Armata rusă are ca obiectiv extinderea războiului și un nou marș în Europa. Gen. Mordvichev, înalt comandant rus: Ucraina e doar începutul
Un înalt general rus, comandant al Districtului Militar Central și al Grupării centrale a Forțelor Federației Ruse din Ucraina, a declarat, în cadrul unui interviu, că „Ucraina e doar începutul” iar obiectivul e extinderea războiului în Europa.
Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Generalul rus Andrei Mordvichev, comandant al Districtului Militar Central și al Grupării centrale a Forțelor Federației Ruse din Ucraina, promovat recent de președintele Vladimir Putin de la gradul de general-locotenent la cel de general-colonel, a făcut unele declarații care țin capul de afiș al presei internaționale.
Într-un interviu acordat postului Rossia-1, și citat de publicația americană Newsweek, generalul rus Andrei Mordvichev a declarat că războiul declanșat de Putin în Ucraina e doar începutul și în viitor acesta se va extinde.
Înaltul comandant rus admite că obiectivul Moscovei nu e Ucraina, ci Armata rusă va trebui să avanseze mai mult în Europa de Est, dar spune că Rusia are nevoie de mai mult timp pentru acest lucru.
„Cred că e nevoie de mai mult timp. Nu are rost să vorbim acum despre o anumită perioadă. Dar dacă vorbim de Europa de Est, și despre ceea ce va trebui să facem, cu siguranță va mai fi nevoie de timp”, a precizat generalul rus Mordvichev, care a adăugat că „războiul nu se va opri aici”, cu referire la Ucraina.
Întrebat în cadrul interviului dacă Ucraina e doar o piatră de temelie, comandantul Grupării centrale a Forțelor Federației Ruse din Ucraina a precizat: „Da, cu siguranță. Ucraina e doar începutul”.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe scurt în etape
Rusia a generat pe data de 24 februarie 2022 cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei e primul război de cucerire purtat pe teritoriul Europei după evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial.
Invazia barbară a trupelor ruse, împotriva tuturor normelor de drept internațional, s-a dorit a fi o „operațiune militară specială” fulger, pe trei direcții, cu scopul de a „denazifica” și decapita conducerea politică a Ucrainei. Ca urmare a unei rezistențe formidabile a Ucrainei, coroborat cu sprijinul etapizat al Occidentului unit, Rusia s-a văzut nevoită să recalibreze obiectivele invaziei și să se retragă din ofensiva din jurul Kievului, axându-se pe sud-estul Ucrainei.
După ce a ocupat teritorii uriașe și a anexat ilegal patru regiuni, Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson (fără măcar să le controleze în totalitate), în luna septembrie o contraofensivă fulminantă a Ucrainei a împins trupele ruse pe partea cealaltă a Niprului în sud iar în nord Ucraina a eliberat în Harkov în doar 5 zile tot atâta teritoriu cât a ocupat Rusia în 5 luni.
Ulterior frontul s-a stabilizat, războiul transformându-se în unul de uzură.
Iarna și marea ofensivă așteptată a Rusiei nu au modificat cu nimic arhitectura frontului ucrainean.
În vara acestui an Ucraina a lansat contraofensiva, care însă avansează lent. Au fost identificate trei direcții principale, una în est la Bahmut, și două în sud la Zaporojie, unde ucrainenii au ca obiectiv ajungerea la Azov ruperea culoarului care leagă Donbasul de Crimeea, singurul obiectiv strategic major atins de Armata rusă invadatoare.
Lentoarea avansului în comparație cu contraofensiva din toamna lui 2022 e cauzată de faptul că Rusia a dezvoltat fortificații de apărare fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial. E vorba de așa-numitele „linii Surovikin”, care se întind pe zeci de kilometri de teren minat, dinți de dragon, tranșee antitanc etc. Ucraina estimează că există trei astfel de linii. Doar în sud s-a reușit penetrarea primei linii.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News