Discuțiile s-au axat pe cooperarea militară bilaterală și în cadrul Grupului Vișegrad, precum și pe consolidarea în continuare a securității regionale. În cadrul ședinței, a fost semnat Planul de cooperare bilaterală pe anul 2021.
Planul conține 63 de puncte, dintre care Tibor Benkő a evidențiat cooperarea privind Forțele pentru Operații Speciale (în acest an fiind planificate patru exerciții comune) și privind pregătirea rezerviștilor.
După întâlnirea cu ministrul de la Budapesta, Mariusz Błaszczak și-a exprimat deplina deschidere în ceea ce privește extinderea cadrului de cooperare. ”În câteva săptămâni, comandantul Trupelor de Apărare Teritorială va vizita Ungaria. Suntem dispuși să transmitem experiența câștigată în procesul de înființare și pregătire a Trupelor de Apărare Teritorială” - a declarat ministrul Mariusz Błaszczak.
La rândul său, Tibor Benkő a mulțumit părții poloneze pentru disponibilitatea de a-și împărtăși experiența privind apărarea teritorială, precum și pentru anunțarea faptului că Polonia va sprijini Ungaria în formarea echipajelor pentru tancurile Leopard. În acest context, Tibor Benkő a precizat că Ungaria va înființa un centru multinațional de simulare pentru tancuri, în cadrul PESCO (Cooperarea Structurată Permanentă în scopuri de apărare a Uniunii Europene).
Referindu-se la situația de securitate regională, ministrul polonez și-a exprimat satisfacția că ambele țări au o evaluare similară a amenințărilor, fapt care permite dezvoltarea de inițiative comune în domeniul securității. ”Am convenit că este crucial ca Polonia și Ungaria să vorbească cu o singură voce în problemele de apărare ale NATO și UE”, a adăugat Mariusz Błaszczak.
Grupul Visegrad (V4) este unul dintre principalele formate informale de cooperare între Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria. V4 a fost înființat pe 15 februarie 1991. Scopul principal al grupului a fost sprijinul reciproc pe drumul către Uniunea Europeană și NATO. În prezent, cooperarea are loc la mai multe niveluri, atât pe plan intern, cât și în cadrul UE și al altor organizații internaționale. De la 1 iulie 2020, Polonia deține președinția anuală rotativă a V4 și o va încheia pe 30 iunie anul acesta, predând-o Ungariei.
Potrivit publicației Israel Defense, în aceste zile Iranul este angajat într-un meci de șah în care are ca obiectiv să-și manifeste persuasiunea în dezvoltarea programului nuclear simultan cu afișarea disponibilității de a purta discuții cu SUA și alte puteri.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit marţi, într-o conversaţie telefonică,"să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.
În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a concentrat în mod deschis trupe la frontiera cu Ucraina. În prezent, unitățile de luptă rusești sunt desfășurate în Regiunile Smolensk, Voronezh, Rostov și în Peninsula Crimeea.
Un operator se face vinovat de prăbușirea unei drone MQ-9 după ce a acționat greșit o manetă în timp ce decola, lucru care a dus la pierderea alimentării cu combustibil, potrivit unei anchete a Forțelor Aeriene.
Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi lider a avut loc în contextul crizei din Ucraina.
Soldații Statelor Unite au decis ca trupele americane să rămână în Afganistan și după 1 mai, data la care potrivit acordului ar fi vrut să părăsească acest stat. US Army se va retrage însă până pe 11 septembrie 2021.
Potrivit agenției Interfax, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 13.04.2021, că SUA și NATO redislocă trupe către frontierele rusești din partea europeană a țării, intenționând să aducă în zonă 40.000 de militari și 15.000 de unități de tehnică militară.