Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avioane Rafale ar putea fi dislocate în Turcia timp de cinci ani. Acord militar semnificativ între Qatar și Turcia.
30 iun, 18:49
Qatarul și Turcia au semnat un acord militar care permite dislocarea a 36 de aeronave militare qatariote și a 250 de militari, în baze aeriene turce, pentru o perioadă de cinci ani.

Acordul prevede dislocarea a 12 avioane de luptă Rafale, nouă avioane de luptă Mirage, patru avioane de transport Hercules, patru avioane de transport greu C-17A și șapte elicoptere AW-129. La rândul său, Turcia va trimite trupe în Qatar pentru a asigura securitatea în timpul Cupei Mondiale FIFA 2022.

Opoziția parlamentară turcă, prin intermediul Partidului Justiției, a criticat acordul, în timp ce Ministerul turc al Apărării a ținut să sublinieze că prezența flotei aeriene din Qatar este formată din avioane franceze Rafale și Mirage 2000 și aeronave gigant de transport, care nu există în Turcia.

Acordul oferă armatei turce experiență pentru a face față avioanelor de luptă franceze Rafale, pe care Grecia le-a cumpărat din Franța și care sunt văzute ca o amenințare la adresa securității naționale turcești. Prin urmare, se așteaptă ca actualele acorduri cu Qatarul să fie adoptate, în pofida problemelor ridicate de opoziția din parlamentul turc.

Experții în probleme de securitate sunt de părere că, dacă Qatarul ar căuta cu adevărat să disloce permanent Rafale și Mirage în Turcia, am putea asista la deteriorarea relațiilor franco-qatariote, și, implicit, la interzicerea exportului de piese de schimb și arme către statul din Golf.

G Ad:

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Portavionul american USS Ronald Reagan revine în Marea Chinei de Sud
Rusia confirmă contractul dintre statul Mali și compania de mercenari ruși Wagner Group
Arquus și-a manifestat speranța că România va alege și blindate Sabre pentru dotarea forțelor speciale
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro