Aflată în linia a doua, Croația se pregătește activ de pericolele rusești: Revine la serviciul militar obligatoriu și cumpără Rafale, Leopard sau Himars pentru 3,8 mld. euro
Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a deschis ochii majorității statelor europene. Croația, un stat aflat mai degrabă în vestul Europei, știe că actualul context geopolitic se poate deteriora și mai mult, mai ales că Rusia are în Belgrad un aliat important chiar coasta Balcanilor de Vest.
De la 1 ianuarie 2025, Croația va introduce din nou serviciul militar obligatoriu, care va dura două luni. Motivul este înrăutățirea situației internaționale, în primul rând agresiunea rusă împotriva Ucrainei.
În România, chiar dacă nu e vorba de revenirea la serviciul militar obligatoriu, chiar și discuțiile despre un serviciu militar voluntar sunt abordate cu prudență. Șeful Statului Major General Gheorghiță Vlad a subliniat, cu ceva timp în urmă, că Armata României are nevoie de o rezervă proaspătă (întrucât cea existentă este una îmbătrânită), dar subiectul nu pare a fi unul de interes pentru decidenții politici.
Potrivit Danas.hr, ministrul croat al Apărării, Ivan Anușici, a confirmat decizia, spunând că pentru prima dată a anunțat și data acestei măsuri, pe care guvernul o anunțase deja la începutul acestui an.
„Va dura două luni, va începe la 1 ianuarie 2025. Continuăm cu tot ce am spus publicului”, a spus Anușici. Potrivit presei croate, serviciul militar obligatoriu se va aplica bărbaților cu vârsta peste 18 ani și va include pregătirea de bază pentru infanterie.
La fel ca și România, Croația a suspendat serviciul militar obligatoriu ca urmare a procesului de aderare la NATO, ultima generație de recruți fiind cea din 2008.
„Echipăm și modernizăm forțele armate. Le organizăm așa cum ne așteptăm și așa cum am convenit cu aliații noștri NATO”, a subliniat Anușici.
Tehnică de luptă modernă. MiG-urile 21 croate merg ”la muzeu”
Rafale croat Foto: MOD al Croației, captură video
Apropo de echiparea Armatei, planul Ministerului croat al Apărării pentru perioada 2021-2026 presupune achiziția de arme, muniții și echipamente în valoare de 3,8 miliarde de euro.
Acest lucru este relevat de datele pe care Ministerul Apărării le-a transmis publicației croate Jutarnji. O parte mai mică din aceasta, în valoare de aproximativ 223 de milioane de euro, o reprezintă donații de ajutor militar din partea Statelor Unite ale Americii și a Uniunii Europene.
Având în vedere cantitatea și varietatea achizițiilor contractate și planificate, se poate spune că niciodată nu s-au cumpărat mai multe arme și echipamente decât în acești cinci ani. În perioada 2000-2020, achiziționarea de noi sisteme militare s-a rezumat la achiziția a 126 de blindate Patria precum și o serie de alte echipamente.
Totuși, în perioada 2121-2026, achizițiile cres semnificativ, cea mai mare investiție militară fiind cele 12 avioane Rafale FR-3 care vor înlocui ultimele MiG-uri 21 aflate în dotarea unei țări NATO.
Croația va cumpăra și HIMARS, obuziere, drone turcești , urmate de alte 30 Patria , sisteme antiaeriene Mistral, dar și 30 de tancuri noi.
Se pare că Ministerul Apărării și Statul Major al Forțelor Armate poartă negocieri cu compania germană Krauss-Maffei Wegmann (KMW) pentru achiziția de noi tancuri Leopard 2A8.
German Leopard 2A8 main battle tank at Eurosatory 2024, a defense exhibition that was held in Paris, France. Sursa foto: Twitter.
La momentul în care prim-ministrul Andrej Plenković anunța, că planul guvernului croat este de a procura Armatei un tanc modern occidental, se știa că negocierile sunt în etapa finală, dar la acel moment era nicio informație publică despre ce model de tanc de fabricație europeană era vorba.
Acum, sursele Jutarnji au dezvăluit că este vorba despre tancul german Leopard. În acest moment, armata croată are aproximativ 70 de tancuri M 84 (varianta iugoslavă, mult îmbunătățită, a tancului T-72), despre care sursele din Armata croată spun că sunt în stare foarte bună și sunt bine întreținute. Dar în perioada următoare va mai avea nevoie de tehnică de luptă modernă așa că varianta Leopard 2A8 pare una logică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News