Afacerea Wagner și aurul african. Prin acte de corupție mercenarii ruși contribuie la reducerea impactului sancțiunilor
O investigație a cotidianului american "New York Times" a scos la iveală activitatea fără precedent a grupului de mercenari ruși "Wagner", într-o zonă bogată în aur, la 320 km nord de capitala sudaneză, numită Al-Obeidiya.
Zona cuprinde o fabrică puternic păzită, înconjurată de turnuri strălucitoare, pe care localnicii o numesc "Compania Rusă", dar de fapt este un front pentru organizația paramilitară "Wagner", care are o relație strânsă cu Kremlinul.
Wagner a obținut concesiuni miniere profitabile care produc cantități mari de metal prețios, care întăresc rezervele de aur ale Kremlinului de 130 de miliarde de dolari, despre care oficialii americani se tem că vor fi folosite pentru a atenua impactul sancţiunilor economice impuse Moscovei după invazia Ucrainei, subvenționând moneda rusă, rubla.
Wagner, cunoscut pentru activitățile sale militare și pentru a ajuta regimurile dictatoriale să rămână la putere prin rețeaua sa de mercenari, a devenit mai mult decât o simplă mașină de război în Africa, extinzându-și și consolidându-și puterea prin control economic și operațiuni de influență politică.
„Bucătarul lui Putin” a extins Wagner în Africa
Wagner s-a extins în Africa, din 2017, sub îndrumarea clară a lui Evgheni Prigojin, omul de afaceri rus cunoscut sub numele de "bucătarul lui Putin". Mercenarii Wagner au devenit un factor important, și uneori chiar esențial, într-o serie de țări afectate de conflicte, precum Libia, Mozambic, Republica Centrafricană și, mai recent, Mali, în special după retragerea forțelor franceze, unde compania rusă a fost acuzată că a comis atrocități împotriva civililor din această țară.
Wagner sprijină eforturile Kremlinului de a construi o bază navală la Marea Roșie, în estul Sudanului, pentru a-și găzdui navele de război cu propulsie nucleară.
În vestul Sudanului, grupul a descoperit o sursă potențială de uraniu și a stabilit o bază pentru mercenarii săi pentru a lansa operații militare în țările vecine.
Wagner și-a intensificat parteneriatul cu comandantul Forțelor de Sprijin Rapid și cu cel de-al doilea om din Consiliul Militar, Mohamed Hamdan Dagalo, după ce armata sudaneză a preluat puterea în octombrie anul trecut, un bărbat descris ca fiind "înfomet de putere".
Daglo, cunoscut și sub numele de Hemedti, a vizitat Moscova pe 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina.
Doi înalți oficiali occidentali au dezvăluit că Wagner a organizat vizita lui Daglo la Moscova și că "deși călătoria era aparent destinată pentru a discuta despre un pachet de ajutor economic, comandantul Forțelor de Sprijin Rapid a sosit cu lingouri de aur și a cerut ajutor oficialilor ruși pentru a obține drone de luptă.
Daglo a anunțat, la o săptămână după întoarcerea în Sudan, că "nu are nicio problemă" cu deschiderea de către Rusia a unei baze la Marea Roșie, ceea ce indică anumite înțelegeri la Moscova.
Trezoreria SUA a impus în 2020 sancțiuni companiei "Meroi Gold" deținută de Wagner, ca parte a unui set de măsuri care vizează activitățile sale din Sudan.
Aur introdus ilegal în EAU
Cea mai mare parte a producției de aur a Sudanului este introdusă ilegal în Emiratele Arabe Unite, "principalul centru pentru aur african neautorizat", și în Siria.
Oficialii sudanezi anticorupție, împreună cu Comitetul pentru dezmembrarea regimului Omar al-Bashir, au urmărit 16 zboruri de marfă rusești care au aterizat în Port Sudan venind din orașul sirian Latakia, în perioada februarie-iunie 2021, iar unele dintre aceste transporturi au fost efectuate prin intermediul unității 223 de aviație aparținând armatei ruse.
Oficialii au percheziţionat un zbor înainte ca acesta să decoleze pe 23 iunie, dar când erau pe cale să-i deschidă transportul, un înalt oficial militar sudanez a intervenit, potrivit unui fost înalt oficial al Comitetului pentru Dezmembrarea Fostului Regim. Acesta a confirmat că avionul a fost transferat pe pista militară a aeroportului și a decolat în Siria două ore mai târziu fără inspecție.
Șeful Consiliului Militar, Abdul-Fattah Al-Burhan, a refuzat să comenteze această anchetă, iar un membru al Consiliului Suveran, Ibrahim Jaber, care este și comandant în armată, a minimizat relatările privind operațiunile rusești de contrabandă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News