Armata SUA va desfășura pe Insula Guam un sistem de apărare antirachetă Iron Dome
Armata SUA va desfăşura pe Insula Guam, aflată în vestul Oceanului Pacific, una dintre cele două baterii de apărare antirachetă de tip Iron Dome, pe care le-a achiziționat recent din Israel, pentru a contracara ameninţările din partea Chinei, se arată într-o declaraţie din 7 octombrie a Comandamentului de Apărare Aeriană și Antirachetă, potrivit Defense News.
Desfășurarea, denumită Operațiunea Iron Island, va testa capacitățile sistemului Iron Dome, dar va ajuta şi la instruirea și perfecționa continua a capacităților militarilor americani.
Sistemul Iron Dome va ajunge pe Insula Guam la mijlocul lunii octombrie, iar exercițiul va dura până în noiembrie, a confirmat un purtător de cuvânt al armatei SUA.
Sistemul va fi testat în Baza Aeriană Anderson din Guam, un important centru militar al SUA din Pacificul de Vest, iar testarea nu va implica şi efectuarea de trageri reale cu Iron Dome, se arată în comunicat.
Sisteme Iron Dome pentru Armata SUA
În baza baza unui acord semnat în 2019, Israel a vândut două baterii Iron Dome către Statele Unite, prima fiind livrată la sfârșitul anului 2020 și a două în ianuarie 2021. De atunci, armata SUA a lucrat pentru a integra Iron Dome în sistemul său stratificat de apărare antiaeriană.
Israelul este interesat să vândă Iron Dome în străinătate, în special către SUA, dar fără să ofere acces la o parte din secretele tehnologice care fac ca acest sistem să fie unic. În martie 2020, armata SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nu a primit acces la codul sursă al sistemului Iron Dome. SUA au precizat atunci că, Iron Dome nu poate fi parte a sistemului integrat de comandă pentru apărare aeriană și antirachetă (America’s Integrated Battle Command System – ICBS), ceea ce face achiziția puțin probabilă.
Oficialii armatei solicitaseră „codul sursă” al sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome, care furniza informații de natură tehnică, dar Israelul a refuzat să furnizeze codul care detaliază modul în care funcționează sistemul - o componentă necesară pentru integrarea sistemelor de apărare ale celor două țări.
Acest refuz al Israelului i-a făcut, la momentul respectiv, pe mulţi analişti militari să atragă atenţia că această decizie va cantări foarte mult în decizia Statelor Unite de achiziţiona sau nu mă multe sisteme Iron Dome.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News