Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aliații au făcut o demonstrație de forță fără precedent în zona Baltică: Cea mai mare coaliție de forțe amfibii și operațiuni de debarcare
News
Data publicării:
NATO a desfășurat, timp de trei săptămâni, cea mai mare demonstrație de forță din zona baltică, din istoria sa.
Exercițiu NATO Baltops, photo source: NATO
Exercițiu NATO Baltops, photo source: NATO

Douăzeci de aliați NATO au încheiat cea de-a 53-a ediție a exercițiului Baltic Operations 2024 (BALTOPS-24) la Kiel, Germania, pe 20 iunie 2024.

La exercițiul de 21 de zile din regiunea Baltică au participat  peste 50 de nave, 85 de avioane și aproximativ 9.000 de militari.

Viceamiralul Thomas Ishee, comandantul Forțelor Navale de Lovire și Sprijin NATO (STRIKFORNATO) și al Flotei a 6-a a SUA, a reflectat asupra importanței critice a NATO în regiune și cât de total este BALTOPS-24 în avansarea obiectivelor comune ale aliaților în zona Baltică.

 

Pentru prima dată în istoria exercițiilor BALTOPS, toți participanții sunt membri NATO

 

"BALTOPS-24 nu este doar cea mai mare ediție din istoria sa de 53 de ani, ci și prima în aproape 30 de ani în care toți participanții sunt aliați NATO," a declarat viceamiralul Ishee, citat de serviciul de presă al Flotei a șasea americane. "Națiunile NATO reprezintă aproape toți cei 8.000 km de coastă baltică. Sunt opt din cele nouă națiuni de la Marea Baltică care împărtășesc valori pentru libertatea de navigație și utilizarea legitimă a Mării Baltice."

Exercițiul a început cu o conferință preliminară, pe 4 iunie, în Klaipeda, Lituania, unde statul major al exercițiului și liderii seniori s-au întâlnit pentru a finaliza scenariul și operațiile și pentru a discuta provocările maritime unice și oportunitățile din regiunea Baltică.

"Începând din 1972, BALTOPS continuă să construiască încredere, să promoveze înțelegerea și interoperabilitatea sporită în domeniile maritim, aerian, terestru și spațial", a spus viceamiralul Ishee. "Dar, mai important, reunirea atâtor națiuni demonstrează forța, hotărârea și angajamentul nostru colectiv față de securitatea regională a Mării Baltice."

Pe 8 iunie, a debutat etapa de exercițiu pe mare, cu 30 de nave de război NATO navigând împreună într-una dintre cele mai mari formații maritime din istoria regiunii.

 

Cea mai mare coaliție de forțe amfibii în Marea Baltică

 

2. Operațiune... (nato-exercitii-suedia_47475000.jpg)

BALTOPS 24 a simulat o operație multinațională desfășurată în toate mediile, în care forța principală a fost debarcată.

Anul acesta, a fost constituită cea mai mare coaliție de forțe amfibii în Marea Baltică, cu patru Grupuri Amfibie Operative (Amphibious Task Groups - ATG) și Unități Multinaționale Operative (Multinational Task Units – MTU) care au exersat capabilități amfibie în Skrunda, Letonia; Gotland, Suedia; Utska, Polonia; și Putlos, Germania. Fiecare zonă a prezentat provocări unice pentru operațiile amfibie integrate, care au fost valorificate de echipele multinaționale de asalt amfibie pentru a exersa împreună.

Pe mare, nava de asalt amfibie USS Wasp (LHD 1) și nava de transport amfibie USS New York (LPD 21) ale Marinei SUA, portavionul Marinei Spaniole - Juan Carlos I (L 61) și nava de asalt amfibie a Marinei Franceze - portelicopterul Mistral (L 9013) au fost esențiale pentru integrarea capabilităților amfibie la BALTOPS-24. Pe uscat, forțele armate din mai mult de opt națiuni NATO au efectuat antrenamente de război urban; recuperare tactică a personalului; incursiuni aeriene; debarcări pe plajă; deplasări prin păduri; desfășurare de sisteme HIMARS M142; salturi cu parașuta în teritoriu contestat simulat și asalturi amfibii la scară completă asupra unei forțe adverse.

