Mai mulți utilizatori ruși de pe rețeaua de socializare Telegram au informat că, în noaptea de 01.11.2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au pierdut încă un bombardier de front Su-34 în Ucraina.
,,Azerbaidjanul a înregistrat cuceriri importante pe teren şi la masa negocierilor. Îl felicit călduros pentru acest succes", a scris pe Twitter şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, a cărui ţară s-a plasat de partea Azerbaidjanului în acest conflict, potrivit Agerpres.
Azerbaidjanul şi Armenia au semnat sub egida Rusiei un acord pentru încetarea ostilităţilor în conflictul din Nagorno-Karabah care consacră victoriile militare azere după şase săptămâni de lupte sângeroase, scrie AFP.
Citeşte şi: Frontul din Karabah. Rusia desfășoară forțe de menținere a păcii în Nagorno-Karabah
Acordul, intrat în vigoare luni la orele 21:00 GMT, a fost semnat de preşedintele azer Ilham Aliev şi premierul armean Nikol Paşinian, precum şi de preşedintele rus Vladimir Putin.
Potrivit acestuia din urmă, beligeranţii îşi păstrează poziţiile pe care le ocupă în prezent, consacrând astfel cuceri importante de teritorii de către Azerbaidjan, notează France Presse.
Premierul armean a postat pe Facebook că semnarea acordului a fost "incredibil de dureroasă", dar că decizia se impunea "după o analiză în profunzime a situaţiei militare".
Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni, şi-a autoproclamat independenţa faţă de Azerbaidjan, intrând în anii 1990 într-un conflict armat care s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. La sfârşitul lui septembrie au reizbucnit confruntările între separatiştii armeni şi armata azeră, cele mai sângeroase din ultimii 30 de ani.
Turcia, care susţine Azerbaidjanul, a fost acuzată că a trimis combatanţi sirieni în Nagorno-Karabah, pentru a sprijini forţele azere, acuzaţie pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins-o.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Mai mulți utilizatori ruși de pe rețeaua de socializare Telegram au informat că, în noaptea de 01.11.2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au pierdut încă un bombardier de front Su-34 în Ucraina.
Pentru mulţi ucraineni, rezultatul scrutinului care se desfăşoară pe 5 noiembrie în SUA şi impactul său asupra războiului cu Rusia pare acum mai puţin hotărâtor faţă de cum era odată, remarcă Reuters, potrivit Agerpres, într-un reportaj.
În regiunea Donețk, forțele armate ruse încă dețin inițiativa și au forțat forțele armate ucrainene să se retragă treptat, arată oficialii serviciilor estoniene de informații.
În ultima perioadă, trupele ruse au crescut în mod semnificativ numărul de atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din adâncimea teritoriului ucrainean.
Rusia a câștigat mai mult teritoriu în Ucraina decât în oricare altă lună din ultimii doi ani, susține The New York Times.
De aproape două săptămâni, atenția publicului mondial s-a concentrat pe măsura actuală a escaladării agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Angajamentul în luptă al trupelor militare din Coreea de Nord este destul de sigur.
Dimensiunea ajutorului acordat Ucrainei de România depășește antrenarea piloților ucraineni de F-16 Fighting Falcon sau donarea unei baterii Patriot. Despre acest lucru a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania fostul ministru adjunct al Apărării de la Kiev, Andrii Shevchenko.
Pentru a ataca Iranul, Israelul a folosit nu doar avioanele de generația a patra F-15I și F-16I, dar printre cele peste 100 de aeronave desfășurate s-au aflat și modernele F-35 Adir.
La 28 octombrie 2024, pe rețelele de socializare ucrainene au apărut imagini cu vehicule de luptă a infanteriei (IFV) Bradley M2A2 furnizate de SUA în acțiune, marcând prima dată când Bradley a fost văzut folosind rachetele sale antitanc TOW împotriva forțelor ruse. Înregistrate în apropiere de localitatea Veseloe, în regiunea Kursk din Rusia, imaginile arată cum militarii ucraineni folosesc cu îndemânare formidabilul tun M242 Bushmaster de 25 mm al Bradley, alături de rachetele TOW, pentru a ataca și a suprima pozițiile rusești, demonstrând rolul sporit al vehiculului în cadrul operațiunilor desfășurate de Ucraina pe teritoriul Federației Ruse.
