Armata Columbiei a anunțat că l-a ucis pe un comandant principal al gherilei ELN, ultima activă în țară
Unul dintre principalii comandanţi ai Armatei de Eliberare Naţională (ELN), ultima gherilă încă activă în Columbia, a murit marţi, la mai bine de o săptămână după ce a fost rănit într-un bombardament al forţelor militare şi după ce a rămas ascuns în junglă pentru a scăpa de militari, potrivit armatei columbiene, scrie Agerpres, care citează France Presse.
Luptători de gherilă Columbia. Sursă foto: AFP TV, captură YouTube
Împreună cu mai mulţi dintre oamenii săi, Ogli Angel Padilla Romero, alias "Fabian", a fost ţinta unui bombardament în weekendul din 18 septembrie ce a făcut şase morţi şi mai mulţi răniţi în departamentul Choco (nord-vest), pe coasta Pacificului, unul dintre bastioanele gherilei ghevariste.
"El a fost găsit rănit ieri (luni - n.r.), ascuns sub arbuşti şi vegetaţie. Era foarte aproape de locul unde a avut loc bombardamentul", a explicat ministrul apărării, Diego Molano, într-o conferinţă de presă.
Liderul ELN a fost recuperat de militarii columbieni
Recuperat de militari, "el a murit în această dimineaţă la ora (locală) 5:20 din cauza rănilor într-un spital din Cali", a precizat ministrul.
"Era un criminal foarte periculos, autor al multor omoruri, răpiri (...), traficant de droguri" şi responsabil pentru strămutarea "a mii de oameni", a adăugat ministrul.
Comandantul "Fabian" conducea "Frontul de Război Occidental" al ELN, gherilă foarte activă lângă graniţa cu Venezuela.
Moartea sa este cea mai severă lovitură pentru ELN de la decesul comandantului "Uriel" în octombrie 2020, unul dintre liderii emblematici ai acestei gherile. Uriel, al cărui nume real era Andres Vanegas, a fost ucis la vârsta de 41 de ani în timpul unei operaţiuni a armatei în aceeaşi regiune Choco.
"Fabian", la fel ca "Uriel", întruchipa noua generaţie în cadrul ELN, o organizaţie născută în 1964 şi condusă de luptători de gherilă care au acum în medie peste şaizeci de ani.
Gherila ELN, inspirată de mișcarea lui Che Guevara
Inspirată de revoluţionarul Ernesto "Che" Guevara, revoluţia cubaneză şi teologia eliberării, ELN rămâne ultima gherilă încă activă în ţară de la semnarea acordului de pace cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC, marxişti) în 2016.
Cu toate acestea, sute de disidenţi FARC continuă să lupte în mai multe regiuni, unde se angajează în trafic de droguri, exploatare minieră ilegală şi extorcare, potrivit serviciilor de informaţii militare.
Ei concurează pentru aceste venituri profitabile cu ELN, grupările paramilitare de extremă dreapta şi traficanţii de droguri.
"Fabian" a făcut obiectul unui mandat de arestare pentru rebeliune, răpire şi omucidere.
Potrivit autorităţilor, el a fost de asemenea instigatorul unor atacuri asupra poliţiei şi actelor de vandalism în timpul protestelor masive antiguvernamentale care au zguduit ţara între mai şi iunie, făcând aproximativ 60 de morţi.
El este "responsabil pentru strămutarea recentă a peste 4.000 de persoane" după ciocnirile dintre ELN şi Clan del Golfo, cel mai puternic grup de narcotraficanţi din ţară, potrivit ministrului Diego Molano.
Recent, guvernul a pus pe seama ELN mai multe atacuri mortale împotriva forţelor de securitate, inclusiv uciderea a cinci soldaţi şi răpirea altor doi la graniţa cu Venezuela, care au fost de atunci eliberaţi.
Gherila continuă lupta
Cu aproape 2.300 de combatanţi, cu reţele de sprijin în zonele urbane, ELN nu mai are acum ca obiectiv proclamat răsturnarea guvernului. Gherila continuă lupta în numele "revoluţiei" şi "transformării sociale".
Toţi şefii ei fac obiectul mai multor mandate de arestare pentru terorism, recrutare de minori, omucidere, răpire, printre altele. Iar organizaţia este listată ca grup "terorist" de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi actualul guvern de dreapta columbian.
Preşedintele columbian Ivan Duque a întrerupt în 2019 negocierile pe care predecesorul său Juan Manuel Santos (2010-2018) le-a purtat cu ELN în Cuba, după un atentat în ianuarie 2019 împotriva academiei de poliţie din Bogota, în care au fost ucişi 22 de cadeţi.
El cere Cubei să predea delegaţia ELN care a rămas de atunci în insulă, ceea ce Havana refuză.
Columbia se confruntă în prezent cu cel mai grav val de violenţă de la dezarmarea FARC. Aproape şase decenii de conflict au făcut în această ţară peste nouă milioane de victime (morţi, dispăruţi, strămutaţi).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News