"[BALTOPS-24] este un exercițiu multidisciplinar, care cuprinde mai multe domenii de război, în special operațiile amfibie, care sunt o componentă foarte importantă pentru LHD Mistral," a spus căpitanul Olivier Roussille din Marina Franceză, comandantul FS Mistral. "Obiectivul [exercițiului] este de a contribui la reasigurarea NATO în regiune și de a construi o moștenire durabilă în beneficiul apărării colective, în timp ce întărim legăturile și interoperabilitatea cu marinarii flotelor aliate."

 

Protecția împotriva minelor marine a fost unul din elementele importante ale BALTOPS 24

 

3. Photo sour... (nato-exercitii_13473400.jpg)

Această ediție a BALTOPS-24 a găzduit și cea mai mare coaliție de forțe destinată combaterii  minelor (mine countermeasure - MCM) reunită vreodată în NATO. Cu efective totale de peste 700 de militari, 20 de nave de suprafață, 20 de sisteme fără echipaj și două elicoptere MH-60S Seahawk, forțele suedeze, franceze, norvegiene, olandeze și americane au scanat fundul mării pentru a construi o imagine operațională, au exersat localizarea minelor cu mijloace de suprafață, au desfășurat Sistemul Aeropurtat de Neutralizare a Minelor pentru recuperarea din aer a minelor și au finalizat colaborarea multinațională MCM cu un exercițiu de luptă MCM.

"BALTOPS ne permite să ascuțim sabia capabilităților noastre MCM, dar aduce împreună și toți partenerii NATO care ar putea intra și elimina amenințarea cu mine", a spus căpitanul Scott Hattaway, director al Centrului de Dezvoltare pentru Războiul Naval de Suprafață și Mine (Naval Surface and Mine Warfighting Development Center  - SMWDC) și director pentru toate activitățile MCM în timpul BALTOPS-24. "Nici o țară nu intră singură într-o operație MCM. Ne antrenăm acum ca o forță internațională pentru momentul în care vom face asta în realitate."

 

A fost exersat tot spectrul operațiilor și activităților de sprijin a debarcării

 

1. Exercițiu ... (nato-flota-exercitiu_04737500.jpg)

Pe mare, navele de război NATO au efectuat exerciții de manevră tactică, antrenamente de război antisubmarin, trageri de artilerie cu calibru mic și exerciții de apărare antiaeriană. Deosebit de notabil a fost faptul că, alianța a practicat integrarea capabilităților medicale cu navele amfibie: USS Wasp, USS New York, HNLMS Johan de Witt (L 801) din Țările de Jos și Juan Carlos I, simulând un exercițiu de victime în masă și transferul pacienților între nave.

Pe lângă pregătirea medicală, echipa NATO a practicat și integrarea personalului de sprijin spiritual. Șaptesprezece capelani, specialiști în programe religioase și asistenți din 10 națiuni NATO au participat la o conferință la bordul navei amiral a Flotei a șasea, USS Mount Whitney, pentru a învăța despre inițiativele NATO de Interoperabilitate a Sprijinului Spiritual (Spiritual Support Interoperability – SSI). Ulterior, capelanii olandezi, finlandezi și americani s-au întâlnit la bordul HNLMS Johan de Witt pentru a discuta despre cum capelanii multinaționali ar putea sprijini o forță multinațională.

Tot pe mare, militari din Marina Regală Britanică, Marina Lituaniană și Marina SUA au efectuat operații comune de recuperare a personalului. În timpul operației, o mică ambarcațiune a Marinei Regale Britanice a plasat în Marea Baltică atât un manechin, cât și un specialist în Supraviețuire, Diversiune, Rezistență și Evadare (Survival, Evasion, Resistance, and Escape  - SERE). După primirea unei cereri de recuperare, nava lituaniană LNS Skalvis (P14) a recuperat manechinul, un elicopter MH-60S Sea Hawk atașat la HSC-28 (Escadrila 28 Luptă Navală a Marinei SUA) a desfășurat un salvamar în apă și a recuperat supraviețuitorul în viață, care a fost dus ulterior pe una dintre navele Marinei Regale Britanice, HMS Example.

Ofițerii de legătură au avut o contribuție esențială în coordonarea forțelor.