Explozii puternice au avut loc în regiunea ucraineana Luhansk, aflata sub ocupatie rusa. Potrivit datelor preliminare, ocupanții ruși au mai pierdut un depozit de muniții în urma acestor explozii. Acest eveniment a fost semnalat de guvernatorul regiunii Luhansk, Artem Lysohor. După mai multe deflagrații, în oraș a izbucnit un incendiu, iar pe rețelele de socializare au apărut imagini cu o coloană de fum care se ridica spre cer.
Unități ale armatei ruse au capturat un tanc de luptă principal M1A1 Abrams operat de ucraineni lângă Pokrovsk, în regiunea disputată Donețk. Acest eveniment reduce și mai mult numărul deja limitat de tancuri pe care SUA le-au furnizat Ucrainei.
Președintele american Joe Biden a declarat marți că ucrainenii ar trebui să atace trupele nord-coreene dacă trec granița cu Ucraina. El a adăugat că este îngrijorat de prezența soldaților nord-coreeni în regiunea Kursk din Rusia, la aproximativ 50 km de granița cu Ucraina.
Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a calificat marţi drept ''temporară'' numirea lui Naim Qassem ca lider al organizaţiei libaneze pro-iraniene Hezbollah, după asasinarea la finalul lunii septembrie a predecesorului său Hassan Nasrallah de către Israel, relatează Agerpres și AFP.
Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO, a declarat că Alianța Nord-Atlantică avea informații clare cu privire la invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, dar președintele Volodimir Zelenski nu credea într-un asemeena scenariu.
Planul Ucrainei pentru Victorie se referă inclusiv la descurajarea non-nucleară a Rusiei. Una dintre anexele secrete ar face referire chiar la furnizarea de rachete Tomahawk din partea Statelor Unite, armele urmând să fie dislocate pe teritoriul ucrainean.
Ministerul Apărării Naționale a salutat inițiativa Regatului Norvegiei de a sprijini România în achiziția unui sistem avansat de rachete sol-aer Patriot.
Unul dintre principalele monumente de arhitectură din Harkov - clădirea Derjprom - a fost avariat în urma unei lovituri cu bombe cu planare rusești. Primarul orașului a raportat șapte victime.
Evoluțiile recente din Ucraina ar putea determina SUA și Europa să implementeze măsuri de apărare aeriană care să sprijine Ucraina indirect, de pe teritoriul statelor vecine.
Aliații lui Trump susțin că Ucraina pierde războiul și că, prin urmare, eforturile de a ajunge la o soluție sunt justificate din punct de vedere moral.
Încă o lovitură pentru credibilitatea ONU. Structura de contrainformații ucrainene din cadrul SBU a arestat un voluntar al Programului Alimentar Mondial al ONU în regiunea Donețk pentru presupus spionaj pentru Rusia.
Șeful administrației militare regionale (RMA) din Zaporojie, Ivan Fedorov, a anunțat, pe 28.10.2024, că în partea controlată de Kiev a regiunii sunt în curs de construire noi fortificații, care vor transforma regiunea într-o adevărată fortăreață.
Rusia a suferit pierderi semnificative în Ucraina, dar are încă „forțe de luptă periculoase” care au rămas în mare parte neatinse de războiul din Ucraina, spune generalul american Christopher Cavoli, figura centrală din structura militară a NATO.
Ucraina a primit avioane de luptă americane F-16 șise așteaptă să primească avioane franceze Mirage. Totuși, pentru apărarea pe termen lung, alegerea ideală pentru Kiev ar putea fi Gripenul suedez, creat pentru a contracara amenințarea rusă.
Autoritățile ruse spun că aproximativ 10 drone ucrainene au fost distruse sau interceptate duminică, în regiunea Voronej din Rusia.
