Declarația lui Andrei Belousov face parte din retorica Moscovei de intimidare a țărilor occidentale.
ISW a evaluat consecințele primei lovituri a Ucrainei asupra bazei navale ruse din Caspiansk (Republica Rusă Daghestan), unde mai multe nave de rachete ale Flotilei Ruse Caspice ar putea fi avariate.
Experții ISW amintesc că, pe 6 noiembrie, mass-media ucraineană, citând surse de informații, a raportat că dronele ucrainene au lovit baza navală din Caspiisk, aflată la aproximativ 1.500 de km și au avariat cel puțin două clădiri și o serie de nave. Potrivit evaluărilor, ar putea fi vorba despre:
trei nave ruseşti din clasa Buyan
două nave din clasa Buyan-M,
un vas din clasa Tarantula,
o navă din clasa Ghepard
o navă din clasa Karakurt.
Toate aceste nave se aflau în portul caspic în ziua atacului. Cu toate acestea, imaginile disponibile nu sunt încă suficiente pentru a identifica cu exactitate avariile aduse acestor nave sau chei de mare, subliniază analiştii ISW. În același timp, imaginile geolocalizate publicate pe 6 noiembrie confirmă loviturile cu drone în apropierea infrastructurii portului Caspiisk.
La rândul lor, analiștii portalului The War Zone subliniază că, deși datele privind distrugerea probabilă a cel puțin uneia dintre nave sunt contradictorii, acest atac „este semnificativ din mai multe aspecte”.
Aceștia amintesc că acest port nu este doar un adăpost pentru Flotila Rusă Caspică, mai multe unități militare ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, ci este situat și de-a lungul rutelor pe care Iranul le folosește pentru a livra arme către Rusia.
Iranul folosește Marea Caspică și porturile sale pentru a livra Rusiei rachete și alte arme, întrucât se consideră că această rută este ferită de atacurile ucrainene.
Publicația crede că această primă lovitură a Ucrainei asupra Mării Caspice marchează o nouă etapă în ceea ce privește loviturile asupra echipamentelor marinei ruse din Marea Caspică, notează analiștii The War Zone.
Aceștia amintesc că, din iunie, Rusia a început să lanseze rachete de croazieră Kalibr din Marea Azov în loc de Marea Neagră, deoarece a devenit mai periculos să le lanseze din partea de vest a Mării Negre, după lovituri repetate efectuate de ucraineni cu rachete și drone maritime.
„Kaspiisk este situat la mai mult de o mie de kilometri de locul probabil de lansare, iar drona, care este o aeronavă cu motor ușor adaptat, a parcurs această distanță fără probleme și chiar și la lumina zilei! A zburat sute de kilometri prin apărarea aeriană eșalonată rusă, fiind vorba despre o aeronavă ușoară, nu de un obiect de dimensiuni mici”, arată și Oleksandr Kovalenko, editorialist militar ucrainean, citat de TWZ.
Analiștii The War Zone remarcă, de asemenea, „ incapacitatea apărării aeriene ruse de a urmări dronele înainte de a zbura deasupra portului” și subliniază că până și principalele canale Telegram ruse pro-război au atras atenția asupra acest.
În același timp, The War Zone afirmă că această lovitură asupra Mării Caspice a fost doar un alt nou atac al UAV-urilor ucrainene asupra țintelor îndepărtate ale Rusiei. „Având în vedere importanța Mării Caspice pentru eforturile militare ale Moscovei, este posibil să existe mai multe astfel de lovituri”, subliniază The War Zone.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Declarația lui Andrei Belousov face parte din retorica Moscovei de intimidare a țărilor occidentale.
Serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR) a publicat un mesaj în limba coreeană pe unul dintre canalele sale de Telegram, oferindu-le soldaților nord-coreeni aflați pe teritoriul rus, care se antrenează pentru a se alătura forțelor Kremlinului în războiul din Ucraina, posibilitatea de a beneficia de protecție dacă reușesc să evadeze sau să ajungă la trupele ucrainene.
