Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Armatele Poloniei și Ungariei își consolidează relațiile bilaterale
18 feb, 20:17
Pe 16 februarie, ministrul Apărării Naționale al Poloniei, Mariusz Błaszczak, a efectuat o vizită oficială în Ungaria, unde s-a întâlnit cu omologul său maghiar, Tibor Benkő.
Sursă foto: Warszawska Brygada Pancerna Facebook

Discuțiile s-au axat pe cooperarea militară bilaterală și în cadrul Grupului Vișegrad, precum și pe consolidarea în continuare a securității regionale. În cadrul ședinței, a fost semnat Planul de cooperare bilaterală pe anul 2021.

Planul conține 63 de puncte, dintre care Tibor Benkő a evidențiat cooperarea privind Forțele pentru Operații Speciale (în acest an fiind planificate patru exerciții comune) și privind pregătirea rezerviștilor.

După întâlnirea cu ministrul de la Budapesta, Mariusz Błaszczak și-a exprimat deplina deschidere în ceea ce privește extinderea cadrului de cooperare. ”În câteva săptămâni, comandantul Trupelor de Apărare Teritorială va vizita Ungaria. Suntem dispuși să transmitem experiența câștigată în procesul de înființare și pregătire a Trupelor de Apărare Teritorială” - a declarat ministrul Mariusz Błaszczak.

La rândul său, Tibor Benkő a mulțumit părții poloneze pentru disponibilitatea de a-și împărtăși experiența privind apărarea teritorială, precum și pentru anunțarea faptului că Polonia va sprijini Ungaria în formarea echipajelor pentru tancurile Leopard. În acest context, Tibor Benkő a precizat că Ungaria va înființa un centru multinațional de simulare pentru tancuri, în cadrul PESCO (Cooperarea Structurată Permanentă în scopuri de apărare a Uniunii Europene).

Referindu-se la situația de securitate regională, ministrul polonez și-a exprimat satisfacția că ambele țări au o evaluare similară a amenințărilor, fapt care permite dezvoltarea de inițiative comune în domeniul securității. ”Am convenit că este crucial ca Polonia și Ungaria să vorbească cu o singură voce în problemele de apărare ale NATO și UE”, a adăugat Mariusz Błaszczak.

Grupul Visegrad (V4) este unul dintre principalele formate informale de cooperare între Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria. V4 a fost înființat pe 15 februarie 1991. Scopul principal al grupului a fost sprijinul reciproc pe drumul către Uniunea Europeană și NATO. În prezent, cooperarea are loc la mai multe niveluri, atât pe plan intern, cât și în cadrul UE și al altor organizații internaționale. De la 1 iulie 2020, Polonia deține președinția anuală rotativă a V4 și o va încheia pe 30 iunie anul acesta, predând-o Ungariei.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Explozia de la facilitatea nucleară din Natanz reprezintă un punct de cotitură în derularea negocierilor cu Iranul
Serviciile de informaţii americane: Phenianul şi-ar putea relua în acest an testele nucleare
Convorbire telefonică Putin-Biden: Principalul subiect, prezenţa trupelor ruse la graniţa cu Ucraina
Dronele SUA au oferit Ucrainei o imagine clară cu dispozitivul militar al Rusiei de la frontieră
O comandă greșită a cauzat prăbușirea unei drone MQ-9. O manetă acționată greșit a costat 6 milioane de dolari
Într-o discuție cu Putin, Biden a transmis angajamentul SUA pentru Ucraina, dar a propus Rusiei un summit
E oficial: SUA nu se retrag din Afganistan. US Army va părăsi țara până pe 11 septembrie, dată simbolică
Șoigu: NATO va concentra 45.000 de militari și 15.000 de echipamente în apropierea teritoriului Rusiei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro