Apropierea dintre Moscova și talibani continuă. Mișcarea afgană va fi scoasă de pe lista Rusiei privind organizațiile teroriste
Mișcarea talibană afgană poate fi eliminată de pe lista organizațiilor interzise a Rusiei, a raportat luni diplomatul Zamir Kabulov, directorul Departamentului Asia din cadrul Ministerului rus de Externe.
Potrivit TASS, reprezentanții diplomației ruse, Ministerul Justiției și alte autorități au fost de acord cu procedura.
„Este necesar (ștergerea talibanilor de pe listă). Fără aest lucru, ar fi prematur să vorbim despre recunoaștere. Negocierile pe această temă sunt în desfășurare. Conducerea de vârf a Rusiei a fost informată cu privire la toate considerentele”, a adăugat diplomatul.
Talibanii au fost desemnați oficial ca organizație teroristă în Rusia în martie 2003, pe baza deciziei Curții Supreme. Din august 2021, când această mișcare a recăpătat puterea după retragerea forțelor americane din Afganistan, Moscova a stabilit treptat relații diplomatice cu talibanii, reprezentanți ai mișcării au vizitat și Rusia în repetate rânduri.
Kabulov a declarat deja la mijlocul lunii mai că relațiile dintre talibani și Moscova sunt în creștere, despre care spune că este împiedicată de „unele restricții politice”.
În septembrie anul trecut, înainte de întâlnirea așa-numitului format Moscova privind Afganistanul de la Kazan, Rusia, cu participarea delegațiilor din Arabia Saudită, Qatar, China, Emiratele Arabe Unite, Turcia și alte state, în special din Asia Centrală, diplomatul rus Kabulov declara:
„În esență, nu îi considerăm teroriști. Dovada acestui lucru este chiar cursul vieții”, a declarat Kabulov, un înalt diplomat rus și trimisul special al președintelui rus pentru Afganistan, într-un interviu acordat televiziunii ruse RTVI , explicând cum este posibil ca reprezentanții unei organizații teroriste să intra pe teritoriul Rusiei cu impunitate.
În plus, China l-a recunoscut pe Bilal Karimi, un fost purtător de cuvânt al talibanilor, drept trimis oficial la Beijing.
Totuși, ministerul chinez de Externe a emis o declarație imediat după acreditările lui Karimi, în ianuarie anul acesta, potrivit căreia mișcarea nu înseamnă recunoașterea oficială de către Beijing a actualului regim din Afganistan.
Totuși, așa cum sublinia televiziunea din Qatar Al Jazeera, relațiile comerciale ale Chinei cu regimul taliban s-au intensificat. Mai multe companii chineze au încheiat anul trecut acorduri comerciale cu guvernul taliban, dintre care cel mai important țin de extracția petrolului.
Washingtonul nu i-a desemnat pe talibani drept organizație teroristă nici măcar în anii 2001-2021, când insurgenții afgani au ucis câteva mii de soldați americani în țară.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News