Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Absența Arabiei Saudite din coaliția internațională din Marea Roșie ridică semne de întrebare
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Statele Unite au anunțat o listă de țări care participă la o nouă coaliție maritimă pentru a proteja navigația în Marea Roșie de grupul yemenit Al Houthi, dar absența Arabiei Saudite de pe listă a fost oarecum surprinzătoare.
Arabia Saudită, Marea Roșie / pexels, Lara Jameson
Arabia Saudită, Marea Roșie / pexels, Lara Jameson

Arabia Saudită are o armată echipată cu echipamente americane, poartă război împotriva Houthii-lor de aproximativ nouă ani și se bazează pe porturile de la Marea Roșie pentru 36% din importurile sale. Dar Regatul și aliatul său din Golf, Emiratele, și-au anunțat lipsa de interes față de proiectul american.

Motivul principal al absenței lor pare să fie îngrijorarea că participarea le-ar diminua obiectivul strategic pe termen lung de a-și spăla mâinile de un război fără sens în Yemen și de un conflict devastator cu Iranul, principalul susținător al rebelilor yemeniți.

Al Houthi, care controlează o mare parte a Yemenului, lansează de săptămâni întregi atacuri asupra navelor din Marea Roșie, ca răspuns la războiul pe care Israelul îl poartă cu Mișcarea de Rezistență Islamică (Hamas) în Gaza.

Nu există un impact direct semnificativ al atacurilor Houthi asupra Israelului, deoarece companiile maritime au spus că o serie de nave vizate nu erau destinate acestuia, dar atacurile au afectat aliații occidentali ai Israelului complicând calea comerțului global. Miercuri, liderul Al Houthi a amenințat că va extinde această campanie pentru a include nave de război americane.

 

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite evită escaladarea tensiunilor cu Iranul

 

Oficialii americani au evitat să spună în mod explicit că cele două țări nu vor participa, iar purtătorii de cuvânt ai guvernelor din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite nu au răspuns solicitărilor media.

Dar fie că se abțin de la a participa sau joacă un rol secundar, ambele țări vor să evite să pară participante la o campanie care le-ar putea submina strategia regională pe termen lung și ar putea întoarce furia arabilor față de ceea ce se întâmplă în Gaza împotriva lor.

Două surse din Golf familiarizate cu chestiunea au spus că absența Arabia Saudită și a Emiratelor s-a datorat dorinței lor de a evita escaladarea tensiunilor cu Iranul sau de a pune în pericol eforturile de pace în Yemen, alăturându-se oricărei acțiuni navale.

Iyad Al-Rifai de la Universitatea King Abdulaziz din Jeddah a spus: "Un alt război ar însemna trecerea de la procesul politic la o altă operație militară care ar putea strica harta geopolitică a Orientului Mijlociu din prezent".

De ani de zile, motivate de preocupările lor cu privire la angajamentul american pe termen lung, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au încercat să schimbe direcțiile politicii lor regionale, să caute noi parteneri, să reconsidere relațiile cu Israelul și să rezolve competiția cu Iranul.

Cei mai mari pași în acest proces de până acum au fost un acord intermediat de China între Arabia Saudită și Iran în februarie și stabilirea relațiilor diplomatice între Israel și Emiratele Arabe Unite în 2020. Dar saudiții mai vor să pună capăt războiului lor de aproape nouă ani din Yemen, care s-a transformat într-un impas care le-a deteriorat reputația și a destabilizat securitatea prin atacurile cu drone Houthi asupra aeroporturilor și centralelor electrice.

Este adevărat că Emiratele Arabe Unite și-au retras multe dintre forțele sale din Yemen în 2020, iar pacea acolo este încă importantă pentru ele. Emiratele Arabe Unite susțin în continuare grupuri din Yemen, iar rebelii Houthi au vizat capitala Abu Dhabi cu atacuri cu drone și rachete anul trecut.

Iranul neagă acuzațiile saudite și occidentale conform cărora le oferă sprijin material rebelilor Al Houthi, care fac parte din axa rezistenței, sau le oferă instruire și consiliere. Teheranul și-a exprimat clar punctul de vedere despre alianța de la Marea Roșie.

