Absența Arabiei Saudite din coaliția internațională din Marea Roșie ridică semne de întrebare
Statele Unite au anunțat o listă de țări care participă la o nouă coaliție maritimă pentru a proteja navigația în Marea Roșie de grupul yemenit Al Houthi, dar absența Arabiei Saudite de pe listă a fost oarecum surprinzătoare.
Arabia Saudită are o armată echipată cu echipamente americane, poartă război împotriva Houthii-lor de aproximativ nouă ani și se bazează pe porturile de la Marea Roșie pentru 36% din importurile sale. Dar Regatul și aliatul său din Golf, Emiratele, și-au anunțat lipsa de interes față de proiectul american.
Motivul principal al absenței lor pare să fie îngrijorarea că participarea le-ar diminua obiectivul strategic pe termen lung de a-și spăla mâinile de un război fără sens în Yemen și de un conflict devastator cu Iranul, principalul susținător al rebelilor yemeniți.
Al Houthi, care controlează o mare parte a Yemenului, lansează de săptămâni întregi atacuri asupra navelor din Marea Roșie, ca răspuns la războiul pe care Israelul îl poartă cu Mișcarea de Rezistență Islamică (Hamas) în Gaza.
Nu există un impact direct semnificativ al atacurilor Houthi asupra Israelului, deoarece companiile maritime au spus că o serie de nave vizate nu erau destinate acestuia, dar atacurile au afectat aliații occidentali ai Israelului complicând calea comerțului global. Miercuri, liderul Al Houthi a amenințat că va extinde această campanie pentru a include nave de război americane.
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite evită escaladarea tensiunilor cu Iranul
Oficialii americani au evitat să spună în mod explicit că cele două țări nu vor participa, iar purtătorii de cuvânt ai guvernelor din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite nu au răspuns solicitărilor media.
Dar fie că se abțin de la a participa sau joacă un rol secundar, ambele țări vor să evite să pară participante la o campanie care le-ar putea submina strategia regională pe termen lung și ar putea întoarce furia arabilor față de ceea ce se întâmplă în Gaza împotriva lor.
Două surse din Golf familiarizate cu chestiunea au spus că absența Arabia Saudită și a Emiratelor s-a datorat dorinței lor de a evita escaladarea tensiunilor cu Iranul sau de a pune în pericol eforturile de pace în Yemen, alăturându-se oricărei acțiuni navale.
Iyad Al-Rifai de la Universitatea King Abdulaziz din Jeddah a spus: "Un alt război ar însemna trecerea de la procesul politic la o altă operație militară care ar putea strica harta geopolitică a Orientului Mijlociu din prezent".
De ani de zile, motivate de preocupările lor cu privire la angajamentul american pe termen lung, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au încercat să schimbe direcțiile politicii lor regionale, să caute noi parteneri, să reconsidere relațiile cu Israelul și să rezolve competiția cu Iranul.
Cei mai mari pași în acest proces de până acum au fost un acord intermediat de China între Arabia Saudită și Iran în februarie și stabilirea relațiilor diplomatice între Israel și Emiratele Arabe Unite în 2020. Dar saudiții mai vor să pună capăt războiului lor de aproape nouă ani din Yemen, care s-a transformat într-un impas care le-a deteriorat reputația și a destabilizat securitatea prin atacurile cu drone Houthi asupra aeroporturilor și centralelor electrice.
Este adevărat că Emiratele Arabe Unite și-au retras multe dintre forțele sale din Yemen în 2020, iar pacea acolo este încă importantă pentru ele. Emiratele Arabe Unite susțin în continuare grupuri din Yemen, iar rebelii Houthi au vizat capitala Abu Dhabi cu atacuri cu drone și rachete anul trecut.
Iranul neagă acuzațiile saudite și occidentale conform cărora le oferă sprijin material rebelilor Al Houthi, care fac parte din axa rezistenței, sau le oferă instruire și consiliere. Teheranul și-a exprimat clar punctul de vedere despre alianța de la Marea Roșie.
Ali Shamkhani, un consilier al Liderului Suprem iranian, a declarat într-o postare pe rețelele de socializare: "Orice țară care se alătură coaliției americane pentru a se confrunta cu această acțiune (Houthi) este un participant direct la uciderea copiilor de către regimul sionist".
Dar ezitarea Arabiei Saudite de a ataca o strategie regională bazată pe reconcilierea cu Iranul și pacea cu Houthi va fi echilibrată de nevoia Regatului de securitate în Marea Roșie în general și de dependența sa continuă de umbrela de securitate americană.
SUA înțeleg reținerea partenerilor arabi
Fostul ambasador al SUA în Yemen, Gerald Feierstein, a spus că Statele Unite "s-ar putea să nu fie fericite" că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite nu au participat public la grupul operativ, deși tot el recunoaște că în situația de față Casa Albă "trebuie să fi fost oarbă, surdă și mută pentru a nu înțelege ce se întâmplă și a fi surprinsă de reacția din partea saudită sau emirată".
Statele Unite rămân cel mai important aliat al Arabiei Saudite și principalul său furnizor de arme, în ciuda anilor de dezacorduri cu privire la elementele politicii din Orientul Mijlociu.
Acest lucru poate ridica întrebări cu privire la un posibil rol al Arabiei Saudite pe coridoare pentru a lucra mai mult cu Statele Unite în domeniul securității Mării Roșii.
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt deja membre ale forței navale comune conduse de SUA care operează în Golf și Marea Roșie, deși Emiratele Arabe Unite au declarat în mai că se vor retrage din forță.
Ca răspuns la o întrebare directă cu privire la aparenta lipsă de participare din partea celor două state din Golf, John Kirby, purtătorul de cuvânt al securității naționale la Casa Albă, a spus: "Las fiecare stat membru, indiferent dacă vrea să recunoască sau nu, să vorbească de la sine".
Kirby a spus mai târziu, fără o referire directă la nici una dintre țări: "Există unele țări care au fost de acord să participe și să facă parte din aceasta, dar... au dreptul de a decide dacă vor să facă public asta".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News