Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aruncarea în aer de către Rusia a barajului Kahovka nu va opri contraofensiva. Planurile Ucrainei au luat în calcul și acest scenariu
Strategica
Data publicării:
Comandantul Forțelor Întrunite ucrainene, generalul-locotenent Serghei Naev, într-un comentariu pentru Ukrinform, a declarat că, comandamentul militar ucrainean a prevăzut posibilitatea ca inamicul să arunce în aer barajul de la Nova Kahovka, iar planurile ofensive ucrainene care au fost construite, au ținut cont de o astfel de posibilitate.
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Primele indicii că forțele ruse intenționează să distrugă marile baraje din Ucraina au apărut toamna trecută, când au lansat mai multe rachete asupra barajului de lângă Krivoi Rog, de pe râul Ingulets, pentru a încetini ofensiva ucraineană.

 

Situația în aval de baraj

 

1. Inundarea ... (inundare-herson-baraj_43982200.jpg)

Inundarea după aruncarea în aer a barajului Kahovka. Foto: Dumskaya

Principalul motiv pentru care rușii au recurs la aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka de pe Nipru este, cel mai probabil, pentru a perturba contraofensiva ucraineană de pe malul stâng al Niprului. Cu toate acestea, nu vor reuși să atingă acest obiectiv, potrivit primelor evaluări ale Statului Major General ucrainean.

„Ucraina este dotată cu suficiente ambarcațiuni și treceri de tip ponton sau pod pentru a depăși obstacolele de apă. Acțiunile insidioase ale inamicului, care creează o criză socială și economică, nu vor opri Forțele de Apărare ale Ucrainei, care sunt gata să elibereze teritoriile ocupate ale Ucrainei. Ucraina este pregătită să reconstruiască și să reconstruiască teritoriile eliberate de agresiunea rusă”, a subliniat Centrul pentru Comunicații Strategice al Forțelor Armate ucrainene, citat de publicația Dumskaya.

„Există calcule relevante care sunt cunoscute de comandamentul militar cu privire la pagubele care pot apărea în urma revărsării apei. În prezent, comandamentul relevant în această direcție ia măsuri, în primul rând pentru siguranța populației civile, împreună cu șefii autorităților de stat de pe teren. În ceea ce privește împiedicarea acțiunilor noastre ofensive, comandamentul militar a luat pe deplin în considerare astfel de acțiuni insidioase ale inamicului și, în consecință, nu ar trebui să ducă la împiedicarea ofensivei noastre pe acele direcții unde se poate revărsa apa”, a declarat generalul Naev.

La rândul său, șefa centrului comun de presă al Grupului de Sud al Forțelor de Apărare ucrainene, Natalia Gumenyuk, a spus că, prin aruncarea în aer a barajului, ocupanții și-au provocat mai multe pagube pe malul stâng ocupat al Niprului, decât trupelor și civililor ucraineni aflați pe malul drept.

„Ideea este că pe malul drept inundația este minimă, dar pe malul stâng este foarte gravă. Creșterea nivelului apei a dus deja la spălarea unora dintre minele pe care inamicul le plantase pentru a întârzia Forțele de Apărare ucrainene. În prezent, există un pericol extrem de mare pe ambele maluri ale Niprului din această cauză”, a declarat Natalia Gumenyuk.

 

Situația în amonte de baraj 

 

Lacul de acumulare creat în perioada 1955-1958, prin construcția barajului de la Nova Kahovka, avea o lungime de 230 km, de la Zaporojie la Nova Kahovka, și o lățime medie de 9,4 km, cea maximă atingând  24 km. După ce apa se va scurge, în locul lacului de acumulare va apare o câmpie inundabilă uriașă, în special pe malul stâng, potrivit publicației ucrainene Defense Express, care prezintă câteva hărți germane din 1943.

Aceste schimbări radicale vor fi la sud de orașul Zaporojie, unde lățimea lacului de acumulare era cea mai mare.

