Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aliații au făcut o demonstrație de forță fără precedent în zona Baltică: Cea mai mare coaliție de forțe amfibii și operațiuni de debarcare
News
Data publicării:
NATO a desfășurat, timp de trei săptămâni, cea mai mare demonstrație de forță din zona baltică, din istoria sa.
Exercițiu NATO Baltops, photo source: NATO
Exercițiu NATO Baltops, photo source: NATO

Douăzeci de aliați NATO au încheiat cea de-a 53-a ediție a exercițiului Baltic Operations 2024 (BALTOPS-24) la Kiel, Germania, pe 20 iunie 2024.

La exercițiul de 21 de zile din regiunea Baltică au participat  peste 50 de nave, 85 de avioane și aproximativ 9.000 de militari.

Viceamiralul Thomas Ishee, comandantul Forțelor Navale de Lovire și Sprijin NATO (STRIKFORNATO) și al Flotei a 6-a a SUA, a reflectat asupra importanței critice a NATO în regiune și cât de total este BALTOPS-24 în avansarea obiectivelor comune ale aliaților în zona Baltică.

 

Pentru prima dată în istoria exercițiilor BALTOPS, toți participanții sunt membri NATO

 

"BALTOPS-24 nu este doar cea mai mare ediție din istoria sa de 53 de ani, ci și prima în aproape 30 de ani în care toți participanții sunt aliați NATO," a declarat viceamiralul Ishee, citat de serviciul de presă al Flotei a șasea americane. "Națiunile NATO reprezintă aproape toți cei 8.000 km de coastă baltică. Sunt opt din cele nouă națiuni de la Marea Baltică care împărtășesc valori pentru libertatea de navigație și utilizarea legitimă a Mării Baltice."

Exercițiul a început cu o conferință preliminară, pe 4 iunie, în Klaipeda, Lituania, unde statul major al exercițiului și liderii seniori s-au întâlnit pentru a finaliza scenariul și operațiile și pentru a discuta provocările maritime unice și oportunitățile din regiunea Baltică.

"Începând din 1972, BALTOPS continuă să construiască încredere, să promoveze înțelegerea și interoperabilitatea sporită în domeniile maritim, aerian, terestru și spațial", a spus viceamiralul Ishee. "Dar, mai important, reunirea atâtor națiuni demonstrează forța, hotărârea și angajamentul nostru colectiv față de securitatea regională a Mării Baltice."

Pe 8 iunie, a debutat etapa de exercițiu pe mare, cu 30 de nave de război NATO navigând împreună într-una dintre cele mai mari formații maritime din istoria regiunii.

 

Cea mai mare coaliție de forțe amfibii în Marea Baltică

 

2. Operațiune... (nato-exercitii-suedia_47475000.jpg)

BALTOPS 24 a simulat o operație multinațională desfășurată în toate mediile, în care forța principală a fost debarcată.

Anul acesta, a fost constituită cea mai mare coaliție de forțe amfibii în Marea Baltică, cu patru Grupuri Amfibie Operative (Amphibious Task Groups - ATG) și Unități Multinaționale Operative (Multinational Task Units – MTU) care au exersat capabilități amfibie în Skrunda, Letonia; Gotland, Suedia; Utska, Polonia; și Putlos, Germania. Fiecare zonă a prezentat provocări unice pentru operațiile amfibie integrate, care au fost valorificate de echipele multinaționale de asalt amfibie pentru a exersa împreună.

Pe mare, nava de asalt amfibie USS Wasp (LHD 1) și nava de transport amfibie USS New York (LPD 21) ale Marinei SUA, portavionul Marinei Spaniole - Juan Carlos I (L 61) și nava de asalt amfibie a Marinei Franceze - portelicopterul Mistral (L 9013) au fost esențiale pentru integrarea capabilităților amfibie la BALTOPS-24. Pe uscat, forțele armate din mai mult de opt națiuni NATO au efectuat antrenamente de război urban; recuperare tactică a personalului; incursiuni aeriene; debarcări pe plajă; deplasări prin păduri; desfășurare de sisteme HIMARS M142; salturi cu parașuta în teritoriu contestat simulat și asalturi amfibii la scară completă asupra unei forțe adverse.

