Fostul șef al forțelor terestre ale Armatei belgiene: „În câteva ore de la începerea unui război, militarii noștri se vor apăra cu pietre”
Generalul-locotenent în retragere Marc Thys, fost șef al forțelor terestre ale Armatei belgiene, atrage atenția privind stocurile europene de arme, care au scăzut la un nivel record.
Îngrijorarea se face tot mai simțită în capitalele europene, atunci când vine vorba de producția industrială militară, subfinanțată timp de trei decenii, după dispariția Uniunii Sovietice. Efectele se văd acum, odată cu nevoia de a susține Ucraina pe termen lung pentru a face față invaziei ruse.
După invazia pe scară largă a Ucrainei, din februarie anul trecut, guvernele occidentale au furnizat Kievului muniție pentru a-l ajuta să respingă atacurile Rusiei.
Stocurile de arme ale Europei au scăzut la niveluri record, iar repornirea rapidă pentru a produce cantități suficiente de arme și echipamente este imposibilă fără a afecta economiile statelor UE. Norocul Europei este că și complexul militaro-industrial al Rusiei se află într-o situație vulnerabilă, oricât s-ar strădui propaganda rusă să-i ascundă problemele.
Armata belgiană primea muniție de 15 milioane de euro anual
Confirmarea situației îngrijorătoare vine din Belgia - și anume, armata belgiană este atât de lipsită de muniții, încât militarii„ar trebui să arunce cu pietre” la scurt timp după începerea oricărui conflict, spune generalul-locotenent în retragere Marc Thys, fost șef al forțelor terestre ale Armatei belgiene, citat de Politico.
Marc Thys, care s-a retras recent cu gradul de general-locotenent, a declarat marți la VRT că asigurarea stocurilor de muniție, pentru a se apăra împotriva unui atac de câteva săptămâni, ar necesita o investiție de maxim 7 miliarde de euro, ceea ce este departe de ceea ce alocă guvernul în prezent.
Obuzier american M777 de 155 mm
Gen-lt. Marc Thys dezvăluie ce sumă era alocată pentru cumpărarea muniției Armatei belgiene.
„Aveam 15 milioane de euro pe an pentru a cumpăra muniție, dar acum bugetul crescut la 150 de milioane de euro”, a spus Thys. „Dacă izbucnește războiul aici, va trebui să aruncăm cu pietre după doar câteva ore din cauza lipsei de muniție”, a adăugat el.
Lipsa de muniții este cronică, iar industria militară din Belgia ar avea nevoie de investiții în valoare de 5-7 miliarde de euro pentru a putea susține un război de 30-60 de zile, susține generalul.
Deși un atac rusesc asupra Belgiei este improbabil, situația este, oarecum, valabilă pentru multe state UE. Deficitul de arme și muniții este unul generalizat și pune în evidență dificultățile Europei de a-și onora promisiunile făcute Ucrainei privind furnizarea unui milion de proiectile pe parcursul a 12 luni.
Politico remarcă faptul că industria belgiană începe să se miște. În noiembrie, guvernul belgian a semnat un contract de două decenii cu producătorul local de arme FN Herstal, inclusiv muniție, dar livrările cantităților convenite vor dura.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News