O altă potențială potențială amenințare este nivelul apei pentru răcirea centralei nucleare de la Energodar, pentru care se folosește un iaz de răcire artificial, independent de lacul de acumulare. În prezent, conform raportului „Energoatom”, nivelul acestuia este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru funcționarea centralei. După construcția barajului, nivelul lacului de acumulare este cu 16 metri mai sus decât albia veche a Niprului.

Cele mai mici modificări ale hidrografiei sunt cel mai probabil așteptate în partea inferioară a lacului de acumulare, de la Zolota Balka până la baraj.

Potrivit secretarului Consiliului Național de Securitate a Ucrainei, Oleksei Danilov, barajul a fost distrus de militari ruși din Brigada 205 Infanterie Motorizată, care au controlat situația până marți la ora 2.50, momentul în care au efectuat detonarea.

 

Aruncarea în aer a barajului Kahovka, o măsură disperată a ocupantului rus. Rusia are acum posibilitatea de a își disloca trupe către alte zone ale frontului

 

2. Barajul No... (barajul-nova-kahovka_83832000.jpeg)

Barajul Nova Kahovka

Comentariul autorului: Distrugerea barajului va duce în următoarele zile la transformarea fundamentală a terenului, de la Zaporojie până unde începe estuarul Niprului, o fâșie cu o lungime de aproximativ 300 km și o lățime care variază de la 24 km în zona superioară până la 10 km în cea inferioară. Pentru o perioadă de până la câteva luni, acest teren va avea aspect mlăștinos, cu multe capcane pentru forțele care vor încerca să-l traverseze, în speță cele ucrainene aflate în contraofensivă.

Recurgerea la această stratagemă de către forțele ruse indică o anumită disperare, datorată, cel mai probabil, unei evoluții complet defavorabile dar oarecum așteptate, a situației de pe front. În acest sens, ar fi de remarcat că în urmă cu aproximativ o lună, purtătoarea de cuvânt a Grupului ”Sud” al forțelor ucrainene, Natalia Gumenyuk, a declarat că o parte a militarilor ruși a început să se retragă de pe aliniamentului fluviului Nipru, explicația dată, atunci, fiind încercarea rușilor de a scoate anumite active de sub focul artileriei ucrainene.

Din perspectivă militară, crearea acestui obstacol suplimentar pentru trupele ucrainene, va permite forțelor ruse să-și redistribuie o parte din active din regiunea Herson, către alte zone ale frontului pentru a stopa contraofensiva ucraineană.

