70% din totalul exporturilor UE către SUA sunt supuse unor tarife de 20% sau mai mult.
Douăzeci de aliați NATO au încheiat cea de-a 53-a ediție a exercițiului Baltic Operations 2024 (BALTOPS-24) la Kiel, Germania, pe 20 iunie 2024.
La exercițiul de 21 de zile din regiunea Baltică au participat peste 50 de nave, 85 de avioane și aproximativ 9.000 de militari.
Viceamiralul Thomas Ishee, comandantul Forțelor Navale de Lovire și Sprijin NATO (STRIKFORNATO) și al Flotei a 6-a a SUA, a reflectat asupra importanței critice a NATO în regiune și cât de total este BALTOPS-24 în avansarea obiectivelor comune ale aliaților în zona Baltică.
"BALTOPS-24 nu este doar cea mai mare ediție din istoria sa de 53 de ani, ci și prima în aproape 30 de ani în care toți participanții sunt aliați NATO," a declarat viceamiralul Ishee, citat de serviciul de presă al Flotei a șasea americane. "Națiunile NATO reprezintă aproape toți cei 8.000 km de coastă baltică. Sunt opt din cele nouă națiuni de la Marea Baltică care împărtășesc valori pentru libertatea de navigație și utilizarea legitimă a Mării Baltice."
Exercițiul a început cu o conferință preliminară, pe 4 iunie, în Klaipeda, Lituania, unde statul major al exercițiului și liderii seniori s-au întâlnit pentru a finaliza scenariul și operațiile și pentru a discuta provocările maritime unice și oportunitățile din regiunea Baltică.
"Începând din 1972, BALTOPS continuă să construiască încredere, să promoveze înțelegerea și interoperabilitatea sporită în domeniile maritim, aerian, terestru și spațial", a spus viceamiralul Ishee. "Dar, mai important, reunirea atâtor națiuni demonstrează forța, hotărârea și angajamentul nostru colectiv față de securitatea regională a Mării Baltice."
Pe 8 iunie, a debutat etapa de exercițiu pe mare, cu 30 de nave de război NATO navigând împreună într-una dintre cele mai mari formații maritime din istoria regiunii.
BALTOPS 24 a simulat o operație multinațională desfășurată în toate mediile, în care forța principală a fost debarcată.
Anul acesta, a fost constituită cea mai mare coaliție de forțe amfibii în Marea Baltică, cu patru Grupuri Amfibie Operative (Amphibious Task Groups - ATG) și Unități Multinaționale Operative (Multinational Task Units – MTU) care au exersat capabilități amfibie în Skrunda, Letonia; Gotland, Suedia; Utska, Polonia; și Putlos, Germania. Fiecare zonă a prezentat provocări unice pentru operațiile amfibie integrate, care au fost valorificate de echipele multinaționale de asalt amfibie pentru a exersa împreună.
Pe mare, nava de asalt amfibie USS Wasp (LHD 1) și nava de transport amfibie USS New York (LPD 21) ale Marinei SUA, portavionul Marinei Spaniole - Juan Carlos I (L 61) și nava de asalt amfibie a Marinei Franceze - portelicopterul Mistral (L 9013) au fost esențiale pentru integrarea capabilităților amfibie la BALTOPS-24. Pe uscat, forțele armate din mai mult de opt națiuni NATO au efectuat antrenamente de război urban; recuperare tactică a personalului; incursiuni aeriene; debarcări pe plajă; deplasări prin păduri; desfășurare de sisteme HIMARS M142; salturi cu parașuta în teritoriu contestat simulat și asalturi amfibii la scară completă asupra unei forțe adverse.
"[BALTOPS-24] este un exercițiu multidisciplinar, care cuprinde mai multe domenii de război, în special operațiile amfibie, care sunt o componentă foarte importantă pentru LHD Mistral," a spus căpitanul Olivier Roussille din Marina Franceză, comandantul FS Mistral. "Obiectivul [exercițiului] este de a contribui la reasigurarea NATO în regiune și de a construi o moștenire durabilă în beneficiul apărării colective, în timp ce întărim legăturile și interoperabilitatea cu marinarii flotelor aliate."
Această ediție a BALTOPS-24 a găzduit și cea mai mare coaliție de forțe destinată combaterii minelor (mine countermeasure - MCM) reunită vreodată în NATO. Cu efective totale de peste 700 de militari, 20 de nave de suprafață, 20 de sisteme fără echipaj și două elicoptere MH-60S Seahawk, forțele suedeze, franceze, norvegiene, olandeze și americane au scanat fundul mării pentru a construi o imagine operațională, au exersat localizarea minelor cu mijloace de suprafață, au desfășurat Sistemul Aeropurtat de Neutralizare a Minelor pentru recuperarea din aer a minelor și au finalizat colaborarea multinațională MCM cu un exercițiu de luptă MCM.
"BALTOPS ne permite să ascuțim sabia capabilităților noastre MCM, dar aduce împreună și toți partenerii NATO care ar putea intra și elimina amenințarea cu mine", a spus căpitanul Scott Hattaway, director al Centrului de Dezvoltare pentru Războiul Naval de Suprafață și Mine (Naval Surface and Mine Warfighting Development Center - SMWDC) și director pentru toate activitățile MCM în timpul BALTOPS-24. "Nici o țară nu intră singură într-o operație MCM. Ne antrenăm acum ca o forță internațională pentru momentul în care vom face asta în realitate."
Pe mare, navele de război NATO au efectuat exerciții de manevră tactică, antrenamente de război antisubmarin, trageri de artilerie cu calibru mic și exerciții de apărare antiaeriană. Deosebit de notabil a fost faptul că, alianța a practicat integrarea capabilităților medicale cu navele amfibie: USS Wasp, USS New York, HNLMS Johan de Witt (L 801) din Țările de Jos și Juan Carlos I, simulând un exercițiu de victime în masă și transferul pacienților între nave.
Pe lângă pregătirea medicală, echipa NATO a practicat și integrarea personalului de sprijin spiritual. Șaptesprezece capelani, specialiști în programe religioase și asistenți din 10 națiuni NATO au participat la o conferință la bordul navei amiral a Flotei a șasea, USS Mount Whitney, pentru a învăța despre inițiativele NATO de Interoperabilitate a Sprijinului Spiritual (Spiritual Support Interoperability – SSI). Ulterior, capelanii olandezi, finlandezi și americani s-au întâlnit la bordul HNLMS Johan de Witt pentru a discuta despre cum capelanii multinaționali ar putea sprijini o forță multinațională.
Tot pe mare, militari din Marina Regală Britanică, Marina Lituaniană și Marina SUA au efectuat operații comune de recuperare a personalului. În timpul operației, o mică ambarcațiune a Marinei Regale Britanice a plasat în Marea Baltică atât un manechin, cât și un specialist în Supraviețuire, Diversiune, Rezistență și Evadare (Survival, Evasion, Resistance, and Escape - SERE). După primirea unei cereri de recuperare, nava lituaniană LNS Skalvis (P14) a recuperat manechinul, un elicopter MH-60S Sea Hawk atașat la HSC-28 (Escadrila 28 Luptă Navală a Marinei SUA) a desfășurat un salvamar în apă și a recuperat supraviețuitorul în viață, care a fost dus ulterior pe una dintre navele Marinei Regale Britanice, HMS Example.
Ofițerii de legătură au avut o contribuție esențială în coordonarea forțelor.
Toate aceste evenimente - fie pe mare, pe uscat sau în aer - au fost planificate și coordonate cu ajutorul unei coaliții multinaționale substanțiale de ofițeri de legătură care, au operat din sediul STRIKFORNATO situat în Oeiras, Portugalia. Acești ofițeri de legătură au fost canalul prin care directivele, informațiile și cererile au circulat, făcând legătura între nivelurile de comandă, unitățile operaționale și elementele de sprijin, acționând ca o inimă a exercițiului BALTOPS-24.
De o semnificație specială, pentru prima dată în istoria BALTOPS, aproape toți cei 8.000 de kilometri de coastă baltică sunt protejați de aliații NATO. Acest lucru este posibil doar datorită aderării Finlandei în 2023 și aderării mai recente a Suediei, pe 7 martie 2024.