Între 11.000 și 13.000 de soldați nord-coreeni se află deja în Rusia unde se pregătesc alături de Armata rusă pentru a lua parte la războiul de agresiune împotriva Ucrainei, într-o escaladare a războiului fără precedent pe care Moscova o face. Dar ce înseamnă 11.000 de soldați în contextul actual al luptelor?
Într-o interceptare obținută de Direcția principală de informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al apărării, soldații ruși vorbesc disprețuitor despre militarii nord-coreeni și speculează despre cum vor fi înarmați și cum pot fi comandați aceștia. Acest lucru a fost anunțat sâmbătă, 26 octombrie 2024, de televiziunea americană CNN pe site-ul său. Potrivit părții ucrainene, 12.000 de soldați nord-coreeni au sosit în Rusia, iar Moscova intenționează să înceapă să-i desfășoare pe câmpul de luptă împotriva armatei ucrainene în zilele următoare.
Ucrainenii nu-și fac iluzii că rușii nu vor ajunge la Pokrovsk și au amenajat orașul pentru a rezista cât mai mult posibil în fața atacurilor rusești. Zonele amenințate, aflate la est și sud de oraș, au fost sigilate. Dar oare cât vor rezista artileriei rusești care nivelează efectiv localități întregi, inclusiv orășele mai mici?
Israelul a anunțat sâmbătă dimineață că a lansat lovituri aeriene ca ripostă împotriva Iranului la câteva săptămâni după barajul masiv de rachete balistice al Republicii Islamice, armata afirmând că „loviturile precise” au vizat situri militare iraniene.
Armata israeliană a atacat ținte militare în Iran sâmbătă seara. Explozii au răsunat în mod repetat în capitala iraniană. Atacul israelian era așteptat în ultimele zile, deoarece Israelul a promis că va riposta pentru un atac iranian pe scară largă asupra Israelului la 1 octombrie.
După ce, pe 6 august, forțele ucrainene i-au luat pe ruși prin surprindere, Moscova a angajat peste 50.000 de soldați să apere regiunea Kursk, au declarat oficialii ucraineni.
Trupele ruse au încercat, în după-amiaza de 13 noiembrie, să străpungă apărarea ucraineană pe direcția Kupiansk. S-au așteptat la o rezistență înverșunată și au încercat să trișeze, îmbrăcându-și o parte din soldați în uniforme ucrainene. Informația a fost furnizată de Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.
Fregata rusa Amiral Golovko, nava de realimentare Vyazma și nava de spionaj maritim Yantar au fost urmărite de fregata HMS Iron Duke a Royal Navy, de elicopterele Merlin HM2 și de navele P-8 Poseidon ale RAF în timp ce se îndreptau spre vest prin Canalul Mânecii.
După ce Congresul SUA a aprobat o finanțare suplimentară pentru Ucraina în luna aprilie a acestui an, Statele Unite au livrat Ucrainei 83% din muniția promisă din depozitele americane, 67% din capacitățile de apărare aeriană promise și 60% din puterea de foc promisă. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, în cadrul unui briefing de presă.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, expertul militar rus Alexei Leonkov a declarat, pe 13.11.2024, că sistemele de rachete operativ-tactice Iskander din Regiunea Kaliningrad sunt capabile să distrugă baza americană de apărare antirachetă din Polonia, în cazul unei confruntări directe.
Dacă Federația Rusă nu ar fi deținut arme nucleare, NATO ar fi desfășurat trupe pe teritoriul Ucrainei pentru a ajuta la respingerea agresiunii ruse. Ucraina are o importanță strategică pentru Alianță, a menţionat președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, la Summitul Apărării de la Praga, care a avut loc între 8 și 10 noiembrie.
Exclusă din programul F-35 Lightning II după achiziția de sisteme antiaeriene rusești de tip S-400, Turcia a suferit mulți ani în ceea ce privește aviația militară, fiindu-i închise mai toate ușile în nas. Norocul turcilor s-a schimbat însă cu 180 de grade.
Alexander Lavrentiev, emisarul special al președintelui rus pentru Siria, a anunțat că armata rusă a transmis un avertisment oficial Israelului cu privire la atacurile care au vizat zonele din proximitatea aeroportului Hmeimim din Siria. Emisarul special a subliniat că Israelul a lansat un atac luna trecută în vecinătatea aeroportului, dar nu a vizat însăși baza rusă, care este una dintre cele mai importante locații militare rusești din Siria.
După ce a fost prezentat pentru prima dată în 2021, existența avionului de luptă stealth cu două locuri J-20S, considerat „rivalul lui F-22”, a fost confirmată oficial, iar un model la scară reală a fost etalat la expoziția internațională aviatică și aerospațială din China.
Statele Unite se pregătesc să inaugureze noua bază de apărare aeriană Aegis Ashore la Redzikowo, nordul Poloniei.
Imagini publicate recent pe reţele de socializare arată o dronă rusească FPV, ghidata prin fibră optică, care țintește un tanc ucrainean M1A1SA Abrams aflat în regiunea de frontieră Kursk. Acest tip de dronă, utilizată de armata rusă, a fost observată lovind în mod direct turela tancului, ceea ce sugerează că au fost provocate daune ireparabile pentru unele echipamente instalate pe acest blindat greu.
Forțele Houthi au atacat cu drone și rachete două nave de război ale SUA, în timp ce tranzitau strâmtoarea Bab el-Mandeb, spre Golful Aden, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Cel de-al patrulea portavion al Chinei ar putea avea, în premieră pentru țara comunistă, propulsie nucleară.
F-16 Fighting Falcon e fără îndoială cea mai de succes poveste a unui avion de generația a 4-a. Chiar și azi, la decenii de la momentul în care primul F-16 a decolat avioanele sunt la mare căutare fiind în continuă dezvoltare. Cea mai recentă versiune, F-16 Block 70 Viper încorporează inclusiv elemente ale generației a 5-a. Dar la puțin timp după dezvoltarea F-16, americanii au cochetat și cu o versiune interesantă: F-16XL, cu aripă delta!
Fostul premier britanic Boris Johnson și-a exprimat îngrijorarea că o potențială reducere a sprijinului militar acordat Ucrainei de către Donald Trump , ar putea duce la implicarea directă a trupelor britanice în Ucraina. Cu toate acestea, abordarea viitoarei administrații de la Casa Albă ar putea fi mai nuanțată decât pare la prima vedere.
În marja vizitei oficiale a prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, la Londra, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 13 noiembrie, o întrevedere cu secretarul apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, John Healey, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN). În acest sens oficialii români au invitat Marea Britanie să se alăture misiunii de deminare a Mării Negre MCM Black Sea Task Group, începând cu anul 2025.
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ridică multe semne de întrebare mai ales în Europa cu privire la dosare care „ard” în Estul bătrânului continent: Ucraina și agresiunea neprovocată a Rusiei din 24 februarie 2022. Pe lângă metafore privind soluționarea războiului în 24 de ore ce e clar e că Donald Trump va schimba abordarea Americii cu privire la războiul din Ucraina.
Miercuri dimineață, un înalt oficial rus și-a pierdut viața în Sevastopol, la sediul Flotei ruse din Marea Neagră din Crimeea, în urma unei explozii care a avut loc în vehiculul său, unde fusese plasat un dispozitiv exploziv. Autoritățile locale din această peninsulă, anexată de Rusia, au confirmat incidentul, fără a preciza gradul sau unitatea de proveniență a militarului, conform AFP și Agerpres. Acesta era, potrivit SBU și mediei ucrianene, Șeful Statului Major al Brigăzii de Nave purtătoare de Rachete a Flotei Mării Negre.
Candidatul CDU la funcția de cancelar german Friedrich Merz promite o politică mult mai dură față de Rusia.
Surse rusești au anunțat că, în dimineața zilei de 13.11.2024, în jurul orei 07:00 (ora Moscivei), șapte bombardiere strategice Tu-95MS au lansat rachete de crozieră Kh-101 asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Lovitura principală a vizat capitala și regiunea Kiev.