Soluția extremă aleasă de Rusia va fi cu siguranță condamnată la nivel internațional, inclusiv de China, care este posibil să își reevalueze poziția față de aliatul său de la nord.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rusia susține că Ucraina încearcă să pătrundă în regiunea Belgorod: Situația de la graniță este „dificilă, dar sub control”
Roiurile de drone au jucat un rol-cheie în incursiunea ucraineană din regiunea Kursk
ATACMS „liber” în Rusia? Ucraina va prezenta SUA o listă cu ținte rusești pe care dorește să le lovească în Rusia cu rachete americane
Sprijinul militar al SUA către Israel este de-a dreptul impresionant: 50.000 de tone de echipament militar american au fost livrat cu 500 de avioane cargo
O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16 (Foto/Video)
Linia de front Guam: SUA continuă descurajarea strategică a Chinei prin dezvoltarea unei arhitecturi elaborate de apărare antiaeriană
Împreună cu F-16, Ucraina ar putea primi rachete de croazieră JASSM: Cu ce provocări se vor confrunta ucrainenii în momentul utilizării?
De ce sprijinul cu informații din partea SUA/NATO este vital în reușita atacurilor ucrainene cu drone pe teritoriul rus
Ucraina amenință ca poate intensifica atacurile asupra Moscovei și Sankt Petersburgului pentru a forța Rusia să negocieze: Inamicul nostru va ști ce înseamnă represaliile
Suedia ia în considerare trimiterea de consultanți militari în Ucraina: Una dintre sarcini, modul în care echipamentele militare s-au comportat în luptă
NATO apreciază puterea și capacitățile militare ale Finlandei: 83% dintre finlandezi sunt pregătiți să își apere țara
Turcia nu intenționează să-și înceteze prezența militară în Irak și anunță întărirea cooperării bilaterale în domeniul intelligence
Act de sabotaj la una dintre cele mai importante baze aeriene din Norvegia: Aici sunt desfăşurate avioane de luptă stealth F-35A
Unii oficiali americani susțin că Washingtonul restricționează Ucraina să lovească Rusia în speranța unei eventuale restabiliri a relațiilor cu Moscova
„Contraofensiva” de la Kursk zguduie principalul pilon al puterii lui Putin. Generalul Ben Hodges: Ruşii au fost incompetenți, lenți și confuzi
Ucraina: 33 de ani de independență şi 10 ani petrecuți luptând pentru a se apăra de agresiunea rusă
Militari ai Forţelor Armata Ucrainene. Sursa foto: Glavcom.ua.
EXCLUSIV
Pentagonul are întrebări cu privire la operația Kursk. Se încadrează sau nu în „obiectivele strategice ale câmpului de luptă”?
Din nou, dronele rusești de recunoaștere zboară liber deasupra Germaniei, inspectând centrale nucleare. Ce spune asta despre capacitățile de apărare aeriană ale armatei germane?
Sub nasul României: Cum construiește la Kogălniceanu o companie controlată de Rusia, într-o bază cu trupe SUA. Și ce se mai aude de sistemul Patriot „donat” Ucrainei?
Ambasada SUA la Kiev avertizează că Forțele Armate Ruse pregătesc un atac masiv cu rachete și drone asupra obiectivelor guvernamentale ucrainene
Atacul asupra bazei aeriene Marinovka ar putea fi greu de suportat pentru ruşi (Foto/Video): Această bază este locul de unde operează două escadrile de atac
Secretul strategic „Gudok”: Ce fel de centru de informații radio de lângă Moscova a fost atacat de forţele ucrainene?
Luna august pare a fi cea mai neagră perioadă pentru Rusia de când a invadat Ucraina: 25% din totalul avioanelor MiG-31K ar fi deja inutilizabile
Strategia de descurajare nucleară a SUA, axată pe amenințările generate mai ales de China și Rusia: Utilizarea armelor nucleare în conflicte nu mai este o presupunere sigură
De câte ATACMS au nevoie ucrainenii pentru a distruge cele mai importante baze aeriene ale Federaţiei Ruse? Factorul restrictiv nu stă în cantitatea de muniţie, ci într-o decizie politică
România, unul dintre statele membre NATO care încă nu și-au îndeplinit promisiunile de a accelera furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Ucraina
Ucraina a țintit un sistem rus de apărare antiaeriană S-300 aflat în regiunea rusă Rostov. Ce armă ar fi utilizat militarii ucraineni pentru a lovi această ţintă
Biden a aprobat deja o nouă strategie nucleară a Pentagonului menită să descurajeze Axa Nucleară condusă de Rusia și China
Trofee în Rusia: Ucraina a reușit să captureze pe teritoriul rus inclusiv două tancuri T-90M „Proryv”, cel mai modern tanc rusesc (Foto/Video)
Unde dispar podurile și pontoanele rusești din Kursk? Forțele speciale ale Ucrainei răspund cu un video spectaculos: Dronele FPV şi sistemele HIMARS fac ravagii

