Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Forţele Aeriene ale țărilor membre NATO au efectuat în 2019 un număr de 290 de misiuni de interceptare a unor avioane rusești
24 mai, 20:26
Forţele Aeriene ale țărilor membre NATO au efectuat în cursul anului 2019 un număr de 290 de misiuni de interceptare a unor aeronave rusești care au întreprins zboruri în apropierea spațiului aerian european al Alianței, a declarat un oficial al NATO.

,,În 2019, aeronavele Forţele Aeriene ale țărilor membre NATO au zburat de 290 ori pentru a escorta sau monitoriza avioane rusești peste tot în Europa”, a precizat ieri, sub protecţia anonimatului, un oficial al NATO, pentru biroul de presă al postului Radio Free Europe/Radio Liberty din Bulgaria.

Oficialul NATO a mai declarat că activitatea aeronavelor militare rusești în Marea Neagră și în alte părți ale Europei a crescut începând cu anul 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia.

Oficialul NATO a făcut aceste declaraţii în cadrul unei anchete jurnalistice a postului RFE/RL Bulgaria, referitoare la evenimentul de pe 19 mai, când două bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, aparținând Forțelor Aeriene Ruse, şi-au făcut simţită prezenţa în spaţiul aerian al Marii Negre, dar au fost interceptate de mai multe aeronave de luptă, printre acestea fiind şi două MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române.

Comandamentul Aerian Aliat a precizat miercuri, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, că prima interceptare a bombardierelor ruseşti Tu-22M3, însoţite de avioane Su-27, a fost efectuată de către două avioane MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române, deoarece acestea se îndreptau către spațiul aerian românesc. În timp ce bombardierele ruseşti Tu-22M3 își continuau zborul aproape de spațiul aerian al NATO, avioanele de vânătoare MiG-29 ale Forțelor Aeriene Bulgare şi-au făcut simţită prezenţa în spaţiul aerian al Mării Negre, urmărind de la distanţă aeronavele ruseşti.

Aeronavele ruseşti şi-au continuat zborul spre est, îndreptându-se către spațiul aerian turcesc. Forțele Aeriene Turce au ridicat de la sol, la rândul lor, două aeronave F-16 pentru a intercepta bombardierele Tu-22M3.

În acest context, ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, a declarat pentru RFE/RL că: Forţele Aeriene Ruse efectuează regulat astfel de zboruri, scopul lor fiind ,,testarea capacitaţilor noastră și vor să vadă cum vom reacționa, cât de repede vom trimite avioanele și dacă radarele noastre îi vor detecta”.

În cazul incidentului din 19 mai, Forţele Aeriene din cele trei state membre NATO au efectuat interceptarea într-o manieră cât se poate de profesionistă, fără să recurgă la manevre periculoase, demonstrând, totodată, că Alianţa este pregătită şi poate răspunde oricărei amenințări potențiale.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ungaria achiziționează rachete AMRAAM pentru Gripen. Cea mai mare achiziție din istoria cooperării militare dintre Ungaria și SUA
Pompeo spune că situația actuală nu e 'Războiul Rece 2.0', dar 'problema China' e în unele privințe mult mai dificilă
David și Goliat: China vs. Taiwan, în bătălia pentru 'o singură Chină'
Ministerul rus al Apărării va încheia un nou contract pentru achiziționarea de avioane Su-35S
Lupta Poliției Române cu clanurile interlope. Iohannis spune că lupta e 'una de durată'
Brigadă Stryker a SUA, în zona Mării Neage pentru descurajarea unei eventuale acțiuni a Rusiei
Preşedintele Iranului ameninţă că vor exista consecinţe dacă embargoul asupra armelor va fi prelungit
O dronă turcă a ucis doi înalți oficiali irakieni
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro