Achiziție corvete militare. Radu Tudor: Culisele din spatele suspendării procedurii
Jurnalistul Radu Tudor, specializat în domeniul apărării, a scris despre suspendarea procedurii privind achiziționarea corvetelor militare.
Într-un text publicat pe blogul personal, Radu Tudor face referire la "suspiciunile" secretarului de stat, șef al Departamentului Armamente din MApN, Andrei Ignat.
Citând surse judiciare, Radu Tudor arată că „stoparea procedurii nu are legătură cu reclamația depusă la instanță de către Șantierul Naval Constanța, deținut de omul de afaceri Gheorghe Bosanceanu prin intermediul unui vehicul offshore din Cipru. SN Constanța este partenerul companiei franceze Naval Grup pentru această licitație. Justiția nu a pronunțat nicio soluție până în prezent la plângerea companiei deținută de miliardarul român cu domiciului in Monaco.
Surse menționate afirmă că plangerea depusa la Parchetul Militar de secretrul de stat Ignat nu are elemente consistente și ridica unele semne de întrebare. Drept pentru care procurorii militari au decis să nu o înregistreze ca pe o plângere penală, ci o tratează ca pe o lucrare la capitolul "diverse".
In plângerea MApN se menționează destul de vag despre "încălcarea unor regulamente în timpul licitației" și se face trimitere la posibile "scurgeri de informații" în timpul procedurii. De vreme ce MApN a trimis o astfel de sesizare la Parchetul Militar, suspiciunea șefului Departamentului Armamente se îndreapta spre subordonatii săi militari. Fără însă a preciza clar : cine, cum, unde.
Plângerea MApN mai implică și alte elemente chestionabile, sesizate și de procurorii militari :
1. Dacă secretarul de stat Ignat invocă încălcarea unor regulamente, de ce nu a fost sesizat ministrul Apărării, pentru a se dispune unele măsuri administrative împotriva celor suspectați?
2. Dacă se vorbește despre scurgeri de informații, există un raport al organului specializat – Direcția Generală de Informații a Apărării?
3. Dacă s-a trimis o plângere la Parchetului Militar, există o cercetare prealabilă a organismului de specialitate al MApN, Direcției de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor, subordonată direct ministrului Apărării?
Având în vedere "subțirimea" plângerii trimisă la Parchetul Militar, unele surse presupun că s-a dorit în mod intenționat blocarea atribuirii licitației pentru corvete, cu serioase consecințe în planul securității și apărării naționale, date fiind serioasele dificultăți ale Forțelor Navale Române pentru îndeplinirea misiunilor naționale și aliate în Marea Neagră.
Probabil urma să câștige "cine nu trebuia". Decizia fiind stoparea licitației și amânarea până la calendele grecești a procedurii de achiziție a corvetelor, în speranța unei anulări în instanță în urma unei lucrări penale”, arată Radu Tudor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News