Ştiri Recomandate

Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2025. Cum justifică Belgradul acesta decizie?
Marina rusă a desfășurat în doar o zi un număr record de nave în Marea Neagră. Țintă posibilă - Insula Șerpilor
Coreea de Sud finalizează programul de modernizare pentru tancurilor K1A1 la versiunea K1A2. România este interesată de versiunea K2
Susţinerea acordată Ucrainei de către statele occidentale este iar în impas: Utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune se dezbate intens între ţările membre NATO
Ofensiva ucraineană din regiunii Kursk, un succes major (Foto/Video): Forțele Armate Ucrainene au realizat o nouă pătrundere pe teritoriul Rusiei
Mijloacele rusești de război electronic se află în vizorul serviciilor de informații militare occidentale. Franța folosește surse OSINT pentru dezlegarea misterelor acestora
Tehnică rusă distrusă în Ucraina. Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Tehnologiile americane care alimentează mașina de război rusă: Ce rol joacă microcipurile americane în armele utilizate de Federația Rusă?
Polonia caută sprijinul NATO pentru a-și proteja propriul spațiu aerian şi promite că trimite suplimentar avioane MiG-29 în Ucraina
Detalii despre atacul Israelului asupra unei fabrici iraniene de rachete din interiorul Siriei
Statele Unite aprobă potențiala vânzare a avioanelor de luptă F-35A către România
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania
EXCLUSIV
Su-57 rusești ar fi efectuat peste 40 de atacuri în Ucraina. Să credem așa ceva? Cât este propagandă, cât dezinformare, cât realitate
ATACMS pe teritoriul Rusiei. SUA spun că nu și-au schimbat încă poziția. Kremlinul, deși amenință, se pregătește pentru rachetele occidentale
Avioane F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
Cu F-16 pe urme, drona rusă nu a intrat 30 km în România pentru a vedea frumusețile Babadagului. Gen. Crăciun: Probabil au fotografiat zona. Suntem testați
România vorbește despre acțiunile ostile ale Rusiei din Marea Neagră. „Este o nouă escaladare”
Rusia își întreține avioanele Su-30SM cu avionică din Europa. Producătorii francezi de echipamente sunt păcăliți cu ajutorul unei companii din Kazahstan
Serviciile ucrainene dezvăluie cu ce arme lovesc în Rusia și care sunt țintele: A-50 AWACS, Su-57 și „mândria lui Putin” - radarul Voronej (Video)
Bundeswehr este vizat de serviciile secrete rusești. Ce vrea să știe Kremlinul
Rusia își face plinul în Asia: Șoigu a fost trimis în Coreea de Nord pentru a discuta, probabil, noi livrări de arme pentru Armata Rusă
SUA intenționează să îmbunătățească „poziția strategică” a Ucrainei înainte de încheierea mandatului lui Biden: Nimeni nu „încearcă să le dicteze” ucrainenilor ce să facă pe câmpul de luptă
Războiul dronelor tactice trece la următorul nivel - dronă antiaeriană FPV ucraineană doboară o dronă rusească de cercetare
Vladimir Putin reacționează la utilizarea rachetelor Storm Shadow pe teritoriul Rusiei. Răspunsul ar putea viza în primul rând România și Polonia
Lecţii învăţate deja de Armata SUA pe baza experienței acumulate pe parcursul războiului din Ucraina: Artileria nu era atât de importantă acum cinci ani cum este cum
Polonia susţine că nu ar trebui ne îngrijorăm despre liniile roșii ale lui Putin, iar Ucraina trebuie să fie susţinută să efectueze atacuri împotriva Rusiei
Su-57 apar tot mai des în lupte: Ucraina confirmă că Su-57 sunt folosite în zeci de atacuri sugerând o schimbare de tactică a Rusiei
Despre situația din forțele speciale ale României și o analiză a războiului din Gaza, de la firul ierbii | Generalul (r.) Marius Crăciun, la Obiectiv EuroAtlantic
Cât de mare e pericolul Coreea de Nord? Furnizor de rachete balistice pentru Rusia și cu un program nuclear în expansiune, Phenianul amenință direct SUA
Rușii au lovit din nou în apropierea frontierelor României: Avioane Tu-22M3 au bombardat Insula Șerpilor
Dacă ne blocăm în legile interne, avioanele militare aliate să doboare drone rusești. Ar trebui România să urmeze exemplul Lituaniei?
O rachetă rusească a lovit o navă comercială cu grâu ucrainean care se afla în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, spun sursele ucrainene
Ministrul de Externe al Poloniei a căzut în plasa farsorilor ruși: Crezând că vorbește cu Poroșenko, acesta a spus că SUA știau de Nord Stream II iar Europa nu vrea război cu Rusia
Piloții ucraineni de F-16 sunt așteptați la 86 Borcea. România a transmis ucrainenilor că antrenarea piloților lor în țara noastră e o chestiune de timp
Statele baltice au cerut NATO să consolideze apărarea antiaeriană. Între timp, patru avioane rusești au zburat la frontiera NATO din Marea Baltică
pixel