"[BALTOPS-24] este un exercițiu multidisciplinar, care cuprinde mai multe domenii de război, în special operațiile amfibie, care sunt o componentă foarte importantă pentru LHD Mistral," a spus căpitanul Olivier Roussille din Marina Franceză, comandantul FS Mistral. "Obiectivul [exercițiului] este de a contribui la reasigurarea NATO în regiune și de a construi o moștenire durabilă în beneficiul apărării colective, în timp ce întărim legăturile și interoperabilitatea cu marinarii flotelor aliate."

 

Protecția împotriva minelor marine a fost unul din elementele importante ale BALTOPS 24

 

3. Photo sour... (nato-exercitii_13473400.jpg)

Această ediție a BALTOPS-24 a găzduit și cea mai mare coaliție de forțe destinată combaterii  minelor (mine countermeasure - MCM) reunită vreodată în NATO. Cu efective totale de peste 700 de militari, 20 de nave de suprafață, 20 de sisteme fără echipaj și două elicoptere MH-60S Seahawk, forțele suedeze, franceze, norvegiene, olandeze și americane au scanat fundul mării pentru a construi o imagine operațională, au exersat localizarea minelor cu mijloace de suprafață, au desfășurat Sistemul Aeropurtat de Neutralizare a Minelor pentru recuperarea din aer a minelor și au finalizat colaborarea multinațională MCM cu un exercițiu de luptă MCM.

"BALTOPS ne permite să ascuțim sabia capabilităților noastre MCM, dar aduce împreună și toți partenerii NATO care ar putea intra și elimina amenințarea cu mine", a spus căpitanul Scott Hattaway, director al Centrului de Dezvoltare pentru Războiul Naval de Suprafață și Mine (Naval Surface and Mine Warfighting Development Center  - SMWDC) și director pentru toate activitățile MCM în timpul BALTOPS-24. "Nici o țară nu intră singură într-o operație MCM. Ne antrenăm acum ca o forță internațională pentru momentul în care vom face asta în realitate."

 

A fost exersat tot spectrul operațiilor și activităților de sprijin a debarcării

 

1. Exercițiu ... (nato-flota-exercitiu_04737500.jpg)

Pe mare, navele de război NATO au efectuat exerciții de manevră tactică, antrenamente de război antisubmarin, trageri de artilerie cu calibru mic și exerciții de apărare antiaeriană. Deosebit de notabil a fost faptul că, alianța a practicat integrarea capabilităților medicale cu navele amfibie: USS Wasp, USS New York, HNLMS Johan de Witt (L 801) din Țările de Jos și Juan Carlos I, simulând un exercițiu de victime în masă și transferul pacienților între nave.

Pe lângă pregătirea medicală, echipa NATO a practicat și integrarea personalului de sprijin spiritual. Șaptesprezece capelani, specialiști în programe religioase și asistenți din 10 națiuni NATO au participat la o conferință la bordul navei amiral a Flotei a șasea, USS Mount Whitney, pentru a învăța despre inițiativele NATO de Interoperabilitate a Sprijinului Spiritual (Spiritual Support Interoperability – SSI). Ulterior, capelanii olandezi, finlandezi și americani s-au întâlnit la bordul HNLMS Johan de Witt pentru a discuta despre cum capelanii multinaționali ar putea sprijini o forță multinațională.

Tot pe mare, militari din Marina Regală Britanică, Marina Lituaniană și Marina SUA au efectuat operații comune de recuperare a personalului. În timpul operației, o mică ambarcațiune a Marinei Regale Britanice a plasat în Marea Baltică atât un manechin, cât și un specialist în Supraviețuire, Diversiune, Rezistență și Evadare (Survival, Evasion, Resistance, and Escape  - SERE). După primirea unei cereri de recuperare, nava lituaniană LNS Skalvis (P14) a recuperat manechinul, un elicopter MH-60S Sea Hawk atașat la HSC-28 (Escadrila 28 Luptă Navală a Marinei SUA) a desfășurat un salvamar în apă și a recuperat supraviețuitorul în viață, care a fost dus ulterior pe una dintre navele Marinei Regale Britanice, HMS Example.