"De când ne-am alăturat acum trei luni, este important pentru Suedia să arate că noi, ca națiune, contribuim la securitatea și stabilitatea în regiunea Mării Baltice, deoarece este terenul nostru de acasă," a declarat locotenentul Tobias Irebro, ofițer de legătură cu Marina Suedeză. "De asemenea, ne permite să arătăm că suntem un contribuitor implicat, în calitate de nou aliat. Este, de asemenea, foarte important pentru țările baltice să exerseze securitatea și stabilitatea în regiune, deoarece depind de mare ca un activ logistic principal pentru import și export."
Privind spre viitor, pregătirile au început deja pentru exercițiul de anul viitor, care va ține cont de lecțiile valoroase învățate la BALTOPS-24 și va urmări să extindă realizările acestuia în BALTOPS-25.
România a participat la BALTOPS 24 cu un detașament de militari de la Regimentul 307 Infanterie Marină „Heracleea”, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Navale Române. Cei 42 de infanteriști marini au fost ambarcați la bordul navei poloneze de minare și desant „Torrun”. Pe parcursul exercițiului, aceștia au participat la secvențe tactice navale specifice luptei de suprafață, luptei antisubmarin, acțiunilor de deminare și a celor amfibie.
Comentariul autorului: Impresionanta desfășurare de forțe, care prin natura operației exersate amintește de celebra debarcare din Normandia, a depășit faza de manifestare a supremației operaționale, tactice și tehnologice a NATO. În contextul actual, BALTOPS s-a transformat într-un puternic instrument de reasigurare a aliaților europeni precum și în unul de descurajare.
NATO a exersat la scară completă o operație de debarcare, care este una extrem de complexă având multe variabile în evoluție, amice și inamice. Sprijinul pentru debarcare a fost total, inclusiv pe componenta de luptă antimină. În acest domeniu al minelor navale, adversarul joacă asimetric și imprevizibil punând trupelor NATO probleme mari de mobilitate și supraviețuire prin folosirea multor mine - mijloace ieftine dar eficace.
Operația de debarcare este esențială pentru a putea manevra la scară mare într-un eventual război și pentru a câștiga/menține inițiativa strategică și operațională. Faptul că NATO a reușit să transpună în practică, cu forțe înalt înzestrate tehnologic, un scenariu de debarcare la scară mare, ar trebui să dea de gândit tuturor posibililor adversari ai Alianței nord-atlantice. Aceștia nu ar trebui să se bazeze pe faptul că pot rezista prea mult și războiul ar putea trece într-o fază pozițională unde se face mai bine simțită economia de război, domeniu în care ei cred că au avantaj.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
70% din totalul exporturilor UE către SUA sunt supuse unor tarife de 20% sau mai mult.
Micul stat baltic continuă să-și dezvolte infrastructura militară, mai ales în zona Mării Baltice.
Încă de anul trecut, Ucraina s-a concentrat asupra atacurilor asupra infrastructurii petroliere și militare ale Rusiei, situate în spatele liniilor inamice. Au vost vizate în special marile depozite de arme și muniții, precum și facilitățile de petrol și gaze.
NATO rămâne garantul apărării noastre colective, iar angajamentul României de a-şi respecta obligaţiile în cadrul Alianţei este de neclintit, a afirmat, duminică, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, în mesajul transmis cu ocazia Zilei NATO în România şi a aniversării a 21 de ani de la aderarea ţării noastre la Alianţa Transatlantică.
Ziua NATO în România este marcată, în 2025, la 6 aprilie. Această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, începând cu anul 2005, în baza Legii 390/2004. Aderarea la NATO e unul din cele mai importante momente din istoria țării noastre, România fiind azi sub o umbrelă de securitate de care nu a beneficiat niciodată în istoria sa. Aderarea însă la cea mai puternică alianță militară defensivă din istoria omenirii nu a fost un proces simplu iar pe lângă diplomația politică, la proces a participat și diplomația militară și mai ales Armata României prin sacrificiile pe care le-a făcut în teatrele de operații.