Ministrul lituanian de externe Gabrielus Landsbergis a declarat că, dacă soldații nord-coreeni sunt cu adevărat în Rusia, atunci NATO trebuie să înceapă din nou să analizeze propunerea președintelui francez Emmanuel Macron, care a declarat la sfârșitul lunii februarie că nu poate exclude desfășurarea trupelor NATO în Ucraina.
Fratele ex-liderului Hamas Yahya Sinwar a preluat probabil comanda grupării teroriste din Gaza.
Un material video publicat pe rețelele de socializare, în data de 22 octombrie 2024, a prezentat o demonstrație remarcabilă a capacităților de luptă ale tancului Leopard 2A4 de fabricație germană, operat de militari ucraineni din Brigada 33 Mecanizată. În materialul video, echipajul ucrainean a distrus cu succes două transportoare blindate de trupe (APC) rusești în mai puțin de un minut, demonstrând impresionanta putere de foc, precizie și mobilitate a Leopard 2A4 în timpul unei misiuni reale de luptă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 22.10.2024, două bombardiere strategice Tu-95MS au îndeplinit o misiune planificată de patrulare deasupra apelor neutre ale Mării Japoniei.
Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, şi-a anunţat demisia marţi după o anchetă a serviciilor de securitate care au dezvăluit un sistem de corupţie la scară largă ce le-au permis mai multor responsabili din sistemul judiciar să evite să fie înrolaţi în armată, relatează Agerpres și France Presse.
Chasov Yar se află la 45 de kilometri nord-est pe direcția Pokrovsk pe frontul de Est în Donețk și azi are o importanță strategică în contextul rezistenței Ucrainei în fața invadatorului rus în Donbas.
Ucraina trebuie invitată în NATO cu granițele sale recunoscute la nivel internațional, a declarat luni Volodimir Zelenski.
În noaptea de 21 octombrie 2024, operatorii Forțelor de Sisteme aeriene fără Pilot, în colaborare cu alte elemente ale forțelor armate ale Ucrainei, au distrus cu succes sistemul rusesc de rachete sol-aer Buk-M3. Buk-M3, un sistem avansat de apărare antiaeriană evaluat între 40 și 50 de milioane USD, a fost lovit la aproximativ 60 de kilometri de linia frontului.
Seulul pregătește contramăsuri după presupusa desfășurare de trupe nord-coreene în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei și ar putea furniza Kievului obuze de artilerie de 155 mm. De asemenea, sud-coreenii vor crește cooperarea cu NATO.
Anunțul unui nou ajutor militar pentru Kiev vine înaintea alegerilor prezidențiale din SUA în două săptămâni, pe 5 noiembrie.
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au fost distruse peste 50 de tuneluri și alte „infrastructuri teroriste” și că a fost confiscat un depozit de arme unde s-au găsit inclusiv mine și rachete antitanc.
Surse militare din Ucraina au informat că, pe octombrie 20, forțele ucrainene au atacat în cursul nopții „cea mai mare fabrică de explozibili” din Rusia și un aerodrom, în cel mai recent atac executat cu drone cu rază lungă de acțiune în adâncimea teritoriului rus.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, pe 20.10.2024, că trupele ruse au lansat 800 de bombe de aviație dirijate asupra pozițiilor armatei ucrainene într-o săptămână.
Forțele ruse de ocupație care se află în Ucraina au înregistrat duminică a doua cea mai grea zi de luptă din acest război. Pierderile trupelor ruse au depășit 1.700 de militari iar ca număr de mijloace de luptă au ajuns la echivalentul unei brigăzi mecanizate.
Presa rusă a informat că, în noaptea de 19.10.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat un nou atac asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei aflate departe de linia frontului, întrebuințând în acest scop câteva zeci de drone kamikaze.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în noaptea de 20.10.2024, au fost doborâte 110 drone ucrainene de tip avion deasupra regiunilor Kursk, Lipețk, Oryol, Nijni Novgorod, Belogorsk, Bryansk și Moscova. Nu există confirmare din surse independente că rușii ar fi doborât toate UAV-urile.