Ofițerii de legătură au avut o contribuție esențială în coordonarea forțelor.

Toate aceste evenimente - fie pe mare, pe uscat sau în aer - au fost planificate și coordonate cu ajutorul unei coaliții multinaționale substanțiale de ofițeri de legătură care, au operat din sediul STRIKFORNATO situat în Oeiras, Portugalia. Acești ofițeri de legătură au fost canalul prin care directivele, informațiile și cererile au circulat, făcând legătura între nivelurile de comandă, unitățile operaționale și elementele de sprijin, acționând ca o inimă a exercițiului BALTOPS-24.

De o semnificație specială, pentru prima dată în istoria BALTOPS, aproape toți cei 8.000 de kilometri de coastă baltică sunt protejați de aliații NATO. Acest lucru este posibil doar datorită aderării Finlandei în 2023 și aderării mai recente a Suediei, pe 7 martie 2024.

"De când ne-am alăturat acum trei luni, este important pentru Suedia să arate că noi, ca națiune, contribuim la securitatea și stabilitatea în regiunea Mării Baltice, deoarece este terenul nostru de acasă," a declarat locotenentul Tobias Irebro, ofițer de legătură cu Marina Suedeză. "De asemenea, ne permite să arătăm că suntem un contribuitor implicat, în calitate de nou aliat. Este, de asemenea, foarte important pentru țările baltice să exerseze securitatea și stabilitatea în regiune, deoarece depind de mare ca un activ logistic principal pentru import și export."

Privind spre viitor, pregătirile au început deja pentru exercițiul de anul viitor, care va ține cont de lecțiile valoroase învățate la BALTOPS-24 și va urmări să extindă realizările acestuia în BALTOPS-25.

 

România a participat și ea la BALTOPS 24 cu un detașament de militari

 

4. Trupe sued... (nato-nava-franceza-fs-mistral-forte-franceze-suedeze-si-finlandeze_83410300.jpg)

România a participat la BALTOPS 24 cu un detașament de militari de la Regimentul 307 Infanterie Marină „Heracleea”, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Navale Române. Cei 42 de infanteriști marini au fost ambarcați la bordul navei poloneze de minare și desant „Torrun”. Pe parcursul exercițiului, aceștia au participat la secvențe tactice navale specifice luptei de suprafață, luptei antisubmarin, acțiunilor de deminare și a celor amfibie.

Comentariul autorului: Impresionanta desfășurare de forțe, care prin natura operației exersate amintește de celebra debarcare din Normandia, a depășit faza de manifestare a supremației operaționale, tactice și tehnologice a NATO. În contextul actual, BALTOPS s-a transformat într-un puternic instrument de reasigurare a aliaților europeni precum și în unul de descurajare.

NATO a exersat la scară completă o operație de debarcare, care este una extrem de complexă având multe variabile în evoluție, amice și inamice. Sprijinul pentru debarcare a fost total, inclusiv pe componenta de luptă antimină. În acest domeniu al minelor navale, adversarul joacă asimetric și imprevizibil punând trupelor NATO probleme mari de mobilitate și supraviețuire prin folosirea multor mine - mijloace ieftine dar eficace.

Operația de debarcare este esențială pentru a putea manevra la scară mare într-un eventual război și pentru a câștiga/menține inițiativa strategică și operațională. Faptul că NATO a reușit să transpună în practică, cu forțe înalt înzestrate tehnologic, un scenariu de debarcare la scară mare, ar trebui să dea de gândit tuturor posibililor adversari ai Alianței nord-atlantice. Aceștia nu ar trebui să se bazeze pe faptul că pot rezista prea mult și războiul ar putea trece într-o fază pozițională unde se face mai bine simțită economia de război, domeniu în care ei cred că au avantaj.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Elitele ruse îl presează tot mai mult pe Putin să facă concesii în privința Ucrainei
UE pregătește un document care consfințește separarea energetică de Rusia. Omul lui Orban în Comisie se opune
Kremlinul îi compătimește pe români, despre care spune că au fost privaţi de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut
Trump spune că lideri europeni l-au rugat să îl sune el pe Putin pentru că președintele Rusiei nu le răspunde lor la telefon
Iranul se laudă cu o nouă rachetă balistică și amenință Israelul și SUA
Date oficiale ale AEP: După rezultatele înregistrate în primul tur, George Simion și Nicușor Dan își vor disputa turul doi
Cine mai merge la parada lui Putin. Din SUA, președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat că merge la Moscova pentru că „îl obligă cuvântul dat”
Administraţia Trump se clatină: Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, demisionează după gafa comisă cu publicarea de informaţii clasificate
HIMARS blindează granița cu Rusia: Estonia primește cele șase lansatoare de rachete promise
Coreea de Sud va construi două reactoare nucleare în Republica Cehă, o investiție de 18,2 miliarde de dolari
În prag de conflict militar India a închis spațiul aerian pentru toate avioanele pakistaneze
Economia de război a Rusiei gâfâie, afectată de petrolul ieftin
România va crește bugetul pentru apărare, etapizat în anii următori. Principalele decizii di CSAT, 30 aprilie 2025
Avioanele Gripen ale Suediei, folosite pentru prima dată în misiuni NATO de Poliție Aeriană pentru a intercepta aeronave rusești
Rusia și Coreea de Nord construiesc al doilea ”Pod al Prieteniei”. Singura rută terestră existentă este insuficientă
Pas important al Comisiei: Aproape un miliard de euro, mobilizat pentru a stimula industria europeană de apărare
China a elaborat o listă de produse americane scutite de taxele de 125%. 'Există în continuare multe tehnologii americane de care avem nevoie'
Kim Jong Un a ordonat accelerarea înarmării nucleare a Marinei Coreei de Nord
„Invazie iminentă” a unei puteri nucleare asupra alteia în următoarele 48 de ore. SUA, îngrijorate că războiul indiano-pakistanez din munți va escalada
Ion Bazac, decorat cu titlul de Cavaler de Gran Croce de către Ambasada Italiei în România
Locomotiva militară a Europei? Berlinul cere UE activarea clauzei de urgență pentru a crește cheltuielile de apărare contra Rusiei
Pakistanul avertizează asupra unei posibile incursiuni militare indiene, pe fondul tensiunilor crescânde
Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
UE va prelungi schema de subvenții pentru muniție pentru încă un an
Război pe gheață: SUA au băgat frica în singura țară din Europa fără armată, dar membră NATO și o forțează să se înarmeze
Cheltuielile militare mondiale, la un nivel record în 2024. Germania este campioana înarmărilor în Europa, spun datele SIPRI
Coreea de Nord dezvăluie noua navă de război construită în 400 de zile ”cu propria noastră tehnologie”
O explozie de proporții a avut loc într-un port important din Iran. Accidentul are probabil la bază manipularea necorespunzătoare a combustibililor pentru rachete

