Aderarea la NATO: cum au reacționat țările la cererea Ucrainei. Cine e de acord, cine tace și cine este împotrivă
În urmă cu o săptămână, președintele Volodimir Zelenski a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la NATO în cadrul unei proceduri accelerate. Mișcarea a venit în aceeași zi cu anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor din Ucraina.
Secretarul general Jens Stoltenberg a primit cererea și a declarat că „ușa NATO este deschisă”, însă decizia este luată de toți cei 30 de membri ai Alianței. Până acum, doar jumătate dintre aceste țări au comentat intenția Ucrainei de a se alătura organizației.
Iată cum s-au poziționat țările NATO în privința aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică. Cine susține, cine este împotrivă și cine încă tace.
Pentru
Astfel, 11 țări au susținut intenția Ucrainei de a deveni membră a NATO: Canada, România, Polonia, Slovacia, Croația, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord,și Muntenegru.
Nouă dintre acestea au emis o declarație comună în care au confirmat decizia summitului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei (și au cerut ajutor militar sporit).
În ziua semnării cererii, Canada a susținut-o: ministrul de externe Melanie Joly a confirmat că Canada a susținut întotdeauna admiterea Ucrainei în Alianță.
Împotrivă
Bulgaria și Slovenia nu susțin dorința Ucrainei de a adera la NATO. Președintele bulgar Rumen Radev a declarat că declarația Summit-ului de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei a fost adoptată într-un „mediu de securitate diferit”. Iar războiul de astăzi din Ucraina necesită ca apartenența să fie discutată în întregime și că nu riscă să atragă NATO în război.
Ministrul sloven de externe Tanja Fajon a declarat că țara sa se abține să susțină aderarea Ucrainei la NATO „din cauza riscurilor mari de securitate”.
Analizează
Germania a susținut aderarea Ucrainei la NATO, spunând că țara „este liberă să aleagă alianțele la care dorește să adere”. Dar, în același timp, ministrul Apărării Christine Lambrecht a subliniat că anumite cerințe trebuie îndeplinite.
SUA susțin și politica „ușilor deschise”, dar nu oferă un răspuns fără echivoc la aderarea Ucrainei.
Alte țări nu au evaluat încă public aspirațiile Ucrainei - Albania, Belgia, Marea Britanie, Grecia, Danemarca, Spania, Italia, Islanda, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Turcia, Franța și Ungaria - deși unele dintre ele au aplicat NATO s-a discutat cu reprezentanţii
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News