Bogdan Aurescu: Nu văd nicio problemă ca Federaţia Rusă să vină să viziteze baza de la Deveselu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, joi, că nu vede nicio problemă ca Federaţia Rusă sau orice altă parte să viziteze bază militară de la Deveselu, dar trebuie ţinut cont de principiul reciprocităţii, noi avem dreptul să cerem să vizităm baze de rachete ruseşti.
"Eu nu văd absolut nicio problemă ca Federaţia Rusă sau oricine altcineva să vină să viziteze baza de la Deveselu şi să se convingă personal că acolo este nimic altceva decât ce am spus noi. Nu există niciun fel de ameninţare faţă de Federaţia Rusă. Dar există în acelaşi timp, şi aici cred că este o cerinţă absolut logică, există şi o cerinţă de reciprocitate: dacă Federaţia Rusă este interesată să verifice ceea ce deja cred că ştie, şi anume că această bază nu reprezintă în niciun caz o ameninţare, şi noi, aliaţii, inclusiv România, avem dreptul să cerem să vizităm şi noi baze de rachete, de exemplu, amplasate pe teritoriul Federaţiei Ruse. Cred că este o cerere absolut normală", a precizat Bogdan Aurescu la Digi 24.
Amintim că, ziarul american Wall Street Journal a precizat în urmă cu două zile că Alianţa Nord-Atlantică a propus Rusiei măsuri practice în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, iar un eventual acord cu Moscova ar putea include efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia.
În document, printre ideile prezentate Rusiei se numără și cea potrivit căreia Moscova ar putea inspecta bazele americane din România și Polonia, scrie Wall Street Journal. Astfel, dacă se ajunge la un acord, baza Deveselu ar putea fi inspectată de experți militari ruși.
De precizat că declaraţiile ministerului Aurescu au fost făcute în contextul în care surse oficiale guvernamentale au declarat ieri pentru postul de radio Europa FM, referitor la propunerea Statelor Unite ca Rusia să poată inspecta sistemul antibalistic de la Deveselu, dar şi pe cel din Polonia, că: “Nici noi, nici americanii nu avem nimic de ascuns, dar oferta este valabilă numai pe bază de reciprocitate”.
Cu alte cuvinte, România și Statele Unite acceptă inspectori ruși care să vadă cu ochii lor că la sistemul antibalistic de la Deveselu nu sunt rachete ofensive, dacă și Moscova este dispusă să primească experți români, polonezi și americani. Și polonezi, pentru că în ceea ce privește scutul NATO antirachetă din România, este el completat de facilitățile din Polonia.
Ministrul Afacerilor Externe a subliniat în interviul acordat Digi 24 că principiul transparenţei în ceea ce priveşte scutul antirachetă de la Deveselu a fost aplicat încă din faza negocierii instalării acestuia.
"Noi am discutat încă de la momentul în care am negociat prezenţa scutului antirachetă în România cu partenerii americani, am discutat în mod deschis posibilitatea unor măsuri de transparenţă şi am discutat inclusiv recent, în această perioadă, cu Statele Unite. Noi nu avem nimic de ascuns la Deveselu", a susţinut ministrul.
Scutul antirachetă de la Deveselu, județul Olt, devenit operațional în 2016, este prima unitate a sistemului Aegis Ashore, versiunea la terestră a sistemului naval de apărare antirachetă balistică Aegis şi are un scop strict defensiv.
El a subliniat faptul că aliaţii au spus întotdeauna că "acolo se găsesc nişte interceptări care vizează posibile ameninţări cu atacuri balistice din afara spaţiului euroatlantic, deci nu din partea Rusiei".
"Poziţionarea acestei baze de la Deveselu faţă de Federaţia Rusă este de aşa natură încât nu prezintă o ameninţare faţă de rachetele intercontinentale sau de alt tip ale Federaţiei Ruse şi în niciun caz nu există în această bază rachete ofensive, cum susţine Federaţia Rusă", a argumentat Bogdan Aurescu.
În ciuda faptului că Washingtonul a dat asigurări că instalația din România e pur defensivă, rușii insistă că la Deveselu configurația sistemului Aegis Ashore poate fi imediat schimbată și astfel pot fi lansate rachete de tip Tomahawk care să lovească Federația Rusă.
Sistemul Deveselu are un sistem radar antibalistic și este echipat cu 24 de rachete interceptoare Standard Missile 3 (SM-3).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News