Armata rusă lovește Ucraina cu rachete balistice nord-coreene. Până acum a lansat peste 70 de rachete KN-23
Direcția de Informații Militare Ucrainene (GUR) a raportat că Rusia a lansat cel puțin 70 de rachete balistice nord-coreene KN-23 asupra Ucrainei de la începutul invaziei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al GUR, Andrii Cherniak, KN-23 are o precizie scăzută, dar reprezintă totuși o amenințare pentru Ucraina, a raportat Radio Europa Liberă.
„Este evident că tehnologia de producție este depășită”, a spus Cherniak. „În ciuda acestui fapt, ele (rachetele) reprezintă un pericol grav pentru Ucraina”, a adăugat el, potrivit publicației.
Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 8 milioane de obuze de artilerie și aproximativ o sută de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, inclusiv rachete KN-23/24.
KN-23 seamănă cu Iskander-M
KN-23 este o rachetă balistică nord-coreeană cu rază scurtă de acțiune, cunoscută pentru caracteristicile și capacitățile sale speciale. Aceasta este dezvoltată după sistemul rusesc de rachete Iskander, cu un sistem de propulsie cu combustibil solid care permite o pregătire mai rapidă pentru lansare în comparație cu rachetele cu combustibil lichid.
Racheta este capabilă să transporte o varietate de focoase, inclusiv focoase convenționale și potențial nucleare, ceea ce o face o armă versatilă în arsenalul Coreei de Nord.
Designul său include o traiectorie cvasibalistică, care permite rachetei să manevreze în zbor, ceea ce face dificilă interceptarea cu sistemele tradiționale de apărare antirachetă.
KN-2 are o rază de acțiune estimată de aproximativ 400 până la 600 de kilometri, ceea ce pune la îndemână o parte semnificativă a Peninsulei Coreene și părți din Japonia.
Militarii nord-coreeni, trimiși la ”specializare” în războiul din Ucraina
În același timp, informațiile ucrainene au anunțat că 2.000 de nord-coreeni au fost deja transferați direct în unitățile de luptă ale armatei ruse, iar alți 9.000 de soldați RPDC rămân în lagăre închise pe teritoriul Rusiei, sub comanda a trei generali nord-coreeni, a mai spus Cerniak.
Potrivit lui Cherniak, nord-coreenii urmează o pregătire militară generală și cursuri pentru operatorii de drone de luptă la terenurile de antrenament, în principal din regiunea Kursk. Aici se confruntă, de asemenea, cu prima lor desfășurare și sarcina lor este să împingă forțele ucrainene, care dețin acolo aproximativ 800 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc.
După întoarcerea acasă, aceștia vor fi pregătiți ca specialiști în combatereadronelor, a spus purtătorul de cuvânt al HUR.
Potrivit acestuia, soldații nord-coreeni care supraviețuiesc desfășurării lor în Rusia vor deveni, cel mai probabil, instructori capabili să predea Armatei nord-coreene, formată din milioane de oameni, noi metode de luptă și noi condiții de operațiuni de luptă.
„Acesta este un pericol pentru întreaga regiune, Coreea de Sud și Japonia și toate țările democratice de acolo”, a conchis Cherniak.
Sume importante încasate de Coreea de Nord
Coreea de Nord poate trimite până la 100.000 de militari în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, arăta o analiză Bloomberg de acum două săptămâni.
Potrivit estimărilor serviciilor secrete sud-coreene, Rusia plătește aproximativ 2.000 de dolari pe lună pentru un soldat nord-coreean.
O nouă sursă de bani - pentru 100.000 de soldați, RPDC ar putea colecta 200 de milioane de dolari pe lună - ar putea juca un rol important în Coreea de Nord. PIB-ul acolo este estimat la 40 de miliarde de dolari.
Kim va primi, de asemenea, venituri suplimentare din vânzarea de muniții și arme către Rusia, deși probabil va schimba o parte din acestea pentru sprijin tehnologic în dezvoltarea rachetelor balistice și a focoaselor nucleare.
Kim Jong Un a ordonat armatei să-și sporească capacitățile de luptă și sectorului industrial să înceapă producția în masă de drone kamikaze, care sunt utilizate pe scară largă de armata rusă în atacurile asupra Ucrainei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News