SUA au acuzat miercuri China şi Rusia că nu au dezvăluit în totalitate programele lor nucleare, acuzaţie ce intervine pe fondul ameninţării Washingtonului de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).
Un înalt responsabil american a făcut afirmaţii în acest sens în public în cursul unei reuniuni la Beijing, la care au participat cele cinci ţări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, reuniune consacrată dezarmării şi neproliferării nucleare.
Andrea Thompson, subsecretar de stat american pentru controlul armamentului şi probleme de securitate internaţională, a declarat că există 'rezultate inegale' în materie de transparenţă în cadrul Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), încheiat în 1968.
'Am convenit anterior să definim un format al unor astfel de rapoarte, dar decalajul este considerabil între declaraţiile SUA şi cele provenind din alte părţi, cum ar fi Rusia şi China', susţine Thompson. 'Nu aş insista prea mult cu privire la valoarea transparenţei lor', a subliniat ea.
Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie - ţări care la fel ca SUA dispun de arme nucleare şi sunt semnatare ale TNP - au fost de asemenea prezente la această reuniune.
Discuţiile intervin după un război al declaraţiilor de mai multe luni între Moscova şi Washington, în contextul în care preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu retragerea SUA din Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor pactului.
Acest tratat bilateral semnat de SUA şi fosta URSS, iar apoi asumat de Rusia, interzice teoretic dezvoltarea şi utilizarea rachetelor cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.
Putin avertizează în privința unei noi curse a înarmării
Negocierile care au avut loc în cursul lunii ianuarie între ruşi şi americani la Geneva s-au soldat cu un eşec. Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat împotriva unei reveniri la cursa înarmării în cazul anulării INF, notează AFP.
Rusia a prezentat public săptămâna trecută sistemul său de rachete care a determinat SUA să se retragă din tratat, insistând pe faptul că acesta are o rază de acţiune maxim de '480 km' şi deci respectă prevederile acordului.
Ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov a denunţat miercuri, la Beijing, 'propagarea comportamentelor unilaterale', care constituie - potrivit lui - a ameninţare la adresa neproliferării nucleare.
'Numeroase probleme rămân în suspensie din cauza lipsei de voinţă politică', a subliniat el, adăugând că a existat o 'lipsă de încredere evidentă' între cele cinci ţări care au fost prezente la reuniunea de la Beijing.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News