A survolat sau nu racheta rusă România? Sandu Valentin Mateiu explică de ce tactic „rușii sunt comozi” și vorbim de o rachetă Kalibr
Ucraina a anunțat în ziua Crăciunului, pe 25 decembrie 2024, că o rachetă rusă ar fi intrat preț de două minute în spațiul aerian al României, trecând totodată aproximativ 140 kilometri deasupra R. Moldova, înainte să lovească în Ucraina infrastructură energetică critică, în Cernăuți.
Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
De precizat că MApN neagă cele prezentate de ucraineni și spune că sistemele de monitorizare ale României și ale aliaților din NATO nu au confirmat incidentul.
Autoritățile de la Chișinău, inclusiv prin vocea președintei Maia Sandu, au confirmat că spațiul aerian al R. Moldova a fost încălcat. Amintim că Moldova poate identifica rachetele întrucât dispune de un radar de ultimă generație GM 200, dezvoltat de francezii de la Thales, pe care frații noștri de peste Prut l-au primit în contextul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei. Nu are însă nicio posibilitate de a le angaja, nici legislativă și nici tehnică.
Avem așadar până în prezent confirmarea faptului că spațiul aerian al R. Moldova a fost violat de Federația Rusă, nu și cel al României, potrivit Ministerului Apărării de la noi. Nu știm desigur dacă vorbim de aceeași rachetă, dar e un grad uriaș de probabilitate ca incidentele să fie conectate.
De ce vorbim cel mai probabil de o rachetă Kalibr și care e tactica Rusiei. „Rușii au devenit comozi”
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) și analist militar, unul din cei mai avizați experți români ai frontului ucrainean, a analizat în cadrul unei intervenții la postul de televiziune Digi 24 informațiile destul de confuze prezentate pe care le avem în prezent.
Expertul a explicat de ce vorbim cel mai probabil de o rachetă Kalibr și spune că e nevoie să dăm credit poziției oficiale a MApN, care afirmă că radarele Armatei nu au identificat faptul că racheta rusă ar fi intrat în spațiul aerian al țării noastre. Sandu Valentin Mateiu a subliniat că dacă rușii sfidează pe față R. Moldova și îi violează nestingherit teritoriul, acest lucru nu poate fi făcut și în cazul României.
„Înainte de toate ar trebui să îi credem pe ai noștri, și pentru faptul că au senzori mult mai performanți iar sistemul de apărare antiaeriană al României e integrat în NATO. Încrederea e ceea ce ține o țară la un loc. Da, R. Moldova are capacitatea (n.r. - de a identifica pe radar rachete rusești) pentru că europenii au donat un asemenea sistem de supraveghere.
Foarte probabil vorbim de o rachetă de croazieră Kalibr lansată din Marea Neagră care a lovit în zona Cernăuților. Pe 25.12.2024 rușii au atacat obiective multiple în Vestul Ucrainei. Dacă racheta a zburat 140 de kilometri prin spațiul aerian al R. Moldova, foarte probabil ea a fost lansată de pe o platformă navală din Marea Neagră. Dacă ea a tangentat teritoriul țării noastre, probabil că e vorba de continuarea traiectoriei din R. Moldova spre Cernăuți și mai sus”, arată Mateiu.
„Rușii sunt comozi”
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
„Foarte probabil rușii sunt comozi. În sensul că e mai simplu să lanseze o rachetă de croazieră fără să îi schimbe traiectoria în zbor și preferă acest traseu, R. Moldova - Ucraina, tangentând România, adică nu a intrat în spațiul aerian al țării noastre. Probabil scopul lor acum nu e provocarea, vom vedea când o vor face și în războiul hibrid și cu acțiuni directe, ci e doar o comoditate din punct de vedere militar. E mai ușor de planificat astfel atacul.
Până acum R. Moldova era un spațiu în care puteau zbura fără să fie detectați. Acum moldovenii au avantajul că pot vedea aceste rachete și privilegiul să se plângă. Rusia nu îi va băga în seamă. Pe noi, în cazul unor situații similare ne vor băga. În sensul în care suntem în NATO iar atunci automat vor trebui să dea un răspuns”, a conchis Sandu Valentin Mateiu.
CITEȘTE ȘI: Faceți cunoștință cu noul obuzier autopropulsat al SUA care poate doborî și rachete de croazieră sau avioane: Poate lansa obuze la viteze de peste 9.000 km/h
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News