China va impune taxe vamale de 34% asupra tuturor importurilor din SUA începând cu 10 aprilie. Beijingul ripostează imediat și extrem de dur tarifelor impuse de americani.
Consilierul pentru securitate națională și echipa au împărtășit „informații sensibile” în chat-urile de grup din aplicație, spun sursele Politico.
În urma anunțului de noi tarife de către SUA, care vor afecta și țările europene, diplomația ungară a criticat Uniunea Europeană.
Guvernul ungar a anunțat joi că a decis să se retragă din acordul privind Curtea Penală Internațională (CPI), la scurt timp după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu, pentru care CPI a emis un mandat de arestare, a sosit în țară pentru o vizită de stat.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr a participat în zilele de 2 și 3 aprilie, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din țările membre ale Uniunii Europene, care a avut loc la Varșovia, în Polonia.
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susținut o declarație de presă (joi, 3 aprilie), la ora 6 dimineața (ora României), din Samarkand, Uzbekistan, în urma anunțului cu privire la noi tarife globale anunțate de Statele Unite.
Ambasadorul ucrainean în Polonia, Vasyl Bodnar, a stârnit indignare declarând că țările care nu își trimit trupele în Ucraina ca parte a unei „misiuni de menținere a stabilității” nu vor putea lua parte la reconstrucția postbelică a țării.
Ministrul Angel Tîlvăr, a dispus, la sfârşitul lunii februarie, verificări la nivelul întregii structuri de forţe a Armatei României privind posibilitatea ca militari activi, aflați în perioadă de suspendare temporară a raporturilor de serviciu cu instituţia, să fi desfăşurat activităţi în companii private de securitate româneşti, care au activat recent în Republica Democratică Congo.
Oficial, partea rusă nu a acceptat și nici nu a respins încetarea focului; negocierile sunt încă în desfășurare. O serie de politicieni ucraineni și ruși au comentat propunerea. Partea rusă aude, însă, și opinii negative. Ryabkov este unul dintre criticii propunerii americane.
Statele Unite trimit un al doilea portavion în Orientul Mijlociu, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Sean Parnell, invocând protecția fluxurilor comerciale în regiune, relatează Agerpres, AFP și Reuters. E vorba de portavionul USS Carl Vinson.
O brigadă germană de blindate a intrat în serviciu în Lituania, pe flancul estic al NATO.
China a lansat marți dimineață un exercițiu militar masiv în apropiere de Taiwan, fără o notificare prealabilă. Potrivit armatei chineze, acesta este un avertisment pentru guvernul taiwanez, ai cărui membri i-a descris drept „separațiști” și „paraziți” care conduc insula către război.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că Uniunea Europeană va fi pregătită să ia măsuri de represalii împotriva tarifelor comerciale ale SUA, dacă este necesar. Acest lucru este raportat de agenția Reuters.
China și Rusia vor fi „prieteni pentru totdeauna, niciodată dușmani”, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi într-o declarație publicată marți în timpul unei vizite la Moscova, în care a salutat, de asemenea, semnele de normalizare a relațiilor dintre Washington și Moscova.
Ungaria a intrat sub lupa Berlinului, atitudinea aproape frățească față de Rusia - în contextul războiului din Ucraina - i-ar putea aduce lui Orban un răspuns european mai puternic.
Este știut faptul că vecinii ungari ”au pus talpă” la toate sancțiunile UE privind Rusia și au urmărit doar propriul beneficiu economic (cumpărând în continuare gaze) în dauna unității europene.
Chiar și fără Statele Unite, țările europene ale Alianței Nord-Atlantice au suficienți soldați și arme pentru a face față Rusiei, arată o analiză realizată de revista Der Spiegel.
Un tribunal francez a găsit-o pe liderul Raliului Național (RN) de extremă dreapta, Marine Le Pen, vinovată de deturnare de 470.000 de euro de la Parlamentul European.
Alegerile în Ucraina ar putea avea loc încă din această vară. Actualul șef al statului, Volodimir Zelenski, intenționează să candideze pentru un alt mandat, transmite The Economist, citând sursele sale din guvernul ucrainean.
