Aspecte comparative ale scenariilor exercițiilor Vest-2021 și Allied Resolve-2022 organizate de Rusia și Belarus
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate pe 27.01.2022, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Republicii Belarus, general maior Viktor Gulevich, a prezentat scenariul exercițiului ruso-belarus Allied Resolve-2022, a cărui fază activă este planificată pentru perioada 10-20 februarie.
O analiză comparativă a acestuia cu scenariul exercițiului Vest-2021 executat în cursul anului trecut (10-16 septembrie) scoate la iveală multe similitudini între cele două activități majore de pregătire pentru luptă.
“Vesticii” și “Nordicii”
La fel ca și la Vest-2021, la manevrele Allied Resolve-2022 se vor confrunta Vesticii și Nordicii.
În tabăra Nordicilor, Republica Belarus rămâne Republica Polesie, iar Federația Rusă devine Federația Nordică, spre deosebire de Federația Centrală la exercițiul anterior.
Vesticii sunt reprezentați tot de o coaliție formată din trei state, Neris, Pomorie și Klopia, față de Neris, Pomorie și Republica Polară la Vest-2021. În realitate, cele trei state sunt Lituania, Letonia și Polonia.
Ucraina, una dintre variabile
Spre deosebire de exercițiul Vest-2021, unde Ucraina era marcată ca un stat neutru, acum aceasta este inclusă în ostilități (în special partea occidentală). I s-a atribuit și un nume pe măsură, respectiv Republica Dnipro.
Vesticii vor să schimbe conducerea politică în Republica Polesie
Motivul principal pentru agravarea situației de pe teritoriul Republicii Polesie este reprezentat de dorința Vesticilor de a destabiliza ordinea și de a schimba conducerea politică, precum și de a elimina Statul unional, în interesul slăbirii în continuare a Federației Nordice.
După ce Vesticii nu au reușit să provoace un conflict intern, au început să pună în aplicare măsuri radicale: “folosind organizații teroriste aflate sub controlul lor și opoziția, au stimulat declanșarea unui conflict armat cu Republica Dnipro, vecină cu Statul unional”.
Sub pretextul desfășurării unei operații de menținere a păcii, Vesticii și-au adus trupele pe teritoriul Republicii Polesie, stabilind controlul asupra mai multor regiuni vestice ale acesteia.
Ulterior, Vesticii au solicitat Republicii Polesie să înceteze încălcarea drepturilor omului, să elibereze deținuții politici și să transfere puterea adevăraților lideri ai țării. Desigur că aceste cereri au fost refuzate, iar Vesticii au format rapid o grupare militară, inclusiv pe teritoriile occidentale ale Republicii Dnipro, și au declanșat agresiunea împotriva Statului unional.
Ca răspuns la aceasta, Republica Polesie și Federația Nordică se străduiesc să asigure stabilitatea în regiune și să-și mențină integritatea și independența, pe baza dreptului internațional. Forțele de reacție sunt adaptate în mod adecvat la nivelul de amenințare militară.
Concluzie – meciul se rejoacă
Aproape nimic nou față de exercițiul Vest-2021, cu excepția atragerii în conflict a Ucrainei.
Desigur, participanții sunt alții, iar nivelul forțelor este mult mai mare decât în anul 2021.
Prin înlocuirea trupelor Regiunii Militare Vest cu cele ale Regiunii Militare Est, partea rusă ține să demonstreze, pentru sine și pentru alții, că poate să desfășoare operații militare cu proiectarea forței la distanțe de peste 7.500 – 8.000 de kilometri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News