A venit și reacția Rusiei la subiectul „Ucraina nucleară”. Rusia amintește că e imposibil de implementat în secret un asemenea scenariu
Rusia nu va permite ca armele nucleare să apară în Ucraina în niciun caz, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin. Potrivit Reuters, el a recunoscut, de asemenea, că nu este clar când va câștiga Rusia în Ucraina, dar a asigurat că este gata să continue lupta până la obținerea victoriei. Cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care Putin l-a dezlănțuit în februarie 2022 cu ordinul său ca trupele ruse să invadeze țara vecină, continuă astăzi cu cea de-a 969-a zi.
“Pot spune imediat că Rusia nu va permite acest lucru (arme nucleare în Ucraina)în niciun caz. Așa ceva nu poate fi ținut secret și suntem capabili să monitorizăm orice mișcare în acest sens. Orice pas în această direcție va avea un răspuns adecvat”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri cu reprezentanții mass-media ai grupului BRICS al țărilor emergente, al cărui summit îl va găzdui la Kazan săptămâna viitoare, potrivit ziarului Kommersant.
Ucraina nu are în vedere dezvoltarea armelor nucleare, iar rapoartele recente pe această temă au fost determinate de o interpretare incorectă a declarațiilor președintelui Volodimir Zelenski, a asigurat șeful biroului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, ieri la Bruxelles. “Nu avem astfel de gânduri, le respingem”, a spus el, potrivit Reuters, care a amintit că Zelenski a menționat reporterilor cu o zi înainte că a vorbit cu fostul președinte american, Donald Trump, despre experiența negativă a țării sale în ceea ce privește dezarmarea nucleară.
Dar Zelenski a mai spus: “Nu alegem arme nucleare, alegem NATO”.
Putin a susținut că, chiar înainte de izbucnirea războiului, conducerea ucraineană vorbea despre Ucraina care are arme nucleare. El a mai spus astăzi că “criza ucraineană” a fost cauzată de Occident, pe care l-a acuzat și de declanșarea războiului în 2014.
După prăbușirea Uniunii Sovietice, Ucraina a renunțat la armele nucleare desfășurate pe teritoriul său în schimbul promisiunilor de securitate și respect pentru integritatea teritorială conținute în așa-numitul Memorandum de la Budapesta, la care Rusia a fost semnatară. Dar nu și-a onorat angajamentele asumate de predecesorul lui Putin, Boris Elțîn, când a anexat Crimeea ucraineană în primăvara anului 2014 și a sprijinit o insurgență separatistă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, ca răspuns la răsturnarea președintelui pro-rus, Viktor Ianukovici, la Kiev.
CITEȘTE ȘI: Problema nucleară: Trădată după Budapesta 1994, Ucraina nu mai crede în promisiuni. Ucraina a cedat al treilea arsenal nuclear din lume pentru garanții în fața Rusiei
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News