Ali Shamkhani, un consilier al Liderului Suprem iranian, a declarat într-o postare pe rețelele de socializare: "Orice țară care se alătură coaliției americane pentru a se confrunta cu această acțiune (Houthi) este un participant direct la uciderea copiilor de către regimul sionist".

Dar ezitarea Arabiei Saudite de a ataca o strategie regională bazată pe reconcilierea cu Iranul și pacea cu Houthi va fi echilibrată de nevoia Regatului de securitate în Marea Roșie în general și de dependența sa continuă de umbrela de securitate americană.

 

SUA înțeleg reținerea partenerilor arabi

 

Fostul ambasador al SUA în Yemen, Gerald Feierstein, a spus că Statele Unite "s-ar putea să nu fie fericite" că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite nu au participat public la grupul operativ, deși tot el recunoaște că în situația de față Casa Albă "trebuie să fi fost oarbă, surdă și mută pentru a nu înțelege ce se întâmplă și a fi surprinsă de reacția din partea saudită sau emirată".

Statele Unite rămân cel mai important aliat al Arabiei Saudite și principalul său furnizor de arme, în ciuda anilor de dezacorduri cu privire la elementele politicii din Orientul Mijlociu.

Acest lucru poate ridica întrebări cu privire la un posibil rol al Arabiei Saudite pe coridoare pentru a lucra mai mult cu Statele Unite în domeniul securității Mării Roșii.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt deja membre ale forței navale comune conduse de SUA care operează în Golf și Marea Roșie, deși Emiratele Arabe Unite au declarat în mai că se vor retrage din forță.

Ca răspuns la o întrebare directă cu privire la aparenta lipsă de participare din partea celor două state din Golf, John Kirby, purtătorul de cuvânt al securității naționale la Casa Albă, a spus: "Las fiecare stat membru, indiferent dacă vrea să recunoască sau nu, să vorbească de la sine".

Kirby a spus mai târziu, fără o referire directă la nici una dintre țări: "Există unele țări care au fost de acord să participe și să facă parte din aceasta, dar... au dreptul de a decide dacă vor să facă public asta".


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Iranul a atacat cea mai mare bază americană din Orientul Mijlociu. Baza Al-Udeid din Qatar, atacată cu rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune
Fiul ultimului șah al Iranului se autopropune ca lider interimar al Iranului / Khamenei are o listă secretă de succesori
Tot ce trebuie să știi despre Operația Midnight Hammer: Cum au atacat bombardierele americane B-2 fără să fie detectate de Iran
Aviația militară israeliană tocmai ce a lovit și ea situl nuclear iranian Fordow. Au fost distruse și avioane F-14 Tomcat și F-5 iraniene: IDF domină spațiul aerian iranian
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
Parteneriatul Teheran-Moscova, fără limite? Rusia reacționează la dezmembrarea celui mai important aliat al său: Există țări pregătite să transfere arme nucleare Iranului
Ucrainenii încă mai au un picior în regiunea Kursk. Care e situația pe linia frontului din Ucraina
Se sinucide regimul ayatollahilor? Iranul spune că va răspunde atacului SUA: „Voi ați început, noi vă vom termina”
După ce a fost lovit de SUA, Iranul a lansat 30 ce rachete balistice către Israel
SUA au folosit prima dată în istorie 14 bombe GBU-57 MOP care ”forează” în stâncă, în cea mai amplă desfășurare de bombardierele B-2 din istorie
Unele companii occidentale încă mai livrează Rusiei echipamente folosite la producerea de armamente
Rusia își crește producția de kamikaze, dar valurile de Shahed ar putea deveni istorie. Soluția: Un zid de drone
„Un succes uriaș”. Israelul l-a lichidat pe șeful operațiunilor speciale iraniene, coordonatorul atacului de la 7 octombrie / Portavionul Nimitz va ajunge în regiune înainte de termen
Iranul, făcut șah-mat. Teheranul mai poate folosi în siguranță doar rachete cu rază lungă Sejil-1, capabile să lovească Israelul în 7 minute
Unde ar putea fi uraniul puternic îmbogățit al Iranului? AIEA: ”Teheranul nu ne-a informat în detaliu despre nimic”
Zeci de mii de nord-coreeni, trimiși în fabricile de drone din Rusia, în perspectiva transferului de tehnologie
Trump a aprobat deja planurile de atac ale bombardierelor B-2 asupra Iranului. Nu a luat încă decizia finală de a „apăsa butonul”
Rușii au ales o direcție prioritară pe frontul din Donbas. Blindatele rusești au ieșit destul de șifonate din ultimele atacuri (VIDEO)
SUA se pregătesc de un posibil impact: Toate avioanele și navele vulnerabile la atacurile Iranului au fost relocate
Sursă de la Casa Albă: „Trump a autorizat atacul, așteaptă informații suplimentare de la Teheran”
Putin devine mai flexibil și se declară pregătit să-l întâlnească pe Zelenski, însă doar în etapa finală a discuțiilor
Bombardarea Iranului de către SUA divizează MAGA. Cum sunt împărțite opiniile în mișcarea trumpistă cu privire la un atac militar american
Rusia a trecut la un nou nivel al războiului. Este nevoie de mobilizarea comunității internaționale pentru a convinge Moscova să accepte pacea – Zelenski
Urmează și bombe de tip „bunker-buster”? Cine e generalul american prin care SUA ar putea da lovitura de grație Iranului
După ce Trump a cerut Iranului „capitularea necondiționată” în fața Israelului, Khamenei a anunțat că „marea bătălie începe”
Trump își trimite omul să discute cu Lukașenko despre negocierile dintre Ucraina și Rusia
Israelienii atacă din nou Teheranul, rachete zboară din Iran spre orașele israeliene
Trump anunță că lichidarea lui Khamenei este încă pe masă: ”E o țintă ușoară, dar nu îl vom ucide, cel puțin nu încă”
IDF anunță că l-a ucis pe noul comandant militar al Iranului pe timp de război