Propaganda rusă a preluat, pe 19.10.2024, o serie de informații publicate pe Internet de așa-numitul “creator de știri” din armata ucraineană, S.Buniatov, potrivit căruia deteriorarea condițiilor meteorologice a început să complice desfășurarea ostilităților pe frontul din Ucraina.
Pe fondul posibilității tot mai mari de extindere a războiului lansat de Israel împotriva Hezbollahului din Liban și în Siria și încercărilor Damascului de a evita acest conflict, Moscova a revenit să vorbească despre avansarea "Procesului Astana" legată de găsirea unei soluții politice la situația siriană, și împingând pentru o nouă întâlnire.
Ministrul de externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, a declarat sâmbătă la Kiev că Parisul este deschis ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO, dar că discuţiile vor continua pe această temă cu aliaţii, informează Agerpres și Reuters.
Rusia nu va permite ca armele nucleare să apară în Ucraina în niciun caz, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin. Potrivit Reuters, el a recunoscut, de asemenea, că nu este clar când va câștiga Rusia în Ucraina, dar a asigurat că este gata să continue lupta până la obținerea victoriei. Cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care Putin l-a dezlănțuit în februarie 2022 cu ordinul său ca trupele ruse să invadeze țara vecină, continuă astăzi cu cea de-a 969-a zi.
O dronă lansată din Liban a lovit sâmbătă orașul Cezareea, în centrul Israelului, în imediata apropiere a reședinței privată a premierului israelian, Benjamin Netanyahu. Reședința acestuia a fost vizată în total de trei drone.
Dacă mai era nevoie de o confirmare a faptului că propaganda rusă induce în mod fals ideea că Rusia luptă de fapt împotriva NATO, ea a venit chiar de la președintele rus Vladimir Putin.
În această noapte de 19 octombrie, vineri spre sâmbătă, o nouă dronă rusă a intrat în adâncimea teritoriului României. E al doilea incident de acest gen în 48 de ore! Ambele drone au intrat de data aceasta dinspre Marea Neagră, nu Ucraina, fapt ce arată intenția clară a Rusiei de a viola spațiul aerian românesc.
Imagini filmate cu o dronă care, prezentate de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), îl arată pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, înarmat cu un baston și ascuns după mai multe scaune la etajul al doilea al unei clădiri, chiar înainte de a fi eliminat.
„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori”, a fost mesajul trimis de sistemul RO-ALERT locuitorilor din orașul Constanța. Ministerul Apărării Naționale avea să confirme la scurt timp că „un obiect de mici dimensiuni” a intrat în spațiul aerian al României.
Soldații israelieni au găsit arme rusești de ultimă generație în timp ce cercetau tunelurile mișcării militante șiite Hezbollah din sudul Libanului, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un interviu pentru ziarul francez Le Figaro.
Naționalistul rus Igor Girkin, alias Strelkov, a pus la îndoială planul actual al Rusiei de a câștiga războiul din Ucraina în scrisorile sale din închisoare. Potrivit acestuia, liderul Vladimir Putin se bazează prea mult pe rezultatul alegerilor prezidențiale americane și pe scăderea ajutorului pentru Ucraina.
Odată cu moartea liderului său Yahya Sinwar, mișcarea teroristă Hamas nu poate repeta atacul asupra sudului Israelului din octombrie anul trecut și s-a deschis calea pentru pace în Fâșia Gaza fără Hamas la putere, a spus președintele american Joe Biden, într-o declarație după uciderea șefului Hamas.
De-a lungul campaniei pentru Casa Albă, Trump a criticat modul în care Biden a gestionat situația din Ucraina, avertizând că aceasta a făcut mai probabil un al treilea război mondial și susținând că ar putea rezolva rapid conflictul, aducând ambele părți la masa de negocieri, fără însă a dezvălui cum ar face acest lucru. „Nu vă pot oferi acele planuri pentru că, dacă vi le dau, nu voi mai putea să le folosesc”, a declarat Trump în timpul campaniei, când, de fapt, apropiații săi confirmau că nu a fost stabilit un plan specific de pace, nici măcar privind modul în care Trump îi va convinge pe Putin și Zelenski să stea la aceeași masă și să negocieze.