Ştiri Recomandate

Povestea „Careului de Ași”: Escadrila de distrugătoare a României, de la scufundarea Moscova la evacuarea forțelor române din Crimeea și ce s-a întâmplat cu ea după război
Ilie Bolojan a făcut o escală în Bosnia pentru a-i saluta pe militarii români care asigură pacea în regiune
Rușii s-au dus la Istanbul să ceară capitularea Ucrainei nu să negocieze. Moscova a cerut inclusiv retragerea Armatei ucrainene din teritoriile pe care rușii nu le controlează
Kremlinul pune întâi o condiție pentru ca Vladimir Putin să se întâlnească cu Zelenski
Ucraina se concentrează pe F-16 și Gripen, un stat european scoate din joben avioane MiG-29 cărora aviația militară ucraineană nu le-ar spune „nu”
Ofițer ucrainean: „În 2022 navele de luptă ale Rusiei au ajuns în zona României. Azi sunt în șah”. Câte nave ruse mai sunt în Crimeea ocupată
Zelenski spune că Rusia a mai ratat o șansă de pace la negocierile de la Istanbul. Ucraina cere sancțiuni și presiune mai mare pe ocupant
A reapărut ayatollahul. Khamenei cere SUA să „părăsească Orientul” și vrea extirparea Israelului pe care îl consideră o „tumoare canceroasă”
Generalii americani trag un semnal de alarmă: Un eventual război cu China pentru Taiwan ar putea ajunge direct pe teritoriul SUA
Statele Unite, mesaj pentru aliaţii europeni: "Nu mai avem răbdare" – Se anunță discuții pentru reducerea trupelor desfăşurate în Europa
O campanie agresivă de dezinformare vizează alegerile din România, folosind pagini false şi inteligență artificială
Turcia primeşte în sfârşit ce-şi dorea din Statele Unite: Avioanele sale F-16V vor fi echipate cu rachete avansate AMRAAM și Sidewinder
S-a spart gheața? Germania și Marea Britanie anunță primul proiect bilateral de armament strategic
Armata poloneză îşi consolidează capacitatea de luptă: Polonia semnează un acord major pentru achiziția a 10.000 de drone Warmate
Vot în străinătate. Republica Moldova și Marea Britanie, prezență uriașă la urne
România vizează exportul de tehnică militară, odată cu dezvoltarea producției naționale de drone
Companii din România și Bulgaria, ţinte ale unei campanii de spionaj cibernetic: O grupare de hackeri ruși a atacat furnizori de echipamente militare care sprijină Ucraina
Pentagonul vrea să accelereze achiziția de F-35, loturile 18 și 19 totalizând circa 300 de avioane. F-urile 35 ale României ar putea fi printre acestea?
Negocierile dintre Rusia și Ucraina au început la Istanbul
De ce a fost amânat un survol la joasă altitudine al unui bombardier american B-52, într-un stat aliat aflat în coasta Rusiei
Rusia pune România în capul listei scurte unde avioane Rafale franceze cu arme nucleare ar putea ajunge. Din două motive România ar fi „favorită”
Calitate dovedită în luptă? Succesul J-10C și rachetelor PL-15 împotriva Rafale ar putea propulsa vânzările de arme ale Chinei
Flota rusă pierde un cap de pod în Mediterana: Portul sirian Tartus, închiriat către un stat din Golf, la câteva luni după ce contractul cu Rusia fusese reziliat
Ucraina confirmă pierderea unui F-16 după ce acesta a distrus trei ținte rusești. Câte F-uri au pierdut ucrainenii de la aruncarea lor în luptă
Putin l-a demis pe comandantul Forțelor Terestre ale Rusiei, o prezență discretă în public. Gen. Saliukov a fost „reciclat” în echipa fostului ministru al Apărării Șoigu
Zelenski la Ankara: Integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Crimeea, nu este negociabilă. Ruşii, dispuşi să facă posibile compromisuri
Sistemele HIMARS, în centrul manevrelor militare NATO din Estonia: SUA reafirmă angajamentul pentru apărarea colectivă
Polonia îşi asigură mentenanța pe plan local pentru flota de tancuri Abrams printr-un parteneriat strategic cu compania General Dynamics
Trump a reuşit să genereze confuzie în rândul experţilor militari: Statele Unite intenționează să dezvolte un nou avion de luptă F-55 și să modernizeze F-22
Ucraina prezintă oficial drona navală Magura V7 (Foto/Video): Această ambarcaţiune ar putea schimba din nou dinamica conflictului din Marea Neagră
Sub paravanul negocierilor de pace, rușii avansează în Donețk și se pregătesc să ia cu asalt cea mai fortificată zonă din regiune, respectiv Slavyansk-Kramatorsk
Marco Rubio lucrează la schimbări majore în Consiliul Național de Securitate al SUA
pixel