Ar trebui România să intercepteze drone rusești deasupra Ucrainei? De ce o astfel de acțiune nu înseamnă implicarea României în război
Există discuții la nivel aliat, dar departe de a exista și un consens, despre angajarea dronelor și rachetelor de către România și Polonia, deasupra teritoriului Ucrainei, care zboară pe direcția celor două state NATO.
Complex românesc antiaerian Gepard (Ghepard), utilizat cu succes inclusiv împotriva dronelor, în timpul unor trageri. Foto: MApN
Discuțiile s-au intensificat în utlima vreme mai ales după recentele atacuri asupra Ucrainei și încălcări ale spațiului aerian al României și Poloniei de către dronele Rusiei.
Amintim că în urmă cu două săptămâni o dronă rusă a intrat în spațiul aerian al României în timpul unui atac masiv asupra porturilor dunărene ale Ucrainei. Drona a evoluat aproximativ 40 de minute la o adâncime de aproximativ 30 de kilometri în teritoriul nostru și a fost atent monitorizată de două avioane F-16 Fighting Falcon ale României.
Incidentul care de fapt a reprezentat o provocare fără precedent a Rusiei a arătat că România nu are nici măcar legislația adaptată pentru a doborî dronele care îi încalcă teritroiul pe timp de pace. Polonia se confruntă și ea cu probleme ale cadrului legislativ care fac imposibilă interceptarea dronelor și rachetelor de către avioanele F-16 poloneze.
Concomitent cu discuțiile privind modificarea legislației în România, la nivelul NATO se poartă un dialog despre angajarea dronelor de către statele aliate, deasupra Ucrianei, cu mențiune că e vorba de drone sau rachete care zboară pe direcția acestora.
Ucraina ne îndeamnă să avem curaj. De ce doborârea dronelor rusești deasupra Ucrainei, de către România, nu înseamnă implicarea țării noastre în război
Complex antiaerian Gepard. Foto: MApN
DefenseRomania a participat la finalul săptămânii trecute la o masă rotundă organizată de Excelența Sa Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București, în care șeful misiunii diplomatice ucrainene a explicat și de ce angajarea dronelor deasupra Ucrainei e de fapt o măsură defensivă pe care România ar lua-o și nu ar duce sub nicio formă la implicarea țării noastre în război.
Mai degrabă „ar fi eliminate riscuri când astfel de UAV-uri se îndreaptă spre teritoriul unei anumite țări” întrucât „multe riscuri nu survin doar din lovituri directe ale dronelor, dar și din fragmente ale UAV-urilor care cad după ce acestea sunt angajate”.
„Am sugerat și propus că ar fi o metodă eficientă ca aceste drone să fie angajate de statele noastre vecine în spațiul aerian al Ucrianei. Nu credem sub nicio formă că acest lucru ar reprezenta o implicare în război (n.r. - a României). E cât se poate de clar că agresorul rus nu trebuie să prezinte niciun risc pentru populația și teritoriul României sau Poloniei. Iar astfel e cât se poate de legitim ca dronele și rachetele ruse să fie angajate deasupra Ucrianei dacă ele sunt lansate pe direcția României. E nu doar o acțiune legitimă, dar și defensivă.
Aceasta e o discuție pe care o purtăm, avem argumente pe care le-am prezentat cu aliații despre acest subiect, dar e nevoie de o abordare comună. Dar acest lucru (n.r. - angajarea dronelor și rachetelor rusești de către România, deasupra teritoriului Ucrainei) va întări nu doar securitatea României, dar ne va ajuta și pe noi să apărăm civilii ucraineni”, a completat E.S. Ihor Prokopchuk.
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Ambasadorul Ucrainei la București a mulțumit totodată țării noastre pentru decizia de a dona un sistem Patriot, decizie care va duce la salvarea de vieți ucrainene și a subliniat că vizita pe care a efectuat-o săptămâna trecută la București noul ministru de Externe ucrainean Andrii Sîbiha nu e întâmplătoare. România a fost aleasă ca prima vizită externă de noul oficial de la Kiev, fapt ce arată recunoștința Ucrainei și importanța țării noastre în efortul Ucrainei de a rezista invadatorului rus.
În ceea ce privește angajarea dronelor și rachetelor lansate pe direcția Poloniei și României, merită amintit că Varșovia e mult mai determinată. În aceste zile Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe, a afirmat public că Polonia are „obligația constituțională” să doboare dronele și rachetele lansate de Rusia, chiar și deasupra Ucrainei, dacă ele se îndreaptă spre teritoriul polonez. De subliniat că în prezent nu există consens în NATO pentru o astfel de decizie.
CITEȘTE ȘI: De ce avioanele F-16 românești nu doboară drone rusești deși au capacitatea? România nu e singura care se găsește în această situație
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News