Afacerea Nord Stream 2 ia amploare: Merkel ar fi știut de propunerea către SUA. Cancelaria acuză un 'spectacol ipocrit'
Construcția gazoductului Nord Stream 2 a produs un adevărat cutremur politic în Germania, după ce un ONG a intrat în posesia unei scrisori pe care Germania propunea SUA investiții de un miliard de euro în schimbul ridicării sancțiunilor în construcția gazoductului Nord Stream 2.
Documentul a produs un adevărat șoc la Berlin, opoziția acuzând fapte de corupție. Scrisoarea datează din august 2020 și este semnată de Olaf Scholz, ministrul Finanțelor de la Berlin, care i se adresează omologului său american de la vremea respectivă, Steven Mnuchin.
Scrisoarea datează de pe vremea când SUA erau conduse de Administrația Trump, într-un moment în care relațiile dintre Berlin și Washington erau extrem de reci.
În document oficialul german propunea Statelor Unite să ridice sancțiunile impuse companiilor implicate în construirea gazoductului Nord Stream 2, care va lega Germania de Rusia, iar în schimbul acestui lucru Berlinul se angaja să investească un miliard de euro pentru a importa gaze naturale lichefiere din SUA.
Spiegel: Cancelaria condusă de Angela Merkel ar fi știut de propunerea către SUA
Publicația germană Spiegel scrie că, potrivit ultimelor informații, există tot mai multe dovezi care indică faptul că la Berlin, Cancelaria Germaniei era la curent cu propunerea iar Olaf Scholz nu a acționat în nume propriu.
Ca urmare a celor apărute în presă scandalul a luat amploare iar opoziția l-a convocat pe Olaf Scholz la audieri în Bundestag. Solicitarea a fost depusă de către Verzi.
Aceștia din urmă acuză Cancelaria care invocă confidențialitatea în ceea ce privește comentarea documentului care s-a scurs în presă. Verzii amintesc că Bundestag-ul are suveranitate atunci când este vorba despre bugetul federal.
De partea cealaltă, Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei, a comentat solicitarea de audiere a lui Scholz precizând că este un „spectacol ipocrit” din partea opoziției.
Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 9,5 miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari), finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News