Președintele american Donald Trump a amenințat duminică Iranul cu bombardamente și tarife secundare dacă Teheranul nu ajunge la un acord cu Washingtonul cu privire la programul său nuclear.
Ministerul rus al Apărării a anunțat duminică (30.03.2015) că forțele ruse au capturat satul Zaporojie din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Localitatea este situată la numai șapte kilometri de granița cu regiunea centrală Dnipropetrovsk. Informația a fost publicată de agenția de presă slovacă TASR, care a preluat o știre pe acest subiect de la AFP.
O limuzină Aurus Senat, care face parte din flota oficială a președintelui rus Vladimir Putin, a luat foc pe străzile Moscovei pe 29 martie.
Președinții Finlandei și SUA s-au întâlnit pentru a conveni asupra achiziției de spărgătoare de gheață pentru SUA.
Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să remobilizeze o armată uriașă la aproximativ un an după orice încetare a focului sau acord de pace în Ucraina.
Secretarul apărării american, Pete Hegseth, a declarat sâmbătă că alianţa de securitate dintre ţara sa şi Japonia "va continua să fie piatra de temelie a păcii şi prosperităţii" în Indo-Pacific, la un eveniment de comemorare a 80 de ani de la Bătălia de la Iwo Jima
Regiunea arctică este un subiect de interes crescând în rândul puterilor mondiale. Rusia și-a sporit prezența militară în regiune în ultimii ani, modernizându-și bazele, instalând sisteme suplimentare de apărare aeriană și introducând noi spărgătoare de gheață nucleare pentru a facilita traficul pe tot parcursul anului. China nu este atât de prezentă militar, dar este evident interesată din punct de vedere economic de zona care este considerată ultima parte necucerită a lumii.
Potrivit The New York Times, Israelul se pregătea să lanseze o operațiune militară de amploare ca viza instalațiile nucleare iraniene încă din mai 2025. Cu toate acestea, planul a fost amânat în urma unei decizii a președintelui american Donald Trump.
În cursul nopții de 24.04.2025, trupele ruse au executat un nou atac masiv cu drone și rachete asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. În primul rând, armele rusești au atacat facilitățile industriei militare din Kiev și din regiune. Coloane de fum negru formate după sosirile de drone și rachete au fost observate de locuitorii Kievului în diferite zone. Printre altele, incendiile au provocat daune unei întreprinderi implicate în producția de componente pentru vehiculele blindate ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Portugalia a făcut un pas decisiv către modernizarea forțelor sale aeriene, afirmându-și intenția de a achiziționa avionul de luptă F-35 Lightning II, construit în SUA, ca succesor al flotei sale învechite de F-16 Fighting Falcon. Anunțul, făcut de generalul Jooo Cartaxo Alves, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene (CEMFA), în cadrul Conferinței portugheze pentru Apărare Națională din 22 aprilie 2025, indică o schimbare importantă adusă strategiei de apărare a Portugaliei.
În timp ce dronele și rachetele rusești au țintit capitala Ucrainei, președintele american Donald Trump a declarat încă o dată că un acord de pace cu Rusia este practic încheiat - declarație făcută la conferința de presă din Biroul Oval din 24 aprilie.
Guvernul chinez a interzis Coreei de Sud să exporte produse din domeniul apărării în Statele Unite dacă acestea sunt fabricate din minereuri de pământuri rare din China, potrivit Korea Economic Daily. Companiile sud-coreene se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea Chinei, care a instruit guvernul și întreprinderile sud-coreene să verifice produsele exportate către Statele Unite pentru a se asigura că acestea nu conțin materiale chinezești din pământuri rare.
Compania Northrop Grumman a dezvăluit recent ca a înregistrat o nouă pierdere de 477 de milioane de dolari în cadrul programului B-21 Raider, în contextul în care se confruntă cu creșterea costurilor de producție pentru construirea noului bombardier stealth al Forțelor Aeriene ale SUA.
Președintele Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului rus), Valentina Matvienko, a declarat, pe 23.04.2025, că Federația Rusă nu va participa niciodată la negocieri în care se discută despre introducerea trupelor NATO în Ucraina. O astfel de idee nu poate fi susținută de Moscova sub nicio formă.
Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a profitat miercuri de discursul anual în fața parlamentului pentru a trimite un mesaj dur liderilor ruși, în timp ce războiul continuă în Ucraina vecină, întrebând: 'Nu aveți destul pământ?', relatează Agerpres, citând ABC News și AP.
Într-un videoclip publicat pe rețelele sociale, compania rusă de stat Rosoboronexport a prezentat o gamă de echipamente militare, inclusiv avionul multirol MiG-35, dar și un tanc principal de luptă T-90MS, un obuzier autopropulsat 2S40 Floks, precum și un sistem de apărare aeriană Pantsir-S1M . Acestea au fost anunțate în contextul expoziției SITDEF 2025, care va avea loc săptămâna viitoare la Lima, în Peru pe continentul sud-american. O regiune considerată ca fiind de fapt „curtea din spate” a SUA, unde americanii exercită o influență majoră, influență contestată și de chinezi.
Vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko a reafirmat miercuri, în ziua în care la Londra au loc întâlniri privind o posibilă încetare a focului între emisari ai guvernului său, parteneri europeni ai Ucrainei şi Statele Unite, că Kievul nu va recunoaşte Peninsula Crimeea ca teritoriu al Rusiei, informează Agerpres și EFE.
Potrivit surselor media britanice, șefii diplomațiilor din Franța, Germania, Regatul Unit și Ucraina și-au suspendat planurile de a participa astăzi, 23 aprilie, la discuțiile de la Londra cu privire la identificarea modalităților de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
În 2024, Ucraina a distrus arsenalele de rachete 23, 67 și 107 ale Direcției Principale Rachete și Artilerie (GRU) a Ministerului Apărării al Federației Ruse, fără a pune la socoteală alte mari depozite de muniție rusești, iar „al doilea sezon” de atacuri care a vizat stocurile de rachete rusesti a început cu distrugerea Arsenalului 51 de lângă Moscova.
Compania Lockheed Martin intenționează să integreze tehnologiile pe care le-a dezvoltat ca parte a ofertei sale respinse pentru platforma Next Generation Air Dominance a Air Force în F-35 și F-22 Raptor pentru a crea un avion de luptă “supercharged” de generația a cincea, au declarat directorii companiei.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 30 aprilie 2025, ora 14:00, la Palatul Cotroceni.
O nouă înregistrare video a confirmat că Rusia utilizează în prezent sisteme nord-coreene de lansatoare multiple de rachete (MLRS) M1991 de 240 mm pe câmpul de luptă din Ucrainei. Imaginile, publicate de jurnalistul ucrainean Iurii Butusov, arată trupele ruse instalând ,,cuști antidrone'' improvizate pe aceste lansatoare de rachete nord-coreene în interiorul unui hangar militar.
La Bruxelles, pe 9 aprilie 2025, Germania, Letonia și Norvegia au încheiat un acord pentru achiziționarea în comun de mine antitanc DM22, după cum informează Bundeswehr. Această inițiativă, prezentată în timpul celei de-a 115-a sesiuni a Conferinței NATO a Directorilor Naționali pentru Armamente (CNAD), semnifică un angajament european din ce în ce mai mare de a eficientiza achizițiile în sectorul apărării, în conformitate cu directivele NATO și ale Uniunii Europene.
La 14 aprilie 2025, Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) a interceptat o formațiune de șase aeronave militare rusești care operau în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska, la aproximativ 250 de mile marine (aproximativ 463 de kilometri) de insula Shemya.
Au avut loc explozii la o fabrică de arme din regiunea Vladimir, Rusia, pe 22 aprilie, provocând un incendiu, lucru raportat chiar de Ministerul rus al Apărării pe canalele de Telegram. Teoretic, potrivit rușilor, incendiul masiv a început din cauza ... nerespectării protocoalelor. Martorii spun că au auzit explozii succesive, asemenea unor atacuri țintite.
Institutul japonez iQPS (Q-shu Pioneers of Space) din cadrul Universității Kyushu va furniza Direcției Principale de Informații a Forțelor Armate ale Ucrainei (GUR) imagini satelitare obținute prin tehnica de scanare cu radare cu apertură sintetică (SAR).