Miercuri dimineață, armata ucraineană a reușit să lovească pentru prima dată flota rusă în Marea Caspică. Atacul efectuat de drone kamikaze ar putea fi începutul unei noi serii de lovituri îndreptate împotriva transporturilor de arme iraniene.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 06.11.2024, că pierderile trupelor ucrainene în timpul ostilităților din regiunea Kursk au depășit 30.000 de militari.
Europa trebuie să-și asume o mai mare responsabilitate pentru propria sa securitate - este concluzia pe care o știau deja liderii europeni, dar care va fi pusă în aplicare mult mai rapid.
Autoritățile române au desfășurat discuții constante, atât la nivel oficial, cât și informal, cu statele membre UE, arată un mesaj al ministrului de interne Cătălin Predoiu.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 07.11.2024, că încă o rachetă balistică intercontinentală de tip Yars a fost încărcată într-un siloz aparținând Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) din centrul Rusiei.
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol spune că țara sa își ajustează procedura actuală din cauza implicării soldaților nord-coreeni, de partea Rusiei, în luptele de la granița Ucraina.
Kamala Harris l-a sunat pe Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale, potrivit unui consilier al candidatei democrate, transmit France Presse şi EFE.
Deși sintagma nu apare într-un document oficial francez, încadrarea Turciei alături de Rusia, China și Iran a fost făcută de generalul de vârf al armatei franceze.
Expertul în securitate Iulia Joja anticipează că o revenire la putere a lui Donald Trump va accentua cererea SUA pentru ca statele membre NATO să atingă atingă un procent cât mai mare din PIB pentru înzestrare. Aceasta a fost una din cerințele pentru care Donald Trump a insistat în primul său mandat.
Rusia vrea să profite de deruta post-electorală a Ucrainei și alimentează zvonurile privind o posibilă ofensivă în sud . Ucrainenii spun că sunt pregătiți.
Marshall a fost recunoscut, în Georgia, SUA, de Lockheed Martin drept primul centru de excelență autorizat la nivel mondial pentru înlocuirea cutiei centrale a aripii avionului de transport tactic C-130 Hercules.
Oficialii europeni s-au grăbit să-l felicite pe Donald Trump după victoria sa în cursa pentru Casa Albă.
Șefii de stat și de guvern din întreaga lume l-au felicitat pe Donald Trump după ce proiecțiile presei au arătat că acesta este pe cale să obțină o victorie decisivă în alegerile prezidențiale din SUA din 2024. Trump părea că o va învinge pe rivala sa democrată Kamala Harris, marcând o revenire politică istorică pentru fostul președinte republican după patru ani de absență din funcție.
Dronele de atac au lovit o unitate militară și o fabrică de apărare din orașul Kaspiysk, Daghestan. Acest lucru a fost relatat de ediția rusă a revistei Astra. Potrivit autorităților locale, orașul a fost atacat de mai multe drone, dintre care una a lovit teritoriul unei unități militare situate în interiorul orașului. O altă dronă a fost interceptată.
Donald J. Trump a încheiat cea mai mare revenire politică din istoria modernă a Statelor Unite în primele ore ale zilei de miercuri, obținând suficiente voturi electorale pentru a o învinge pe vicepreședinta Kamala Harris și a reveni la Casa Albă pentru un al doilea mandat. La 6 noiembrie, Donald Trump și-a revendicat victoria în alegerile prezidențiale din Statele Unite, proiecțiile arătându-l tot mai aproape de cele 270 de voturi ale Colegiului Electoral necesare pentru a câștiga.
Franța a efectuat prima să livrare de drone kamikaze în Ucraina la doar șase luni de când acestea au fost dezvoltate de la stadiul demonstrativ la cel gata de luptă, potrivit unui director din industrie.
Bombardierele strategice B-52H au ajuns din nou în Europa la mai puțin de două luni de la ultima lor misiune în teatrul european desfășurată pe 11 septembrie. Informația a fost anunțată de publicația Air&Space Forces Magazine, pe 5 noiembrie. Desfășurarea este separată de cele șase B-52 aduse weekendul trecut în Orientul Mijlociu, pentru a descuraja Iranul.