Ştiri Recomandate

Obuziere K9 și următorul pas: Tancuri K2 Panther? „România are nu doar avantajul similitudinilor geografice zdrobitoare, a producției locale ci și a timpului de livrare”
Rusia va putea lansa în curând 1.000 de rachete și drone, dar cea mai importantă îmbunătățire urmează să vină din toamnă
Israelul a atacat ținte Houthi, inclusiv nava capturată Galaxy Leader, folosită de gruparea yemenită pentru supraveghere maritimă
Primele evaluări oficiale după ce bombardierele B-2 Spirit americane au lovit Iranul: Cu cât timp a fost dat înapoi programul nuclear iranian
Apărare raționalizată: Când se preconizează că Ucraina va rămâne fără rachete Patriot și HIMARS, cu consecințe catastrofale
Moțiune de cenzură pentru demiterea Ursulei von der Leyen cu șanse infime de a trece. Moțiunea, inițiată de un eurodeputat român
Rușii avansează la nord-est de Pokrovsk. Planul pare să fie ocolirea fortărețelor ucrainene
Liderii BRICS cer Israelului o "retragere completă" din Gaza. Trump amenință cu o taxă suplimentară pentru statele alinate cu BRICS
Elveția, bastionul neutralității militare, se adăpostește sub scutul aerian al Europei: Acord cheie cu Germania pentru achiziția sistemului IRIS-T SLM
Apărarea antiaeriană ucraineană este suprasolicitată de atacurile Rusiei (FOTO/VIDEO): Sistemul „Frankenstein” trimis de Marea Britanie devine rivalul dronelor rusești
Mașina de război a Rusiei începe să scârțâie: Iluzia unei fortărețe economice imune la sancțiuni pare că se destramă
Test revoluționar efectuat de Forțele Aeriene ale SUA, piloţii americani controlează mai multe drone XQ-58 cu avioane F-16C și F-15E
Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Dacă China decide să invadeze Taiwanul, probabil că va activa Rusia ca pe un pion de sacrificiu pentru a ataca teritoriul NATO
Tactici moderne sau metode ale trecutului? Armata rusă vrea să cumpere 200.000 de motociclete și 60.000 de ATV-uri din China pentru frontul din Ucraina
Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
pixel