Toate aceste evenimente - fie pe mare, pe uscat sau în aer - au fost planificate și coordonate cu ajutorul unei coaliții multinaționale substanțiale de ofițeri de legătură care, au operat din sediul STRIKFORNATO situat în Oeiras, Portugalia. Acești ofițeri de legătură au fost canalul prin care directivele, informațiile și cererile au circulat, făcând legătura între nivelurile de comandă, unitățile operaționale și elementele de sprijin, acționând ca o inimă a exercițiului BALTOPS-24.

De o semnificație specială, pentru prima dată în istoria BALTOPS, aproape toți cei 8.000 de kilometri de coastă baltică sunt protejați de aliații NATO. Acest lucru este posibil doar datorită aderării Finlandei în 2023 și aderării mai recente a Suediei, pe 7 martie 2024.

"De când ne-am alăturat acum trei luni, este important pentru Suedia să arate că noi, ca națiune, contribuim la securitatea și stabilitatea în regiunea Mării Baltice, deoarece este terenul nostru de acasă," a declarat locotenentul Tobias Irebro, ofițer de legătură cu Marina Suedeză. "De asemenea, ne permite să arătăm că suntem un contribuitor implicat, în calitate de nou aliat. Este, de asemenea, foarte important pentru țările baltice să exerseze securitatea și stabilitatea în regiune, deoarece depind de mare ca un activ logistic principal pentru import și export."

Privind spre viitor, pregătirile au început deja pentru exercițiul de anul viitor, care va ține cont de lecțiile valoroase învățate la BALTOPS-24 și va urmări să extindă realizările acestuia în BALTOPS-25.

 

România a participat și ea la BALTOPS 24 cu un detașament de militari

 

4. Trupe sued... (nato-nava-franceza-fs-mistral-forte-franceze-suedeze-si-finlandeze_83410300.jpg)

România a participat la BALTOPS 24 cu un detașament de militari de la Regimentul 307 Infanterie Marină „Heracleea”, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Navale Române. Cei 42 de infanteriști marini au fost ambarcați la bordul navei poloneze de minare și desant „Torrun”. Pe parcursul exercițiului, aceștia au participat la secvențe tactice navale specifice luptei de suprafață, luptei antisubmarin, acțiunilor de deminare și a celor amfibie.

Comentariul autorului: Impresionanta desfășurare de forțe, care prin natura operației exersate amintește de celebra debarcare din Normandia, a depășit faza de manifestare a supremației operaționale, tactice și tehnologice a NATO. În contextul actual, BALTOPS s-a transformat într-un puternic instrument de reasigurare a aliaților europeni precum și în unul de descurajare.

NATO a exersat la scară completă o operație de debarcare, care este una extrem de complexă având multe variabile în evoluție, amice și inamice. Sprijinul pentru debarcare a fost total, inclusiv pe componenta de luptă antimină. În acest domeniu al minelor navale, adversarul joacă asimetric și imprevizibil punând trupelor NATO probleme mari de mobilitate și supraviețuire prin folosirea multor mine - mijloace ieftine dar eficace.

Operația de debarcare este esențială pentru a putea manevra la scară mare într-un eventual război și pentru a câștiga/menține inițiativa strategică și operațională. Faptul că NATO a reușit să transpună în practică, cu forțe înalt înzestrate tehnologic, un scenariu de debarcare la scară mare, ar trebui să dea de gândit tuturor posibililor adversari ai Alianței nord-atlantice. Aceștia nu ar trebui să se bazeze pe faptul că pot rezista prea mult și războiul ar putea trece într-o fază pozițională unde se face mai bine simțită economia de război, domeniu în care ei cred că au avantaj.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

