a lupta împotriva rebelilor care au lansat o nouă ofensivă împotriva regimului Bashar al-Assad. La sfârșitul lunii trecute, războiul civil sirian, despre care se spunea că se află într-o stare de stagnare, a izbucnit din nou cu o nouă ofensivă lansată de grupurile rebele conduse de Hayat Tahrir al-Sham (HTS). În doar aproximativ 72 de ore, gruparea a luat cu asalt orașul sirian Alep și a avansat spre orașul central Hama.
SUA va impune noi restricții asupra exporturilor către 140 de companii chineze, inclusiv companii producătoare de echipamente folosite la realizarea cipurilor avansate. Măsura vizează limitarea avântului Chinei în domeniul inteligenței artificiale cu aplicabilitate militară.
Compania General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) a primit un contract de la Marina SUA pentru dezvoltarea unui proiectil de artilerie (calibru 155 mm) manevrabil cu rază lungă de acțiune (Long Range Maneuvering Projectile - LRMP).
Potrivit FBI, rusoaica Nomma Zarubina stabilea legături cu jurnaliști, personal militar și experți în numele serviciilor de informații ruse. Conform documentelor agenției, aceasta a mințit autoritățile americane cu privire la legăturile sale cu Rusia, dar ulterior a recunoscut că a lucrat cu FSB.
Pentru a menține capacitatea de descurajare a NATO la nivelul actual, cheltuielile de 2% din PIB pentru apărare nu vor fi suficiente în următorii ani. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc pe 4 decembrie la Bruxelles.
Ministerul ceh al Apărării și compania germană Rheinmetall Landsysteme au încheiat, pe 04.12.2024, un contract pentru achiziționarea a 14 tancuri de luptă Leopard 2A4, în valoare de 3,98 miliarde de coroane, fără TVA. Achiziția a fost discutată de Guvernul ceh în noiembrie, iar ministerul a informat despre semnarea contractului într-un comunicat de presă emis astăzi. Potrivit părții cehe, toate cele 14 tancuri vor fi livrate până la sfârșitul anului 2026.
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.
Adunarea Naţională a Franţei (Camera inferioară a parlamentului francez) a votat miercuri pentru demiterea guvernului minoritar al premierului Michel Barnier. Președintele Emmanuel Macron trebuie să caute acum un nou premier.
Războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei se transformă într-o amenințare pentru țările occidentale prin Coreea de Nord.