Parlamentul României a adoptat ieri în procedură de urgență Legea care va sta la baza F-35, avionul multirol de generaţia a V-a pe care România urmează să îl achiziționeze. E vorba despre 32 de avioane, dar legea a ajuns în Parlament total neașteptat ieri 12 noiembrie, deși pe 6 noiembrie Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a dat aviz favorabil iar pe 7 noiembrie Guvernul a aprobat proiectul.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat din nou direct poporului iranian într-o înregistrare video, în care a declarat că leadershipul din ţara lor risipeşte bani pe atacuri asupra Israelului care ar putea fi investiţi în viitorul populaţiei iraniene, transmit Agerpres și DPA.
La 9 noiembrie 2024, Taiwanul a primit primul lot de sisteme de rachete tactice ATACMS fabricate în SUA, un impuls semnificativ pentru capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune ale națiunii, în contextul escaladării tensiunilor regionale. Confirmată de Ministerul Apărării din Taiwan și raportată de Agenția Centrală de Știri din Taiwan, această livrare marchează un progres crucial în pregătirea Taiwanului în materie de apărare, în special în ceea ce privește contracararea posibilelor amenințări reprezentate de China.
Numirea lui Hegseth în funcția de secretar al Apărării al SUA este una dintre cele mai așteptate, într-un moment în care SUA trebuie să gestioneze două războaie, în Ucraina și Israel, dar numele lui Pete Hegseth vine ca o mare surpriză.
Deși au fost dezvoltate acum mai bine de 60 de ani, bătrânele sisteme antiaeriene Hawk (aflate și în dotarea Armatei României) reprezintă baza apărării Ucrainene împotriva dronelor și rachetelor de croazieră.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 12.11.2024, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 aparținând Forțelor Aerocosmice au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Parlamentul României a adoptat astăzi Legea care va sta la baza Programului F-35, avionul multirol de generaţia a V-a pe care România dorește să îl achiziționeze.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a exprimat interesul față de două puncte, așa-numitul Plan de Victorie al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Israelul și Germania avansează într-un parteneriat strategic prin implementarea planificată a sistemului de apărare antirachetă Arrow 3 în Germania, stabilită pentru 2025. Această colaborare în domeniul apărării, aprobată de Statele Unite și evaluată la 3,5 miliarde de dolari, a fost formalizată anul trecut ca răspuns la amenințarea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune. În discuțiile recente, Ministerul Apărării din Israel și Ministerul Apărării din Germania, împreună cu principalii contractanți din domeniul apărării, au subliniat importanța strategică a acestui sistem pentru consolidarea apărării europene.
Potrivit ultimelor informațiilor disponibile, Phenianul a trimis mii de soldați în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei. Cei mai mulți dintre ei nu au fost niciodată în străinătate - și chiar și o călătorie în Rusia îi poate ajuta să-și dea seama cât de săracă este Coreea de Nord, a informat Deutsche Welle (DW).
Până la sfârșitul acestui an, Franța va livra Ucrainei 600 de bombe ghidate cu precizie AASM. Comisia de apărare a Adunării Naționale franceze a informat că bombele vor fi luate din depozitele armatei și nu produse recent. De asemenea, Franța intenționează să producă 1 200 de bombe ghidate AASM Hammer în 2025. În 2024, industria de apărare a țării ar fi trebuit să producă 600 din aceste bombe ghidate.
Programul nebunesc de scump B-21 Raider se pare că devine mai puțin costisitor, costul estimat pentru primele cinci loturi de producție scăzând de la 19,1 miliarde de dolari la 13,1 miliarde de dolari, o reducere de 28%, ceea ce înseamnă economii de 5,1 miliarde de dolari.
Conform unor rapoarte recente, Forțele Armate Ucrainene au început să utilizeze pe câmpul de luptă proiectile de artilerie de 155 mm M712 Copperhead ghidate cu laser, furnizate de SUA. Surse din cadrul Pentagonului confirmă că aceste obuze au fost furnizate ca parte a unui pachet mai amplu de sprijin acordat Ucrainei, cu scopul de a spori precizia tirurilor de artilerie ucrainene împotriva țintelor blindate de mare importanță.