„Nu este binevenit”: Varșovia nu l-a invitat pe ambasadorul Ungariei la începutul președinției poloneze a UE
Ce înseamnă oprirea gazelor rusești către Europa: Minus 6 miliarde de dolari pentru bugetul Rusiei, dar nici Ucraina nu mai primește taxe de tranzit
Continuă haosul în Coreea de Sud: Poliția nu a putut să-l aresteze pe președintele Yoon, după confruntări cu soldați plasați drept gărzi de corp
Finlandezii au arătat cum trebuie să lupți împotriva sabotajului: În maxim o oră, petrolierul secționa gazoductul Balticconnector și un alt cablu electric Estlink
Lukașenko vrea zece sisteme rusești de rachete balistice Oreșnik pe teritoriul Belarusului, dar „dacă rușii vor mai multe, vor fi mai multe”
Burduja demontează un fake news: Avem suficient gaz. Prioritatea zero este România, apoi Moldova. Sunt discuții pentru a ajuta și Ucraina cu tranzit
O idee curajoasă pentru contracararea șantajului rus: Moldova să ceară despăgubiri. Cu o parte din teritoriu ocupat din 1991, Rusia e cea care datorează zeci de miliarde
Hondurasul amenință că va închide bazele americane de pe teritoriul său dacă Trump îi expulzează cetăţenii
Hondurasul joacă tare și amenință SUA că va închide bazele americane de pe teritoriul său dacă Trump îi va expulza pe hondurieni din State
Președintele Taiwanului promite că va crește bugetul de apărare al insulei / Xi Jinping: Nimeni nu poate opri „reunificarea” Chinei cu Taiwanul
SUA lansează un proiect ambițios numit „Teoria minții”. Cu ajutorul AI vor fi prezise următoarele mișcări ale celor ce sunt o amenințare pentru America
Transnistria a rămas fără gaze. ”TiraspolTransgaz” sistează furnizarea de apă caldă și căldură către populație
Armata rusă are o listă de ținte din Japonia și Coreea. Planurile sunt foarte detaliate
Rușii nu au oprit atacurile nici în noaptea de Anul Nou. Peste 110 drone kamikaze au vizat teritoriului ucrainean
2025, suntem oficial „full acces” Schengen! Spațiul Schengen pe înțelesul tuturor, puncte de frontieră care au dispărut și ce trebuie să știi când pleci din România
În ultimul mesaj din 2024 Xi Jinping spune că reunificarea Chinei cu Taiwanul este inevitabilă și „nimeni nu o poate opri”
Moment istoric pentru R. Moldova: Prima zi fără gaz rusesc după 1945. Renunță Moscova atât de ușor la Transnistria?
Italia face eforturi pentru a bloca influența în creștere a Rusiei în Libia
Cazul avionului chinez L-15 Falcon care a „învins” avioane europene într-un stat din Africa. Dar cu motoare fabricate în Ucraina
Iohannis, mesaj de Anul Nou: 2025 va fi crucial. Cei care vor să ne întoarcă spre un trecut întunecat, nu vor reuși
Rezultatele suveranismului tip Orban: Economia a intrat în recesiune, iar Ungaria pierde definitiv un miliard de euro de la UE
Xi i-a spus lui Putin că China și Rusia merg întotdeauna „mână în mână” pe calea cea bună
Baze permanente SUA în Europa, scenariu ideal pentru România. Prezența militară rotațională costă în plus Pentagonul sute de milioane de dolari
Actualul președinte Milanović, foarte aproape să câștige din primul tur alegerile prezidențiale din Croația
Fico nu renunță la gazul rusesc și se plânge de ucraineni într-o scrisoare deschisă adresată liderilor europeni
Sfârșitul unei ere. Fostul președinte american Jimmy Carter a murit
Mai multe surse din anchetă arată că Azerbaijan Airlines ar fi fost doborât din greșeală de antiaeriana rusă cu un sistem Pantsir. Rusia nu neagă, dar nici nu confirmă
Rusia acuză că NATO vrea să transforme Moldova în hub militar pentru Ucraina, uitând de fapt că Armata rusă de ocupație e prezentă ilegal în Moldova
Zelenski: Putin a ales deliberat să atace masiv infrastructură civilă în ziua Crăciunului. Poate fi ceva mai inuman?
Crăciun Fericit și Sărbători Luminate din partea echipei DefenseRomania!

