Americanii au schimbat garda în Marea Mediterană: Portavionul Harry S. Truman a traversat Strâmtoarea Gibraltar
Canalul rusesc de Telegram “Linia operativă” a informat, pe 30.08.2022, că portavionul american Harry S. Truman (CVN-75) a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a ieșit din Marea Mediterană. Nava se deplasează către baza de dislocare permanentă din Norfolk, după o misiune de opt luni îndeplinită în regiune.
USS Harry S. Truman, photo source US Navy
Portavionul american Harry S. Truman a fost înlocuit în Marea Mediterană de portavionul George H.W. Bush (CVN-77), care a traversat Strâmtoarea Gibraltar în dimineața zilei de 25.08.2022. Din gruparea navală a portavionului fac parte crucișătorul USS Leyte Gulf (CG-55) și distrugătoarele USS Delbert D. Black (DDG-119), USS Truxtun (DDG-103), USS Farragut (DDG-99) și USS Nitze (DDG-94).
La bordul portavionului George H.W. Bush este ambarcată Aripa 7 Aviație, dislocată la stația aeriană navală Oceana din Virginia, care include un total de nouă escadroane și detașamente echipate cu aeronave F/A-18E/F, EA-18G, E-2D, C-2A și MH-60S/R.
În ultimele zile, cele două portavioane americane au navigat împreună în Marea Ionică, demonstrând angajamentul SUA față de aliații și partenerii regionali ai NATO.
Portavionul USS Harry S. Truman și gruparea navală a acestuia au intrat în Marea Mediterană pe 14 decembrie 2021, după desfășurarea pe Coasta de Est începând din 01 decembrie.
La sfârșitul lunii decembrie, conducerea Pentagonului a modificat planul de marș al portavionului, care urma să se deplaseze în Orientul Mijlociu. Astfel, acesta a primit ordin să rămână în Marea Mediterană, pe fondul crizei din Ucraina.
Navele americane din Marea Mediterană au activat în regiune în condițiile unei prezențe intensificate a Forțelor Navale ale Federației Ruse. La începutul anului 2022, Rusia a format în estul Mării Mediterane o escadră ce a inclus două submarine, două crucișătoare, două distrugătoare și două fregate aparținând Flotei de Nord, Flotei din Oceanul Pacific și Flotei din Marea Neagră.
Începând din 24 august, mai multe nave rusești aparținând Flotei de Nord au părăsit Marea Mediterană, îndreptându-se către Severomorsk. Este vorba, în primul rând, de crucișătorul purtător de rachete Mareșal Ustinov și distrugătorul Viceamiral Kulakov.
Astfel, se poate aprecia că situația încordată existentă în Marea Mediterană în ultimele opt luni începe să se detensioneze. Deși grupările navale ale celor două părți, respectiv Rusia și SUA (NATO), vor continua să se monitorizeze și vor încerca să se blocheze reciproc, amploarea activităților va scădea, chiar dacă ostilitățile din Ucraina nu dau semne că ar urma să se încheie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News