Alegerile anticipate din Uzbekistan, o formalitate pentru a extinde mandatul președintelui Mirziyoev
Comisia Electorală Centrală a Uzbekistanului a declarat valabile alegerile prezidențiale anticipate, ceea ce înseamnă un al treilea mandat pentru Shavkat Mirziyoev, liderul actual al țării din Asia Centrală.
Aproximativ 20 de milioane de uzbeci au votat la alegerile prezidențiale de duminică, o formalitate pentru ca actualul președinte, Shavkat Mirziyoyev, să obțină un al treilea mandat.
Comisia Electorală Centrală a Uzbekistanului a declarat valabile alegerile prezidențiale anticipate de duminică.
După ce la începutul acestui an, Mirziyoev a supravegheat un referendum constituțional care a mărit mandatul prezidențial de la cinci ani la șapte și i-a deschis calea pentru încă două mandate, prezedintele în funcție ar putea rămâne la putere până în 2037.
Mirziyoev a devenit președinte în 2016, după moartea liderului autocrat Islam Karimov. Înainte, a deținut funcția de prim-ministru imp de 13 ani.
Mirziyoev a dat speranțe la începutul președinției sale, introducând o serie de reforme, inclusiv deschiderea comerțului exterior, ridicarea controalelor valutare și introducerea unei anumite liberalizări politice. Dar de atunci a revenit în ceea ce mulți analiști spun că este o administrație mai familiară și mai represivă, care amintește de cea a lui Karimov.
Liderul în vârstă de 65 de ani s-a angajat să deschidă națiunea din Asia Centrală, bogată în gaze, către investițiile străine și turism.
Conform regulilor anterioare, președintele ar fi trebuit să demisioneze în 2026. Dar modificările recente înseamnă că Mirziyoyev ar putea rămâne la putere pentru încă două mandate de câte 7 ani, adică până în 2037, atunci când șeful statului va fi rămas la putere 34 de ani (ca premier sau președinte).
Campania de realegere a președintelui s-a concentrat pe îmbunătățirea economiei și a sistemului educațional, cu scopul de a dubla produsul intern brut al țării la 160 de miliarde de dolari (146 de miliarde de euro) în viitorul apropiat.
Fără opoziție reală
Organizațiile pentru drepturile omului spun că, deși au existat unele îmbunătățiri de la sfârșitul domniei lui Karimov, mai este un drum lung de parcurs, iar autoritățile nu au dat semne că permit apariția unei opoziții reale.
Cei trei candidați la președinție care candidează oficial împotriva lui Mirziyoyev la sondajele de duminică sunt în mare parte necunoscuți.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News