Ştiri Recomandate

Oreshnik maschează un eșec mare al Rusiei: Racheta intercontinentală RS-28 Sarmat e „imposibil” de interceptat doar că explodează în siloz la lansare
Zelenski: În primele zile ale invaziei, mi-au dat un ultimatum cu șase condiții / Dacă ar fi ocupat Ucraina, ”listele de execuții” includeau profesori, jurnaliști, preoți
Prezența rusă în estul Mediteranei, în pericol: Acordul cu Rusia pentru închirierea portului Tartus, reziliat de noile autorități siriene
Pace în maxim 100 de zile. SUA vor să oprească definitiv războiul din Ucraina, dar Putin ar putea să respingă condițiile lui Trump
Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
De ce se „tem” rușii după ce un avion american U-2 Dragon Lady a survolat Marea Neagră. Două mari gazoducte ar fi în mare pericol
Ceangăii: între mit și realitate. Cum apartenența la o etnie poate fi folosită de grupuri care militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc
”Groenlanda nu este necesară pentru noi, ci pentru securitatea internațională”. Trump crede că Danemarca nu este capabilă să păstreze insula
Gazul rusesc va continua să curgă spre Ungaria. Gazoductul Turk Stream rămâne funcțional, asigură Peter Szijjarto
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Expert ucrainean: Micile avansuri tactice ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe frontul din Ucraina se transformă în succese operativ-tactice
Compania germană de apărare KNDS Deutschland, joint-venture cu unul dintre reprezentanții complexului industrial de apărare ucrainean
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
Rusia dă târcoale rețelelor de comunicații din Europa. Aviația militară a Portugaliei, alarmată de o navă rusă de cercetare (Foto)
IDF lansează o operațiune de combatere a terorismului în Cisiordania / Șeful Statului Major General al Armatei Israeliene a anunțat că va demisiona
Cât de mult a crescut Armata României? În 2024, progresele au fost majore, dar obiectivul unei armate de 120.000 de militari e departe
SUA numesc clar Rusia „agresor”, însă războiul trebuie încheiat. Trump suspendă ajutoarele externe ordonând un audit, dar Ucraina ar putea avea o portiță
Rușii cred că e inutilă în fața rachetelor lor „Cupola de Fier” care va înconjura SUA. Revine Războiul Stelelor care a contribuit decisiv la prăbușirea URSS în anii '80
Șeful NATO l-a felicitat pe Trump: „Cu el în fruntea SUA, alianța pornește turbo, creștem cheltuielile și producția”. Franța și Germania și-au atins obiectivul NATO de 2%
CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu cu privire la reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale
Momentul simbolic de la Casa Albă în care fostul președinte democrat Joe Biden, alături de soția sa Jill Biden, predă puterea noului președinte american Donald Trump, însoțit de Melania Trump, prima doamnă a SUA
EXCLUSIV
Cu Biden s-a terminat o eră pentru Europa. Ne adaptăm și urcăm împreună în „trenul Mar-a-Lago” sau rămânem în gară irelevanți geopolitic?
Moment istoric pentru Anka-3 (Video): Primul avion stealth de luptă fără pilot al Turciei a lansat de la 6.000 metri altitudine muniție ghidată reală
Trupele ruse au avansat în trei direcții în Donețk. Militarii Azov încearcă să păstreze pozițiile în Torețk, dar Federația are „avantaj numeric și de echipamente”
Burduja i-a transmis lui Szijjarto că energia României rămâne în slujba românilor. „Preferăm ca Europa să depindă de gaz românesc, nu de rus”
Trump: Putin distruge Rusia, nu știu dacă vrea o înțelegere. Cele mai importante decizii și declarații din prima zi de mandat
Franța cere garanții pentru Ucraina în fața Rusiei. Macron, după învestirea lui Trump: Războiul nu se va opri nici mâine, nici poimâine
Rusia lansează rachete „nucleare false” Kh-55SM pentru a lovi şi intimida Ucraina: Doar că se confruntă cu o rată impresionată de interceptare de 85%
Donald Trump, al 45-lea și 47-lea președinte al SUA: De azi începe epoca de aur a Americii. SUA vor canalul Panama și declară China, „obiectiv principal”
În ziua inaugurării lui Trump, Putin vrea dialog: “Salutăm declarațiile despre necesitatea evitării unui al treilea război mondial”
Trump devine de iure cel mai puternic om din lume. Concomitent Biden a semnat un ultim val de grațieri invocând „furia lui Trump”
pixel