Emisarul american Steve Witkoff va efectua o nouă vizită săptămâna aceasta în Rusia pentru consultări privind planul Casei Albe de soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, relatează Agerpres și EFE.
Pentru a ține pasul cu provocările câmpului de luptă în secolul XXI, în special cu amenințarea pe care o reprezintă Moscova, Ministerul Apărării din Marea Britanie a lansat un program pentru înlocuirea tancului principal de luptă Challenger 2, aflat în serviciu de mult timp. Succesorul său, Challenger 3, este dezvoltat de Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL), un parteneriat între BAE Systems din Marea Britanie și gigantul german Rheinmetall. Challenger 3 ar trebui să fie un tanc cum nu s-a mai văzut. Doar că experții americani au dubii mari că proiectul va fi finalizat de britanici.
Kremlinul a declarat marți că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Agerpres, EFE și Reuters.
La sfârșitul anului trecut, forțele ucrainene au desfășurat prima operațiune ofensivă exclusiv robotizată cu zeci de drone de diferite tipuri și vehicule fără pilot echipate cu mitraliere, răspândind haos și panică în rândul trupelor ruse „luate prin surprindere” în apropierea satului Liptsi, regiunea Harkov, a scris The Telegraph în articolul său din 22 aprilie dedicat armatei de roboți a Ucrainei.
Ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, a calificat „încetarea focului de Paște” decretată de Vladimir Putin drept o operațiune de PR menită să îl liniștească pe președintele american Donald Trump, relatează Radio Europa Liberă/Radio Liberty pe 22 aprilie.
Militarii britanici au urmărit și distrus cu succes un roi de drone în timpul testării unei noi arme cu microunde, RF DEW, a comunicat Ministerul britanic al Apărării. Testele, desfășurate la un poligon militar din vestul Țării Galilor, au fost cele mai importante de până acum ale armatei britanice care au implicat roiuri de drone. În timpul unui singur atac, au fost distruse două roiuri. În total, sistemul a urmărit și a dezactivat peste 100 de drone.
Biroul de presă al Serviciului rus de informații externe (SVR) a publicat recent un articol în care sugerează că Rusia și Washingtonul ar trebui să lupte împreună împotriva „eurofascismului”, identificând Franța și Marea Britanie drept principalii ideologi ai acestui curent.
Producătorii americani de drone se confruntă cu o dependență gravă de componentele chinezești în produsele lor, potrivit Forbes. Ca parte a pregătirii forțelor armate ale Statelor Unite pentru o posibilă confruntare în regiunea Pacificului, Pentagonul se confruntă cu noi provocări legate de producția în masă a dronelor.
Rusia a lansat un atac masiv cu dronă asupra orașului portuar ucrainean Odesa în noaptea de 21 aprilie, rănind cel puțin trei persoane, au declarat autoritățile locale.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane din Federația Rusă, parte a comapaniei de stat Rostec, a anunțat că, pe 19.04.2025, un nou lot de bombardiere de front modernizate de tip Su-34M a fost furnizat la trupe.
În Elveția, mai multe partide politice cer guvernului să renunțe la avioanele de luptă americane F-35. Pentru a convinge Consiliul Federal să anuleze contractul de achiziție a F-35, în țară a fost lansată o petiție semnată de mii de cetățeni. Parti Socialiste Suisse (PS), Parti Écologiste Suisse (Verzii) și Le Center sunt în favoarea reexaminării poziției cu privire la achiziționarea acestui tip de aeronavă.
Încercările administrației americane de a găsi soluții de compromis pentru încheierea păcii în Ucraina au o aparență pozitivă atunci când sunt privite teoretic și sunt raportate la normalitatea societăților care trăiesc în pace, însă devin total nerealiste și chiar fac mai mult rău evoluției procesului de pace atunci când sunt aduse în planul realității din teren, respectiv al situației concrete dintre Ucraina și Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept „pozitive” recentele remarci ale SUA care sugerează că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, vorbind în cadrul unui briefing organizat pe 21 aprilie, potrivit The Guardian.