Alegerea Kamalei Harris ar asigura Americii politica externă tradițională dorită de aliați
După ce președintele Joe Biden a anunțat că nu va mai candida împotriva lui Donald Trump manifestându-și sprijinul pentru Kamala Harris, și după ce Gavin Newsom, considerat un posibil rival al Kamalei în interiorul democraților, i-a oferit la rândul său susținere acesteia, desemnarea vicepreședintei SUA ca și candidat în cadrul Convenției Democrate din august devine singura opțiune viabilă pentru cei 4.700 de delegați democrați care vor decide cu cine merg mai departe pe 5 noiembrie.
Joe Biden și Kamala Harris, alegerea sa pentru funcția de vicepreședinte, sursă foto: Joe Biden Facebook
Analiștii politici americani observă că, în timp ce Harris ar putea fi considerată lipsită de experiență în apărare sau politică externă, întrucât și-a petrecut cea mai mare parte a carierei ca parlamentar, în realitate ea a avut la dispoziție suficient timp si un excelent profesor pentru a se deprinde cu aceste două domenii.
Ca un adevărat îndrumător, dar și din considerente obiective, Biden nu s-a ferit să o trimită pe Kamala în prima linie de reprezentare externă americană, iar aceasta a făcut față într-un mod strălucit.
Reamintim că Harris l-a înlocuit pe Biden la Conferința anuală de securitate de la München din 2022, precum și la summitul ASEAN din 2023.
„A fost testată la stres”, a declarat democratul Adam Smith din Comisia pentru forțele armate a Camerei Reprezentanților. „Ea a fost purtătorul de cuvânt principal al administrației la Conferința de Securitate de la München, argumentând rolul nostru în Ucraina, NATO și în lume, și a fost cu adevărat puternică”.
La fel ca Biden, Harris susține puternic Ucraina în lupta sa de apărare împotriva Rusiei și este de așteptat să continue această linie. Luna trecută, la Summitul de pace pentru Ucraina găzduit de Elveția, unde Harris l-a înlocuit de asemenea pe Biden, aceasta a avut a șasea întâlnire cu Zelenski și, ca de fiecare dată, și-a exprimat sprijinul puternic pentru Kiev.
Harris este un critic acerb al lui Vladimir Putin, pe care l-a acuzat inclusiv pentru moartea liderului opoziției ruse, Alexei Navalny. Aceasta s-a angajat să tragă la răspundere autoritățile de la Moscova, catalogând fără echivoc atacurile Rusiei asupra civililor ucraineni drept „crime împotriva umanității”.
Astfel, dacă va fi aleasă președinte în noiembrie, Kamala Harris va menține foarte probabil parcursul de politică externă definit de Joe Biden care, în pofida problemelor din ultimii ani inerente vârstei, rămâne cel mai experimentat președinte american pe probleme de apărare și politică externă.
Pe lângă sprijinul puternic pentru efortul de război al Ucrainei, o administrație Harris ar continua probabil inițiativele de aprofundare a alianțelor în Asia și Pacific în fața ascensiunii geopolitice a Chinei și va menține un nivel general de sprijin pentru Israel și ceilalți aliați din Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, în ceea ce privește războiul Israelului împotriva Hamas, Harris pare mai înțelegătoare față de situația palestinienilor, o poziție bine primită de pacifiști și în special de alegătorii arabo-americani deranjați de sprijinul lui Biden pentru efortul de război al Israelului în Gaza.
În calitate de senatoare, Harris a manifestat o ponderare clară privind prezența militară a SUA în Orientul Mijlociu, iar unele dintre pozițiile sale dure, inclusiv față de Arabia Saudită, India sau Turcia, ar putea aduce unele rearanjări în relația cu aliații din Orientul Mijlociu și Asia.
În ceea ce-l privește pe Trump, Harris l-a criticat recent pentru comentariile privind relațiile viitoare ale SUA cu aliații europeni, susținând că o astfel de poziție riscă să scoată SUA din NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News