Acceptarea avioanelor de luptă Suhoi-35 și înghețarea recunoașterii Kosovo afectează semnificativ relațiile dintre Cairo și Washington
Relațiile egipteano-americane sunt amenințate cu un regres, după o îmbunătățire în perioada recentă reprezentată de întâlnirea dintre președintele Abdel Fattah El-Sisi și Joe Biden în marja summit-ului Jeddah din Arabia Saudită (16 iulie), urmată de un apel telefonic în care Biden a mulțumit Egiptului pentru rolul său în medierea ce a condus la acordul de încetare a focului în urma agresiunii israeliene asupra Fâșiei Gaza, la începutul acestei luni.
Cauzele tensiunii dintre Egipt și SUA
Evoluția pozitivă a relațiilor a fost împiedicată de faptul că, în ultimele zile, Egiptul a făcut pași însemnați către Moscova. Egiptul a primit patru avioane rusești de luptă multirol Suhoi 35, pas neanunțat în prealabil, potrivit unui diplomat egiptean de rang înalt care lucrează în Ministerul Afacerilor Externe.
Sursa a adăugat că administrația americană a avut rezerve cu privire la acordurile recente dintre Egipt și Rusia, care includ sprijin pentru pozițiile Moscovei și ale aliaților săi, precizând că "Administrația americană a crezut că a dat suficiente asigurări Egiptului pentru a nu fi nevoie să arate orice părtinire sau sprijin pentru Moscova, după întâlnirea care i-a reunit pe Sisi și Biden la Jeddah".
Aceasta a explicat că administrația americană era conștientă de importanța unei astfel de întâlniri pentru conducerea egipteană, ceea ce a făcut-o să creadă că Sisi ar fi dornic să nu piardă încrederea Casei Albe, mai ales într-un moment în care Egiptul speră că Biden va participa la summitul climatic pe care îl va organiza în noiembrie.
Diplomatul a adăugat: "Se pare că administrația SUA a fost surprinsă de mișcarea de a primi avioane de luptă Suhoi Su-35 din Rusia", menționând că, de fapt, "Egiptul a fost împins de Moscova să finalizeze acest pas care a fost convenit în timpul șederii lui Sisi în Serbia (pe 19 iulie)".
Egiptul nu și-ar fi dorit să facă acest pas
Foarte probabil, Cairo nu și-ar fi dorit acest pas în prezent din diverse motive, dintre care cel mai important este nevoia de sprijin american în timpul negocierilor cu Fondul Monetar Internațional pentru obținerea unui nou împrumut.
În 2019, Egiptul a semnat cu Rusia un acord în valoare de două miliarde de dolari care vizează cumpărarea a 20 de avioane de luptă Suhoi 35, acord care a deranjat Statele Unite până la nivelul la care oficialii americani au amenințat că vor impune sancțiuni Egiptului dacă va insista să-l finalizeze. Cu toate acestea, Egiptul a continuat acordul și a primit primul lot de cinci avioane în august 2020.
Un alt oficial diplomatic egiptean a dezvăluit un aspect complementar al motivelor nemulțumirii americane față de Cairo, spunând că "anunțul făcut de parlamentul sârb, după ce președintele acestuia s-a întâlnit cu președintele egiptean în timpul vizitei acestuia din urmă la Belgrad, că Egiptul a înghețat recunoașterea independenței declarată unilateral de Kosovo, a provocat furia americanilor, considerând acest pas în sprijinul taberei rusești".
În timpul vizitei sale la Belgrad, Sisi s-a întâlnit cu președintele Parlamentului Sârb (al cărui mandat a expirat acum), Ivica Dacic. După întâlnire, Dacic a declarat că apreciază foarte mult poziția egipteană, ceea ce indică faptul că Egiptul nu va vota în favoarea apartenenței Kosovo la organizațiile internaționale.
Potrivit aceluiași diplomat egiptean, vizita ministrului rus de externe Serghei Lavrov în Egipt, pe 24 iulie, a fost punctată de presiuni clare prin mesajele adresate conducerii egiptene de către Serghei Lavrov, transmise din partea președintelui rus Vladimir Putin, după întâlnirea dintre Sisi și Biden de la Jeddah, întrucât Moscova consideră Cairo un partener strategic pe continentul african.
Dispute egipteano-ruse
Pe de altă parte, un oficial al guvernului egiptean familiarizat cu dosarul centralei nucleare din El-Dabaa a dezvăluit că perioada de după izbucnirea conflictului din Ucraina a condus la unele divergențe majore între Cairo și Moscova, din cauza întârzierii părții ruse în implementarea unora dintre prevederile care urmau să fie implementate.
Oficialul guvernamental a declarat că întregul proiect a fost în joc în ultima perioadă, mai ales după ce departamentele guvernamentale egiptene au constatat întârzierea Rusiei și dificultatea de a respecta programul de implementare din cauza sancțiunilor occidentale. S-a ajuns până la a se lua în calcul oportunitatea anulării proiectul, care este însă implementat cu un împrumut rusesc de 25 de miliarde de dolari.
Proiectul nuclear Dabaa
În noiembrie 2015, Egiptul și Rusia au semnat un acord de cooperare pentru construirea centralei nucleare, urmat de semnarea mai multor acorduri, iar apoi contracte pentru centrală, în decembrie 2017, la un cost de aproape 25 de miliarde de dolari.
În aprilie 2022 au avut loc contacte intense pentru a salva proiectul nuclear, Rusia promițând Egiptului că vor coopera în domeniul exportului de cereale în mod regulat.
În fața presiunii și a promisiunilor rusești, care au inclus angajamentele Moscovei că va oferi sprijin Cairo-ului pe mai multe niveluri și dosare, Egiptul a anunțat noi pași în dosarul centralei nucleare.
Pe 20 iulie, Autoritatea Centralelor Nucleare a anunțat începerea lucrărilor de turnare a betonului pentru prima unitate nucleară de la centrala Dabaa. Potrivit mai multor oficiali egipteni, anunțul începerii a venit într-o manieră pripită și lipsită de profesionalism, iar scopul a fost doar să confirme că parteneriatul egipteano-rus în privința centralei încă funcționează.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News