Președintele Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa așteptată în alegerile prezidențiale din SUA, exprimându-și speranța pentru „un puternic sprijin bipartizan pentru Ucraina din partea Statelor Unite”. „Felicitări lui Donald Trump pentru victoria sa impresionantă în alegeri!” a declarat Zelenski pe X.
La expoziția aviatică de la Zhuhai, China a prezentat cel mai recent proiect al său în domeniul tehnologiei aeriene fără pilot: SS-UAV, o dronă de recunoaștere care pare pregătită să concureze cu unele dintre cele mai avansate drone militare americane, RQ-4 Global Hawk și MQ-9 Reaper.
Donald Trump a devenit nu doar al 45-lea ci și al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii după ce a învins-o pe Kamala Harris.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, pentru că “și-a pierdut încrederea” în el, potrivit unei declarații venite marți, 5 noiembrie, din partea biroul primului ministru.
În contextul în care viitorul Ucrainei se află în joc înaintea alegerilor prezidențiale americane, președintele ucrainean a ridicat miza, invocând spectrul armelor nucleare pentru a-l determina pe cel care va ajunge în Biroul Oval să ofere Kievului mai multe arme convenționale și garanții de securitate solide.
Drona explozivă din clasa Shahed pare să fi devenit una dintre armele pe care Rusia se bazează pentru a câștiga războiul cu Ucraina. În perioada august – septembrie, forțele ruse au intensificat întrebuințarea UAV-urilor Shahed la un nivel greu de imaginat în urmă cu o jumătate de an.
Peste o sută de actuali și foști oficiali de rang înalt din țările occidentale s-au adresat liderilor țărilor europene într-o scrisoare deschisă, îndemnându-i să nu permită ca Ucraina să devină o victimă a unui acord cum a fost cel din 1938 de la Munchen.
Imediat după publicarea informației privind posibila vânzare de avioane Gripen, acțiunile Saab SAAB au crescut cu 3,4% la bursa din Stockholm, notează Reuters.
Rusia a denunţat marţi alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, pe care le-a calificat drept incorecte pentru că, potrivit Kremlinului, cetățenii moldoveni din Rusia nu a putut vota.
Rusia ar putea intensifica utilizarea unor metode neconvenționale de sabotaj și intimidare împotriva infrastructurii critice și a aliaților NATO, pe fondul conflictului din Ucraina și al tensiunilor geopolitice cu Occidentul.
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în marea de la est de Peninsula Coreeană, relatează agenția Reuters.
La 1 noiembrie 2024, o delegație formată din generali în retragere ai forțelor americane aflate în Coreea (USFK) și ai armatei sud-coreene, invitată de Korea Defense Veterans Association (KDVA) și Korea-U.S. Alliance Foundation (KUASF), a vizitat unitatea de producție Changwon a companiei Hanwha Aerospace. Grupul a analizat liniile de producție pentru sisteme-cheie, inclusiv obuzierul autopropulsat (SPH) K9 și vehiculul de aprovizionare cu muniție (ARV) K10, reflectând discuțiile în curs privind consolidarea cooperării în domeniul industriei de apărare între Coreea de Sud și Statele Unite. Printre delegați s-au numărat generalii în retragere Curtis M. Scaparrotti, Walter L. Sharp, Robert B. Abrams, Leem Ho-young și generalul-maior Shin Kyung-soo, care au analizat modalitățile de intensificare a colaborării în domeniul apărării între aliați.
Trupele ucrainene care luptă în regiunea Kursk din Rusia au un avantaj pe care nu l-au avut până acum în războiul cu Rusia, spun experții. Este vorba despre o mult mai mare libertate de mișcare operațională, care este oferită ucrainenilor de faptul că nu trebuie să apere orașele individuale.
Cu câteva ore înainte ca milioane de americani să se prezinte marți la urne, comunitatea americană de intelligence (CI) a declarat că Rusia răspândește știri false pentru a crea percepția că oficiali din state-cheie se pregătesc să comită diverse acte de fraudă electorală.