Armata rusă a desfășurat 46 de lansatoare de rachete Iskander la granița cu Ucraina
Rusia are la frontiera cu Ucraina trei brigăzi de rachete sol-sol, pregătite în orice moment să lovească ținte pe o rază de 500 km. Precizări în acest sens au fost făcute de Vadim Skibițki, locțiitorul șefului Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, pe 9 septembrie, la conferința anuală a „Strategiei europene de la Yalta” (YES), organizată de Fundația Viktor Pinchuk.
„Federația Rusă are desfășurate, astăzi, 46 de lansatoare ale complexului de rachete Iskander de-a lungul graniței cu Ucraina. Acest complex a atacat ieri. Atât rachete balistice, cât și rachete de croazieră din complexul Iskander. Astfel, are loc o distrugere metodică, în primul rând, a obiectivelor civile ale statului nostru”, a precizat Skibițki, citat de agenția de presă Interfax-Ucraina.
Pe un lansator Iskander se află două rachete, ceea ce înseamnă că Rusia are 92 de rachete pregătite de lansare asupra Ucrainei. În dotarea standard a unei brigăzi rusești de rachete Iskander, sunt 16 lansatoare. Cele 46 de lansatoare, la care face referire Skibițki, echivalează cu aproape trei brigăzi de rachete sol-sol.
Este pentru prima dată când devine cunoscut numărul de lansatoare „Iskander”, de când Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022, a precizat la rândul ei publicația ucraineană Defense Express, specializată în domeniul militar.
Potrivit GUR, la finalul lunii august 2023, Federația Rusă avea în stoc până la 270 de rachete Iskander (de croazieră și balistice) și planificase ca în aceeași lună să producă 30 de rachete balistice și 12 de croazieră pentru sistemul Iskander.
Spre comparație, la începutul lui ianuarie 2023, rușii aveau doar 144 de rachete balistice și de croazieră pentru complexele Iskander.
Având în vedere cantitatea dublă de rachete de la finalul lui august față de ianuarie, este probabil ca în această iarnă, armata rusă să folosească mai activ sistemele Iskander pentru atacuri asupra infrastructurii energetice și a altor infrastructuri civile ucrainene, potrivit Defense Express.
Comentariul autorului: Cel mai probabil, Skibițki, referindu-se la cele 46 de lansatoare, nu le-a inclus și pe cele dislocate în zonele ocupate de Rusia în Ucraina - Crimeea și părți din regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.
Dacă în zonele de luptă, forțele ruse au angajat 8-9 armate de arme combinate (ale forțelor terestre), iar fiecare armată și-a adus brigada de rachete sol-sol, rezultă că aproape toate brigăzile de rachete rusești sunt implicate în conflictul din Ucraina.
Rachetele sol-sol Iskander reprezintă o amenințare, probabil, mai mare decât rachetele de croazieră rusești de aviație, deoarece sunt lansate din apropierea teritoriului ucrainean, iar timpul de reacție este mult mic.
Potrivit specialiștilor, interceptarea în zbor a rachetelor Iskander are o probabilitate scăzută și cea mai sigură variantă pentru a le neutraliza este distrugerea lansatoarelor înainte ca acestea să poată efectua lansarea.
Recent, mass-media din SUA au anunțat că administrația Biden ar putea lua, în curând, decizia de a furniza Ucrainei sisteme de rachete sol-sol ATACMS.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News