Avioane de luptă moderne și ”muniții inteligente” JDAM. Soluțiile occidentalilor pentru a oferi Ucrainei un „avantaj decisiv” asupra Federației Ruse
Aliații occidentali ai Ucrainei discută modalități de a-i oferi acesteia un „avantaj decisiv” față de forțele de ocupație ruse și de a pune capăt războiului pe scară largă.
Asistența militară a SUA a ajuns deja la aproximativ 20 de miliarde de dolari, iar administrația Biden se gândește să transfere în Ucraina echipamente electronice avansate capabile să transforme munițiile aeriene nedirijate în „bombe inteligente”, scrie Washington Post.
Oficiali americani de rang înalt au spus că, cu ajutorul unor astfel de bombe, apărătorii ucraineni vor putea lovi pozițiile rusești, cu lovituri având un grad ridicat de precizie.
Ar fi vorba de muniție Joint Direct Attack (JDAM ) care transformă bombele simple cu cădere liberă în muniții modificate pentru orice vreme.
Se știe că aceste kituri includ dispozitive GPS pentru o precizie sporită. Ele pot fi atașate la diferite tipuri de arme și avioane. Această tehnologie a fost folosită de armata SUA pentru bombe cu o greutate de până la 900 de kg, lansate de pe bombardiere sau avioane de vânătoare.
Muniții inteligente de tip JDAM
În același timp, în prezent nu se știe dacă Biden sau unul dintre consilierii săi de top au aprobat transferul JDAM în Ucraina.
„Livrarea JDAM va fi un alt pas important al Washingtonului pentru a ajuta Ucraina să respingă forțele ruse invadatoare, oferind o nouă modalitate de a viza unitățile și cartierul general rusesc ”, se arată în comunicat.
Avioane de luptă moderne pentru a obține un „avantaj decisiv”
Țările occidentale încearcă să identifice măsurile care trebuie întreprinse ”pentru a oferi Ucrainei un avantaj decisiv care să nu aibă ca rezultat un atac asupra Rusiei”, scrie și publicația Evening Standard, citată de presa ucraineană.
Una dintre sursele publicației a sugerat că discuțiile ar putea duce în cele din urmă la furnizarea de avioane de luptă moderne Ucrainei.
Acesta a clarificat că „orice” ajutor este compatibil pentru a putea fi trimis în Ucraina, dar cu condiția de a nu avea capabilități pentru a efectua atacuri pe teritoriul Federației Ruse.
Poate fi vorba și despre furnizarea de arme care ar permite Ucrainei să efectueze lovituri „preventive” față de Federația Rusă și nu doar să reacționeze la atacurile rusești, de exemplu, atacuri asupra infrastructurii cheie.
Totodată, interlocutorii Evening Standard au subliniat că sprijinul militar pentru Ucraina va fi în continuare unul targetat, pentru a nu provoca un conflict mai larg cu Rusia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News